Filmpjes! Vuurpijlen alsnog in de verkoop, maar voor het echte werk moet je op het platteland zijn...

Filmpjes! Vuurpijlen alsnog in de verkoop, maar voor het echte werk moet je op het platteland zijn...

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft goed nieuws voor vuurwerkliefhebbers. Een aantal lanceerplatformen blijken toch aan de voorwaarden te voldoen en dus kunnen vuurpijlen worden gekocht. In november hing de vlag nog halfstok toen bleek dat geen enkele van de geteste platformen aan de vereisten voldeed. Dat kwam na het besluit in juni van het kabinet om geen landelijk vuurwerkverbod in te stellen. Gelukkig maar, want het is een traditie die al honderden jaren bestaat en is komen overwaaien uit Azië. Het besluit van het kabinet gaf echter wel een duidelijk signaal af aan de bevolking: 'gedraag je met vuurwerk, want anders komt er wel een landelijk verbod.' Voorlopig mogen gemeenten zelf bepalen hoe zij met vuurwerk omgaan en zijn zij ook verantwoordelijk voor de handhaving.

De vier grote steden in Nederland hadden afgelopen jaar al aangedrongen op een vuurwerkverbod. Omdat er in de steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag blijkbaar mensen wonen die niet met goed fatsoen kunnen omgaan met vuurwerk, tenminste de burgemeesters van de G4 achten dit voor nodig. Maar niet alleen de mensen maken een verschil bij het afsteken van vuurwerk. Ook de fysieke ordening van objecten in een stad is dermate anders dan op het platteland. Als kleine jongen was ik altijd een groot fan van vuurwerk en experimenteerde ik er flink op los. Dat is wat jonge jongens doen en het is natuurlijk niet zonder risico. Maar sinds ik een stad woon is mijn liefde voor vuurwerk bekoeld. De knallen in de stad zijn wezenlijk harder door de weerkaatsingen van het geluid tegen de gebouwen. Ook zijn veel straten erg krap en is het niet prettig om langs rondslingerend vuurwerk te lopen.

Dat is op het platteland dus heel anders, waar veel meer ruimte is en dus ook meer afstand kan worden genomen. Daar waar ruimte is geniet ik persoonlijk meer van vuurwerk dan in een stad. Het platteland kent ook een oeroude traditie van het zogenaamde 'Carbidschieten'. Dat is een van de vetste tradities van Oud en Nieuw. In oude melkbussen wordt een substantie toegevoegd met speeksel dat vervolgens tot ontploffing komt. Het is van heel andere aard dan het aansteken van een rotje, want bij carbid schieten is de timing van de explosie lastig te voorspellen. Het is dus eerder een kunst dan een wetenschap. Lekker primitief knallen met melkbussen en andere cilindervormige objecten. Het resultaat? Enorm harde knallen die op kilometers afstand nog te horen zijn. Zie hieronder een aantal vette beelden van het platteland:

Carbid schieten met een oude giertank:

Carbid schieten gefilmd met een drone:

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
vuurwerk Oud en Nieuw 2019 2018

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer