Journalist Khashoggi nam eigen marteldood door Saudische commando's op, stuurde dit live naar verloofde

Journalist Khashoggi nam eigen marteldood door Saudische commando's op, stuurde dit live naar verloofde

Het verhaal van journalist Jamal Khashoggi, door mij al eerder over bericht en gespeculeerd, krijgt nu een extra dimensie. Zijn marteldood zou zijn opgenomen en live zijn verstuurd naar zijn verloofde, die buiten het Turkse consulaat op hem stond te wachten. Zo melden diverse Turkse kranten. Via De Telegraaf.

Eventjes leek het zo dat een Turkse krant een dubieuze claim de wereld in gooide om sensatie verder aan te wakkeren. De krant zou beelden en informatie hebben waaruit zou blijken dat Khashoggi zou zijn vermoord of gekidnapt door Saudische geheimagenten.

Nu stellen meerdere Turkse kranten en andere media echter dat er live opnames circuleren die Khashoggi's dood door marteling zouden bevestigen. Khashoggi zou namelijk met zijn smartwatch het gesprek, de marteling en zijn dood live hebben verstuurd naar zijn verloofde. Khashoggi moest naar het Saudische consulaat in Turkije om het papierwerk rond te krijgen zodat hij met zijn Turkse verloofde zou kunnen gaan trouwen. Zij stond buiten op hem te wachten.

Zowel de kranten Sabbah als Milliyet geven aan dat er opnames zijn die geruzie, geschreeuw en gemartel zouden laten horen. Een Turks onderzoeksteam zou de opnames in handen hebben en journalisten van de kranten hebben dit dus waarschijnlijk mogen beluisteren.

Er is nog veel onduidelijk en onzeker maar het feit is dus nu dat diverse Turkse kranten behoorlijke uitspraken doen die bevestigt of ontkracht kunnen worden maar in grote lijnen hetzelfde zeggen (De redactie van The Post Online meent echter dat het verschil veel groter is (lees: onverstaanbaar gepraat versus ruzie en/of marteldood) én acht het mogelijk dat de Turkse overheid het Saudische consulaat zou hebben afgeluisterd). Het enige wat er nu dus hoeft te gebeuren is dat de opnames van het onderzoeksteam openbaar worden gemaakt en de stem van Khashoggi wordt geverifieerd. Dan kan het gesprek worden vertaald en kunnen de andere stemmen worden geverifieerd. Mocht dit allemaal bevestigen dat Saudi-Arabië inderdaad een doodseskader naar het Saudische consulaat in Turkije heeft gestuurd, met opdracht en bewijs om hem te vermoorden, dan zijn de rapen gaar.

Zowel Turkije als ieder land dat een moer geeft om persvrijheid en de veiligheid van journalisten, zal in dat geval een heftige reactie op Saudi-Arabië moeten geven. Dit kan natuurlijk per land verschillen maar het moge duidelijk zijn dat de hele wereld op dat moment meekijkt en zal oordelen of de reactie gepast, overtrokken (lijkt me sterk) of ondermaats is. Het zal dus héél wat teweeg brengen. Het is voor Saudi-Arabië (die alles stelselmatig ontkent) te hopen dat de aantijgingen vanuit Turkse hoek onwaar blijken, waarop het dan Turkije zal zijn die een heftige reactie kan verwachten van de internationale gemeenschap (en mogelijk ook voor het afluisteren van het consulaat). Hoe dan ook staat er dus iets gigantisch te gebeuren waarvan de gevolgen niet makkelijk zijn te overzien!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer