Hulde! Farmaceutisch bedrijf Abbvie verlaagt prijs Humira-medicijn na verloop patent

Het patent van Abbvie op het Humira-medicijn is verlopen en concurrerende fabrikanten hebben aangekondigd het product te willen namaken. Nu verlaagt Abbvie de prijs van haar producten met ruim 80%(!). Goed nieuws dus voor het Nederlandse zorgstelsel en ook voor mensen die afhankelijk zijn van het medicijn. Wellicht wat minder goed nieuws voor de concurrentie in de vrije markt. De casus van Abbvie is zeer kenmerkend voor de wijze waarop farmaceutische bedrijven te werk gaan en hen wordt van alles verweten. Zo zijn er nu al wantrouwende stemmen die achter de prijsdaling niets dan slechts zien en het bedrijf verwijten dat dit onderdeel is van hun strategie om de concurrentie uit te schakelen, waarna ze de prijs later weer zullen verhogen. Of dat waar is moet nog blijken, maar het is in ieder geval goed nieuws op dit moment. 

Ook het kabinet is content, want hiermee nemen de zorgkosten in omvang af. Het medicijn wordt gebruikt voor verschillende klachten, bijvoorbeeld gewrichtsreuma, bechterew en de ziekte van Crohn. De farmaceutische industrie maakt vaak enorme kosten bij het investeren in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Waarbij het onzeker is of de onderzoekstrajecten ook daadwerkelijk leiden tot iets. Kosten die men moet terugverdienen zodra een werkend middel is ontdekt. Om de fabrikanten te helpen hun investeringen terug te verdienen wordt gebruik gemaakt van een patentensysteem. Vaak worden medicijnen in de Verenigde Staten aan het patentsysteem toegevoegd (USPTO). Dit biedt de fabrikanten en investeerders in deze bedrijven de grootste garantie op gerechtelijke bescherming van hun producten.

Maar er is ook kritiek. Door het rigide karakter van het patentenstelsel worden sommige medicijnen voor zeer lange tijd tegen zeer hoge prijzen verkocht. Ook het Nederlandse kabinet erkent deze zorg en probeert zich daarom in te zetten voor goedkopere medicijnen. Medicijnen zijn echter geen geneesmiddelen, maar middelen die een bepaalde werking hebben op het menselijke lichaam. Een positieve werking is dan natuurlijk het doel. Sommige producten moeten levenslang worden ingenomen en gecombineerd met de hoge kosten levert dit al snel een fikse rekening op voor de Nederlandse samenleving. Het is in ieder geval fijn dat er organisaties zijn die dergelijke middelen ontwikkelen, maar aan de andere kant is het ook wel jammer dat het patentsysteem zo rigide is. Ook het subsidiëren van farmaceutische bedrijven is geen probleem, maar daarvoor verwacht de burger wel lagere prijzen.

https://twitter.com/rbijker2010/status/1070288973254270976

Daarom zou het geen slecht idee zijn om te zien hoe dit patentsysteem kan worden aangepast zodat een meer ‘altruïstisch model’ ontstaat. Waarbij producenten nog steeds winsten kunnen maken, maar ook de kosten worden verlaagd. Dat is niet vreemd, maar een logische stap voorwaarts lijkt mij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Aytas

  Ik begrijp dat medicatie kostendekkend en een deel de ontwikkeling van nieuwe medicatie moet financieren. Ik vraag me wel af waarom er zo ontzettend op verdient moet worden. Ik ben zeker voor vrije markt maar voor sommige dingen zeg ik dat de kosten dekken genoeg moet zijn, medicatie is zoiets.

  ‘Ook het Nederlandse kabinet erkent deze zorg en probeert zich daarom in te zetten voor goedkopere medicijnen.’

  Ik vind het raadzaam om hier zeer kritisch te blijven, het is gebleken dat bij goedkopere productie de vulmiddelen ook vaker vervuild zijn wat bij depressieve mensen en psychotische mensen al tot problemen heeft geleid.

  Medicatie is voor veel mensen bittere noodzaak, hoe hier mee om te gaan ten opzichte van de markt is volgens mij iets waar goed over nagedacht moet worden.

 2. Gerlos

  Heeft dus de afgelopen jaren aardig zijn zakken gevuld over de rug van de patiënten

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.