Nederland verzoekt Duitsland om overlevering Syrische terreurverdachte

Geen categoriedec 30 2018, 13:00
Nederland verzoekt Duitsland om overlevering van een Syrische terreurverdachte uit Rotterdam. Een van de vijf mannen die werd gearresteerd bevond zich echter in de Duitse stad Mainz. Dit betekent dat hij waarschijnlijk binnenkort wordt overgeleverd aan de Nederlandse instanties. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft laten weten dat de aanhouden geen directe aanleiding vormen voor het verder opschroeven van de beveiligingsmaatregelen rondom oud- en nieuw. Het zou in dit geval gaan om een jonge Syrische man van 26 jaar oud aldus NU.nl.
Het meest bizarre aan de overlevering, geen uitlevering want het gaat hier om een EU-lidstaat, is dat de komst van de Syrische verdachte afhankelijk is van zijn eigen medewerking. Juist... Justitie doet momenteel nog onderzoek naar de aard van de dreiging: "Wij focussen ons de komende tijd op ons onderzoek en zoeken naar duiding over de aard van de dreiging." Rotterdam wordt vaker in verband gebracht met terrorisme. Denk aan juni dit jaar toen twee mannen werden aangehouden op basis van de verdenking dat zij lid waren van een terroristische organisatie een een aanslag wilden plegen.
Ook in september was het weer raak. Toen werden zeven (!) mannen opgepakt die volgens het OM een grote aanslag wilden plegen bij een evenement. Drie van de zeven kwamen uit de omstreken van Rotterdam. Ook bij een aanslag met een mes ging het om een Syriër in de randstad. Die riep luid schreeuwend over straat 'Allahu akbar' te roepen en stak in op mensen. In de media werd toen nog eufemistisch gesproken over een 'verwarde man'. Zeker niet onwaar, maar wel een formulering waarbij relevante achtergrondinformatie achterwege bleef.
Maar gelukkig zijn er ook nog prima Syriërs, die de blaam die hun landgenoten over hun groep uitstorten, verminderen. Overigens bewijzen deze incidenten natuurlijk het ongelijk van Judith Sargentini (GroenLinks) die zichzelf onsterfelijk maakte met haar legendarische Tweet. Wat is de tussenstand ondertussen?
Tussenstand: Syrische terroristen 3 - Judith Sargentini 0
https://twitter.com/judithineuropa/status/600276891883417600?lang=nl
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten