Het nachtmerriekabinet maakt alles kapot: vanaf 1 januari gaat het btw-tarief op GROENTE en FRUIT van 6% naar 9%

Totaal onacceptabel, vindt de gemiddelde Nederlander dan ook.

Als je wérkelijk wilt weten hoe geschift dit krankzinnige kabinet Rutte-III is hoef je alleen maar naar deze ene maatregel te kijken: het btw-tarief op onder meer groente en fruit gaat vanaf 1 januari 2019 omhoog van 6% naar 9%. Totaal gestoord, zeker omdat juist de partijen die betrokken zijn bij de coalitie ons te pas en te onpas vertellen dat we “gezond” moeten eten.

Het zal dan ook niemand verbazen dat de gemiddelde Nederlander de verhoging niet alleen niet ziet zitten, maar zelfs wil dat er een btw-verlaging komt op dit soort voedingsmiddelen.

Een overgroot deel van de Nederlandse bevolking pleit voor een lagere btw op groente en fruit, blijkt uit een enquête in opdracht van voedselwaakhond foodwatch. Volgens onderzoeksbureau Multiscope is 80 procent voorstander van een lager btw-tarief om gezonde voeding te stimuleren.

Let wel, volgens Foodwatch groente sinds het aantreden van het kabinet al 7% duurder geworden. Dit terwijl suiker juist 4% goedkoper geworden is.

Wat dit betekent? Simpel: de regeringspartijen zijn hypocriet tot op het bot. Ze spelen heel smerige spelletjes.

Dat is al erg genoeg, maar wat dit allemaal nog erger maakt is dat er steeds meer Nederlanders zijn die moeite hebben om rond te komen. Voor hele gezinnen is “fruit” een luxe. Die mensen worden nu nog eens extra gestraft door die nachtmerriepartijen: VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

En dit mag ook weleens gezegd worden: het is een grove schande dat twee partijen die het woorden “christen” in hun partijnaam hebben akkoord gaan met deze maatregel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Aytas

  ‘Voor hele gezinnen is “fruit” een luxe.’

  Wat een onzin. Het heeft te maken met prioriteiten stellen, Nederlanders zijn niet bereid veel van hun besteedbaar inkomen uit te geven aan voedsel in vergelijking tot ons omringende landen, we staan ergens onderaan wereld wijd.

  Dat het de spuigaten uitloopt met BTW is een andere discussie maar de meeste mensen zijn zo lui dat ze voor 5 km de auto ipv de fiets pakken, doe dat een paar keer en je hebt je fruit in huis.

  1. marco1

   Gelukkig koop ik nauwelijks fruit en groente ik zou er met dit weer niet aan moeten denk en die anderhalve km na de super te voet te moeten doen.

  2. toetssteen

   @Satya
   Gewoon naar de markt toe!

   1. Aytas

    Sowieso. Kans dat je voedsel van volle grond komt is groter dus meer essentiële mineralen. Belangrijk voor energie en een bijdrage aan een goede geest. Nu dansen.

  3. Gekko

   AyTas, in Nederland leven 1,2 miljoen huishoudens onder de armoedegrens. Zij hebben geen auto, gaan nooit op vakantie en inderdaad, zij eten evenmin fruit. Ook in de toekomst niet, nu de belasting daarop met 50% wordt verhoogd per 1-1-2019.

  4. Christina

   Zeg dat een tegen de mensen die bij een voedselbank lopen akelig ettertje
   Alles word duurder volgend jaar en dat zal bij heel mensen aankomen,zoals het gas, de zorgkosten en nu ook de boodschappen!
   Maar ja als ik jouw reacties hier zo lees ben je echt een meevoelend persoon [not]!
   Jij bent echt een stumper!

 2. Lex

  Niets nieuws onder de zon dat weten we nu al bijna een jaar?

  Wat mij opvalt is dat de supermarkten het afgelopen half jaar van de gelegenheid misbruik hebben gemaakt om de prijzen ondertussen al te verhogen. Die heerlijke melk die ik altijd drink opeens 10 cent duurder en nog veel meer dagelijkse boodschappen.

  Ik vrees ook dat supermarkten tijdens de invoering van de BTW nogmaals de prijzen gaan verhogen.

  En de burgers maar betalen, Er gaat per jaar hierdoor miljarden naar de schatkist.
  Mensen gaan de kaper ook uitstellen of 3 maal per jaar naar de kappen in plaats van 4 keer.

  Kortom dit kabinet gaat gewoon door met het afbreken van Nederland. Ondertussen blijft de deur wagenwijd openstaan voor gelukzoekers.

  Tja dat moet toch ergens van betaald worden niet waar.

  Lex

 3. Raveltje

  Het is niet alleen groente en fruit alles is sinds de euro duurder geworden
  Er zijn mensen die daardoor zo weinig overhouden, dat eten een luxe is
  Om te bezuinigen op het eten, je eerste levensbehoefte is heel erg.

  1. Hermann

   Het roken zullen ze niet laten. Da maar buk shag en goekope wijn in plaats van die rotzooi te laten staan.

   1. Raveltje

    Ja, dat wordt ook weer koninklijk, net als in de middeleeuwen.

   2. Pipo

    Dus als ik rook moet ik het roken maar laten staan om voedsel te kunnen kopen!
    Geldt dat ook als ik lid ben van een voetbalclub? Moet ik die dan maar opzeggen om voedsel te kunnen kopen? Of voor koffie? Als ik graag een bakkie leut drink, maar door de kosten dat niet meer kan doen, moet ik dan maar geen koffie meer kopen? Is het echt zo dat alles wat het leven voor een individu eventueel nog een beetje aantrekkelijk maakt maar wegbezuinigd moet worden? Ga toch fietsen stelen met jullie argumenten wat betreft het roken. Wat is namelijk daarna aan de beurt om te laten staan. Het is namelijk inherent aan ons huidige monetaire systeem dat we steeds minder overhouden en alles duurder wordt. Een eeuw geleden kostte een brood 5 cent. Nu twee euro, omgerekend 4 gulden en 40 cent.
    Is er hier een slimmerik die dat kan uitleggen alsof die dat vertelt aan een kind van 10? Nee? bukt u dan maar even en zachtjes kuchen… commentaar leveren kan iedereen, maar ik zie wel heel veel dom commentaar en geklaag. Alles is symptoom bestrijding van een mechanisme wat alles op deze planeet vernietigd.

 4. C.A.Barstow

  ”Het nachtmerriekabinet maakt alles kapot”

  Dat is geen nieuws toch?

  1. loritta

   Nee, dat is zeker geen nieuws.
   Maar ja, Rutte wil maar niet oprutten!!!

 5. Gekko

  Die verhoging van de lage BTW met 50% had het kabinet nodig om de wegvallende inkomsten vanwege het schrappen van de dividendbelasting te compenseren. Toen het schrappen van de dividendbelasting toch niet doorging (1 sms’je volstond), was dat voor de zgn. sociale christenen van CDA en ChristenUnie een uitgelezen kans om de verhoging van de lage BTW ongedaan te maken. Dat hebben zij niet gedaan. Daarmee aangetoond in wezen schijt te hebben aan de noden van mensen die het met heel weinig inkomen moeten zien te redden.

  Dit is een bewijs van de pure minachting van Buma en Segers voor de minima. Hun schijnheilige uitgestreken smoelwerken kan ik niet meer zien, zap direct weg als ze op TV verschijnen..

 6. Gerlos

  Volgende keer maar een links kabinet met Klavertje drie aan het roer nou dan zijn de rapen helemaal gaar en kunnen we allemaal naar de voedselbank

 7. Lugar

  VVD is dan ook de partij van de Belastingen: VVB

  1. Raveltje

   Dat is wel zeker en heel wat rechters op de hand. Die verwijzen naar de politiek
   Zodat je rechtswege ook niet ver komt.

   1. Lugar

    Precies, waarmee het ‘democratische’ proces wordt omzeild.

 8. Willem Bever

  Aan die sukkel aan de zijlijn.
  Kruip terug onder de steen waar je vandaan komt.
  NL begint te creperen onder gelukszoekers en deugmensen.
  Rot op!

  1. Aytas

   1 miljoen van de mensen is verantwoordelijk voor 80% van de belasting inkomsten, deugmensen hoogopgeleiden dus. Wat wil jij nou te zeuren?

   1. Raveltje

    Het waren de bureaucratische directeuren die meteen al weer tekort hadden
    En er 30%bij kregen wat bij de laatsten vandaan werd gehaald.
    Er werden mensen zonder inkomen gezet, uit huis zettingen, voedselbanken
    curatele, onder bewindvoering, failliet en ga zo maar door, er lijkt geen
    einde aan te komen. En dan nog moet er bezuinigd worden.
    Het is zo gemakkelijk om over een ander te oordelen omdat het niet
    altijd is wat het lijkt te zijn.

   2. Siemien

    “1 miljoen van de mensen is verantwoordelijk voor 80% van de belasting inkomsten”

    Dat is logisch,dom wicht ben je toch, sterker nog, slechts 8 mannen op deze wereld bezitten evenveel als de 3,6 miljard mensen die tot de armste helft van de wereldbevolking behoren..
    Afrika krijgt miljarden van de EU die miljardjes zouden lekker in Nederland moeten blijven..

    1. Spaanse kok

     slechts 8 mannen op deze wereld
     EU die miljardjes
     in Nederland moeten blijven.
     dom wicht ben je toch
     Oeps

   3. Groeneveld

    Aytassie denkt alleen aan de inkomstenbelasting. Zij weet niet dat het overgrote deel binnen wordt gebracht door de indirecte belastingen en accijnzen. Door iedereen dus. Maar ja, Aytas weet ook niks, die schreeuwt alleen maar.

    1. Lugar

     @Groeneveld: Als je een trol in z’n reet knijpt moet je natuurlijk niet vreemd opkijken dat je z’n scheten ruikt.

 9. goedisfout

  BTW verhoging op eerste levensbehoeften, hoe fout kan een kabinet zijn. Nog even en we hebben Mark Tusk, maar ja wie krijgen we terug Orwellogren.

  1. Lugar

   Al na 20 maart a.s. gaan we merken dat het anders wordt.

   1. Hermann

    De burger neemt de verhogingen voor lief en zullen niet bereid zijn terug te schakelen in hun uitgavenpatroon. Voor 40 euro aan rokerij, goedkope shag en 10 euro aan levensmiddelen gaat gewoon door aan de kassa bij BH zie ik.

    1. Lugar

     @Hermann: Of de burger het allemaal pikt? Ik denk dat de volgende verkiezingen dat zullen uitwijzen. Bij de laatste verkiezingen heeft VVD 9 zetels verloren, dat is wel degelijk een trend. Helaas is het referendum vermoord dus kunnen wij tussentijds niet corrigeren.

 10. Henk-Jansen

  Een paar euro per week, waar praten we over?

  1. Bart

   Nou Henk Jansen, dit zal wel heel moeilijk te begrijpen voor je zijn maar het is nog al hypocriet om aan de ene kant te zeggen jullie moeten allemaal gezonder leven en tegelijk dat met een belasting verhoging af te straffen.

   En die paar euro per week, je kunt je waarschijnlijk niet indenken dat dat voor sommige mensen echt een probleem kan zijn. Mensen die nu al met moeite alle dagen van de maand eten op tafel kunnen krijgen omdat het geld er gewoon niet is. Mensen die naast die paar euro per maand ook nog een keer een verhoging van de energie rekening erbij krijgen van een 30 euro per maand. Mensen die al geen enkele luxe erbij krijgen omdat dat geld er gewoon niet is.

   Henk-Jansen, je bent gewoon een eikel die niet weet wat dat effect op mensen kan hebben, die paar euro per week.

   We hebben het gewoon over wel of niet elke dag kunnen hebben, daar praten we over!

 11. Florissa

  Gaat juist prima zo, , de kiezer krijgt momenteel precies waar ze voor gestemd hebben , dus wat klagen ze nou ,het wordt nog veel erger,dit is nog maar het begin.
  Hoop van harte dat straks iedereen op links en Groen stemt ,dan zijn we binnen 2 jaar verworden tot een deel van N,Korea ,werken voor niks en alles inleveren ,de mensen die verstand hebben zijn dan allang vertrokken .

 12. victus

  Van onder tot boven onder de prijzige tattoos en 2 pakken shag per dag rokende bijstandswijven die de hele dag met hun smartphone bellen naar tell Sell. Of kakkers die met hun dikke Porsche cayenne voor de ingang geparkeerd tussen het 2e hands ondergoed aan het spitten zijn bij de kringloop winkel. Armoe komt overal voor. Het is maar net welke prioriteiten belangrijk zijn.

  1. Spaanse kok

   quote:
   Armoe komt overal voor.
   Het is maar net welke prioriteiten belangrijk zijn.
   .
   U komt dus geen armoede tegen maar mensen die verkeerde keuzes maken.

 13. victus

  Gezinnetje met een krap inkomen en tegen de voedselbank aanleunen en waarvan de kinderen door lieve omaatjes uit de buurt wat toegestopt krijgen zo af en toe. Maar eind van het jaar komt manlief de straat in knallen met een vuurwerk pakket van 700 euro achter in zijn APK afgekeurde auto. Bij een ander gezinnetje heeft de lapzwans geen zin om te werken omdat hij liever wat zwart bijklust bij schimmige bedrijfjes en vrouwlief met dikke reet in een eeuwig trainingspak komt geregeld thuis
  Met een mooie verse tattoo. Protser met een Dikke 2015 Beemer voor de deur van zijn verdere lege huisje die uit geldnood elke avond bij zijn hoogbejaarde ouders moet eten en de was laten doen. Armoe bestaat voor de meesten uit 99% gemakzucht en nalatigheid.

  1. Siemien

   Ik begrijp jou manier van denken maar wat je zegt komt niet geheel overeen met de werkelijkheid..
   Ik vind ook dat als je in armoede leeft je moet stoppen met roken..

   1. victus

    De werkelijkheid is in veel gevallen nog belachelijker. Daar hou ik maar over op. Als je in Holland niet 3 keer per jaar op vakantie kan en niet maandelijks 6 keer uit eten kan, dan lij je armoede volgens de deskundigen? Geen fruit kunnen kopen maar wel kratten huismerk bier en 10 diepvriespizza’s en liters frisdrank en frituur snacks? En kinderen met een pak roze koeken en cola de straat op sturen ? Kwestie van prioriteiten lijkt mij. Voordeel als je zelf in een achterbuurt woont, dan zie je dat gewoon voor je neus gebeuren.

    1. Spaanse kok

     Weinig echte armoede in Nederland dus, wel veel mensen die verkeerde keuzes maken.

     1. victus

      De andere kant is dat er ook slimme arme mensen zijn. Mensen die snappen dat ze niet het leven kunnen lijden als al die reality helden op TV en internet. Die gericht goed boodschappen doen en hun geld besteden. En niet zoals de villawijk wijven die stiekum naar de Aldi gaan 3 steden verderop uit geldgebrek door een té hoge levensstandaard. Een gezondere stijl erop na houden om geen vaste klant van de huisarts te worden met alle kosten van dien. Zichzelf wegwijs maken in 1e lijns financiële zaken die geldverspilling kunnen voorkomen. Tegenwoordig storten allerlei bureau’s en instanties zich boven op mensen met schulden zodat het probleem alleen maar voor hun werkgelegenheid wordt uitgesmeerd.

   2. Lugar

    @Siemien: Je moet inderdaad zelf ook wat doen, er is wat dat betreft genoeg te doen. Helaas is er ook veel kapot waar geen pleisters voor bestaan. Veel mensen zijn niet (meer) in staat beslissingen te namen waar ze beter van worden.

 14. JanKlaasen

  Het is natuurlijk wel wrang dat de meeste reaguurders zo de pest hebben aan Marokkanen. Ik kom namelijk regelmatig bij een Marokkaanse buurtsuper die mooie spullen verkoopt voor lagere prijzen dan de AH if de Jumbo. En de kapper? Ga eens naar een Marokkaan, die knipt je voor 10 euro! Dus zet al je vooroordelen opzei en je leven wordt een stuk voordeliger!

  1. flessenpost

   Natuurlijk, die sympathieke Marokkaanse slager en die goedkope kapper wist de gigantische criminaliteit door die hufters bedreven uit, hoe simpel kan je zijn?

  2. Lugar

   “(…) de pest hebben aan Marokkanen.”

   Knap staaltje doorzichtige demagogie! Ik heb vooral de pest aan de grootsmoelige criminele Marokkanen die doorgaans in groepsverband te werk gaan en in grote getale (in verhouding) onze gevangenissen bevolkt. Aan die Marokkanen heb ik een grote hekel en daarvan wil ik er minder, minder, minder.

   En jij, wil jij er ook minder?

   1. JanKlaasen

    Als het om minder, minder, minder crimminaliteit gaat of het nu Marokkanen, Turken of blanke Hollanders zijn, natuurlijk maar daar gaat het niet over. Het gaat om de kosten van levensonderhoud waarbij ik aanstipte dat je ook naar de goedkopere buurtsuper kunt gaan die tegenwoordig hoofdzakelijk door Turken en of Marokkanen gerund worden. Deze winkels hebben vaak betere spullen dan de reguliere supermarkt en kunnen dus wat mij betreft er niet genoeg van zijn. Vooral omdat het buurtsupers zijn zodat ik geen kilometers naar de Jumbo hoef te gaan. Maar ja, de meeste reaguurders bij de DDS gruwen van hoofddoekjes dus…

 15. Rosasolis

  Van wat ik heb gelezen weken geleden, gaat de kosten voor groente, graan, en fruit stijgen. Dit heeft te maken met de uitzonderlijk warme, droge zomer van dit jaar. Ik heb velden van graan, mais gezien die niet meer te redden waren. Helemaal opgedroogd.
  Ook is de aardappel oogst ver onder normaal. Omdat er weinig voor het wintervoer voor de vee over is, hebben de boeren in onze omgeving in september de velden met verschillende soorten, snelgroeiende kruiden geplant. De supermarkten doen hun best om de prijzen voor brood, groente, en fruit niet al te hoog te laten stijgen. Bijv. bij de Vomar is er de wekelijks reclame van 3 soorten groente voor de prijs van 2. En twee weken geleden kon je 2 netten Spaanse mandarijnen voor 99 cent kopen. Hamsteren is niet alleen voor de veel duurdere AH, maar dat kan je bij ieder supermarkt doen.
  Zorg dat je een geheime spaarpot in huis heb. Zoals sommige bij DDS weten, spaar ik 2-Euro munten in een oude thee kan. Voor als ik ooit tekort komt op het einde van de maand. Nog steeds kan je met papier geld boodschappen doen, in plaats van altijd je pinpas te gebruiken. Spaar je retour kleingeld Je zal het niet missen.

 16. Ome Wim

  Onze “teflon premier” maakt deze verhogingen wel goed, iedereen met een minimum loon krijgt volgend jaar weer euro 1.000,- ter compensatie.

 17. HendrikJan

  De lengte van een nachtmerrie is hooguit één nachtlengte.
  Deze Rutte presteert het, om al drie regeringsperiode,s de mensen te belazeren en het geld uit de zakken te roven.

 18. Duijndam

  Column Sheila Sitalsing
  SHEILA SITALSING
  Van alle makkelijke zekerheden waar het gilde van maatschappijduiders, opinienapraters en talkshowgasten zich aan vastklampt, is die van ‘het in rap tempo tanende vertrouwen in de politiek’ de populairste. Meestal gebruikt in combinatie met een analyse van de ‘gewone mensen’, die lui die ‘vergeten’ zijn en die ‘zorgen hebben die niet gehoord worden’ en ‘voor wie alles veel te ingewikkeld is gemaakt’ en die ‘woedend’ zijn over vluchtelingen en windmolens en die dientengevolge ‘mijlenver afstaan van de elites in Den Haag’. Dat wordt allemaal ‘steeds erger’, nog even en hun breekpunt is bereikt en ze stomen op naar het Binnenhof, wacht maar.

  Als de duiders van dienst wat vaker te rade zouden gaan bij Kim Putters, volgens de Volkskrant de op een na invloedrijkste man van het land, tevens directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en permanente peiler van het nationale humeur, had hij ze kunnen vertellen dat het allemaal iets genuanceerder ligt: het vertrouwen in de politiek daalt niet ‘in rap tempo’. Het is al jaren onveranderlijk. Niet hoog, niet absurd laag, gewoon eigenlijk.

  Beklijven wil deze boodschap niet, de onzin over het vertrouwen ‘dat nog nooit zo laag is geweest’ blijft verkondigd worden. Dat is geiler, je krijgt er makkelijker een uitnodiging mee om aan de nationale kletstafel onheilsprofetieën over de argeloze kijkers of luisteraars thuis uit te storten.

  Afgelopen week gooide het SCP er groter geschut tegenaan: het greep terug op de jaren zeventig en maakte een vergelijking tussen nu en de tijd van Joop den Uyl en de verbeelding aan de macht. Wat blijkt: sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw en nu is de politieke scepsis juist gedaald. Er zijn nu minder mensen dan toen die denken dat het waar is dat ‘mensen zoals ik geen enkele invloed hebben op wat de regering doet’. En er zijn nu minder mensen dan toen die denken dat het waar is dat ‘Kamerleden te veel letten op het belang van enkele machtige groepen en te weinig op het algemene belang’.

  De mensen waren in 2018 doorgaans redelijk tevreden met hun bestaan en niet ontevredener dan anders met die lui in Den Haag. Daarom wil het met dat opstomen naar het Binnenhof maar niet lukken. Daarom blijft de voorspelde ‘massale volkswoede’ beperkt tot anderhalf geel hesje dat met terrasmeubels en vuurwerk loopt te smijten door de binnenstad.

  Te moeilijk vinden ze de politiek ook al niet. Een kleine 30 procent van de mensen is het eens met de stelling: ‘De landelijke politiek is vaak te ingewikkeld voor mij om te begrijpen.’ Tegelijk denkt 60 procent van de ondervraagden dat het voor de buurman wél veel te ingewikkeld is. De buurman denkt er op zijn beurt exact hetzelfde over: ik kan het volgen, maar ik vrees het ergste voor de types van hiernaast.

  Een hoge dunk van jezelf, een lage van je medeburgers: Nederlanders zijn soms net opinienapraters.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.