‘Gratis’ openbaar vervoer voor iedereen: vanaf volgende zomer kunnen Luxemburgers ‘gratis en voor niets’ met de trein, bus en tram

Nou ja, gratis.

Ach kijk, wat leuk: de premier van Luxemburg, Xavier Bettel, heeft blijkbaar ook geleerd dat je hele volksmassa’s letterlijk kunt omkopen. Hij doet dat door burgers vanaf volgende zomer ‘gratis en voor niets‘ met het Openbaar Vervoer te laten reizen. Hij deed deze belofte eerder al om ‘het milieu te beschermen’ en, natuurlijk, om mensen een leuk presentje te kunnen aanbieden.

Bettel is net herkozen voor zijn tweede termijn. Hij had kiezers beloofd zich vooral in te spannen voor het milieu. Als hij zijn plan kan uitvoeren, wordt Luxemburg het allereerste land ter wereld waar openbaar vervoer helemaal niets kost.

Wel zijn er nog enkele vragen die beantwoord moeten worden. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met de eerste klasse als iedereen gratis kan reizen met het OV? En zullen stilte coupé’s daadwerkelijk gerespecteerd worden? Of is het straks bomvol in de bus, trein en tram en kunnen forenzen helemaal geen werk meer verrichten op hun dagelijkse trips naar en van het werk.

Het meest merkwaardige aan deze hele actie is dat het OV al gratis was voor iedereen tot 20 jaar… en mensen boven de 20 hoefden slechts twee euro te betalen om twee uur lang te kunnen reizen. Blijkbaar denkt Bettel dat die anderen voor een extra twee euro opeens de auto laten staan. Zucht.

Natuurlijk heeft dit feitelijk helemaal niets te maken met het milieu. Meneer wil kiezers gewoon kopen. Blijkbaar trappen die daar nog in ook.

Het meest ironische? Dat ‘gratis’ OV is natuurlijk helemaal niet gratis. Er wordt immers wel degelijk voor betaald — en wel door de belastingbetaler. Je zou denken dat Luxemburgers, die toch behoorlijk van het geld zijn, dat ook zouden beseffen, maar blijkbaar gaat dit simpele feit hen tóch boven de pet. Zielig, eigenlijk.

Afijn, de vraag is nu: welke Nederlandse partij eist dat ‘wij’ onmiddellijk hetzelfde gaan doen? Is het de SP of toch GroenLinks?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Lugar

  Ze hebben dat ook een tijdje gedaan in België (Hasselt). Ik vind dat wel een goed idee, al kan ‘gratis’ ook betekenen dat het niet gewaardeerd wordt, dus slopen maar.

 2. Gekko

  Luxemburg barst van het geld. Daar heeft de vroegere minister van Financiën, premier en huidig voorzitter van Europees Parlement Jean Claude Juncker wel voor gezorgd. Gratis openbaar vervoer merkt de belastingbetaler in Lux niets van. Maar of het effect zal sorteren? De meeste Luxemburgers zijn nogal gehecht aan hun heilige koe.

 3. marco1

  Op zich goed idee ik begrijp niet waarom in Nederland dat openbaar vervoer zo duur moet zijn. De meeste zullen het misschien wel niet gaan inruilen op de auto maar alle beetjes helpen.

 4. victus

  Dat kunnen “ Wij “ veel beter. Holland slaat overal mee door tot het belachelijke uiterste. Gratis vervoer van A naar Z in de meest milieuvriendelijke en onzin neutrale voertuigen die er bestaan.
  Alleen moet dan wel de wegenbelasting en brandstof prijs met 1775% omhoog. Dat is alles.

  1. marco1

   @victus. Nou das toch goed. Zodra alleen nog maar mensen die het kunnen betalen een auto kunnen rijden moeten ze hem weg doen. Fileprobleem weg en parkeergarages kunnen de vakken breder maken zodat dikke Anita de deuren van haar panda niet meer tegen de mijne aanslaat met in en uitstappen. Ik zie alleen maar winst.

   1. tomygun

    Je bedoeld dikke ayjetas?

    1. marco1

     Nee die bedoelde ik niet ik weet niet of zij panda rijd.

 5. Aytas

  ‘Meneer wil kiezers gewoon kopen.’

  Het lijkt wel populisme. Gelukkig is dat gezeik met foutieve voorstelling van zaken over het marrakech verdrag van baudet dat niet.

 6. C.A.Barstow

  Gratis bestaat niet, het zal op een of andere manier betaald moeten worden, en u raad het al, de burger! de aloude citroen die kunt uitknijpen.
  Links of rechtsom, je betaald het gewoon zelf via belasting verhogingen.

 7. Eugenie de la Fleur

  Ik zie niet hoe je hier tegen kunt zijn. Het stimuleert het gebruik van de ov, het is goed voor het milieu en burgers houden ook nog meer geld over in hun portemonee.

  Win-win-win

  1. Spaanse kok

   Ik zie niet hoe je hier tegen kunt zijn.
   .
   Omdat het gros der reageerders gewoon overal tegen zijn.

   1. robroy

    omdat het grootste gros het moet betalen dombo niks is gratis .Teveel aan de jajem gezeten ???

    1. Henk-Jansen

     Het merendeel van de reageerders hier zit zelf alleen maar te profiteren van vadertje staat door middel van een uitkering dus die betalen helemaal niets.

 8. Heinz

  In oppervlakte gemeten is Luxemburg iets kleiner dan de provincie Drenthe. Met een dagkaart OV reis je slim van hot naar her voor één prijs. Dan is gratis OV de oplossing en ben je van alle bijzondere trajectkaarten af, kinderkaarten, scholieren en studentenkaarten, eerste klas voor diplomaten, royal class voor Hendrik van Luxemburg noem maar op !

 9. Rosasolis

  Hopelijk zal gratis bus vervoer helpen om het grootste probleem van Luxemburg enigszins op te lossen: de langste files van de hele werd. De armste burgers , kinderen, en studenten zullen dit initiatief waarderen.

 10. robroy

  tja 25 km breed en 30 km lang zo kan ik het ook hahahahaahahahaha

  1. tomygun

   robroy , ja voor de kids is het leuk maar niet als zij de laatste
   bus missen .trouwens ze hebben daar ook wat van die heuveltjes
   waar 0.0 bus komt de trein komt helemaal nergens .
   En de letzeburgse paps en mams gaan echt niet een paar kilometer
   lopen om de bus tenemen in de zomer laat staan in de winter .

 11. lvdv

  Je moet eerst kijken of zoiets in NL überhaupt mogelijk is.
  Het openbaarvervoer barst nu al uit zijn voegen.
  .
  Woonwerkverkeer NL: 77% auto, 10% openbaarvervoer, 6% fiets (cijfers 2016).

  1. tomygun

   Ivdv , Ho Ho dit is links Nederland eerst doen en dan iets uitvinden .

 12. Fonzie

  Legaal wiet telen/blowen en gratis met de bus. Het walhalla ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.