In het gevecht tussen Macron en de ‘Gele hesjes’ beschadigt de economie zich flink

Het is natuurlijk vrij paradoxaal dat een beweging die zich kant tegen hoge belastingen vervolgens leidt tot situaties waardoor juist de economie zware klappen krijgt. Dat gebeurt nu dus in Frankrijk waar de ‘Gele hesjes’ demonstreren tegen het in de verkoop doen van hun land door Macron en de hoge belastingen. Maar de middelen die ze hiervoor hebben kost de ‘Gele hesjes’ wel wat. Of tenminste iemand kost het wat. Volgens de Franse minister Bruno Le Maire zijn de wekenlange demonstraties: “een ramp voor het bedrijfsleven en een ramp voor onze economie.” Daarmee raken de ‘Gele hesjes’ precies dat wat zij willen beschermen tegen belastingen. In een ultieme poging ‘Als ik het niet mag hebben, dan jij ook niet’ steken ze liever het Frankrijk van de ‘Gele hesjes’ in de brand dan dat ze het land aan Macrons hand overlaten. 

Zaterdag verzamelden zich ongeveer 136.000 demonstranten in Parijs. Het werd een ware veldslag. Een mini burgeroorlogje waarbij iedereen zijn gram vet wilde halen. Rubberen kogels, traangas, knuppels, pantserwagens met vlaggen van de EU, politieagenten in kreeftschaaluniformen, brand, glas en woede. Vooral veel woede op Macron dat zich uitte in het slopen van de halve stad. Er vielen uiteindelijk honderden gewonden en meer dan 1.700 mensen, zo’n 1,25% van het totaal geschatte aantal demonstranten, werden vastgenomen door de Parijse gendarmees. Ondernemers in de stad zagen de bui al hangen en timmerden hun fascade dicht. Veel meer konden ze ook niet doen en de rijke decembermaand gaat ook aan hun neus voorbij. Het is wel vies wat de ‘Gele hesjes’ in Frankrijk doen, maar het werkt wel. Hierdoor worden Parijse ondernemers geraakt en zal de steun van Macron nog meer afbrokkelen.

Verder kent de hoofdstad Parijs alle tekenen van verval. Van een verlaagde omzet bij kerstmis tot aan brandende banden. Ook het aantal toeristen dat op bezoek kwam in de hoofdstad waren er flink minder. Ook internationale leiders roerden zich in de casus. Zo bekritiseerde Erdogan ironisch genoeg de Franse president vanwege zijn inzet van geweld om de demonstraties te beteugelen. Ook Donald Trump had een mening. Volgens de Amerikaanse president pakt de implementatie van het klimaatakkoord van Parijs (2015) niet goed uit voor de Franse burger en is dat een van de redenen waarom Parijs brandt. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, heeft Trump opgeroepen zich niet meer te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheid. Het is waar dat Macron Trump niet nodig heeft om de boel af te breken, dat doet hij zelf wel.

Tijd dat de verstandigste ingrijpt en wie de verstandigste is weten we ondertussen ook. Ra ra wie wil er tegen het einde van 2035 veertien kerncentrales sluiten?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. poldi

  Wat de gele hesjes in Frankrijk willen is niet zó moeilijk.
  Ze willen niet dat de belasting op benzine en diesel via hun al magere salarissen de kosten van asiel, grenzeloze immigratie, islamisering en die van de EU financiert.
  Erg He? Dat vinden de Nederlandse D66, Groen Links én EU Timmermans vást verwerpelijk “Eigen Volk Eerst” of zo.
  Alsof Eigen Volk Eerst “fout” is.

  En als ons kabinet de miljarden kostende op klimaathysterie berustende energietransitie als braafste jongetje van de klas doorzet en de gevolgen van een no-deal Brexit, dan gaat het nog meer miljarden kosten.

  Ik ben geen econoom maar één ding weet ik zeker de laagstbetaalden en middeninkomens zullen zwaar worden getroffen en dan zal er zeker een gele hesjes opstand komen.

 2. poldi

  Off topic
  ———-
  We worden geregeerd door leeghoofden en onbenullen.
  De grootste, Klaver, praat liever over mensen dan met mensen. Het gevolg daarvan is, dat als je niet aan de klimaattafel mag aansluiten, je altijd de hoofdprijs moet betalen. Nu wil hij ook de grote bedrijven uitsluiten, want die doen moeilijk. Zo werkt dat met dit vreselijk linkse wangedrocht, die van toeten noch blazen weet en alles krijgt aangereikt. Nijpels, is overigens van hetzelfde slag en even geniepig. Hij omringt zich van gelijkgestemden en gezinden. Tegenstanders (denk aan de vragen van Thierry Baudet) gaat hij uit de weg, want dan wordt het lastig. Zo gaat het binnen die milieuwereld, want uiteindelijk willen ze iedereen hun wil opleggen.

  1. C.A.Barstow

   Prima verwoord!

 3. Meriadoc Brandebok

  Voor Nederland is het van belang dat de regering-Macron standhoudt en invulling weet te geven aan de beloofde economische hervormingen. Het domme gepeupel dat de boel zonodig met geweld wil afbreken vormt een groot probleem voor Frankrijk. En heel Europa wat dat betreft.

  1. Groeneveld

   ‘..gepeupel..’ is afgeleid van le peuple wat gewoon volk betekent, Guus. Volk dat opkomt voor betere leefomstandigheden doordat Macron de ene nieuwe belasting op de andere stapelt om o.a. zijn klimaatdromen te verwezenlijken. Jij behoort toch ook tot het volk dat het steeds slechter krijgt en moeilijker rond komt?

   1. poldi

    @Meriadoc Brandebok, ik hoop intens dat het “domme” gepeupel doorzet en dat de boven de wolken levende Macron wordt afgezet.
    Als dat gebeurt dan is dat een uitstekend signaal aan al die milieu psychopaten die ons met de miljarden kostende energie transitie en de vooral islamitische migratie wil opzadelen.

    1. Meriadoc Brandebok

     Tuurlijk, dan zetten we gewoon een paar van die hesjes in het Elysee die totaal geen benul hebben van wat besturen inhoudt, poldi. En als die gele hesjes er vervolgens een rotzooi van maken starten we een nieuwe revolutie om die ook af te zetten. Ondertussen kan de rest van Europa de dure plannen van de gele hesjes financieren.

   2. Meriadoc Brandebok

    Dit was slechts een explosie van de broeiende onvrede die ontstond toen de Franse president de economie begon te moderniseren. Hij voerde liberale maatregelen door met betrekking tot arbeid, beperkte de privileges van het treinpersoneel en probeerde de macht van de vakbonden in te perken. Overigens verwacht een onderzoeksbureau dankzij Macrons hervormingen juist een stijging van de koopkracht.

    Elke keer als een Franse president tegen de heilige huisjes aanschopt gaan de Fransen de straat op om te voorkomen dat deze instorten. Omdat presidenten vaak bakzeil halen, en hervormingen verder uitblijven, loopt Frankrijk achter op landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

    Dus wie neemt die gele hesjes nog serieus? Gepeupel dat de economie ernstige schade toebrscht, winkeliers heeft belaagd en gewelddadigheden veroorzaakte.

    Ondertussen worden de gele hesjes in Nederland aangevoerd door Dijkgraaf en Roos. Personen die in hun schrijfsels vaak fietsen door de feiten alsof zij de laatste bus nog moeten halen.

  2. Top

   Goed weekend gehad Guus? Is de oudeling tevreden, met je zuigende kwaliteiten?

 4. TD

  De meeste mensen zijn helemaal niet echt politiek bewust,ja soms het journaal bekijken wachtend op het weerbericht,dat is pas belangrijk.
  Nee men praat eigenlijk alléén over wintersport,zomervakantie,kerstdiner,seks,geld dus niks aan de hand in de wereld,het zijn gelukkige mensen!
  Ik moet zonodig mezelf ergeren aan de politiek!
  Verdomme

 5. poldi

  Die Klaver met zijn beperkte verstand begint tekenen te vertonen van een soort van mini Macron. Als hij de laatste weken een beetje opgelet heeft, kan hij daar maar beter niet jaloers op zijn.
  Het CDA maakt zich zorgen om de burgers met de kleine portemonnee. Heel aardig, maar dan hadden ze zich ook moeten verzetten tegen het verdrag van Marrakesh, want dat gaat straks nog een veelvoud kosten aan die burgers met steeds minder.
  De VVD maakt zich zorgen om de achterban, die regelmatig bij de pomp staat. Een ding is zeker: de regelrechte leugen dat wij er volgend jaar op vooruit zouden gaan. Niet dat mensen met zelfs maar een matige intelligentie daar nog intrapten, maar toch.
  Ik hoor nu al om me heen dat er veel mensen zijn die vanaf januari a.s. alvast maar 20 tot 30 euro per maand meer moeten gaan betalen aan de energierekening. Hoe kan dat nou?
  Als gepensioneerden krijgen mijn man en ik er straks een paar euro bij. Verder gaat dus alles, maar dan ook alles, zo’n beetje omhoog. Dat de drank en sigaretten omhoog gaan, niet leuk, maar een mens kan eventueel zonder.
  Maar dat de dagelijkse boodschappen straks nog meer gaan kosten, dat raakt ons allemaal.
  Ik zou zeggen: TIJD VOOR DE GELE HESJES IN NEDERLAND!!!

  1. Fortiori

   De Britse gepensioneerden in Europa (Malta, Spanje, Portugal) zouden dolgraag gele hesjes willen aantrekken tegen hun Britse regering. Dankzij de onzalige uitkomst van de Brexit, zijn ze nu al 15% minder af wanneer ze hun maandelijkse Ponden pensioen cheque binnen krijgen. Pak uit je winst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.