ING-baas Hamers doet 'mea culpa' in de Tweede Kamer vanwege schandaaltjes

ING-baas Hamers doet 'mea culpa' in de Tweede Kamer vanwege schandaaltjes

ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers deed vandaag een 'mea culpa' in de Tweede Kamer vanwege het witwasschandaal van ING waarbij de bank voor miljoenen moest schikken met de fiscus. Ook de voor hemzelf bedoelde salarisverhoging bleek een pijnlijke aangelegenheid waarover hij in de Kamer kon melden: "Ik kan wat daar fout is gegaan niet terugdraaien, ik kan wel zeggen dat ik het heel erg vind. En dat vind ik ook." Hamers gaf blijk van een portie zelfreflectie en zag in dat er fouten waren gemaakt, die zowel hemzelf en ING-medewerkers raken. De bank kwam in september nog in opspraak vanwege nalatigheid bij het voorkomen van witwassen. Toen werd bepaald dat de bank ruim 775 miljoen euro moest gaan lappen vanwege de fouten.

Maar waar het natuurlijk echt om gaat, naast de misstanden, is dat banken nog steeds te lage reserves aanhouden en dus veel risico's nemen in het geval van een schok. Het besluit van het Kabinet Rutte om de banken in2008 te redden heeft op korte termijn gezorgd voor stabilisatie en enige winst op de obligaties voor de Nederlandse Staat, maar het structurele probleem van lage buffers bestaat dus nog wel. En dat is zorgwekkender dan een witwasschandaal. Het stelt Nederland bloot aan risico's gelijkend aan die van de economische crisis van 2008. Om dat te voorkomen moeten er dus hogere buffers worden gehanteerd.

De Bank of International Settlements bracht een rapport uit, ook wel bekend als Basel III, waarin werd gepleit voor hogere reserves. Die hogere reserves moeten worden ingezet wanneer het fout gaat, zodat de staat niet hoeft bij te springen. De Nederlandse parlementaire enquête-voorzitter De Wit, die onderzoek deed naar de economische crisis van 2008, deelt deze visie omdat lage reserves een risico zijn: "Dan (in geval van nood en lage reserves, red.) hebben we dus een nieuw serieus probleem met de stabiliteit van het financieel stelsel." En dat probleem moet natuurlijk worden voorkomen. Vandaar dat de banken dus moeten gaan opletten dat ze die reserves voldoende hoog houden.

Die hogere reserves hebben natuurlijk ook nadelen. Zoals bijvoorbeeld minder investeringen doen. Het behoeft dan ook geen verbazing dat Rabobank vandaag door De Telegraaf in verband werd gebracht met het gerucht dat zij gaan stoppen met het financieren van commercieel vastgoed. Dit om hun balans op orde te krijgen. En die vastgoedmarkt daar is nog wel iets over te zeggen, dus zo vreemd is het niet als Rabobank inderdaad deze keuze zou maken. Wellicht ook goed voor hun reserves?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties