Huizenmarkt gaat klappen: laat de stoelendans maar weer beginnen!

Een prangende vraag richting Mark Rutte: ‘wanneer mag de volgende generatie beginnen met het opbouwen van een gezin?’. Over twintig jaar? Dan is het al te laat. Laten we beginnen met voorwaarde een: woonruimte. Dat gaat al niet zo goed want Nederland vertoont tekenen van overbevolking. Een complete generatie afgestudeerden wil een huis kopen, maar slechts 5% van de starters met een HBO of WO opleiding is in staat. Enkel in krimpgebieden zoals Friesland en Groningen zijn nog betaalbare woningen te verkrijgen. Een zegen voor de krimpgebieden zou je zeggen, maar ook die krimp geeft geen kik. En als klap op de vuurpijl, om het allemaal nog eenvoudiger te maken om een woning te kopen, telt de studielening van studenten ook nog eens flink mee voor hun maximale hypotheek.

En dus zitten veel HBO/WO starters in de problemen. Ze verdienen dan wel nét iets meer netto dan mensen met een MBO-opleiding, maar doordat ze geen recht hebben op allerlei toeslagen en geen huizen kunnen kopen moeten ze flink betalen voor de huur. Lekker de leningen en rente’s betalen voor de mensen die enkele jaren geleden nog makkelijk een huis konden financieren. Heel handig allemaal. In sommige steden lopen de prijzen de pan uit en wonen starters nu in een klein kamertje van zo’n 900 euro per maand. Hoe langer deze problemen aanhouden, hoe groter de kans bestaat dat een generatie met vertraging begint aan de opbouw van hun leven, het krijgen van gezinnen en kinderen enzovoorts. Dat mag allemaal worden weggewuifd alsof het niets is, maar het kan een dramatische impact hebben op de Nederlandse samenleving. Bijvoorbeeld door nog lagere geboortecijfers. Maar ook het verdringen van mensen met een lager inkomen, die het nu moeten doen met nog slechtere woningen.

In dat opzicht heeft Mark Rutte de afgelopen jaren een dramatisch stukje werk afgeleverd. De woningmarkt is wéér opgeblazen, de hypothecaire schulden rijzen de pan uit en een generatie wacht op het instappen. Dit betekent slechts één ding. De prijzen van huizen gaan keihard kelderen en er zullen weer tienduizenden mensen ‘onder water’ komen te staan. Maar in tegenstelling tot 2008 wordt het moeilijk om te beweren dat huishoudens het niet hadden kunnen weten. Dit is namelijk gewoon een herhaling van zetten. En de eerste tekenen van zwakte op de woningmarkt zijn zichtbaar. Volgens Rabo Research zijn in het derde kwartaal dit jaar opnieuw minder huizen verkocht, maar stegen de prijzen alsnog met gemiddeld 9,2% (lees: knettergek als je nu koopt). Ook zijn de verwachtingen van 2019 bijgesteld van 7 naar 6%. Maar die stijging wordt enkel gehaald doordat het aantal verkochte huizen snel afneemt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. marco1

  Gewoon regel maximaal 50% van de verkoopprijs hypotheek mogelijkheid dan komen mensen niet meer onder water als de huizenmarkt in elkaar klapt. Mensen zonder eigen geld moeten maar gewoon huren.

  1. Koos sssss

   Huizen, waarbij de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. So what?

   In het ergste geval lost de annuiteitenhypotheek dat probleem zichzelf wel op. Op een paar duizend mensen na, die acuut moeten verkopen. Die verliezen wat geld, maar daarvan ga je ook niet dood.

   En wat is het alternatief? Naast een torenhoge huur nog 50% van de waarde van een woning bij elkaar sparen? Zie je het al voor je?

   1. marco1

    Ja hard werken en normaal doen moet kunnen.

 2. Pescador

  Ach de mensen moeten niet zeuren overdag is iedereen aan het werk , in de avond uren moet de hond uitgelaten worden de boodschappen worden gedaan en ook nog iets leuks doen met de kids, en de jongere generatie moet in de avond huiswerk maken . Dus alleen slapen doen we samen en dan kan je makkelijk met je kinderen en klein kinderen in een huis doen gewoon een paar bedden bijschuiven deze kun je ook in de woonkamer zetten want daar doe je verder toch niks.

  Vraag maar aan rutte moet kunnen.

 3. C.A.Barstow

  Dat in de toekomst lagere geboorte cijfer hebben die land en volksverrader in Den Haag al ”opgelost” in Marrakesh, dan zijn wij al overspoelt met hordes hersenloze Neanderthalers uit Afrika, die zijn het wel gewend om maar raak te fokken, binnen de kortste keren heb je op ons kleine stukje land te maken met overbevolking.
  Dus over dat lagere geboortecijfer hebben ze in de VN en Europa allang nagedacht.

  1. Aytas

   Veel blanke mensen hebben Neanderthaler DNA. Snap je er zelf nog iets van of verkeer je in constante staat van verwarring? Mijn ouders die hier als jonge tiener zijn gekomen zijn jou zelfs voorbij gegaan. Shame on you.

   1. Seneca

    @aytas
    wil je zo vriendelijk zijn, niet met je visitekaartjes te smijten.

    1. Aytas

     Het klopt exact wat ik zeg. Het is zo dat er nog maar weinig afrikaans bloed is dat zuiver is daarvoor zijn er teveel genocides en verkrachtingen door blanken geweest, maar anders waren Afrikanen de enigen die geen Neanderthaler DNA hebben. Als blanke heb je 1 tot 4 % neantherthaler DNA in je, bij sommigen is het in de vorm van de schedel te zien. Ook blijkt er een relatie met depressie te zijn, zal ik dan wel van de verkrachters van mijn oma hebben en haar moeder en haar moeder en haar moeder etc.

     1. Jantje

      Ik schat dat de verkrachtingen onderling nog groter waren, zijn.
      De moslims hebben echt vele malen erger huisgehouden in Afrika.

  2. Spaanse kok

   Quote : hordes hersenloze Neanderthalers uit Afrika
   .
   Vondsten van skeletdelen van neanderthalers zijn gedaan in Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië tot aan de Altaj. Uit Afrika en Oost-Azië zijn geen vondsten bekend.

   1. HEM

    Dus toen al!

 4. Spaanse kok

  Teunis is best een handige jongen.
  Zijn persoonlijke uitdaging maakt hij tot onderwerp van een verhandeling alhier.
  Op een anti-linkse website hoeft hij natuurlijk niet op enige compassie te rekenen.
  Of zijn de reageerders toch niet zo rechts als ze zelf denken.

 5. Aytas

  ‘Dat gaat al niet zo goed want Nederland vertoont tekenen van overbevolking.’

  Welnee. Er is ruimte zat, het aantal alleenstaanden stijgt erg hard.

  ‘En als klap op de vuurpijl, om het allemaal nog eenvoudiger te maken om een woning te kopen, telt de studielening van studenten ook nog eens flink mee voor hun maximale hypotheek.’

  Jouw probleem, zadel mij daar niet mee op. De staat financiert de lening aan studenten met leningen waardoor de staatsschuld stijgt. Dat jij dat betaald lijkt me heel normaal, misschien de tering naar de nering zetten. Met een goede opleiding heb je ook meer mogelijkheden om af te betalen. Je hebt gewoon nooit genoeg, wedden dat je leeft alsof je het al gemaakt hebt.

  ‘ Lekker de leningen en rente’s betalen voor de mensen die enkele jaren geleden nog makkelijk een huis konden financieren.’

  Wat probeer je duidelijk te maken? We betalen bijna allemaal wel voor een ander, mijn werkgever vindt mij veel meer waard dan ik netto krijg.

  ‘ Hoe langer deze problemen aanhouden, hoe groter de kans bestaat dat een generatie met vertraging begint aan de opbouw van hun leven, het krijgen van gezinnen en kinderen enzovoorts.’

  Eigen verantwoording, verdiep je eens in opvoeden.

  ‘De prijzen van huizen gaan keihard kelderen en er zullen weer tienduizenden mensen ‘onder water’ komen te staan.’

  Als je voor je genot woont is een beetje onder water geen probleem.

  Laat maar kelderen, huizen kopen als iedereen bang is en verkopen als er volop vertrouwen is. Een huidig probleem wat betreft de prijzen is speculatie voor verhuur. Het drijft de prijs op.

  Het kan mij persoonlijk niet schelen wat de oorzaak is, iedere generatie heeft wel tegenslag. Wat je met de kansen doet onderscheidt je van de middelmaat.

 6. Koos sssss

  Redelijk onzinnig stuk weer. In tegenstelling tot de crisis van 1979 op de woningmarkt had de crisis van 2003 niet veel om het lijf. De woningprijzen zijn nu iets hoger dan in 2008, maar met 10 jaar inflatie is dat allemaal niet zo heel erg spannend.

  Vrijwel alle nieuwe hypotheken worden afgesloten o.b.v. 100% annuïteit. Na 10 jaar is daarvan al ca. 40% afgelost, dus ook een dip in de woningmarkt zal weinig schade aanrichten.

  De komende jaren gaat ook de grote babyboomgeneratie bij het oud papier. Waardoor over ca.5 jaar heel wat woonruimte gaat vrijkomen.
  Als we de migratie fors indammen en investeren in een snel ov. tussen Drente/Groningen/Friesland en de Randstad zijn die tekorten aan woonruimte behoorlijk beheersbaar.

  En we moeten eens onder ogen gaan zien, zelfs een achterlijk links gat als Hamsterdam moet rekenen met forensenverkeer tot meer dan 100 km. Net als bij echte steden als Londen etc.

  1. Moh de pedo

   Koos ssss, ik ben het niet helemaal eens met je 1e 2 alinea’s. Ten opzichte van de door jou genoemde jaren is er veel veranderd waardoor er echt geen 40% na 10 haar zal zijn afgelost op de annuïteitenhypotheek.

   Vroeger was er ook inflatie maar stegen de lonen. Tijdens de crisisjaren kwam er niets bij en eigenlijk de laatste 2 jaar is er sprake van enige stijging van loon. Daarnaast is het meefinancieren van een verbouwing sterk aan banden gelegd.

   Verder ben ik het helemaal met je eens en kom je ook met interessante ideeën. Dat lees ik graag.

 7. lIN-T

  Laat maar klappen, gele hesjes rellen wil ik zien.

 8. Toverkol

  Wanneer je je baan kwijt raakt en kunt niet snel genoeg een nieuwe vinden, wanneer je hulp nodig hebt wat je niet kunt betalen en wanneer je oud bent en naar een verzorgings tehuis moet —》 mag je je huis opeten !
  Een eigen huis is een molensteen wat nooit maar ook nooit jouw bezit wordt !
  Maar ik begrijp dat huur woningen tegenwoordig voor autochtonen niet meer beschikbaar zijn want de wereld loopt vol met stumpers die wij allemaal moeten helpen dus een koopwoning is het enige alternatief….
  Mark bedankt !

  1. Lugar

   @TK: Je weet dus op wie je nooit meer moet stemmen!

 9. HEM

  Er is niets, dat duurder wordt.
  Er is alleen een Euro, die steeds minder waard wordt.

  Daarom stappen de mensen in torenhoge Eurohypotheken. Zij verwachten aan het einde van de rit een waardevast huis en een restschuld die ze van een weekloon kunnen aflossen.

  Het is hetzelfde recept als in de jaren 1976-1978. Je kocht een huis voor een ton en een jaar later ging het voor twee ton weg. De voorloper van de bitcoin, zal ik maar zeggen.

  Echter, in 1980 – 1984 klapte de boel in elkaar. De prijzen zakten weer naar niveau 1976.

  Dat gaan wij straks weer zien: Er zullen er veel met een grote schuld achterblijven.

 10. Moh de pedo

  Ik vind het weer een ijzersterk stuk wat hier geschreven is. Op DDS worst nooit zomaar wat neergekwakt of vanuit de onderbuik, en dus populistisch, opgeschreven.

  Dat gezegd hebbende denk ik dat er weinig zal veranderen bij de eerstvolgende kamerverkiezingen. De VVD verliest in de peilingen een paar zeteltjes maar Rutte lacht en zegt te begrijpen en scoort daarmee ook weer voldoende om opnieuw veruit de grootste partij te worden. De achterban van de VVD is echt niet allemaal miljonair maar hebben wel een eigen huis met geen of lage hypotheek, leuke baan en Kids en hebben van kinds af aan geleerd dat de VVD staat voor lastenverlichting en lagere uitkeringen. Dat laatste klopt, dat verhaal over lastenverlichting niet.

  Dat de huizenmarkt gaat springen klopt. Zodra de Centrale Europese bank stopt met het opkopen van staatsleningen van zwakke Europese landen, dan zal de rente stijgen en de vraag naar woningen afnemen want dan zijn ze echt onbetaalbaar geworden. Huren is geen optie zolang asielzoekers voorrang krijgen.

  Ik hoor een of andere linkse knakker in de Amsterdamse gemeenteraad nog zeggen tegen de FVD: bent u barmhartig, heeft u wel gevoel? Dit als antwoord op vragen van de FVD die stelt dat de gemeenteraad op moet komen voor Amsterdammers en niet voor de hele wereld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.