Hulde! Farmaceutisch bedrijf Abbvie verlaagt prijs Humira-medicijn na verloop patent

Geen categoriedec 05 2018, 16:00
Het patent van Abbvie op het Humira-medicijn is verlopen en concurrerende fabrikanten hebben aangekondigd het product te willen namaken. Nu verlaagt Abbvie de prijs van haar producten met ruim 80%(!). Goed nieuws dus voor het Nederlandse zorgstelsel en ook voor mensen die afhankelijk zijn van het medicijn. Wellicht wat minder goed nieuws voor de concurrentie in de vrije markt. De casus van Abbvie is zeer kenmerkend voor de wijze waarop farmaceutische bedrijven te werk gaan en hen wordt van alles verweten. Zo zijn er nu al wantrouwende stemmen die achter de prijsdaling niets dan slechts zien en het bedrijf verwijten dat dit onderdeel is van hun strategie om de concurrentie uit te schakelen, waarna ze de prijs later weer zullen verhogen. Of dat waar is moet nog blijken, maar het is in ieder geval goed nieuws op dit moment.
Ook het kabinet is content, want hiermee nemen de zorgkosten in omvang af. Het medicijn wordt gebruikt voor verschillende klachten, bijvoorbeeld gewrichtsreuma, bechterew en de ziekte van Crohn. De farmaceutische industrie maakt vaak enorme kosten bij het investeren in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Waarbij het onzeker is of de onderzoekstrajecten ook daadwerkelijk leiden tot iets. Kosten die men moet terugverdienen zodra een werkend middel is ontdekt. Om de fabrikanten te helpen hun investeringen terug te verdienen wordt gebruik gemaakt van een patentensysteem. Vaak worden medicijnen in de Verenigde Staten aan het patentsysteem toegevoegd (USPTO). Dit biedt de fabrikanten en investeerders in deze bedrijven de grootste garantie op gerechtelijke bescherming van hun producten.
https://twitter.com/JanBeeldendeku1/status/1070311057208561664
Maar er is ook kritiek. Door het rigide karakter van het patentenstelsel worden sommige medicijnen voor zeer lange tijd tegen zeer hoge prijzen verkocht. Ook het Nederlandse kabinet erkent deze zorg en probeert zich daarom in te zetten voor goedkopere medicijnen. Medicijnen zijn echter geen geneesmiddelen, maar middelen die een bepaalde werking hebben op het menselijke lichaam. Een positieve werking is dan natuurlijk het doel. Sommige producten moeten levenslang worden ingenomen en gecombineerd met de hoge kosten levert dit al snel een fikse rekening op voor de Nederlandse samenleving. Het is in ieder geval fijn dat er organisaties zijn die dergelijke middelen ontwikkelen, maar aan de andere kant is het ook wel jammer dat het patentsysteem zo rigide is. Ook het subsidiëren van farmaceutische bedrijven is geen probleem, maar daarvoor verwacht de burger wel lagere prijzen.
https://twitter.com/rbijker2010/status/1070288973254270976
Daarom zou het geen slecht idee zijn om te zien hoe dit patentsysteem kan worden aangepast zodat een meer 'altruïstisch model' ontstaat. Waarbij producenten nog steeds winsten kunnen maken, maar ook de kosten worden verlaagd. Dat is niet vreemd, maar een logische stap voorwaarts lijkt mij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten