Timmermans speelt weer sinterklaas: Europese Commissie gaf 4,1 miljard uit aan 'iets of niets'

Geen categoriedec 05 2018, 18:00
Een prachtig baardje heeft hij al, een zak met snoepjes evenzo, maar het grote boek waarin de resultaten van de zoete kindertjes zouden moeten staan is zoek. De Europese Commissie gaf ruim 4,1 miljard euro uit aan het EU-noodtrustfonds (EUTF), maar de Europese Rekenkamer laat weten dat het onduidelijk is wat er met het geld is gebeurd en of de projecten en programma's die zijn gefinancierd wel hun nut sorteerden. Het is niet vreemd dat de rekenkamer moeite heeft met het vaststellen van de doelmatigheid van deze fondsen aangezien de projecten en programma's gefinancierd vanuit het noodfonds een zeer divers karakter kennen. Denk aan iets met voedsel en ontwikkeling of zo.
Dat moet in de toekomst dus veel beter. "Gezien de ongekende uitdagingen en de begroting die ermee is gemoeid, moet het fonds doelgerichter worden en moet de steun worden aangewend voor specifieke acties die waarschijnlijk een meetbaar effect zullen hebben" aldus Bettina Jakobsen van de Europese Rekenkamer. Denk aan de bouw van zonnepanelen waarmee een energie-infrastructuur kan worden opgezet. Doel van het fonds was onder meer het beperken van migraties vanuit Afrika naar Europa, maar in hoeverre het fonds daar nu aan heeft bijgedragen is volkomen onduidelijk. Als de Europese Commissie al niet in staat is om hier enige uitspraken over te doen, dan betekent dit dat ook het VN-migratiepact van Marrakesh waarschijnlijk weinig meetbaar zal zijn in de realiteit, ondanks alle beloften van samenwerking. Als is het nog wat vroeg om daar nu al stellige uitspraken over te doen.
Verder is het natuurlijk vreemd dat de Europese Unie zich op deze manier bemoeid met de Afrikanen. Het is onduidelijk wat nu precies het Europese belang is en ook de Afrikanen zelf zijn er niet per definitie bij geholpen. Als het al niet meetbaar is dan lijkt het geld in een bodemloze put te zijn geworpen en speelt Frans Timmermans weer eens sinterklaas met uw belastingcenten. Heel anders pakken de Chinezen het aan, die bezig zijn met een nieuwe vorm van economische kolonisatie van het continent. Of economische samenwerking, het is maar net hoe je dit soort fenomenen wil bezien. Daar waar de Chinezen duidelijk waar krijgen voor hun geld: invloed in de Afrikaanse Unie (gefinancierd door China) en ook tal van grondstoffen, daar komt de Europese Commissie aanzetten met: 'het is niet meetbaar wat we hebben gedaan'. Hatseflats! Weg vier miljard euro. Wat. Een. Kinderlijk. Gedoe. In. Brussel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten