Nuchtere reactie van Rutte op aanslagen Straatsburg: 'Beste antwoord is ons leven zo te blijven leven'

Geen categoriedec 12 2018, 19:00
Rutte weet wat het beeld van menig burger over de huidige toestand in Europa niet al te positief is. De 'Gele hesjes' hebben afgelopen weken laten zien dat een continentale macht als Frankrijk op haar fundamenten kan schudden en de aanslag in Straatsburg komt dan ook op een slecht moment. En elk eentje is er een teveel. Het is volstrekt onacceptabel dat een christelijke tradities en mensen onder vuur worden genomen door terroristen. Zo'n laffe daad verdient een strenge veroordeling van Rutte waarin hij zijn afkeer uitspreekt en duiding geeft aan wat er is gebeurd. Maar in plaats van een dergelijke houding was Rutte oppervlakkig toen journalisten hem in het Tweede Kamer gebouw ondervroegen over de aanslag. Zijn antwoord was nuchter, want de kans dat je bij een aanslag sterft is natuurlijk hartstikke klein.
'Het beste antwoord is ons leven zo te blijven leven' aldus premier Rutte. En eigenlijk heeft hij daarmee wel een punt, iedereen weet ondertussen dat dit soort aanslagen voornamelijk op feestdagen plaatsvinden en altijd door geradicaliseerde gekken, meestal uit de hoek islam in Europa. Tenminste dat is mijn perceptie. Rutte wil dat gesprek natuurlijk liever vermijden. Dit soort zaken openlijk bespreken speelt Wilders in de kaart en helpt zeker niet bij samenwerken met de islamieten in Nederland getuige de opstelling van de vertegenwoordigers van DENK: 'Moslims zijn ook slachtoffer.' zei Kuzu. Dat hoeft hij ons niet te vertellen, water is nat.
Zo voelt het bij Europeanen natuurlijk niet, oprechte boosheid is gepast, want dit soort fenomenen lijken de afgelopen tien jaar steeds vaker voor te komen. Leuk dat vage immigratiebeleid en de onwil van de EU om Schengen te beveiligen, maar dit zijn de risico's die het met zich meebrengt, dat is een feit. Het gevoel van onveiligheid neemt toe, terwijl de kans om daadwerkelijk slachtoffer te worden van terreur nog steeds zeer klein is. Het gaat hier dus om veiligheid versus het veiligheidsgevoel. Dat laatste wordt natuurlijk ook bepaald door het feit dat mensen vaak opmerkelijk wordt gemaakt van terreur. Rutte weet dit en reageert dus rustig. Zo stierven in 2015 bijna 200 personen door daden van terreur volgens DataGraver. Hun rapport laat ook zien dat sinds een aantal jaren een trend ommekeer heeft plaatsgevonden. Meer aanslagen en doden sinds Madrid 2004.
Tijd dus voor een goed gesprek. Maar dat gesprek lukt niet zo goed, getuige de opstelling van DENK. De Turkse partij verwijt het kabinet zelfreflectie inzake het Syriedebat, waarin zij zeker goede punten naar voren brengen, maar wanneer hun eigen geloofsgroep wordt aangesproken over problematiek spelen ze de slachtofferkaart. En dat is jammer, want Nederlanders hebben geen probleem met moslims, maar wel met dit soort rariteiten. En zeker met het politiek correcte gedram van DENK wanneer Wilders begint over de islam. Toch is die trigger natuurlijk niet vreemd, want Wilders.
Rutte moet dus wel gedacht hebben, toen hij de microfoons zag en de vraag hoorde inzake Straatsburg: 'oh nee, hier gaan we weer'. Net zoals de jaarlijkse Zwarte Piet discussie wordt terrorisme een jaarlijkse traditie in Europa. De trend is zeker relevant en het gevoel van onveiligheid neemt hierdoor toe, maar het aantal doden door aanslagen is natuurlijk wel heel laag. Hij zal het dan ook liever negeren voordat er weer een groots debat over ontstaat. Toch heeft Wilders zijn zin gekregen en wordt er binnenkort gesproken over de aanslag in de Tweede Kamer tijdens het algemeen overleg Terrorisme.
Een aantal factoren die ik relateer aan het opkomende terrorisme:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten