Nuchtere reactie van Rutte op aanslagen Straatsburg: ‘Beste antwoord is ons leven zo te blijven leven’

Rutte weet wat het beeld van menig burger over de huidige toestand in Europa niet al te positief is. De ‘Gele hesjes’ hebben afgelopen weken laten zien dat een continentale macht als Frankrijk op haar fundamenten kan schudden en de aanslag in Straatsburg komt dan ook op een slecht moment. En elk eentje is er een teveel. Het is volstrekt onacceptabel dat een christelijke tradities en mensen onder vuur worden genomen door terroristen. Zo’n laffe daad verdient een strenge veroordeling van Rutte waarin hij zijn afkeer uitspreekt en duiding geeft aan wat er is gebeurd. Maar in plaats van een dergelijke houding was Rutte oppervlakkig toen journalisten hem in het Tweede Kamer gebouw ondervroegen over de aanslag. Zijn antwoord was nuchter, want de kans dat je bij een aanslag sterft is natuurlijk hartstikke klein. 

‘Het beste antwoord is ons leven zo te blijven leven’ aldus premier Rutte. En eigenlijk heeft hij daarmee wel een punt, iedereen weet ondertussen dat dit soort aanslagen voornamelijk op feestdagen plaatsvinden en altijd door geradicaliseerde gekken, meestal uit de hoek islam in Europa. Tenminste dat is mijn perceptie. Rutte wil dat gesprek natuurlijk liever vermijden. Dit soort zaken openlijk bespreken speelt Wilders in de kaart en helpt zeker niet bij samenwerken met de islamieten in Nederland getuige de opstelling van de vertegenwoordigers van DENK: ‘Moslims zijn ook slachtoffer.’ zei Kuzu. Dat hoeft hij ons niet te vertellen, water is nat.

Zo voelt het bij Europeanen natuurlijk niet, oprechte boosheid is gepast, want dit soort fenomenen lijken de afgelopen tien jaar steeds vaker voor te komen. Leuk dat vage immigratiebeleid en de onwil van de EU om Schengen te beveiligen, maar dit zijn de risico’s die het met zich meebrengt, dat is een feit. Het gevoel van onveiligheid neemt toe, terwijl de kans om daadwerkelijk slachtoffer te worden van terreur nog steeds zeer klein is. Het gaat hier dus om veiligheid versus het veiligheidsgevoel. Dat laatste wordt natuurlijk ook bepaald door het feit dat mensen vaak opmerkelijk wordt gemaakt van terreur. Rutte weet dit en reageert dus rustig. Zo stierven in 2015 bijna 200 personen door daden van terreur volgens DataGraver. Hun rapport laat ook zien dat sinds een aantal jaren een trend ommekeer heeft plaatsgevonden. Meer aanslagen en doden sinds Madrid 2004.

Tijd dus voor een goed gesprek. Maar dat gesprek lukt niet zo goed, getuige de opstelling van DENK. De Turkse partij verwijt het kabinet zelfreflectie inzake het Syriedebat, waarin zij zeker goede punten naar voren brengen, maar wanneer hun eigen geloofsgroep wordt aangesproken over problematiek spelen ze de slachtofferkaart. En dat is jammer, want Nederlanders hebben geen probleem met moslims, maar wel met dit soort rariteiten. En zeker met het politiek correcte gedram van DENK wanneer Wilders begint over de islam. Toch is die trigger natuurlijk niet vreemd, want Wilders.

Rutte moet dus wel gedacht hebben, toen hij de microfoons zag en de vraag hoorde inzake Straatsburg: ‘oh nee, hier gaan we weer’. Net zoals de jaarlijkse Zwarte Piet discussie wordt terrorisme een jaarlijkse traditie in Europa. De trend is zeker relevant en het gevoel van onveiligheid neemt hierdoor toe, maar het aantal doden door aanslagen is natuurlijk wel heel laag. Hij zal het dan ook liever negeren voordat er weer een groots debat over ontstaat. Toch heeft Wilders zijn zin gekregen en wordt er binnenkort gesproken over de aanslag in de Tweede Kamer tijdens het algemeen overleg Terrorisme.

Een aantal factoren die ik relateer aan het opkomende terrorisme:

 • Westerse interventies in het Midden-Oosten onder leiding van de Verenigde Staten (Syrië, Irak, Afghanistan, Libië)
 • Ongecontroleerde en onveilige immigratiestromen
 • Teksten die kunnen worden aangemerkt als hate speech in Koran e.a. ‘heilige boeken’
 • Een cultuur van geweld in islamitische landen
 • Individuele trauma’s van personen
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. marco1

  Bedankt voor de tip meneer Rutte maar dat was ik toch wel van plan om niet anders te gaan leven d an ik deed.

  1. tomygun

   Marco je kan net zo goed tegen een muur praten die rubber duck
   is niet op deze wereld denkt hij met z,n kop in het zand .

   1. marco1

    Ik geloof niet dat hij vehoefte geeft om met mij t e praten m aar verder vind ik hem wel ok.

   2. hans-e-pans

    Deze opmerking is bijna hetzelfde al bij een vorige aanslag, “Wij zijn met meer”.

    Ja, dat kan wel zijn maar na het tekenen van het Marakeshgebod niet lang meer.

 2. Arie B

  Aldus struisvogel Rutte. Kop in het zand en weer door. In de media lees je dan dat de dader en zijn broer op de most wanted lijst stonden. Die broer hebben ze dan nu opgepakt wat natuurlijk ook een vreemd verhaal is dat dat nu pas gebeurd als je kennelijk most wanted bent.
  Als slachtoffer heb je er niets aan als je leest dat ze in beeld waren van de veiligheidsdiensten. Kennelijk hadden ze nog voldoende bewegingsvrijheid.

 3. Lugar

  Het beste antwoord is de oorlog tegen islam!

  1. Meester Kong

   @Lugar -vinger in oortjes – lalalalalala

  2. tomygun

   Na Lugar oorlog is weer zo,n groot ding ik denk dat dat niet nodig is
   wat van die oude nuc dingen erop hoef je ze ook niet teontmantelen
   en je bent gelijk van die rotzooi af ,welke rotzooi? alle twee .

  3. Fortiori

   Gaat u zelf de strijd aan en loopt u voorop, of mag een ander het uitvoeren ?

   1. Lugar

    “Gaat u zelf de strijd aan en loopt u voorop, of mag een ander het uitvoeren?”

    Ik heb jouw reacties vaker gezien. Ik ben inderdaad niet van het nietsdoen, dat kan namelijk altijd nog, zoals nu gebeurt. Bootladingen vol komen er binnen Fortiori, vliegtuigladingen zelfs want ‘we’ gaan ze desnoods halen. En Rutte? Die heeft getekend (Marrakesh). En weet je wat je daarmee importeert? Nóg meer islam Fiotiori, nog veel meer! En samen met die islam komen de problemen. Kijk maar om je heen in de wereld.

    En Rutte, die lacht het weg! Blijft u vooral zo leven…

  4. Siemien

   @Lugar ab-so-luut!

   Deze meneer, gekozen door het “volk” zegt rustig, omdat hij denkt dat men “gemiddeld” € 3000,– per maand heeft, koop een boot, huis, nieuwe auto.
   Deze meneer, gekozen door het “volk” zegt rustig, als er mensen worden afgeschoten, blijf vooral stil zitten, leef vooral je “eigen” leven, vooral niets meer samen doen in Nederland (vat men deze)
   Deze man is werkelijk helemaal van pot gerukt.

   1. Mart

    ”Van de pot gerukt”?Hij heeft die pot over zijn grijnzende kop getrokken……”ik zie niks,dus is er niks” mentaliteit.

 4. Meester Kong

  De aanslag op Willie Dille door het islamitisch front heeft nog een slachtoffer geëist.

  PVV’er Karen Gerbrands verlaat de Tweede Kamer uit teleurstelling over het gebrek aan medeleven van haar fractie na het overlijden van partijgenoot en vriendin Willie Dille.

  Geert gaat Kamervragen stellen, of niet.
  Oh wacht, pas als de rust is wedergekeerd….

  1. TD

   Meester Kong:
   Tja,wat moet je doen?
   Zakdoekjes blijven uitdelen,enkele weken meehuilen?
   Mij zijn óók veel mensen ontvallen,je leed moet uiteindelijk zelf verwerken!

 5. struisvogelpolitiek

  Leef je leven, totdat je door een islamitische malloot wordt afgeschoten. De slachtoffers van Straatsburg leefden ook hun leven.

  1. marco1

   Ja dan is het einde verhaal maar dan heb je iig j evleven geleefd.Wat wilde u er teg en doen dan? U kunt ook vanuit de krieg naar een taxi lopen en gesch eot worden door een beschonken automobilist met dodelijke afloop,die k ans sch at ik net zo hoog in.

 6. Gerlos

  Wij ongelovige gaan gewoon door met ons leven zoals het altijd als ons iets niet zint zeggen wij dat of het christenen of moslim zijn.

 7. henk vintage

  Het beste antwoord is de islam te verbieden in Europa.

  1. Troelstra

   We hebben geen andere keus.

  2. Lugar

   “Het beste antwoord is de islam te verbieden in Europa.”

   Zeker, te beginnen bij de beslissing dat het geen (los verkrijgbare) religie is.

 8. Aytas

  ‘ Het is volstrekt onacceptabel dat een christelijke tradities en mensen onder vuur worden genomen door terroristen.’

  Terrorisme is altijd fout, ook als die door het westen in islamitische landen wordt gepleegd.

  ‘ Het gevoel van onveiligheid neemt toe, terwijl de kans om daadwerkelijk slachtoffer te worden van terreur nog steeds zeer klein is.’

  Iedere aanslag is er 1 teveel, ieder slachtoffer ook.

  ‘En dat is jammer, want Nederlanders hebben geen probleem met moslims, maar wel met dit soort rariteiten. En zeker met het politiek correcte gedram van DENK wanneer Wilders begint over de islam.’

  Volgens mij moet je dan toch beter de reacties bij dds lezen. Om die schuld alleen bij denk neer te leggen is veel te gemakkelijk. De pvv discrimeneerd moslims constant.

  1. Gekko

   Dwarse dwaas toch, die AyTas.

   1. Aytas

    Inhoudelijk weer gekko

   2. Troelstra

    Wat is er nou zalig aan onnozelheid van geest? Dat vraag ik me wel eens af.

 9. nienke

  Deze slachtoffers leefden ook hun eigen leven maar kwamen op het verkeerde moment die woestijn rat tegen die op een laffe manier een einde aan hun leven maakte.
  Onschuldige burgers Heer Rutte.
  Word er kost en kots misselijk van.
  De politie hield hem al een tijdje in de gaten en NU?????? voor de zoveelste keer mis gekleund.
  Loopt hij nu alweer lekker buiten dat lieverdje.

 10. J.Rademaker

  Kijk dat is nu visie en stevig antwoord, dit is een partij met oplossingen.
  Nu maar hopen dat men bij de opsporing niet etnisch gaat profileren.

 11. Lugar

  “Hoeveel van deze verhalen moeten worden opgetekend totdat de volkeren aan andere kant van de wereld tot morele inkeer komen?”
  ~Afsin Ellian~

 12. Heinz

  Dat doorgaan met mijn leven ben ik ook geheel van plan. Al sinds ik uit een hartoperatie bijkwam jaren terug.

 13. Piet Klein

  Wat er nuchter aan is ontgaat mij. Rutte zegt eigenlijk dit is de nieuwe realiteit, wen er maar aan. Ga gewoon door doet niemand. Iedereen vraagt zich of het risico, misschien het klein beetje meer risico dat je loopt, misschien beperkt verhoogd, de moeite waard is voor een bezoek aan een kerstmarkt. Rutte zegt, ik ga er niets meer aan doen om dit geweld te voorkomen. En dat doet hij niet omdat hij niets zou kunnen doen, maar hij is bang dat enige ambitie op dit vlak Wilders in de kaart speelt. Hij zegt eigenlijk omdat het ambities hebben om dit geweld terug te dringen mij mogelijk electoraal nadeel oplevert doe ik maar of mijn neus bloed, een akkefietje en zo’n aanslag en de kans dat het je treft is niet zo groot, dus waar maak je je zorgen over. Deze overwegingen zijn verre van nuchter zijn achterbaks. Wat Rutte zou kunnen doen is de moslims Nederland aan spreken om heel duidelijk afstand te nemen en hun afschuw te uiten omdat hun geloof misbruikt wordt om te moorden. Hij zou actie kunnen ondernemen omdat een afwijzing in niet te misverstane bewoordingen van moslims leiders te vragen vooral om aan hun achterban duidelijk maakt dat respect voor elkaar de basis is waarop we in Nederland in Europa willen leven, om duidelijk te maken dat moorden niet hoort bij wat moslim moet zijn. Hij zou de migratietoelating strenger kunnen maken, hij zou de wetten kunnen aanscherpen zodat sneller kan worden ingegrepen. Maar hij doet het niet omdat dan Wilders iets meer gelijk krijgt en daarom haalt hij zijn schouders op is hij de leider van het wegkijken, is hij de struisvogel die z’n kop in stand steekt, daar is niets nuchter aan

  1. Piet Klein

   Dat het niet meer een akkefietje is ook niet in Nederland bewijst ook omdat acteur Nasrdin Dchar gisteren veel kritiek over zich heen kreeg nadat hij op Instagram een foto plaatste met een kerstboom en de tekst ‘I love Christmas’. Dat mag kritiek uiten maar het duidt de ruimte die sommigen aan anderen geven. Rutte is het pluche belangrijker dat de kwaliteit van de Nederlandse samenleving?

 14. henk vintage

  Ik ben het niet met je eens Teunis, de meeste Nederlanders hebben wel een probleem met moslims en dat probleem wordt steeds groter

  1. Siemien

   @Henk met de kanttekening dat men onderscheid moet maken tussen de islam en moslims, niemand is tegen moslims maar wel tegen de islam.
   De islam is het vergif mede de afgoderij en ongehoorzaamheid aan God in onze maatschappij..

 15. Pescador

  Het blijft een domme lul die rutte.

 16. fusilier

  En dan noemen sommigen hier op dit forum de premier , een staatsman van formaat. Het is gewoon een premier zonder normen en waarden. Het enigste wat telt is het grote geld.

  1. sonar

   Zelfs fietsen kan hij al niet dan valt hij en doet dan zielig voor de tv als hij May een hand moet geven,heeft niets gebroken en dat is jammer.

   1. Meriadoc Brandebok

    De opmerking van sonar toont nog eens aan dat haat is hetgeen veel forummers drijft.

    1. Groeneveld

     Ik bespeur nergens haat, ouwe grefo. Wel kwaadheid. En dat is een zeer gezonde emotie.

     1. Meriadoc Brandebok

      Haat en intolerantie is hetgeen mensen hier drijft.

     2. Groeneveld

      Je vergist je Guus en je bent halsstarrig. Haat is volgens jouw sprookjesboek een zonde, dus ben je als calvinist vol zondebesef- al gauw geneigd om in alles haat te zien.

      Ik heb de reacties in deze doorgelezen en zie alleen maar kwaadheid om het onrecht dat door de elitaire politiek wordt ingebracht, gestimuleerd en genegeerd. En dat is een zeer terechte emotie.

     3. Meriadoc Brandebok

      Haat gaat voorbij kwaadheid. Ik ben weleens kwaad op populisten, omdat zij leugens vertellen en Europa veel schade berokkenen. Echter, ik zal hen nooit toewensen dat Geert of Thierry morgen zijn arm breekt.

      Haat, pure haat is de bron. En deze haat doet mensen op beslissende momenten ook de werkelijkheid totaal uit het oog verliezen.

      Bijvoorbeeld met de gele hesjes. Iedereen zou de maatregelen die Macron heeft genomen moeten toejuichen, aangezien een economisch sterk Frankrijk goed voor Nederland is. Nee hoor: men hat Macron, wil hem kapot, en steunt de Rode Hesjes

      Aan de andere kant wordt de feestbegroting van Salvini weer wel gesteund en de Europese Commissie, die deze afwijst, verguisd.

      Haat, haat en nog eens haat. Voor realisme is geen plaats.

     4. Duijndam

      De haat waarover Meriadoc spreekt betreft op de keper beschouwd zelfhaat. Men ervaart onbehagen in het eigen bestaan en projecteert die op anderen waarbij het idee dat die de veroorzakers van het onbehagen zijn de illusie van troost geeft.

     5. Siemien

      Wat jij met je grafbek moet doen achterlijk occult fantasietje, is oprotten net als al die andere achterlijke Nederlanders die op een gast hebben gestemd die helemaal niet het beste met jou en mij voor heeft.
      Waarom begrijpen jullie dat nou niet, dat komt omdat jullie achterlijk zijn, jullie zijn meer dan achterlijk zelfs.
      Dat jij iets haat noemt maakt het nog geen feit, jij hebt het empathisch vermogen van een dronken aardbei, boosheid is iets heel anders dan haat.
      Maar ik begrijp het wel want jullie linksaffers kapen graag extremen, jullie zijn een schande voor mijn land, jullie zouden je kapot moeten schamen.
      Demo (volk) cratie (heerst)…

     6. Original NL

      Quote….
      ….Men ervaart onbehagen in het eigen bestaan……
      Nee duinpan…er is onbehagen omdat het eigen bestaan wordt bedreigt door waanzinnige politieke keuzes!!!!

 17. Troelstra

  Ken je die Rutte kregologie “Wij zijn met meer”?

  Inmiddels zijn er vier onschuldige slachtoffers er niet meer.

  En verrader Rutte heeft met zijn ondertekening van het Pact van Marrakech getekend voor nog meer Moslims.

 18. Original NL

  Misschien moeten ze rutte maar eens van zijn fiets knallen…..zijn we van die lachebek af…..maar nee, de domme moslims wreken zich alleen op mensen die absoluut niets in de melk te brokkelen hebben.

 19. Troelstra

  Hoeveel geld zijn wij volgend jaar aan belastingverhogingen kwijt? Dan kunnen we niet meer blijven leven zoals we nu leven. Rutte zwatelt maar wat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.