Cherif Chekatt, dader terreuraanslag Straatsburg, was aanhanger van de Islamitische Staat (IS)

Afgelopen week werd Europa opgeschrikt door een aanslag op een van de zwaarst beveiligde kerstmarkten van het continent: in Straatsburg. Vlak bij vergaderende Europarlementariërs haalde een fundamentalistische moslim de trekker over en stierven vier mensen en raakten anderen gewond. De Franse tv-zender France 2 interviewde de ouders van de daders. Een oudere man met rode baard en een dame met hoofddoek deden hun verhaal over de laatste momenten met hun zoon. Daarin lieten ze weten dat als ze op de hoogte waren geweest van zijn plannen, ze de politie wel hadden ingelicht. De vader had drie dagen voor de aanslag voor het laatst contact met zijn zoon. 

Ondanks de schrik en ook de boosheid vanwege het feit dat dergelijke aanslagen in Europa wellicht te voorkomen waren geweest is er ook hoop. Het aantal slachtoffers door terreur is niet bijster hoog in Europa, maar elke aanslag is er wel een te veel. Daarom is het ook zaak dat dat de Europese Commissie eindelijk de veiligheidssituatie aan de buitengrenzen van Europa onder controle krijgt, immers zitten tussen migranten ook aanhangers van IS, zoals we ondertussen weten. Volgens de vader van Cherif Chekatt was de jongeman dus aanhanger van IS, blijft wel de vraag waarom hij dit niet als voldoende reden zag om met instanties in gesprek te gaan over radicale denkbeelden bij zijn zoon.

Fijn is dat de NOS hier gewoon melding van maakt en niet zoals velen claimen opzettelijk de afkomst van de dader achterwege laat en evenmin spreekt van een ‘verwarde man’. Ook de focus van de NOS, namelijk dat hij aanhanger was van de ideeën van IS lijkt bemoedigend. Het zijn uiteindelijk ideeën die mensen aanzetten tot dergelijke acties en die ideeën worden weer gevoed door de omgeving en situatie. Veel jongeren uit het Midden-Oosten zien de teloorgang van islam en de destabilisatie van de islamitische wereld als een negatief fenomeen veroorzaakt door Westers imperialisme. Iets dat bestreden moet worden en zelfs met geweld moet worden verdedigd. Maar niet alleen externaliteiten dragen bij, ook de Koran laat ruimte vrij voor radicale interpretatie.

Welke ideeën kunnen we onderscheiden? Goede vraag, ik ben geen expert, maar twee ideeën lijken voor de hand te liggen. Ten eerste het onderscheid dat wordt gemaakt tussen gelovigen en ongelovigen en hoe men daarmee moet omgaan. De Koran is hier niet eenduidig over en spreekt soms in positieve bewoordingen over omgang met ongelovigen, maar ook in negatieve bewoordingen. Een ander idee dat natuurlijk bijdraagt aan opofferingsbereidheid is de illusie dat na het sterven de hemel wordt geopend en maagden zich in een rijtje opstellen om bereden te worden.

Mark Rutte reageerde nuchter op de aanslag en stelde dat Europeanen ‘gewoon hun leven moeten blijven leven’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Troelstra

  “Het was zo’n lieve, behulpzame rustige jongen.”

  1. Lugar

   Ja gek hè? Die kunnen ook gewoon mensen vermoorden.

   Doe mij denken aan een aanhouding. Het ging om het aanbieden van en gestolen autoradio. Degene die aangifte deed werd geconfronteerd met een fotoserie waarop de aanbieder stond. De gedupeerde zei: ‘hè? dat is zo’n aardige man’. De collega antwoordde; ‘wij kijken niet naar aardige mannen maar naar feiten.’

   En zo zit het ook met de misdaden in islam, het zijn allemaal feiten en die feiten matchen niet met de denkbeelden en het linksevangelie van de linksafgelovigen.

   1. Aytas

    Lugar, jij lijkt ook heel normaal toch ben je geen haar beter dan een salafist. Walgelijke fascist, je bewijst het met dat script van je gewoon omdat je de discussie niet aankunt, ultieme lafbek

    1. Gewoonomdathetkan

     Aytas .
     Ik vind jou walgelijk

 2. Duijndam

  “Het aantal slachtoffers door terreur is niet bijster hoog in Europa, maar elke aanslag is er wel een te veel.”

  Dat slachtofferaantal staat inderdaad niet in verhouding tot het aantal slachtoffers die wij dagelijks maakten en maken in het Midden Oosten.

  1. edoc431

   Verder alles goed met jou???Berlijn ,Parijs Bacelona, en nog velen meer
   Dat jij de islam aanhangt moet jij weten maar het is beter voor jou om dat dan toch maar in een islamitisch land te doen en niet hier DAAAAAAAAAAG …ernst

  2. Aytas

   Het probleem is dat hier niet over gesproken kan worden in het westen. Net als ik mij kan voorstellen dat een nabestaande van de aanslag in Parijs helemaal klaar is met de islam zal dat gelden voor de nabestaanden van een bombardement in het midden oosten, die zal klaar zijn met het westen. Het word op deze manier een geweld spiraal, een hele grote groep verliezers, de gewone burger in beide werelden, een kleine groep winnaars, de wapenindustrie die beveiligd en rustig kunnen wonen.

   Als beide bevolkingen daar nu eens met elkaar over in gesprek konden. De evil empire strategie duijndam. Sinds de 1e wo in gebruik om winst te maken.

  3. marco1

   Maar vind je er dan toch niet een verschim inzitten tussen een wel of niet terechte oorlog of het leegschieten van een wapen op een wintermarkt? Hij had natuurlijk ook naar het middenoosten kunnen gaan en daar een legerbasis gaan bestormen of niet?

   1. Duijndam

    Terroristische aanslagen zijn het wapen van de armen. Wij doden comfortabel en veel effectiever met drones en bommenwerpers.

    1. marco1

     Ok stel ik de vraag anders. Vind u niet dat hij zijn aanskag dab niet beter had kunnen doen op een miltaire basis ipv op een winrermarkt waar de k ans groter is om iemand te treffen die het verhaal middenoosten net zo verafschuwd als dat hij zelf doet?

     1. Aytas

      Vind jij dat het westen hele gezinnen mag opblazen?

      Persoonlijk vind ik elk geweld verachtelijk. Ik vind het helemaal niet terecht dat de terroristische aanslag is gepleegd, prima dat deze man is doodgeschoten.

      Met geweld roep je geweld op en zal het nooit stoppen.

     2. Duijndam

      Terroristen beogen maximaal slachtoffers te maken. Deze terroristen zien het als vergelding voor een veelvoud van de burgerslachtoffers die wij daar maakten.

     3. marco1

      @aytas: nee ik vind niet dat het westen hele gezinnen mag opblazen.

     4. van Urk

      De precisie-bombardementen die het westen uitvoert op vijanden in het midden-oosten valt in het niets met het aantal doden dat moslims zelf onder elkaar veroorzaken via terrorisme. De vluchtelingen vluchten dus niet vanwege de hulp van het westen aan de Arabische overheden maar door islamitisch georienteerde aanslagen en gewelddadigheden.

     5. Aytas

      Van urk
      Het midden oosten is op de kop gezet door de familie Bush. Als je je er eenmaal mee bemoeit hebt kun je niet meer terug. Ook is de inmenging van het westen vaak een reden tot wantrouwen tussen bevolkingsgroepen onderling. De enige die hier beter van worden zij zijn een paar super rijken en westerlingen via het heffingstelsel en werkgelegenheid.

     6. Vit

      van Urk@

      “De precisie-bombardementen die het westen uitvoert op vijanden in het midden-oosten valt in het niets met het aantal doden dat moslims zelf onder elkaar veroorzaken via terrorisme.”

      Inderdaad precisie-bombardementen van Urk met zo weinig mogelijk burger slachtoffers als collateral damage, het IDF waarschuwt zelfs met een ‘Knock On The Roof’.

     7. Duijndam

      “Inderdaad precisie-bombardementen van Urk met zo weinig mogelijk burger slachtoffers als collateral damage, het IDF waarschuwt zelfs met een ‘Knock On The Roof’.”

      Vit gelooft dat.

      ls hij even googelt op de vele incidenten op dit punt komt hij mogelijk tot een genuanceerder oordeel.
      Het staat vast dat de duizenden Westerse bombardementsvluchten boven Afghanistan, Syrië, Somalië en Irak honderden burgerslachtoffers veroorzaakten. Als je dit ontkent ben je slecht geïnformeerd.

     8. van Urk

      Ik geef inderdaad toe dat men op korte termijn met luchtaanvallen inderdaad militaire successen boekt maar dat er op langere termijn de radicalisering bij bepaalde burgers in de hand kan gaan werken zodat terrorisme alleen maar groeit en er meer onschuldige burgers het slachtoffer daar van worden. We stonden inclusief de Irakezen te juichen dat Saddam van zijn troon werd gegooid maar hoe moest het nou verder..Orthodoxe moslims stonden opeens niet te springen op hulp van de goddeloze westerlingen en begonnen in verzet te komen door aanslagen te plegen op westerse militairen,hulpverleners en seculiere Irakese burgers die sympathiseerden met de Amerikanen. Zijn dus die aanslagen de oorzaak van onze bemoeienis of zijn deze aanslagen het werk van mensen die niet met andere soorten mensen kunnen omgaan..

     9. Floris

      @ Van Urk: de haat tegen het westen dateert van ver voor het gebeuren in Irak.

      Oorzaak 1: de koran.

      Oorzaak 2: enorme frustratie over het feit dat de islamitische wereld compleet is overvleugeld door het westen.

      Oorzaak 3: de stichting van de Joodse staat.

     10. Vit

      @Duijndam

      Vit gelooft het niet alleen maar weet het zeker, collateral damage natuurlijk gebeurd, dat daar is niet aan te ontkomen, maar die honderden burgerslachtoffers kunnen ook in een keer vallen, daar zijn geen duizenden bombardementen voor nodig. Wat die “Knock On The Roof” betreft, kijk eens op Youtube.

    2. Anthony2

     Nou het zijn niet alleen de “armen” de zg normale Islamistische regimes zoals bv die in Iran, die doen voor IS echt niet onder… met hun walgelijke sharia, u weet wel stenigen, lijfstraffen, ophangen van homo’s via hijskranen enz. Wat dan ook vaak vergeten wordt is dat daar vele moslims de dupe zijn van zo’n abject systeem. En helaas is Iran niet het enige land waar dit soort religie gerelateerde misstanden spelen.

    3. Troelstra

     Wij? Spreek voor jezelf! Jij bent zelf toch degene die wegloopt met onze fatsoenlijke, professionele bestuurders? O wee degene die hen kritisch volgt (zoals weldenkend, fatsoenlijk, werkend en belastingbetalend Nederland), dan zal El Trollo Pinocchio ons wel even de les lezen.

  4. Troelstra

   In het Midden-Oosten is het volop patrarchialiteit, tribaliteit en Islam. Verwacht jij dan een normale samenleving van zo’n branddriehoek? En hoe meer Europa toe blijft laten dat het zich laat omvolken en daarmee laat Arabiseren en Afrikaniseren en Islamiseren, hoe achterlijker Europa zelf ook zal worden. Want als je achterlijkheid importeert, dan zal je achterlijkheid krijgen. En daarom: Grenzen dicht! Kick the Islam out of Europe!

   1. Aytas

    De achterlijkheid en onverdraagzaamheid hebben we al laat je zien. Lafaarden met hun gejank over omvolking, niet in staat hun eigen brood te verdienen. Daarom beschouwen ze de wereld als hun eigendom.

    1. Troelstra

     Wie zijn hier in Nederland dgenen die werken en belasting betalen en wie zijn er hier de gratis geldeisers niet in staat om hun eigen brood te verdienen en ons continent komen omvolken en over onze ruggen heen alles voor niets op te eisen?

  5. Anthony2

   Tel ook de duizenden doodgehongerde kinderen mee in Yemen “dank” zij het het regime aldaar…. je hoort daar zo weinig over, maar het gebeurt NU.

   1. Troelstra

    100 % Islamitische vrede in Yemen. Alle andersdenkenden zijn al uitgemoord, verdreven of hebben zich van lieverlee aan de Islam onderworpen. Nog meer van die landen met (nagenoeg) 100 % Islam zijn bijvoorbeeld Somalië, Iraq, Pakistan, Afghanistan. Ze staan hoog op de failed states ladder. En het is er een zooitje. Zou het iets met de Islam te maken kunnen hebben..?

 3. Rud56

  “De Koran biedt radicale interpretatie”.
  Tja, aangezien velen van die lezers c.q. aanhangers zonder meer als labiel zijn te bestempelen en dus zeer beinvloedbaar, zou het normaal moeten zijn dat zo’n Koran tot verboden stof wordt verklaard! Maar ja, ….

 4. marco1

  Goh dat is nog eens een grote verrassing dat hij aanhanger van IS is. Uiteraard had die vader naar de politie gegaanals hij maar had geweten hoe fout het gedachtegoed van IS is en figuren als zijn zoon konden aanzetten tot de daad hij deed. De man wist het niet dacht waarschijnlijk het een normaal koranclubje was wat een beetje meer gedreven is in het woord mohammed dan de gemiddde moslim.

 5. Svetlana

  Ah een jood dus. IS is een zionistisch joods organisatie. ISrael staat daar helemaal achter

  1. marco1

   Nou idd svetlana die joden zijn rare snuiters met hun baarden en pyjama aan hier fietsen ze zo zelfs schaamteloos door de straat om naar de moskee op de hoek te gaan. Het lijkt soms net carnaval..

   1. edoc431

    Antwoorden op sweetlip doen we hier niet en wat jij loslaat is ook niet echt netjses

    1. marco1

     Wat vind je niet netjes dan?We?

 6. Seneca

  @teunis
  wat bent u enthousiast over de NOS? eindelijk – zij kunnen niet anders, wij allen weten welk een vieze rol de media spelen – berichten zij zoals het hoort en u bent enthousiast. een kinderhand is gauw gevuld, nietwaar?

 7. poldi

  Vast allemaal de schuld van Trump. Óh ja…én Bush natuurlijk. En Wilders..én uiteraard de Franse wet uit 1905 die religie en staat scheidt. Overigens, er zit een foutje in de titel. Die moet niét zijn: “Terreur bij kerstmarkt”, maar ” Islamitische terreur bij kerstmarkt”.

 8. Troelstra

  Heb meelij met dit volk dat al zoveel onder islamitisch terrorisme leed

  OPINIE

  Sylvain Ephimenco– 7:36, 13 december 2018

  COLUMN Terrorisme en religieuze aanslagen zijn van alle tijden. Ook Willem van Oranje, de vader des vaderlands, is onder de slagen van het fanatisme op 10 april 1584 bezweken. Toen hij stierf zou hij de woorden “God, heb medelijden met dit arme volk” hebben uitgesproken.
  U krijgt 5 artikelen van Trouw cadeau. Dit is nummer 1 .
  Onbeperkt onze artikelen lezen? Digitaal Basis € 2.50 per week.

  Waar of niet, diezelfde woorden kwamen spontaan bij me op toen ik van de aanslagen op de kerstmarkt van Straatsburg hoorde. Heb medelijden met dit volk dat al zoveel onder het islamistische terrorisme heeft geleden.

  Maar dat ook deze dagen, in Parijs en elders, door het vandalisme van halve criminelen uit de eigen bloedgroep wordt geteisterd. Een arm volk dat zichzelf, getooid met gele hesjes, pijn doet door rotondes en benzinedepots te blokkeren. Dat zijn president dwong zich te vernederen in een hallucinant televisieoptreden. En dat nu door het geweld van de Francomarokkaan Chérif C. in zijn (katholieke) identiteit wordt getroffen, met talrijke slachtoffers op de grootste kerstmarkt van het land.

  Nu heeft niet iedereen net als ik familie, vrienden en kennissen in dat land en je kunt net zo goed je medelijden voor andere onderwerpen reserveren. Bovendien went de fanatieke godsdienstwaanzin, uit verre woestijnlanden geïmporteerd, op den duur wel. Zei dinsdag tijdens een zitting de jonge Afghaan die twee toeristen in augustus neerstak soms niet ‘het zo weer te doen, als het nodig is’? Zeker, er treedt een soort fatalisme op als de litanie van explosies en geweersalvo’s vaker klinkt. Volgens het linkse Franse dagblad Le Monde zijn sinds de aanslagen van 2001 in de VS niet minder dan 2371 doden en 8883 gewonden gevallen in Europa (Turkije en Rusland inbegrepen) door terroristische aanslagen.

  Meer naar rechts, bij de conservatieve Amerikaanse denktank Heritage Foundation, worden specifiek de islamitische aanslagen in Europa bijgehouden. Tussen januari 2014 en december 2017 zijn er in twaalf Europese landen 194 aanslagen van moslims geweest die meer dan duizend doden en gewonden maakten. Bij 32 aanslagen was een asielzoeker betrokken. Maar praktisch alle gevallen van jihadisme in Europa zijn op het conto te schrijven van daders ‘met een migratieachtergrond’, zoals het tegenwoordig heet. Immigratie heeft dus het moslimgeweld in Europa geïntroduceerd (let op: niet iedere migrant, verre daarvan, is een terrorist).

  Maar mag ik dit wel zomaar schrijven in het tijdperk van het migratiepact? In die 41 bladzijden van dit VN-document komt het woord ‘terrorisme’ niet één keer voor. Wel staat het woord ‘geweld’ er tien keer in. Maar uitsluitend het geweld dat migranten eventueel wordt aangedaan (en vanzelfsprekend bestreden moet worden) en niet het geweld dat moslimmigranten zelf eventueel gebruiken zoals in Straatsburg. Bij doelstelling 17, paragraaf c, van dit document wordt van journalisten verwacht dat ze zich bewust worden ‘van migratievraagstukken en bijbehorende terminologie’ en dat daarbij in ‘ethische normen voor journalistiek en reclame worden geïnvesteerd’. Ben ik nu volgens dit pact geslaagd?

 9. poldi

  De wegbereider voor islamitische terreur, uw eigen politieke elite, reageert weer met de stuitende krokodillentranen.
  De man was bekend bij de inlichtingendiensten, maar hij kon wel vrij rondlopen in het multiculti paradijs van die meneer Macron. Maar, een fanatieke multiculturalist, plengt vermoedelijk mede namens de Grote Hoofdschuldige in het Broekpak, wat Judastranen. De lezing van dit bericht is in feite één grote aanklacht tegen de wijze waarop West Europa is bestuurd en in de val gelokt door haar leiders. Ik moet u zeggen, ik gruwel van de daad alsook van de feitelijke faciliteurs.

  1. van Urk

   Ik hoor mensen het nog zeggen; Terrorisme en geweld hebben niets met de islam te maken en terroristen, vooral van ISIS hebben in feite te weinig op met het geloof. Maar Cherif Chekatt heeft een opvallend detail wat erg opvalt; Het donkere vlekje op zijn voorhoofd. Zo,n vlekje wordt in de Arabische volksmond zebibah genoemd en betekent letterlijk vertaald ”rozijn”. In werkelijkheid is het een donkere, eeltige bidvlek, die wordt gezien als ”gift van God” en alleen voor de meest vrome moslim is. De vlek ontstaat omdat moslims vijf keer per dag bidden waardoor het voorhoofd 34 keer de grond raakt en op den duur een vlekje of bultje ontstaat.

 10. poldi

  AD en Telegraaf
  ——————
  Brussel de straat op
  Mars tegen Marrakesh loopt uit de hand.

  Dat krijg je als je als overheid niets doet tegen de voortwoekerende islamisering !

 11. TD

  @Aytas:
  “De gebombardeerden zijn klaar zijn met het westen”
  Laat ons hopen dat die walging groot genoeg is om nóóit de neiging te krijgen naar ons toe te komen wandelen of peddelen.

 12. Floris

  “Ten eerste het onderscheid dat wordt gemaakt tussen gelovigen en ongelovigen en hoe men daarmee moet omgaan. De Koran is hier niet eenduidig over en spreekt soms in positieve bewoordingen over omgang met ongelovigen, maar ook in negatieve bewoordingen.”
  ———————————————————————————-
  De negatieve bewoordingen overheersen. Behalve naar de koran kan je ook kijken naar de praktijk, de dhimmitude. Joden en christenen werden gedoogd, maar dan wel als 2e rangs burgers die een speciale belasting (jizya) moesten betalen en nederig moesten zijn.

  Moslims beschouwen zich als superieur. Wat erg pijnlijk voor ze is, is dat ze op alle terreinen zijn overvleugeld door het westen. De val van het Ottomaanse Rijk (het kalifaat) markeert de definitieve ineenstorting van de illusie dat de islam cq moslims superieur zijn.

  Sindsdien heerst enorme frustratie en westenhaat. Dat werd nog erger toen de Joodse staat werd gesticht.

 13. Floris

  “Om aanslagen te verklaren, is een blik op het leven van de Profeet voldoende. Hij rechtvaardigde de politieke moord voor het heil van de islam. En mensen bang maken, terreur uitoefenen, werd voorgeschreven als een nobele methode om paniek te zaaien onder de vijanden van het geloof.”

  – Anne-Marie Delcambre (juriste en arabiste)

  1. van Urk

   De beoefenden van deze aanslagen kunnen inderdaad gewoon niet met mensen omgaan die niet in de leer van de profeet staan. Dat is in Irak het geval geweest hoe westerse militairen eerst op handen werden gedragen nadat zij Saddam hadden geloodst maar uiteindelijk door de Irakese burgers zelf belaagd werden met aanslagen en geweld vanwege hun on-respectloze niet-islamitische leefwijze. Hun hulp van wederopbouw was opeens niet meer nodig.

   1. Floris

    De dankbaarheid was idd van korte duur.

    Maar dat was te verwachten.

    1. Troelstra

     Je zou haast gaan denken dat vrijheid en democratie, moderniteit en vooruitgang niet aan die Moslims besteed zijn en dat die Moslims gewoon niets anders en niets liever willen dan blijven leven in de achterlijke Middeleeuwen.

 14. Arie B

  Toch geruststellend dat de veiligheidsdiensten hem in het vizier hadden, net als die tienduizenden andere tikkende tijdbommen.

  1. Troelstra

   En wat ook zo geruststellend is, is dat de deuren nu wagenwijd zijn open gezet voor nog meer van die tikkende tijdbommen middels het Pact van Marrakech.

   1. Lugar

    En legaal!

 15. Troelstra

  De terrorist Cherif Chekatt toont andermaal het falen van ons multiculti immigratiesysteem. De vader heeft twee vrouwen en twaalf kinderen en leeft van uitkeringen. Vier kinderen crimineel, meerdere zwaar geradicaliseerd. De vader heeft ook een Fiche S voor radicalisering.

  Bron: Le Monde

 16. Troelstra

  Elke “Fiche S” hoort thuis achter de tralies. Preventief. De politie kan toch ook explosieven in bewaring nemen zonder te moeten wachten tot er een ontploffing is geweest?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.