Bangladesh grote kans op ‘democratisch gekozen’ vrouwelijke autoritaire premier

Het lijkt er sterk op dat de vrouw Sheikh Hasina (71) een behóórlijke politieke overwinning gaat krijgen en kan blijven zitten als premier van Bangladesh. Dat meldt De Volkskrant.

Morgen zal de uitslag officieel bekend worden gemaakt, maar haar belangrijkste tegenstander, ook een vrouw, zit in de cel wegens corruptie. Ook het feit dat zo’n beetje alle oppositie op diverse manieren werd geblokkeerd heeft vast bijgedragen aan haar praktisch zekere overwinning.

Hasina was zelf ooit voorvechtster van democratie en burgerrechten, maar dat beviel haar uiteindelijk toch niet zo. Bangladesh is een dik bevolkt islamitisch land en ze heeft de islamitische partij weten te verbieden. Ze was dan ook vooral voorstander van democratie en burgerrechten toen het militaire regime er nog aan de macht was.

Toen ze uiteindelijk in 1996 aan de macht kwam wist ze de economie flink aan te trekken maar in 2001 won haar rivaal weer. In de jaren erna had het leger wel genoeg van vrouwen aan de macht en grepen ze in, waardoor beide vrouwen in de cel belandden. In 2008 won Hasina echter weer, bleef al die tijd aan de macht en maakt nu dus wéér kans om te winnen.

Ondanks haar autoritaire leiderschapsstijl kreeg ze internationale lof vanwege de opvang van een half miljoen Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. Ook wist ze 8 procent economische groei voor elkaar te boksen en trekt ze dat land dus langzamerhand uit het slop.

Dat is natuurlijk tegen het zere been van het Westen want aan democratie zijn ze daar in Bangladesh duidelijk niet gewend. Vroeg of laat eindigt dat weer met leiders in de cel en militairen aan de macht, dan toch liever wat minder inspraak, rust in de tent en 8 procent groei. Ach ja, wel goed voor feminisme en meer vrouwen aan de top! Óók wat waard!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Duijndam

  Ik hoor hier altijd dat vrouwen rechteloos zijn in islamitische landen. De oorzaak zou daarvan in de Koran liggen.

  1. Sibvach

   Klopt wat je zegt. Merkwaardig.

   En ze hebben ook nog de tegenstand uitgeschakeld. En dat was ook een vrouw.

   Enge spelletjes worden er gespeeld daar. Puur corrupt. Maar ja, dat houd je altijd met de islam.

   1. Duijndam

    Gelukkig, ik was al bang dat we de islam even niet de schuld konden geven.

    1. Sibvach

     ja, islam heeft daar veel ellende gebracht ook.

     Schuldig zijn ze zeker.

   2. Raveltje

    Ze heeft de Islamitische partij weten te verbieden in een Islam land.
    Toch een knap staaltje, wanneer vrouwen niets hebben te melden

    1. Sibvach

     Absoluut waar, opmerkelijk. En ga zo door.

     De mensen snakken natuurlijk om verlichting.

     Respect. Ik gun ze de vrijheid, die arme stakkers.

 2. Lugar

  3/0

 3. marco1

  Nu is het de laatste dag van het jaar en mocht u er behoefre aan hebben om een boodscbap van mij voor u aan u mee t e nemen naar het volg ende jaar wees wat liever voor elkaar. Wees het gerust niet eens met elkaar niet in 2019 of in 2029 maar h3b respect voor ellkaar . Maak eln
  Kaar niet ujt voor dom., rasict of facist of wat dan ook. Maar respecteer een andere mening hoe idioot die ook is voor u en hebelkaar li ef hoe moeilijk dat ook lijkt. Maak er met allen een mooi 2019 van en vergeet mij niet te entertainen met uw reakties want in 2018 kwam er d at niet altijd van. Heel veel geluk gewenst van een laagopgeleide financieel onafhankelijke debiel en vooral heel veel g gezondheid voor een ieder in het nieuwe jaar. Geen haat geen geweld maar voor al saamhoorigheid en liefde aan een ieder toegewenst.

  1. Lugar

   @Marco: Ik wens iedereen een fijn script! Opger*t met de zuigende trollentroep!

   1. Lugar

    9/3

   2. marco1

    Ik g a in 2019 het script nog eens in overweging nemen

    1. Lugar

     Het werkt uitstekend, jammer dat het nodig is.

    2. Watcher

     Goed idee om daar ook lugar in op te nemen, die vent heeft geen enkele toe gevoegde waarde voor het forum

     1. Lugar

      O maar dit is ook niet de eerste keer dat ik jou tegenkom. Dag Watcher, je bent af.

     2. Spaanse kok

      Lugar bijdrage bestaat uit het melden van andermans gemiste bijdragen.

     3. Meriadoc Brandebok

      Ik zie dat de Baudet Aanbidder een passende avatar heeft uitgezocht, Kok.

     4. Spaanse kok

      Hij is zo trots als een kind van 5 jaar op zijn nieuwe plaatje.
      Een kinderhand….

     5. Meriadoc Brandebok

      …is gauw gevuld.

   3. Eugenie de la Fleur

    OMG wat een sukkeltje 🙂

 4. fockingworst

  @joris of redactie of tim of @wie dan ook op de redactie lees hier bij dit stuk van willem wouts van de reacties zijn nu al 5 bekende trollennicks actief die duidelijk lopen te zuigen en te trollen.
  Totaal geen bijdrages leveren. dat is bijna het enigenwat ze hier doen.
  Nou heb je steeds meer mensen die zelf maar actie ondernemen met een soort script.
  Zouden jullie niet eens actief de bezem er doorheen kunnen gooien en dit het liefst daarna bijhouden?
  Komt dds wel ten goede.
  Net als de meeste hier hou ik van discussie, en zeker met andersdenkenden, maar hier worden de goede debaters weggepest door de usual suspect(s) .
  Dit gaat denk ik ten koste van de inkomsten (denk ik) want de reactiehoek en artikelen worden hier weggezet door de usual suspects alszijnde nazis bruinhemden millieuterroristen en ga zo maar door waardoor nieuwkomers die een link hebben gekregen afgeschrikt worden.
  Als je de bezem er NIET doorhaalt neem jejezelf ook niet serieus aangaande je artikelen regelement etc.
  Groet @fockingworst.

  1. Lugar

   @Worst: Goed verwoordt.

   Het afgelopen jaar (2018) was het buffelen op DDS. Ik heb allerlei manieren uitgeprobeerd, liep enkele keren tegen een ban op, en uiteindelijk heeft DDS huisreglementen geformuleerd. Of die reglementen iets hebben uitgehaald blijft de vraag.

   Wat mij het meest in het oog sprong bij het nieuwe regelement was het gedeelte over het ‘zuurdesem’ van iedere discussie. Mijns inziens wordt met dit ‘zuurdesem’ niet bedoelt dat je maar kan zuigen, klieren en trollen wanneer het je goeddunkt, en toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het daar in de praktijk wel op neerkomt. M.n. één DDS’r, we kennen hem allemaal dus noem ik zijn naam niet, maakt hier zeven dagen per week en gemiddeld 13 uur per dag gebruikt van. Dit doet hij al meer dan tien jaar op allerlei nieuwssites en forums. Hij heeft met stip op nummer één ongetwijfeld de meeste bans op zijn naam gekregen.

   In 2019 ga ik het anders doen, en daar ben ik in 2018 al mee begonnen. Ik heb een script geïnstalleerd waardoor ik de reacties van deze DDS’r, én van degene van wie ik vind dat ze hem supporten, niet meer kan zien. Ook degene die mij onfatsoenlijk te woord staan of gewoon de boel lopen te fokken zet ik in dat script. Ik vind dat jammer maar het is de enige optie omdat de trollen hier (min of meer) vrij spel hebben.

   Er is maar één optie voor een prettiger DDS, negeer de trol en voed hem niet.

   Ik wens iedereen een gezegend 2019, behalve de trol en zijn supporters!

   1. Original NL

    Een gezond 2019 gewenst lugar!!

    1. Lugar

     Dank je Original, ook voor jou en de jouwe een gezegend en trolvrij 2019!

  2. Duijndam

   Het gaat de laatste maanden een stuk beter op DDS, Worst, met name omdat de trol die hier de laatste tijd alles verziekte, Lugar, nu veilig achter een script zit waardoor je er eigenlijk geen last meer van hem hebt.

   Blijf ook ik 2019 rustig inhoudelijk debatteren en negeer de trollen, is mijn advies. Dan komt het goed.

   Ik heb wel enige zorg over het niveau van de redactionele bijdragen, maar misschien verbetert dat de komende maanden ook weer.

  3. Bosche draak

   Dat klinkt als een prima goed voornemen voor het nieuwe jaar.
   +1

   1. Lugar

    +1

 5. Arie B

  Democratie en Islam gaat niet echt samen. Die floreren eigenlijk alleen bij autoritaire/dictatoriale leiders.

  1. Lugar

   In islam is geen democratie, dat kan niet bestaan in een veroveringsideologie welke tot doel heeft de volgers tot onderwerping te dwingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.