Begroting federale overheid Verenigde Staten wéér afgekeurd: derde ‘shutdown’ onder Donald Trump

De verwijten gaan natuurlijk weer over en weer in de Verenigde Staten. Ach, het is ondertussen al de derde keer dat onder het presidentschap van Donald Trump de begroting niet wordt goedgekeurd door het congres. En zo lang de federale regering en het congres het oneens zijn mag de federale overheid beperkt geld uitgeven: een ‘shutdown’. Hierdoor zijn tal van voorzieningen gesloten zoals parken. De meest cruciale diensten blijven draaien zoals defensie, penitentiaire inrichtingen en de Amerikaanse grensbewaking. De reden voor de shutdown? Het pakket van ruim vijf miljard dollar dat in de begroting wordt vrijgemaakt voor het bouwen van de verkiezingsbelofte van Trump: de grensmuur met Mexico. 

Iedereen herinnert zich natuurlijk het grote plan van Donald Trump tijdens de verkiezingen in 2016. Grote projecten spreken natuurlijk tot de verbeelding en zo ook de grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dit in een poging om illegale migratie te stoppen en de grenzen beter te beveiligen. De democraten zijn tegen dit plan, want zij zien liever meer migratie. Hoe meer mensen het land binnenkomen die afhankelijk zijn van uitkeringen hoe beter, want dat levert de ‘sociale’ democraten extra stemmen op. De republikeinen willen dit natuurlijk voorkomen en zijn op zoek naar manieren om de migratie te beperken.

De bouw van zo’n muur is helemaal geen gek idee om dat te bewerkstelligen. Maar naast incidentele investeringen in de bouw moet het hekwerk ook worden onderhouden en bewaakt. Een duur grapje dus en de democraten liggen dwars. Een muur op zichzelf is namelijk niet zoveel waard. Als ultiem pressiemiddel blokkeren de democraten daarom de begroting van Trump en eisen dat deze post uit de begroting wordt verwijderd. Hierdoor krijgen federale ambtenaren deze maand geen loon uitbetaald en zijn dus tal van voorzieningen niet toegankelijk. En het is niet de eerste keer! Dit is al de derde ‘shutdown’ voor Trump.

NU.nl spreekt over een eventuele nucleaire optie die de Republikeinen kunnen gebruiken om hun plannen alsnog bezegeld te zien. Nu zijn er 60 stemmen in de senaat nodig alvorens de begroting wordt goedgekeurd, maar via een truc met de regels kan dit aantal worden verkleind naar 51. Volgens sommigen zou dit het vertrouwen in de politiek en de tegenstelling tussen republikeinen en democraten geen goed doen. Maar niet alleen de democraten zitten Trump dwars. Ook in zijn eigen partij krijgt hij flinke kritiek. Bijvoorbeeld op de wijze waarop hij omgaat met de casus Khashoggi.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Spaanse kok

  Teunis brabbelt:De democraten zijn tegen dit plan, want zij zien liever meer migratie.
  .
  Is het nu Teunis of de gehele DDS redactie, die het niet zo nauw nemen met de waarheid.

  1. JanKlaasen

   DDS natuurlijk, je moet toch je achterban op stang jagen? Dus fake news.

  2. Siemien

   Je hoeft niet te reageren hier hoor, het staat je vrij om dit niet te doen, je hoeft ook helemaal de stukjes niet te lezen, dat hoeft niet..

   1. Spaanse kok

    Alweer script uitgezet.
    Gaat wel opvallen.

    1. Siemien

     Uh en wat wil je nu zeggen? dat ik mijn script heb uitgezet? wat goed van jou zeg, jij bent echt slim, man daar kan echt niemand tegenop zeg, applaus….

  3. Duijndam

   Het is inderdaad een debiele onwaarheid.

   Ik geloof overigens dat het meer domheid dan kwaadaardige leugenachtigheid betreft.

 2. Spaanse kok

  Teunis liegt vrolijk verder:Als ultiem pressiemiddel blokkeren de democraten daarom de begroting van Trump en eisen dat deze post uit de begroting wordt verwijderd.
  .
  Er was al een overeenstemming voor een uitgave van 1,6 miljard dollar, maar Trump wil minimaal 5 miljard.

 3. Aytas

  ‘Hoe meer mensen het land binnenkomen die afhankelijk zijn van uitkeringen hoe beter,’

  Gelul. Enigzins op de hoogte van de Amerikaanse ‘uitkeringen’ aan illegalen?

  ‘Een duur grapje dus en de democraten liggen dwars.’

  Wat zal uiteindelijk duurder zijn, die illegalen of die muur?

  Noord America is een schande, ze hebben midden en zuid Amerika compleet ontregeld en mensen met veel meer historisch recht op het continent mogen zelfs op hun eigen continent niet vrij migreren.

  ‘want dat levert de ‘sociale’ democraten extra stemmen op.’

  Een achterlijk frame. Slaat echt helemaal nergens op, te zot voor woorden, hoe kom je erop, van de pot gerukt, knots knettergek, raar, onmogelijk.

 4. JanKlaasen

  Laat ie de muur zelf betalen, die Trump heeft toch genoeg geld uit de staatskas geroofd? (Nooit belasting betaald)

 5. Ritter

  Een van de belangrijkste verkiezingsbelofte van Trump is het tegengaan van de illegale massa migratie. Dat is misschien wel de belangrijkste reden dat Trump is gekozen.

  Daarbij moet Trump het opnemen tegen de z.g. ‘Obama rechters”; tegen de media en tegen de Democraten die “open grenzen” willen.

  Gezien de constante stroom krasvanen met illegalen ( er zijn er nu al 4) en de toenemende problemen met illegalen in de VS heeft Trump het gelijk aan zijn kant.

  De “Border Patrol” steunt Trump hierin.

  Helaas vinden de Democraten het ondermijnen van Trump belangrijker dan het landbelang en de veiligheid aan de Zuidelijke grens.

  Dus weigeren de Democraten het geld voor de muur in de begroting en sluiten liever de regering dan Trump het geld te geven voor de muur.

  1. Troelstra

   Weten we gelijk wie de verraders zijn.

 6. sonar

  5 reactie van Nitwitten die het beter weten als Trump,die in ieder geval zijn verkiezings beloftes nakomt,en niet als Rutte veel beloofd maar niets nakomt met zijn liegen en bedriegen.

  1. Aytas

   Dat doet hij niet.

   1. Siemien

    Jawel mafklapper Aytas dat doet Trump wel, als je het over liegen hebt ben jij wel diegene die liegt hier, logisch als je clown en master leugenaar Rutte wenst te verdedigen

 7. Ritter

  Uit onderzoek blijken verreweg de meeste latino’s op de Democraten te stemmen.

  Net zoals veel allochtonen in Europa op linkse partijen stemmen vanwege de gunstige financiële maatregelen die Links voor deze groepen geeft.

  Dus vinden veel Democraten het niet erg dat veel illegalen de VS binnenkomen. Als de stroom illegalen doorgaat zal er in de toekomst geen Republikeinse President meer worden gekozen. Daar zijn dan te weinig stemmen voor. Want zoals gezegd stemmen de meeste Latino’s op de Democraten.

  Kortom, veel illegalen zijn het toekomstig stemvee van de Democraten.

  Deze stroom illegalen kost de Amerikaanse belastingbetaler heel veel geld. Biljoenen.

  “Illegal immigration costs United States taxpayers roughly $116 billion a year, enough to pay for the cost of a border wall along the U.S.-Mexico border nearly eight times, according to an new report.

  The Federation for American Immigration Reform (FAIR) released the immigration report, revealing that an illegal alien costs the American taxpayer approximately $8,075 each, totaling a burden of roughly $116 billion annually.”

  Het geld voor de muur is zeer klein vergeleken met de kosten die gepaard gaan met illegale migratie.

  Daarbij komt dan nog de zeer gewelddadig criminaliteit die deze illegalen met zich meebrengen . Een voorbeeld daarvan is MS13. Door de illegale migratie is een toename van bende activiteit in de VS.

  Ook zorgt de illegale migratie voor lagere lonen in de VS want de illegalen zijn concurrenten voor de Amerikaanse werker.

  1. Aytas

   ‘Daarbij komt dan nog de zeer gewelddadig criminaliteit die deze illegalen met zich meebrengen’

   Moet je er ook even bijvertellen hoe het komt dat er in bv Honduras zoveel ellende is. Dit is veel te eenzijdig.

   1. Ritter

    Aytas

    Dus u vind het normaal dat deze illegalen hun vaak zeer gewelddadige criminaliteit meenemen naar de VS?

    Dat is hetzelfde als u zeg dat het begrijpelijk is dat Noord Afrikaanse illegalen naar Europa reizen en hier criminaliteit bedrijven.

    Laten ze maar in Honduras blijven en daar hun criminaliteit bedrijven.

    1. Siemien

     @Ritterje kunt lang wachten op antwoord van ons aller hoogverheven Aytas, sterker nog, die gaat zeggen dat het de schuld van de Amerikanen zelf is..

   2. Troelstra

    Ja, het is daar shit hole in Honduras. En weet je wat je in je eigen land krijgt als je je grenzen daar niet voor sluit? Shit hole. Ze ontvluchten niet hun shit hole; Ze brengen hun shit hole naar de VS. Dus Donald Trump heeft groot gelijk dat hij daartegen i.c.m. andere maatregelen een muur tegen op wil werpen.

  2. Troelstra

   Voor een ieder duidelijk waarom je die massale invasies van illegalen niet in je eigen land moet willen hebben.

 8. Michael

  Maar Mexico zou toch voor die muur betalen? Dát was de belofte.

 9. Ritter

  “Een duur grapje dus en de democraten liggen dwars. “
  —————-

  Het is geen duur grapje vergeleken met de kosten van de illegale migratie in de VS.

  De kosten, zoals vermeld in een andere post, is vele malen hoger dan de kosten van de muur.

  Praktische alle partijen (ook de Border Patrol die de zuidelijke grens moet bewaken) die met de veiligheid bij de Zuidelijke grens zijn betrokken zeggen dat de muur een effectief middel is om de illegale migratie te stoppen. Uiteraard in combinatie met andere middelen.

  Dus door het bouwen van de muur die de illegale migratie tegen moet gaan kan worden bespaard in kosten van illegalen die dan niet de VS binnenkomen.

  Vanaf de verkiezingen proberen de Democraten het beleid van Trump te ondermijnen; en dat geld ook voor het bouwen van de muur.

  1. Aytas

   ‘De kosten, zoals vermeld in een andere post, is vele malen hoger dan de kosten van de muur.’

   Bron? Ik ben benieuwd of daar de doorberekening arbeid ook bij in zit.

   1. Siemien

    Nee hoor daar ben jij helemaal niet naar benieuwd, jij zoekt een stok om te slaan, sterker nog, je vraagt een stok om te slaan..

 10. Tante Sidonia

  Shut-down?
  Amerikaanse manier om je zin te krijgen!
  Wordt in de Senaat al meer dan 150 jaar gebruikt!
  Onder Obama waren er ook meerdere malen Shut-downs!
  De “sprookjesbubbels”Den-Haag,Hilversum en Grachtengordel (linkse media) zullen dit gebruiken om Trump aan te vallen.

  1. Spaanse kok

   quotte: Onder Obama waren er ook meerdere malen Shut-downs!
   .
   Tante kan zo bij de redactie aansluiten, liegt ook alles probleemloos bij elkaar.
   Bij Obama 1 x in 2013
   Bij Trump 3 x in minder dan 2 jaar

   1. Siemien

    Dat is de legacy van Obama..

    1. Spaanse kok

     @zie mien.
     Doe mij een plezier, zet uw script aan.
     Ben ik van uw zinlose opmerkingen af.

    2. Tante Sidonia

     Siemien

     Right.
     Voor degene die niet weten wat legacy betekent: nalatenschap, in dit geval Obama. Deze heeft er een zooitje van gemaakt!
     Gaat de geschiedenis in als de slechtste President die Amerika ooit heeft gehad!
     Waarvan akte!

   2. Tante Sidonia

    Spaanse kok

    U raaskalt!

   3. Duijndam

    Spaanse Kok: je presenteert feiten, daar zit hier niemand op te wachten.

    1. Bosche draak

     U zou nog geen feit herkennen als die u vol op de mond pakt.

 11. Crassus

  Trump, die Goof, kan niet met geld omgaan. Hij spendeert teveel aan symbool politiek. Verkettert Soros i.p.v hem de hand te schudden. Another brick in the wall, how stupid.

 12. Karel de Grote

  Die lul krijgt eindelijk een koekje van eigen deeg, maar hij is te dom omdat te begrijpen. Denkt nog steeds dat hij een bedrijf runt waar hij de baas van is. Typisch NAZI mentaliteit.

 13. poldi

  Het is maar goed dat de Hongaren niet met dit soort politiek geneuzel te maken hadden toen zij besloten hun grens te sluiten voor de hordes gelukszoekers die toen onderweg waren; de rest van de EU zou ze daar eeuwig dankbaar voor moeten zijn maar is dat niet.
  Trump ziet ook dat hordes Zuid-Amerikaanse gelukszoekers onderweg zijn en wil ze terecht tegen kunnen houden want ook hij weet: eenmaal binnen krijg je ze nooit meer weg.

  Kijk maar in Nederland waar die uitgeprocedeerde gelukzoekers met geen stokslagen zijn weg te krijgen dankzij die vervloekte linkse asielzoekerknuffelaars.

 14. Hermann

  Het gaat allemaal om verkiezingsbeloften…Tja, het is utopie, maar als de vrede met Kim is getekend en miljoenen Noord Koreanen willen emigreren naar het land van hun held, Donald, wie gaat de opvang financieren?

 15. ruudjeenjose

  Geweldig die Trump. Wij hebben rutte die geeft ons land weg aan de islam en de asielparasieten. Maart stem op de PVV of het FvD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.