Turkse ambtenaar: ‘Saudische journalist Khashoggi binnen twee uur na aankomst vermoord door Saudische geheimagenten’

Saudische journalist Jamal Khashoggi lijkt binnen twee uur na zijn aankomst op het Saudische consulaat in Turkije te zijn vermoord en ontleed met een zaag door vijftien Saudische geheimagenten. Dat meldt een Turkse ambtenaar aan The New York Times.

Jamal Khashoggi is een journalistiek zwaargewicht die altijd felle kritiek uitte op de Saudische regering. Een echte Saudische ‘insider’ tref je niet zo vaak, laat staan een met de gave voor journalistiek. De kritiek op Trump (ja, dat leest u goed) heeft hem echter doen vluchten naar de Verenigde Staten, waar hij lange tijd verbleef en schreef voor The Washington Post.

Zijn vermissing deed de gemoederen hoog oplopen. Na een paar dagen in het duister te hebben getast rolt er nu zo langzamerhand wat meer informatie uit diverse bronnen. Een Turkse ambtenaar beweert dus dat hij is vermoord en wijst de Saudische regering aan als opdrachtgever. Saudi-Arabië meent echter dat het om moddergooien gaat door landen als Turkije, Qatar en organisaties als Het Moslim Broederschap.

Turkse krant Sabah, zonder bronnen te vermelden, meent informatie te hebben waaruit zou blijken dat op de dag van Khashoggi’s vermissing, er twee vliegtuigen arriveerden vanuit Riyad (Saudi-Arabië) in Istanboel, met vijftien passagiers. Diezelfde dag nog vlogen de vliegtuigen naar Egypte en daarna naar Dubai. Hier ging het nog over een mogelijke kidnapping en stelde de krant nog dat het mogelijk was dat Khashoggi met een van de vliegtuigen het land uit is gevlogen. Turkse agenten zouden een jet hebben doorzocht maar niks hebben kunnen vinden.

Als de Turkse ambtenaar nu dus gelijk zou hebben en Khashoggi inderdaad is vermoord, hebben we hier te maken met een diplomatieke rel van jewelste. De situatie: Saudi-Arabië, die een grafhekel heeft aan Turkije, laat een regering-kritische journalist die werkt voor een Amerikaanse krant, vermoorden in het land waar de diplomatieke betrekkingen slecht zijn te noemen.

Ze halen hiermee de hete adem in de nek van ‘het vrije Westen’ waardoor er wel een harde reactie móét volgen én ze kunnen een boze Erdogan verwachten die ook niet vies is van wat actie en spektakel. Zo geliefd zijn ze verder ook niet in de regio (Yemen) dus het zou wel eens héél nijpend kunnen worden, áls het allemaal waar is en er dus bewijs wordt geleverd!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. sjun

    Zo lang de Saudi’s met wat Arabische broederstaten in de Turkse economie ingekocht zijn en darmee Erdogan overeind houden (vanwege vermeend economisch succes) zie ik geen enorme rel met de Turken ontstaan. Toegegeven die economische ‘successen’ zijn ondertussen door het gedrag van Erdogan wel verdampt. Westerse toeristen zijn nog verruild voor Russische en Arabische om dit tij te keren maar het schiet nog niet hard op…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.