Amerikaanse zakt vier meter diep weg in zinkgat, uiteraard in Gronings gaswinningsgebied

Geen categoriedec 10 2018, 11:00
Bij gebrek aan een beter Nederlands woord wordt het woord 'sinkhole' gebruikt om aan te duiden waar een Amerikaanse dame afgelopen week in weg zakte. In de Groningse plaats Ten Boer zakte zij vier meter diep de grond in nadat de bodem onder haar voeten was weggezakt. Het zinkgat is zo'n vier meter diep. Omstanders hadden geprobeerd de dame uit de grond te redden, maar de ladder was niet lang genoeg waarna 112 werd gebeld en de instanties ingrepen. Dit geologische fenomeen was tot voor kort vrij onbekend, maar daar komt nu verandering in. Sinds de gaswinningsproblematiek wordt besproken lijkt men sensitiever te zijn voor wat er gebeurt met de Groningse bodem. Van een fatsoenlijke financiële vergoeding voor de provincie is eigenlijk geen sprake, want er wordt al decennia voor miljarden euro's gepompt, maar bewoners blijven met de schade achter.
[caption id="attachment_215245" align="aligncenter" width="444"]Het zinkgat waar de Amerikaanse in wegzakte in <a href=Groningen, Ten Boer. Bron: http://112groningen.nl" width="444" height="300" /> Het zinkgat waar de Amerikaanse in wegzakte in Groningen, Ten Boer. Bron: http://112groningen.nl[/caption]
Naast Gronings gas bezit de provincie nog tal van andere rijkdommen. Zoals het zout dat rondom Bad Nieuweschans door de bodem loopt. Van daar wordt al eeuwen lang zout gewonnen en ook op andere locaties vind men dit belangrijke mineraal terug. Groningen is dus rijk in bodemschatten, maar toch is de bevolking relatief arm, maar gelukkig. Waar het fout gaat is wanneer bewoners van deze gebieden enkel de nadelen van de mineraal- en mijnbouw ervaren en de voordelen slechts bestemd zijn voor een select groepje mensen. Die voordelen zijn in het verleden wel door het kabinet versterkt, maar zoals gezegd komen deze altijd terecht bij een kliek. Zo werd de bijdrage aan de regio Groningen in het verleden vergroot. Werden tienduizenden arbeidsplaatsen (lees melkertbanen) geschapen, maar het nadeel daarvan was dat slechts een select groepje mensen hier voordeel uit haalden. Het zijn investeringen waar de grootste bevolkingsgroep eigenlijk maar weinig aan heeft. Toch werden deze investeringen gedaan waarbij de lange termijn dus al vrij snel uit het oog was verloren.
Die lange termijn is lastig voor het bestuur van het land. Vrij Nederland schreef nog niet lang geleden treffend: "[...] verkwanselt dit land zijn bodemschatten met de decadentie van een Arabische oliestaat." En inderdaad, waar de miljarden van aardgasbaten naartoe zijn gegaan? Decadentie. Van een lange termijn visie was geen enkele sprake en ondertussen zakken Amerikaanse staatsburgers door de grond. Ik durf hier natuurlijk geen grap over te maken, maar u begrijpt de grap ondertussen. De dame werd gered en kwam er goed van af, maar zinkgaten zijn een serieus gevaar. De bodem kan zomaar ineens onder je voeten wegzakken en in het geval van een vier meter diep gat kan het goed aflopen, maar soms zijn deze ook veel groter. Het behoeft natuurlijk geen enkele verbazing dat één van de locaties waar ook zinkgaten in het verleden werden gevonden eveneens blootstonden aan mijnbouw. Zo zakte enige tijd geleden een vrouw in Merkelbeek door de grond en kwam ze terecht in een zinkgat. Merkelbeek ligt midden in de mijnbouwgebieden van Limburg.
In dat geval was de directe oorzaak een waterlek, maar iedereen die zijn gezonde verstand gebruikt begrijpt dat het verwijderen van substanties uit de aarde leidt tot verzakking van diezelfde aarde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten