Amerikaanse zakt vier meter diep weg in zinkgat, uiteraard in Gronings gaswinningsgebied

Bij gebrek aan een beter Nederlands woord wordt het woord ‘sinkhole’ gebruikt om aan te duiden waar een Amerikaanse dame afgelopen week in weg zakte. In de Groningse plaats Ten Boer zakte zij vier meter diep de grond in nadat de bodem onder haar voeten was weggezakt. Het zinkgat is zo’n vier meter diep. Omstanders hadden geprobeerd de dame uit de grond te redden, maar de ladder was niet lang genoeg waarna 112 werd gebeld en de instanties ingrepen. Dit geologische fenomeen was tot voor kort vrij onbekend, maar daar komt nu verandering in. Sinds de gaswinningsproblematiek wordt besproken lijkt men sensitiever te zijn voor wat er gebeurt met de Groningse bodem. Van een fatsoenlijke financiële vergoeding voor de provincie is eigenlijk geen sprake, want er wordt al decennia voor miljarden euro’s gepompt, maar bewoners blijven met de schade achter.

Het zinkgat waar de Amerikaanse in wegzakte in Groningen, Ten Boer. Bron: http://112groningen.nl
Het zinkgat waar de Amerikaanse in wegzakte in Groningen, Ten Boer. Bron: http://112groningen.nl

Naast Gronings gas bezit de provincie nog tal van andere rijkdommen. Zoals het zout dat rondom Bad Nieuweschans door de bodem loopt. Van daar wordt al eeuwen lang zout gewonnen en ook op andere locaties vind men dit belangrijke mineraal terug. Groningen is dus rijk in bodemschatten, maar toch is de bevolking relatief arm, maar gelukkig. Waar het fout gaat is wanneer bewoners van deze gebieden enkel de nadelen van de mineraal- en mijnbouw ervaren en de voordelen slechts bestemd zijn voor een select groepje mensen. Die voordelen zijn in het verleden wel door het kabinet versterkt, maar zoals gezegd komen deze altijd terecht bij een kliek. Zo werd de bijdrage aan de regio Groningen in het verleden vergroot. Werden tienduizenden arbeidsplaatsen (lees melkertbanen) geschapen, maar het nadeel daarvan was dat slechts een select groepje mensen hier voordeel uit haalden. Het zijn investeringen waar de grootste bevolkingsgroep eigenlijk maar weinig aan heeft. Toch werden deze investeringen gedaan waarbij de lange termijn dus al vrij snel uit het oog was verloren.

Die lange termijn is lastig voor het bestuur van het land. Vrij Nederland schreef nog niet lang geleden treffend: […] verkwanselt dit land zijn bodemschatten met de decadentie van een Arabische oliestaat.  En inderdaad, waar de miljarden van aardgasbaten naartoe zijn gegaan? Decadentie. Van een lange termijn visie was geen enkele sprake en ondertussen zakken Amerikaanse staatsburgers door de grond. Ik durf hier natuurlijk geen grap over te maken, maar u begrijpt de grap ondertussen. De dame werd gered en kwam er goed van af, maar zinkgaten zijn een serieus gevaar. De bodem kan zomaar ineens onder je voeten wegzakken en in het geval van een vier meter diep gat kan het goed aflopen, maar soms zijn deze ook veel groter. Het behoeft natuurlijk geen enkele verbazing dat één van de locaties waar ook zinkgaten in het verleden werden gevonden eveneens blootstonden aan mijnbouw. Zo zakte enige tijd geleden een vrouw in Merkelbeek door de grond en kwam ze terecht in een zinkgat. Merkelbeek ligt midden in de mijnbouwgebieden van Limburg.

In dat geval was de directe oorzaak een waterlek, maar iedereen die zijn gezonde verstand gebruikt begrijpt dat het verwijderen van substanties uit de aarde leidt tot verzakking van diezelfde aarde.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. C.A.Barstow

  Direct een forse schadeclaim in Den Haag neerleggen,
  laat die ratten bende daar maar peentjes zweten.

  1. marco1

   Jazeker Den Haag betaalt, ehhh waarvan ook alweer?

   1. Lugar

    Van de milieubelastingheffing?

 2. Lugar

  In de provincie Groningen wonen ongeveer 500.000 mensen, dat is een verwaarloosbaar aantal kiezers. En van nature breken de Groningers de boel niet af, dat zijn ze zo gewend toen de herenboeren nog de dienst uitmaakte. Dus de kans dat Den Haag last krijgt van deze mensen van weinig woorden is maar heel klein, en misschien zelfs wel helemaal niet.

 3. Dendermonde

  “ Van een lange termijn visie was geen enkele sprake en ondertussen zakken Amerikaanse staatsburgers door de grond. ”

  Het moet niet gekker worden!

  1. tomygun

   Ik zie daar wel de humor van in , honderde duizende groningers
   daar en 1 yank gaat daar bodem onderzoek doen .

 4. Aytas

  ‘En inderdaad, waar de miljarden van aardgasbaten naartoe zijn gegaan? Decadentie.’

  Daar is een decadente verzorgingsstaat van opgebouwd waar straks niks meer van over is omdat de babyboomers de boel hebben opgevreten.

  ‘Ik durf hier natuurlijk geen grap over te maken, maar u begrijpt de grap ondertussen.’

  Slap!

  Wat je vergeet is dat in vooral Oost Groningen het communisme wel voor de mensen zou zorgen. Ipv hun kinderen te leren dat je jezelf door studie kunt verheffen werd ze geleerdt dat de staat wel voor hen zou zorgen. Nu zou het ontzettend terecht zijn als een deel van de opbrengsten van het aardgas aan het noorden wordt teruggestort om de gevolgen van de aardgaswinning op te vangen. Maar ja, die zijn naar de randstad toegegaan naar de hobby’s van de mensen daar in de vorm van kunst en dergelijke.

  Je lijkt te beseffen dat we geregeerd worden door een elite die aan uitbuiting doet. Triest dat je de grootste slachtoffers in de kou laat staan. Libertarisch gedachtengoed is toch wat anders, jouw libertarisch gedachtengoed is volgens mij doorgaan met uitbuiting en een nieuwe elite waar jij deel van uitmaakt. Won’t happen, your mediocre.

  1. tomygun

   Zit ik me eigen stiekem rot telaggen als ik er aan denk dat die
   boodschappen tas in Groningen aan het stappen is en in zo,n
   gat donderd met de vraag wat zou u doen?
   1,zeggen dat ze geen Duitser is en dat gat dicht moet gooien
   als ze uitgespeeld is en daarna door lopen.
   2, zeggen he doe dat ff in Kenia niet hier .
   3.het gat direct volgooien voor een Nederlander er ook in valt
   en goed aan stampen ?

  2. FLP

   @aytas… communisme!! Is een droom waar nog nooit iets van terecht is gekomen… binnen een paar maanden is zo’n land een dictatuur. Geen enkel politiek systeem is perfect. Ook democratieën zijn vaak onderhevig aan elitevorming. Ik denk dat Nederland afglijdt naar een schijndemocratie.

   1. Aytas

    Dit was ook zeker geen pleidooi voor communisme.

  3. Troelstra

   Voor hoeveel miljarden zijn wij als Nederlanders de afgelopen 60 jaar bestolen in de vorm van bijvoorbeeld gratis geld naar andere landen, ook wel ontwikkelingshulp geheten. Voor hoeveel miljarden hebben die Pallezwijnen de afgelopen 60 jaar al op ons geparasiteerd? Hoeveel miljarden hebben wij al aan dat nietsnutteninstituut de VN afgedragen de afgelopen 60 jaar. Dat is er o.a. met de aardgasbaten, volksgeld, dus ons geld gebeurd.
   Opdat niemand nog langer kan zeggen het niet geweten te hebben.

   1. PMG

    Al die miljarden zijn verdwenen in de verzorgingsstaat, daar leven de beroepswerkelozen van en alle andere misbruikers van alle regelingen die zijn opgezet om de zwakken te helpen. Kijk maar eens hoeveel trekkers er zijn (ruim anderhalf miljoen!) en verbaas je dan nog eens. Met dank aan de PvdA en ander links gespuis.

   2. Aytas

    Blijf volhouden dat Afrika geen netto betaler aan Europa is. Het maakt mij niet uit dat jij jezelf voor paal zet.

 5. Pjotter

  Dit had ik reeds enkele jaren geleden voorspeld, kan een kind op zijn vingers uittellen en zeker Groningen met een vrij slappe bodem.

 6. Mar

  Het was een oude waterput.

  “TEN BOER – Het opzienbarende ‘sinkhole’ waarin zondagmorgen in Ten Boer een vrouw (70) kopje-onder ging ontstond door het instorten van een oude waterput. Dit bleek maandag uit onderzoek. De put lag verscholen onder het plaveisel van een paadje langs de pastoriewoning van de kloosterkerk in het Groningse dorp.
  Van der Ploeg: ,,Deze put blijkt opgebouwd uit blokken turf. Het putdeksel, of platte afdekplaat, die er al die jaren op lag was echter van hout en is in de loop der eeuwen verrot. Daar is de mevrouw zondag doorheen gezakt.’’

  bron: Televaag

  1. Gekko

   Stomme Amerikaanse weer, om in een oude waterput terecht te komen.

 7. Bes Tolen

  De provincie Groningen is meer oorlogsgebied geweest dan vrijwel iedereen weet. Al omstreeks het begin van de christelijke jaartelling. Nou ja, die jaartelling begon zo 600 jaar later dan het jaar 1. Dus laat ik stellen al vanaf zo het jaar 10 na Christus, Ach ja, dat klopt ook niet maar vooruit. Ik kan door gaan over de fouten die in de jaartelling zitten maar nee ik begin met …. Ja, juist al zo in het jaar 10 probeerden de Romeinen deze noordelijke gebieden te veroveren en hoe vaak ze terug zijn geweest, is onbekend maar dat ze steeds wilden terug komen niet.
  Zo het jaar 500 sloot de paus zijn overeenkomst met Chlodowech, Lodewijk de eerste, koning der Franken, die geld en christelijke bondgenoten kreeg voor uitbreiding van zijn rijk, dat herstel moest inhouden van het Romeinse Rijk met hoofdzetel Rome. Hoewel dat rijk officieel nog steeds bestond met hoofdstad Constantinopel! Het verhaal gaat, dat de paus over weinig pecunia beschikte maar wel over enorme goudvoorraden kon beschikken, die de oude Romeinen in noordelijker streken van Europa hadden geroofd. De paus liet door officiële handelsvertegenwoordigers alle goud verkopen aan …. aan India, dat daarmee goudland werd. Pas zo 300 jaar later werden de Oost Friezen (zo Noord Nederland en een groter stuk Noord Duitsland) en de Saksen verslagen door de erfopvolgers van Chlodowech. Maar er bleven opstanden en er kwamen steeds weer zelfstandige gebieden naar boven, tot in Zeeland en Vlaanderen toe. Pas 1050 werden ook Noord Friesland en Jutland onderworpen. Met de vernietiging van de stad Hedeby. Wat later de Denen en zo ging het verder en verder. Het lot van hele volksstammen in nog oostelijker gebieden was de volledige ondergang.
  De grote roof in de westelijke wereld is nog altijd in principe door dezelfden. Nog altijd, ja tot op de dag van vandaag is ook de rechtvaardiging van die roof van daar. De psychologie van het christendom verleent hierbij haar diensten. Daardoor reageert zo’n bevolking ook zo laks en laat. Het werkt nog altijd. Slavenmoraal.
  De hele middeleeuwen waren er opstanden. De eigenlijke strijd is al lang geleden verloren.
  Zo had Fokko Ukena in de vijftiende eeuw alle gebieden tussen Vlie en het noord oosten tot over de Weser bij elkaar gekregen. Naast de erfenis van het voorgeslacht mee door huwelijken van zijn kinderen maar nog meer door oorlogsvoering. Maar het oude Oost Friesland mocht niet hersteld worden. Gezamenlijke tegenmacht vanuit de belangrijkste Duitse gebieden verhinderde dat. Gebieden als dat van Groningen kregen in de eerste eeuwen daarna vele oorlogen te verduren en gingen in betekenis achteruit. Pas tegen 1700 aan brak een lange tijd van vrede aan. De godsdienstoorlogen oude stijl waren toen voorbij. Krachtig is het noorden nooit meer geworden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.