Het zware leven van een ambtenaar

EenVandaag deed een onderzoek onder 120 burgemeesters. Tweederde gaf aan dat hun ambtenaren te maken hebben met intimidatie uit het criminele circuit. Dat meldt The Post Online.

De meest voorkomende vormen van intimidatie zijn scheldpartijen en bedreigingen. ‘Ik weet waar je kinderen naar school gaan’ en vergelijkbare uitingen komen het meest voor. Nu hoort dit natuurlijk niet normaal te zijn en zal dit best wat met een mens doen, maar eerlijk gezegd valt dit toch wel mee?

Bij intimidatie denk ik al snel aan kogelbrieven, fysieke agressie, stalking etc. Een scheldpartij of benoemen waar je familie woont/leeft is voor sommigen reden genoeg om een heuse panic room in huis te hebben, compleet met camera’s, alarmknoppen en nog net geen jaarvoorraad bonen uit blik.

Vrijwel alle burgemeesters geven aan dat (meestal) drugsgerelateerde criminaliteit een factor speelt. Het is dan ook niet zo gek dat zulke types niet zonder slag of stoot maar braaf ‘ja en amen’ knikken als ze worden gepakt. Er is veel geld mee gemoeid en dan is een burgemeester al snel ‘de lul die mijn inkomsten afpakt’. Eerlijk gezegd verbaast het mij nogal dat drugscriminelen niet een heel stuk verder gaan dan slechts intimidatie, helemaal bij burgemeesters van een gebied ergens achteraf, die doorgaans toch te weinig politiecapaciteit hebben.

Ik kan me heel goed voorstellen dat intimidatie wat met je doet, helemaal als het om je gezin gaat, maar een scheldpartij is nogal een verschil met een pistool tegen je hoofd hebben gehad of een kogel door je ruit zien gaan. Zoiets zou namelijk wél een terechte reden voor een panic room zijn, maar een scheldpartij? Kom op zeg.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Meester Kong

  Wout heeft het eindelijk door 🙂 🙂 🙂
  Schrijven voor de hits en de clicks…..

 2. Spaanse kok

  Wout heeft duidelijk geen kinderen, laat staan kleinkinderen.
  Toch denkt hij er over te kunnen oordelen.
  Zalig zijn zij, welke beperkt van geest zijn.

  1. Gekko

   “Zalig de onvruchtbaren, want zij zullen de aarde bevolken”.
   Geen idee hoe, maar het klinkt wel lekker diepzinnig.

 3. Aytas

  ‘Ik weet waar je kinderen naar school gaan’ en vergelijkbare uitingen komen het meest voor.’

  Dat ze je kinderen erbij halen lijkt mij wel wat verder gaan dan schelden. Het lijkt mij heel eng.

  Ik vraag me af waarom je dit afzwakt?

  1. Wout Willemsen

   Afzwakt?

   “Ik kan me heel goed voorstellen dat intimidatie wat met je doet, helemaal als het om je gezin gaat, maar een scheldpartij is nogal een verschil met een pistool tegen je hoofd hebben gehad of een kogel door je ruit zien gaan. Zoiets zou namelijk wél een terechte reden voor een panic room zijn, maar een scheldpartij? Kom op zeg.”

   1. Spaanse kok

    Bij deze nodigt Wout een ieder uit om hem volledig de vinkent*ring te schelden.
    Want: maar een scheldpartij? Kom op zeg.

   2. Aytas

    Ik ben geen moeder maar ik kan me zo voorstellen dat zodra ze je kinderen erin betrekken dit niet als een scheldpartij voelt, alleen mij met woorden bedreigen lijkt mij al erg naar. Ik zou daar zenuwachtig van worden. Tenminste thuis, hier niet.

    Schelden doet me helemaal niets. Om met mijn favoriete artiest te spreken.

    “So call me shit-faced Master of Disgrace, I don’t care cause my outer skin
    Is thick like crust”

 4. TD

  Het is wel de realiteit!
  In de gemeente waar ik woon zijn inmiddels 1 wethouder,2 politieagenten uit hun job gestapt.
  En dat zijn echte kerels,ze hebben het gedaan voor hun gezin!
  Als het zo doorgaat mag toekomstig politiepersoneel geen gezin meer hebben en moet leven als een paria’s,anders is het hek van de dam en gaat corruptie uit zelfbehoud de kop op steken.
  De beperktheid van bevoegdheden is een enorm obstakel,bij het lossen van één pistoolschot ter zelfverdediging,komt een onderzoek van jewelste alsof de agent een misdrijf pleegde!
  Dat is in het land van Trump wel even anders.

  1. Spaanse kok

   Hoho zegt Wout.
   maar een scheldpartij? Kom op zeg.

  2. Aytas

   Het capture land waar trump nu de dienst uitmaakt is dan natuurlijk ook geen functionerende rechtsstaat, ook nooit geweest. Kijk maar eens naar het aantal agenten wat vermoord wordt daar. Om over rechten van arbeiders maar te zwijgen.

   1. TD

    Aytas:
    Paul Kagame-Rwanda: genocide 1994
    Zine El Abidine Ben Ali-Tunesië: moorden op demonstranten Verduistering, misbruik van publieke middelen
    Gnassingbé Eyadéma-Togo: bloedige militaire coup
    Hastings Kamuzu Banda-Malawi:Mensenrechtenorganisaties schatten dat ten minste 6000 mensen werden gedood, gemarteld en gevangengezet
    Siad Barre-Somalië:mensenrechtenschendingen.
    Charles Taylor-Liberia: meest gruwelijke en wrede misdaden in de geschiedenis van de mensheid.
    Yahya Jammeh-Gambia:sterke schendingen van de mensenrechten,homofoob
    Idriss Deby-Tsjaad: olieopbrengsten en filantropische fondsen gebruikt om wapens te kopen en zijn leger te versterken.
    Obiang Mbasogo-Equatoriaal-Guinea:ontvoeringen; marteling van gevangenen en zelfs beschuldigingen van kannibalisme
    . Paul Biya-Kameroen:constant mensenrechtenschendingen
    Jose Eduardo Dos Santos-Angola:corruptie, misbruik publieke middelen voor persoonlijk gewin, schendingen van de mensenrechten en politieke onderdrukking. 70% van de bevolking van Angola leeft van minder dan $ 2 per dag.
    Francisco Macías Nguema-Equatoriaal-Guinea:Hij beval de dood van hele families en dorpen
    Hissene Habre-Tsjaad:40.000 politieke moorden,minstens 200.000 martelingen.
    Omar Al-Bashir-Soedan:het Internationaal Strafhof wil Omar al-Bashir wegens genocide, oorlogsmisdaden, moord, verkrachting, marteling en andere misdaden tegen de menselijkheid voor zijn misdaden in Darfur.
    Sekou Toure-Guinea:Toure regeerde Guinea als een meedogenloze dictator zonder tolerantie voor tegenstand. Hij werd beschuldigd van verschillende gevallen van mensenrechtenschendingen en buitengerechtelijke executies.
    Generaal Sani Abacha-Nigeria:generaal Sani Abacha werd gekenmerkt door massale plunderingen en mensenrechtenschendingen zoals de publieke opting van politieke activist Ken Saro-Wiwa en het opsluiten van verschillende politieke tegenstanders.
    Muammar Gaddafi-Libië:absolute dictator, bijna 42 jaar lang vernietigde hij iedereen die tegen hem was en was verantwoordelijk voor de dood van duizenden van zijn mensen.
    Idi Amin Dada-Oeganda:kannibalisme, angstaanjagende mensenrechtenschendingen, politieke repressie, verschillende buitengerechtelijke executies, corruptie en grove economische

 5. cmsuijkerbuijk

  Beste Wout. Je hebt het over twee verschillende dingen, namelijk: Scheldpartijen en Bedreigingen. Maar jij gooit ze op een hoop en dat is fout.
  Inderdaad: Een scheldpartij is niet leuk, kan je de stuipen op het lijf jagen, maar daar houdt het dan ook wel mee op, want anders is (en blijft) het geen scheldpartij. Maar als begonnen wordt over waar je kinderen naar school gaan, je vrouw werkt en waar je woont met de daarbij behorende intonatie, waarbij niet eens direct met geweld gedreigd hoeft te worden, is dat van een hele andere orde van grootte en wel degelijk een reden om je ernstig bezorgd over te maken.
  Zie eerst eens vader te worden jongeman. Kijken of je er dan nog zo over denkt!

  1. Duijndam

   Eens.

 6. Sheamos

  “Ik weet waar je woont” of “ik weet waar je kinderen naar schoolgaan” zijn wel wat meer dan scheldpartijen he. Het zijn gewoon harde bedreigingen. Het wordt niet gezegd, maar de implicatie is er wel dat deze zinnen afgemaakt worden met “en ik ga ze wat aandoen”.

  Dat dat hier een beetje gebagatelliseerd wordt vind ik eigenlijk ook wel schokkend. Als door je beroep je eigen leven en dat van je gezin in gevaar wordt gebracht, is dat gewoon keihard onacceptabel.

  Of de bedreiging in de vorm van een kogel of in mondelinge vorm komt, maakt verder niet uit. Het is dus zeker geen aanstelleritis van deze ambtenaren.

 7. AS210854

  Dit is weer eens een typisch links stuk. Nl wegkijken waar de ellende begint.

 8. Lugar

  15/4

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.