D66 leider Rob Jetten gooit vrijemarktideaal overboord: bepleit strictere regels huizenmarkt

Geen categoriedec 29 2018, 10:00
'Niet iedereen mag meer een huis (op)kopen,' vindt D66-voorman Rob Jetten. Hij pleit voor een maximum huurprijs voor de particuliere markt en een verbod voor sommige potentiële kopers om een huis te kopen. Dat meldt het AD.
'Vrijemarktwerking? Kiep maar over de schutting, werkt duidelijk niet,' moet Rob Jetten in zijn voorgeprogrammeerde hoofd hebben gedacht. Hartstikke zielig natuurlijk als je als arme sloeber niet gewoon in het centrum van Amsterdam kunt wonen, dat zouden ze maar eens op moeten nemen als mensenrecht of zo.
Vrijemarktdenken veronderstelt juist dat er pieken en dalen voorkomen in een bepaalde markt en we nu dus duidelijk in een piek zitten. Wanneer niemand de huur meer kan of wil betalen, gaat dat echter vanzelf omlaag. Ook wanneer er meer wordt bijgebouwd krik je daarmee het aanbod omhoog en neemt de vraag vanzelf af. Helemaal vrij is de woningmarkt natuurlijk allang niet meer, de overheid heeft zelf een aardige hand in het opblazen van de prijzen, maar Jetten durft het probleem niet bij de wortels aan te pakken.
Nee, hij kiest voor symptoombestrijding, lekker extra regels verzinnen voor de particuliere sector, waardoor ineens die hele sector minder lucratief wordt en dus in kan storten als een kaartenhuis. Buiten het feit om dat er inderdaad een perverse prikkel is vanuit investeerders om hun kapitaal door middel van vastgoed veilig te stellen, is er ook nóg een perverse prikkel aan vraag-kant van deze markt, namelijk asielzoekers en immigranten. Nee, zij komen niet in de particuliere sector terecht, maar nemen wel plek in aan de sociale huur-kant van het verhaal, waardoor verdringing ontstaat en men genoodzaakt is om particulier te gaan wonen.
Maar goed, de aap is uit de mouw, wederom een ideaal van D66 overboord gekiept, wederom een 'liberale partij' die door meer overheidsinterventie de vrije markt (in naam) wil beteugelen. Gaat lekker bij D66!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten