D66 leider Rob Jetten gooit vrijemarktideaal overboord: bepleit strictere regels huizenmarkt

‘Niet iedereen mag meer een huis (op)kopen,’ vindt D66-voorman Rob Jetten. Hij pleit voor een maximum huurprijs voor de particuliere markt en een verbod voor sommige potentiële kopers om een huis te kopen. Dat meldt het AD.

‘Vrijemarktwerking? Kiep maar over de schutting, werkt duidelijk niet,’ moet Rob Jetten in zijn voorgeprogrammeerde hoofd hebben gedacht. Hartstikke zielig natuurlijk als je als arme sloeber niet gewoon in het centrum van Amsterdam kunt wonen, dat zouden ze maar eens op moeten nemen als mensenrecht of zo.

Vrijemarktdenken veronderstelt juist dat er pieken en dalen voorkomen in een bepaalde markt en we nu dus duidelijk in een piek zitten. Wanneer niemand de huur meer kan of wil betalen, gaat dat echter vanzelf omlaag. Ook wanneer er meer wordt bijgebouwd krik je daarmee het aanbod omhoog en neemt de vraag vanzelf af. Helemaal vrij is de woningmarkt natuurlijk allang niet meer, de overheid heeft zelf een aardige hand in het opblazen van de prijzen, maar Jetten durft het probleem niet bij de wortels aan te pakken.

Nee, hij kiest voor symptoombestrijding, lekker extra regels verzinnen voor de particuliere sector, waardoor ineens die hele sector minder lucratief wordt en dus in kan storten als een kaartenhuis. Buiten het feit om dat er inderdaad een perverse prikkel is vanuit investeerders om hun kapitaal door middel van vastgoed veilig te stellen, is er ook nóg een perverse prikkel aan vraag-kant van deze markt, namelijk asielzoekers en immigranten. Nee, zij komen niet in de particuliere sector terecht, maar nemen wel plek in aan de sociale huur-kant van het verhaal, waardoor verdringing ontstaat en men genoodzaakt is om particulier te gaan wonen.

Maar goed, de aap is uit de mouw, wederom een ideaal van D66 overboord gekiept, wederom een ‘liberale partij’ die door meer overheidsinterventie de vrije markt (in naam) wil beteugelen. Gaat lekker bij D66!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Gekko

  Zet ‘m op, Wout. Brandt die hypocrieten van D66 maar af, tot hun enkels. Kan er geen genoeg van krijgen!

 2. Spaanse kok

  Het financieel licht van DDS verklaart hier het vrijemarktdenken en de werking van de onroerend goed markt.
  (Quote):Wanneer niemand de huur meer kan of wil betalen, gaat dat echter vanzelf omlaag. Ook wanneer er meer wordt bijgebouwd krik je daarmee het aanbod omhoog en neemt de vraag vanzelf af.(end quote)
  .
  Misschien is aardappels bakken wel een specialiteit van Wout.

  1. edoc431

   onbegrijpelijk dat ze jou er niet af sodemieteren hier

  2. Aytas

   Tja er staat wel meer onzin. De werkelijke reden van de druk op woningen wordt niet omschreven, heb ook zeer mijn twijfels of hij in staat is dat soort zaken uit te zoeken naar waarheid. Dom roeptoeteren is natuurlijk veel makkelijker. Scheelt het dat de doelgroep niet tot kritisch denken in staat is.

   1. chrism

    Samen met de Spaanse kok ; “de pot verwijd de ketel dat hij zwart ziet ” lees uw eigen antwoord eens op na aub !

    1. Spaanse kok

     Als de pot de ketel verwijd(t) past de deksel niet meer.

   2. Troelstra

    De druk op de woningmarkt, dus op de woonlasten, neemt natuurlijk ook niet af als wij de grenzen voor al die parasieten vanuit Afrika en vanuit het Midden Oosten niet dicht doen en onszelf geïmporteerde overbevolking laten blijven welgevallen.

  3. wheelboy

   Spaanse kok
   Je kan hem ook anders zien .We pesten of gooien mensen die jaren al in een huurwoning wonen en toevallig een goede baan hebben eruit . Vervolgens plaatsen we er asiel zoekers in om zo van een leuke buurt een getto te maken .Was getekend links NL inclusief VVD en CDA

   1. Aytas

    Wat feitelijk natuurlijk niet te onderbouwen is. Het enige wat te zeggen valt is dat er ghetto zijn ontstaan en teveel sociale huurwoningen verkocht.

 3. Aytas

  ‘is er ook nóg een perverse prikkel aan vraag-kant van deze markt, namelijk asielzoekers en immigranten. ‘

  Heb je je weleens verdiept in hoe groot dit aandeel is? Man als daar het probleem door zou ontstaan zouden we 1/5 van het werkelijk aantal woningen in Nederland hebben. De oorzaken zul je toch echt bij een heel andere levensstijl van de autochtone bevolking moeten zoeken en een compleet falen van de overheid. Wat triest dit soort dom geroep.

  *het CBS heeft voor iedere gemeente een overzicht hoeveel asielzoekers een gemeente plaatst, een beetje rekenen en je bent klaar. In mijn stad gaat nog geen 6%van de woningen naar deze groep, toch hoor je daar hetzelfde gejammer. Idiots are taking over.

  1. Stanly2000

   “Tja er staat wel meer onzin.” Om je eigen woorden maar eens te gebruiken. Wat een kolder kan jij hier neerschrijven. Snap je het zelf nog?

   1. Aytas

    Toch klopt het. Jij komt in ieder geval niet met argumenten die het tegendeel bewijzen.

 4. Lugar

  #negeren

  1. tomygun

   Lugar , yep gewoon niet tebegrijpen die uitleg van haar
   die gedachten zitten bij de hut van oom Tom .
   Haar stad 50 a 60 % eigen woning bezit
   20 % van huisjes melkers
   20 a 30 % voor de gemeente om teverdelen met een wacht lijst
   van twee a drie jaar 6 %gaat naar de geluk zoeker bij 20 % blijft
   er 14 % over maar die is bezet de wacht tijd wordt nu 10 a 12 jaar .
   vreemd dat zij toch het zelfde gejammer hoord .
   Dat krijg je nu met die pret studies .

 5. poldi

  Deze onbenullige klimaatneuroot moet maar eens het volgende manifest lezen:

  Telegraaf – Off-Topic maar wel interessant
  ————————————————

  Tientallen experts laken indoctrinatie door verdedigers van klimaatplannen

  Wetenschap in plaats van emotie

  — Van een van de meest welvarende landen ter wereld naar een land waar armoede en kou de keiharde realiteit zijn. Het is een scenario waar niemand zich iets bij kan voorstellen, maar dat bij uitvoering van de huidige klimaatplannen het donkere toekomstbeeld van ons land kan worden.

  In een manifest – ondertekend door 24 professoren, ingenieurs en andere experts – wordt gesteld dat de voorgestelde klimaatwet regelrecht naar een ramp leidt. ’De doelstellingen zijn onhaalbaar’, valt te lezen. ’Handhaving ervan veroorzaakt een catastrofe van armoede, kou en honger. Economisch maakt het Nederland tot een derdewereldland’.

  1. tomygun

   poldi. volgens mij is het niet geheel off topic want wonen en warmte
   heeft met elkaar temaken zeker als het geld gaat kosten of als je
   geen dak boven je hoofd hebt .
   Als je het intereseerd het climaat en of die uitgaven een basic hebben
   zou ik je willen aanraden om naar Revolution Green te googlen.
   Daar staat een stukje van Simon over dit punt,een goed stuk .

 6. TD

  Ideetje voor Rob Jetten!
  Iedere NEDERLANDER die een hypotheek rond krijgt,kan huis kopen
  Nederlandse minima en modaal in sociale huurwoningen respectievelijk regulaire huurwoningen en in vrije sector.
  Asielzoekers en immigranten in kampementen.

 7. Diederik van Walsum

  Het staat er: schwarz auf weiß. Onze Premier, die niet naar Brussel ging, gaat gewoon naar Brussel. Opgetekend door het StaatsJournaal van Duitsland. Nou, dan weten we het wel. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws: iedereen in de EU krijgt er 1000 euro bij en wij zitten met gebakken peren en Ollongren.

 8. Ries

  Je kunt wel over prijzen zeuren, maar zolang er kopers zijn is de prijs ok!

  1. sonar

   Ik vind dat dood 66 iedereen in Nederland een penthouse moet geven ,enzonder dat er belasting over moet worden betaald ,het is PRIVÉ.

 9. Marija

  Hij kan er echt niets aan doen, maar met zo’n hoofd als lulletje rozenwater kan je beter buiten beeld blijven en je mond houden.

 10. Pescador

  Er zit gewoon een te groot financieel plaatje achter.

 11. Gerlos

  Kijk uit want de PASPOP van D66 heeft weer gesproken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.