Journalist Khashoggi nam eigen marteldood door Saudische commando’s op, stuurde dit live naar verloofde

Het verhaal van journalist Jamal Khashoggi, door mij al eerder over bericht en gespeculeerd, krijgt nu een extra dimensie. Zijn marteldood zou zijn opgenomen en live zijn verstuurd naar zijn verloofde, die buiten het Turkse consulaat op hem stond te wachten. Zo melden diverse Turkse kranten. Via De Telegraaf.

Eventjes leek het zo dat een Turkse krant een dubieuze claim de wereld in gooide om sensatie verder aan te wakkeren. De krant zou beelden en informatie hebben waaruit zou blijken dat Khashoggi zou zijn vermoord of gekidnapt door Saudische geheimagenten.

Nu stellen meerdere Turkse kranten en andere media echter dat er live opnames circuleren die Khashoggi’s dood door marteling zouden bevestigen. Khashoggi zou namelijk met zijn smartwatch het gesprek, de marteling en zijn dood live hebben verstuurd naar zijn verloofde. Khashoggi moest naar het Saudische consulaat in Turkije om het papierwerk rond te krijgen zodat hij met zijn Turkse verloofde zou kunnen gaan trouwen. Zij stond buiten op hem te wachten.

Zowel de kranten Sabbah als Milliyet geven aan dat er opnames zijn die geruzie, geschreeuw en gemartel zouden laten horen. Een Turks onderzoeksteam zou de opnames in handen hebben en journalisten van de kranten hebben dit dus waarschijnlijk mogen beluisteren.

Er is nog veel onduidelijk en onzeker maar het feit is dus nu dat diverse Turkse kranten behoorlijke uitspraken doen die bevestigt of ontkracht kunnen worden maar in grote lijnen hetzelfde zeggen (De redactie van The Post Online meent echter dat het verschil veel groter is (lees: onverstaanbaar gepraat versus ruzie en/of marteldood) én acht het mogelijk dat de Turkse overheid het Saudische consulaat zou hebben afgeluisterd). Het enige wat er nu dus hoeft te gebeuren is dat de opnames van het onderzoeksteam openbaar worden gemaakt en de stem van Khashoggi wordt geverifieerd. Dan kan het gesprek worden vertaald en kunnen de andere stemmen worden geverifieerd. Mocht dit allemaal bevestigen dat Saudi-Arabië inderdaad een doodseskader naar het Saudische consulaat in Turkije heeft gestuurd, met opdracht en bewijs om hem te vermoorden, dan zijn de rapen gaar.

Zowel Turkije als ieder land dat een moer geeft om persvrijheid en de veiligheid van journalisten, zal in dat geval een heftige reactie op Saudi-Arabië moeten geven. Dit kan natuurlijk per land verschillen maar het moge duidelijk zijn dat de hele wereld op dat moment meekijkt en zal oordelen of de reactie gepast, overtrokken (lijkt me sterk) of ondermaats is. Het zal dus héél wat teweeg brengen. Het is voor Saudi-Arabië (die alles stelselmatig ontkent) te hopen dat de aantijgingen vanuit Turkse hoek onwaar blijken, waarop het dan Turkije zal zijn die een heftige reactie kan verwachten van de internationale gemeenschap (en mogelijk ook voor het afluisteren van het consulaat). Hoe dan ook staat er dus iets gigantisch te gebeuren waarvan de gevolgen niet makkelijk zijn te overzien!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Guus Geluk

  De hoop op hervormingen was tevergeefs. Het koningshuis van S-A blijft de smerige, onderdrukkende bende die het altijd was.

  1. droef

   Het door jou zo bejubelde Nederlandse Koningshuis prikt anders maar graag een ‘veurkje’ met dat islamitische gajes
   wat daar regeert.

   1. Guus Geluk

    De door u bejubelde POTUS eveneens.

   2. Baaz

    @Droef: Ze gaan er zelfs voor in ‘klederdracht’

    1. Troelstra

     Ik kan me die pleefiguur nog goed herinneren.

 2. Baaz

  De islam is levensgevaarlijk, zo blijkt.

  Citaat:
  Saoedi-Arabië staat bekend als een centrum van de islam en kent vrijwel geen godsdienstvrijheid. De islam is de dominante godsdienst en staatsgodsdienst. Niet-islamitische godsdiensten worden slechts binnenshuis getolereerd (voornamelijk onder buitenlanders), en op voorwaarde dat zij geen moslims proberen te bekeren. In praktijk worden ook plechtigheden binnenshuis regelmatig verstoord door de religieuze politie, de Mutawa.

  Deze Mutawa, bestaande uit voornamelijk bekeerlingen tot de islam, heeft tot taak de naleving van de sharia te controleren, en is door zijn harde en willekeurige optreden controversieel. Het christendom kwam op het Arabisch Schiereiland uiteraard eerder voor dan de islam, maar waar islam dominant wordt gebeurt er wat er gebeurt.

  1. Troelstra

   Wie de vrijheid lief heeft doet er beter aan de Islam op zo’n groot mogelijke afstand te houden.

 3. Rosasolis

  Khashoggi is een held onder de journalisten. Briljant is het dat hij wist berichten te sturen naar zijn verloofde, tijdens de martelingen die hij onderging. Hopelijk krijgt dit ongelofelijk moedig man veel aandacht in de wereld van de journalisten. Saudi-Arabie
  is een van de meest corrupte landen in de wereld. Alleen door hun enorme olie winst, en de jaarlijkse hadj (islamietisch pelgrimage) van miljoenen moslims houdt dit land hun rijkdom. Meer is er niets van belang in S.Arabie, behalve het uitvoeren van zeer oude
  primitieve straffen tegen de arme zwaar onderdrukte bevolking.

  1. sjun

   Help de wereld aan een overstap naar kernenergie voor constante CO2-vrije energie en je ondergraaft de financiële wortels voor islamisering en daarbij meekomende misogynie en geweld in de wereld.

   1. Aytas

    Onzin zolang de staat in stand blijft zal er door het wegvallen van de islam een fractie minder doden vallen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.