Respect voor de jongens en meisjes van de EOD: dit jaar twee keer zoveel handgranaten opgeruimd als vorig jaar

In november was het de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg die de handgranaatdreiging trachtte te normaliseren door een zuiver economisch riedeltje af te draaien. Dat riedeltje moest dan maar de verklaring zijn waarom het aantal handgranaten in Nederland steeds meer toeneemt. ‘Ja, ze zijn goedkoper en eenvoudiger beschikbaar dan eerst’ is natuurlijk relevant, maar zoals zo vaak is dit slechts een deel van de werkelijkheid. Dat normaliseren gaat niet echt helpen, al blijkt de handgranaatdreiging een trend te zijn in de onderwereld. In 2016 en 2017 moest de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zo’n twintig keer uitrukken om explosieven te ruimen, nu staat de teller al op 43 handgranaten en hebben we nog drie weken om daar een aantal meldingen bovenop te doen. Een stijging van meer dan 100% dus en in vergelijking met 2014 een stijging van 1000% (!). Gelukkig blijft het bij ‘kleine aantallen’.

Natuurlijk was het vooral daar raak waar u het verwacht. Amsterdam. Dit najaar werden in de hoofdstad drie granaten neergelegd in afzienbare tijd. Zo zegt een medewerker van het EOD: “We moeten er vaak uit voor handgranaten. En soms staan die op scherp, dus kunnen ze ieder moment ontploffen. Bij sommige was de slagpin al in het slaghoedje geslagen. Ja, dan schrik je wel even.” Respect voor de jongens en meisjes van de EOD dus, die met gevaar voor eigen leven deze troep moeten opruimen. Soms blijken de granaten dus ook nog daadwerkelijk te exploderen, zoals afgelopen voorjaar in Delft. Toen werden de Peperstraat en de Breestraat beschadigd door een granaat die tot ontploffing kwam.

Om de jongens en meisjes van de EOD te beschermen dragen zij speciale pakken. Deze pakken zijn bestand tegen granaatexplosies. Levensgevaarlijk werk en ook bedreigende situaties voor burgers, die zeker niet even kunnen worden afgedaan met een ‘economische verklaring’ voor het fenomeen. Maar de meeste werkzaamheden van de EOD bestaan uit het opruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die al meerdere decennia achter ons ligt vraagt nog steeds om veel inzet. Soms worden enorme bommen gevonden die dan ter plekke of op een andere locatie onschadelijk worden gemaakt. In sommige gevallen zijn de bommen nooit afgegaan omdat de ontsteking hiervoor simpelweg ontbrak, zoals de onderstaande bom.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. TD

    Dat komt omdat veel van die idioten naar Dark web surfen met de Tor browser en als extra maskering een VPN erbij.
    Daar kan men met bitcoins alles bestellen!
    dr.gs,wapens,bom recepten alles,het is de gruttermarkt voor zware criminelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.