Nederlandse overheid stuurt asielzoekers nog niet terug naar Italië vanwege nieuwe wet

Geen categoriedec 09 2018, 21:00
Bureaucratie voert weer eens de boventoon. Italië heeft een nieuwe wet aangenomen waardoor Nederland niet zomaar asielzoekers terug wil sturen naar Italië. Dat meldt de NOS.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst moet nu eerst onderzoeken of Italië wel opvang kan bieden aan de asielzoekers die via de 'Dublin-claim' terug zouden moeten worden gestuurd naar het land waar ze voor het eerst asielaanvraag hadden moeten doen. Italië heeft een nieuwe wet aangenomen die stelt dat alleen nog migranten met een verblijfsvergunning toegang mogen krijgen tot opvangcentra.
Mondjesmaats laat Italië nog wel wat migranten toe in opvangcentra, maar stelt hiervoor véél minder geld beschikbaar. Ook mogen asielzoekers slechts zes maanden in dergelijke opvangcentra verblijven.
Misschien is het toch even leuk om deze situatie in de context van het aankomende Marrakeshpact te belichten. De ironie is nu namelijk dat twee EU-landen, die beide een bindend asiel-verdrag hebben ondertekend, nu moeite hebben met het terugsturen en ontvangen van asielzoekers naar elkaar!
Ja, daar komen ze vast wel weer uit, zo ernstig is het ook niet, maar het zegt mogelijk wel iets over de aannemelijkheid dat het Marrakeshpact ook maar iets uit gaat halen bij het terugsturen van asielzoekers buiten Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten