Politieke aardverschuiving verwacht in Duitsland, Merkel waarschijnlijk hard onderuit!

Politieke aardverschuiving verwacht in Duitsland, Merkel waarschijnlijk hard onderuit!

Jetzt geht's los in Duitsland! Deelstaat Beieren maakt zich op voor verkiezingen deze zondag. Wolfgang Schäuble, parlementsvoorzitter namens Merkels' CDU, vreest voor een politieke aardverschuiving! Dat meldt The Post Online.

Beieren is samen met deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen een van de meest politiek relevante deelstaten van Duitsland, ook wel het zwaartepunt van het CSU en dus van Merkels' christen-democratische partij, het CDU. Waar Noord-Rijnland-Westfalen dat voor de SPD was. Uit diverse peilingen blijkt nu dat het CDU/CSU en de SPD, respectievelijk te vergelijken met het Nederlandse CDA en PvdA, een ongekend hard verlies zullen gaan lijden. De SPD maakte dit al mee in 'hun' deelstaat, en het CSU lijkt er nu ook aan te moeten geloven.

Ruzies en voortslepende interne conflicten zouden ertoe hebben geleid dat het CDU/CSU zo'n 33 procent van haar achterban kwijtraakt. 39 Procent van de ondervraagden door dagblad Die Zeit in Beieren liet weten het CSU als grootste probleem van Beieren te zien. CSU-premier Markus Söder legt de schuld hiervoor bij 'de Berlijnse politiek', waarmee hij waarschijnlijk doelt op Merkel en haar wir schaffen das-beleid.

Waar wordt verloren, wordt ook gewonnen en het lijkt erop dat Die Grüne (het Duitse GroenLinks) en Alternative für Deutschland (het Duitse equivalent van PVV/FVD) met respectievelijk 17 en 16 procent tweede en derde partij van Beieren zullen worden. De SPD kwakkelt daar nét achteraan maar dat zou ook nog wel eens iets te optimistisch kunnen zijn, gevolgd door een VVD equivalent en een radicale linkse partij.

De vertegenwoordigers van de Duitse coalitiepartijen hebben er dus al weinig vertrouwen in en zondag in Beieren wordt de politieke thermometer voor het Duitse politieke klimaat in het land. Gespeculeerd wordt dat dit Merkels' laatste termijn zal zijn. Merkel? Das war einmal...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer