Steeds zotter: ook het lidwoord “het” is nu ineens je reinste discriminatie

Het Nederlands zou op de schop moeten worden genomen, omdat het momenteel voor allochtonen te lastig is om onze lidwoorden afdoende te leren. Met name het onzijdelijke lidwoord “het” moet het ontgelden. Dit woord is discriminatie, zo moeten we vandaag vernemen van Trouw-columnist Naema Tahir.

Naema Tahir, wie kent haar niet? Ze maakte een jaar of zes furore door een persbreidel voor te stellen: PowNed zou van het Binnenhof verbannen moeten worden, want ze waren in de ogen van de van oorsprong Pakistaanse niet serieus genoeg. Dat is haar uiteindelijk niet gelukt. Maar Tahir heeft een nieuw streven: het woordje “het” uit de Nederlandse taal schrappen. Het zou namelijk discriminatie zijn om dit lidwoordje te laten voortbestaan, zo beweert ze in haar column in Trouw:

“Weet u hoeveel uren ik per week met het groene boekje in de weer ben? En hoeveel uur in de week ik zwoeg op mijn teksten, die vervolgens toch nog gecorrigeerd moeten worden op dies en dats en dits en dezes? Dat is met deze tekst ook gebeurd… Wat een tijdverspilling! Wat een discriminatie! Wat een permanente achterstelling van ons allochtoontjes! Dat moet anders.

Daarom heb ik een voorstel. Schrap ‘het’ uit onze taal. Vervang ‘het’ door ‘de.’ En natuurlijk ook ‘dat’ door ‘die’.”

U leest het: mevrouw Tahir is uren per week in de weer met woordenboeken. En dat zou anders moeten, dus om haar te ontlasten moeten we straks allemaal stuntelen met woordenboeken, want reken maar niet dat een van bovenaf opgelegde taalverandering ineens vlekkeloos is doorgevoerd. Zoiets vergt oefening, verbetering, en jarenlang perfectionisme voordat overal ‘de’ bij zeggen ook echt als natuurlijk aanvoelt.

Naema Tahir mag dan een verdienstelijk rechtsfilosofe zijn, maar van taalwetenschap heeft ze duidelijk geen kaas gegeten. Had ze dat wel, dan had ze geweten dat je talen niet bovenaf kunt verandernen. Hier en daar kan je een begrip introduceren of een ander begrip juist wegdrukken. Maar hele lidwoorden per decreet verwijderen? Zo werkt dat niet. Talen veranderen organisch, en geen wet of maatregel die daar aan helpt.

Daar komt nog bij: de meerbuigende teksten van Naema – “Wat een permanente achterstelling van ons allochtoontjes! ” – zijn een belediging voor al degenen die wél hebben geleerd wanneer je ‘de’ zegt en wanneer je uitwijkt naar ‘het’. Want ja, ze zijn er. En zij hebben dit betuttelracisme absoluut niet nodig.

Kortom: we blijven dus lekker allemaal het zeggen. Jammer, joh!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Duijndam

  Het is niet iedereen gegeven om ironie te kunnen oppikken.

  1. marco1

   Het is ook niet iedereen gegeven omvhet nut van sommige geplaatste artikelen in te zien. Ik zie dat voor mezelf dan maar als tekortkoming van mijn IQ en EQ omdat het zo vaak voorkomt.

  2. Koos sssss

   Normaal gesproken kan ik je slechts gelijk geven.

   Alleen is de totale debilisering van onze samenleving zo ongekend ver doorgeslagen, dat je tegenwoordig niet meer weet wat nog scherts is bij deze allochtone lieden en hun witte voetknechten, of wat serieus bedoeld is.

 2. Onno

  Zomaar eentje: geen kaas gegeten. Had ze dat wel, dan had ze geweten dat je talen niet bovenaf kunt verandernen. Hier en daar kan je een begrip introduceren: veranderen bijvoorbeeld.

 3. Siemien

  Tja wat geleerd wordt op school zal men toch gaan gebruiken, het zal mij benieuwen wanneer de Nederlandse taal volledig op de schop gaat voor onze nieuwe Nederlanders.
  Over 50 jaar kan de “nieuwe” generatie niet eens meer schrijven..

  1. Heinz

   Dat zal nog wel meevallen. Maar het gebruik van d en t ook dt wordt nogal eens misbruikt. En daar begint het mee. Dat zijn begrippen die toch wel geramd moeten zitten.

   1. Aytas

    Wat een onzin, om duidelijk te maken wat je wilt is dat van geen enkel belang.

    1. Heinz

     Dan maar ineens over op gebarentaal. Dat ken ook.

     1. marco1

      Kan

 4. Gekko

  Naema Tahir is de echtgenote van Andreas Kinneging, ex-VVD. Die is al een tijdje van het padje. Kennelijk is dat besmettelijk, want zijn vrouw begint nu ook te dazen.

 5. Troelstra

  We moeten roze en blauwe geboortekaartjes afschaffen, want genderneutraal, maar het woord het moet uit de vocabulaire. Snapt u het nog?

 6. Westerling

  @Tim Engelbart

  Het is een onzijdig lidwoord.

 7. Zouaaf

  Trouw ligt nog ongelezen op tafel, gauw even Toon van den Boon lezen. Taal. Even wachten…
  Jawel, het gaat over Poenie ! Hoe vaak ik bijv. hoor: die meisje (enkelvoud). Die jongen kan weer wel. Waar dat inzit heb ik niet kunnen achterhalen.

 8. Svetlana

  Het woord “het“ is ontzettend discriminerend want allochtonen hebben het moeilijker. Ik weet daar alles van. De meesten van ons willen gewoon niet te veel na moeten denken en de overal is veel makkelijker. “De bed“ klinkt bovendien veel mooier dan ”het bed“

  1. Bosche draak

   U zegt “het” anders wel 5 keer in een alinea.
   Dat maakt u een vreselijke discriminerend onmens.

   Want volgens deze zotte logica bent u niet alleen schaamteloos aan het pronken met uw woordenschat, blijkbaar is een aanzienlijk deel van de anderlanders niet in staat een andere taal te leren.

   Ikzelf zou mij als hardwerkende en aanpassende medelander zwaar beledigt voelen door deze domme doos.

  2. Lol Kwipsel

   Grinnik. Dat je dit niet kan heeft niks met je afkomst en alles met intelligentie en opleidingsplafond te maken. Het is jammer maar helaas. Truste en ga maar met aaitasje op jullie niveau krommuniceren.
   En vergeet Ernst Duijndam niet. Hoewel ik bang ben dat zelfs jullie niveau ( wat dus niets met afkomst en gender te maken heeft) voor het ernst duijndam te hoog is.

  3. Karel de Grote

   Ga eens Nederlands leren want wat u schrijft zit al vol met taalfouten

 9. Gekko

  Naema betekent zoveel als ‘zoet, heerlijk, zalig’. Misschien is Tahir dat wel in bed, dat moeten we maar even aan man Andreas vragen.

  Maar voor een schrijfster van beroep is het wel een afgang als je na 34 jaar hier wonen nog steeds het Nederlands niet beheerst. En je door je 6 jarige dochter moet laten corrigeren.

  1. Gekko

   Blijft natuurlijk wel de vraag wie de boeken schrijft van Naema Tahir. Ook haar man Andreas Kinneging waarschijnlijk (bekend van het dichtknijpen van het strottenhoofd van een kritische journalist).

 10. RS

  die meisje ies niet goet in haar bovenkamer, weet jeh………..

 11. Roughwood

  Zij mag schijnbaar schaamteloos en denigrerend het woord ‘allochtoontjes’ gebruiken wanneer het haar uitkomt. Als een blanke Nederlander dat doet is het overduidelijk een racist. Die mag het woord van de overheid niet meer gebruiken, want niet precies genoeg en stigmatiserend (WRR en CBS). Het is ‘inwoner met een migratieachtergrond’. Is veranderd met lulsmoezen als zijnde ‘negatieve connotatie’ (goh, hoe zou dat nou toch komen?) en ‘om continuïteit in de statistieken te waarborgen’. Tuurlijk…

 12. Svetlana

  Wat mij betreft zouden ook alle allochtonen met een islamitisch achtergrond allemaal automatisch een uitkering mogen krijgen betaald door de hardwerkende nederlandse belastingbetaler 🙂

  1. Ad Infinitum

   Het fijne van de zaak, @Svetlana, is dat een uitkeringsgerechtigde ook weer belasting betaalt over de uitkering. Zodoende betalen ze elkaar en pompen het geld rond. Zo zie ik dat. Uit de belasting naar de uitkeringsgerechtigde en weer terug naar de belasting dienst. Uiteraard betalen ze ook nog BTW en heffingen op de energienota. Toch wel eerlijk geregeld zo.

   1. toetssteen

    @A.I.
    Eh, en hoe denkt u dat de uitkerings-ophoester uiteindelijk in leven blijft om de handophouders van geld te voorzien?

    Uw redenatie is er eentje van: de bakker betaald belasting, maar de uitkeringsgerechtigde gaat met zijn centjes naar de bakker en koopt daar 3 broden….
    Lijkt leuk, maar die bakker moet dat wat hij verdient weer afdragen, maar hij moet ook meel en gist enzovoort kopen….

 13. Scarletti

  Laten we dan maar gelijk het arabisch als voertaal invoeren. Het zal niet lang meer duren voor het merendeel van de bevolking dat spreekt. Het is daarmee sowieso een kwestie van tijd

 14. lIN-T

  Ze is gewoon een beetje dom.

  1. cmsuijkerbuijk

   Een beetje? Maar goed, dat het geen pijn doet!

   1. Duijndam

    Dat Suikerbuik geen ironie kan oppikken was al langer bekend.

    1. cmsuijkerbuijk

     Dat Duijndam ook krom ligt van de pijn is duidelijk!

  2. stellendam

   Nee zo dom kan echt niet. Ze zal wel een grapje maken hoop ik!

 15. TD

  Allochtonen hebben alleen zelfstandige naamwoorden nodig:uitkering,geld,rechten,opvang,

 16. Bosche draak

  HET moet niet veel gekker worden, mag ik daar aan toevoegen dat je HET jezelf met deze logica niet makkelijker maakt.

  Verder denkt HET domme gansje dat ze voor alle allochtoontjes spreekt?
  HET is van de zotte dat er nog serieus op moet worden ingegaan, lach en hoon HET domme ding uit de media, dat ze maar thuis een spoedcursusje NL gaat nemen en laat HET serieuze werk aan degene over die niet zo’n nonsens uitkwaakt

 17. C.A.Barstow

  Dus als ik goed heb begrepen moeten wij onze taal gaan aanpassen omdat de meeste gelukzoekers het verrekken om er moeite voor te doen de taal goed onder de knie te krijgen?
  Het begint er op te lijken dat ik nota bene in mijn eigen land moet gaan integreren en Swahili of één of andere apentaal moet gaan leren.

  Rot op naar je eigen land achterlijk wijf!

  1. Janna47

   @C.A. Barstow

   Ja zeker, mevrouw gooit een balletje op en er zijn natuurlijk altijd van die gekken, die er verder mee aan de haal gaan, wat uiteindelijk de bedoeling is.
   Ze moest zich schamen, dat ze onze taal nog steeds niet beheerst. Ik verdenk die gekke vent van haar er van dat hij het vuurtje opgestookt heeft. Dit zijn van die zieke mensen, die niks presteren, maar zoeken naar mogelijkheden om onze cultuur naar de haaien te helpen. Stelletje primaten!

 18. Gerlos

  Deze uitspraken moeten gelijk de prullebak in gemietert worden, het hoofddoekje past ook niet in onze Nederlandse taal moslim dame.

 19. Ries

  Een schertsartikel vraagt om een schertsartikel. Welnu dan: tijdens mijn allerbeste Duitse les, maakten we kennis met ‘der’ Mann en ‘die’ Frau. We snapten het. Toen de vraag: Duitsers zeggen ‘Maedchen’ tegen een meisje. Welk lidwoord gebruiken we? Stupid us, riepen DIE. Toen de leerkracht : ‘Nee, dan gebruiken we DAS. Waarom? Totale verbijstering. Daarna : ‘ Van een meisje weten we nog niet of ze een dame wordt’!’.

  1. Floris

   De Germaanse talen zijn niet altijd even logisch 😉

   Als je het taalgevoel niet van jongs af aan hebt meegekregen, zoals allochtonen, dan heb ik er alle begrip voor dat ze oa met de lidwoorden worstelen.

 20. Vliegenvanger

  Hoogste tijd dat ze een inburgeringscursus gaat volgen, dan kan ze ook Nederlands leren lezen en schrijven. Wel commentaar leveren op onze taal maar nier d’r best doen om het te leren.

 21. cmsuijkerbuijk

  Ook dan meteen maar de “harde” G, of SCH of CH afschaffen? Deze letter of lettercombinaties zijn het moeilijkst voor buitenlanders om te leren. Dat kan dan in één moeite door! Of wat denkt deze “mevrouw” dan te doen met “ei”; “ij”; “au”; “ou”? Zullen we dan meteen maar onze mooie Nederlandse taal afschaffen en Arabisch geblaf aanleren? Ze moet zich doodschamen! Een héle taal moet veranderd worden, omdat ze de enige moeite moet doen, om haar teksten foutloos te schrijven. Ik zou zeggen: “Stop dan met columns etc. te schrijven en ga koken.”

  1. Mar

   Laat men eerst maar stoppen met het gebruik van Engelse naar Nederlands verbasterde woorden, als de Nederlandse taal ons zo dierbaar is.

   Shinen, hendelen, ecten, mennegen, outsourcen, dealen, struggelen, okwird, purformen, kids

   1. Lugar

    Computer ( to compute)

   2. cmsuijkerbuijk

    Helemaal mee eens

 22. Lugar

  Wanneer je het oor te luisteren legt bij het kabaal van de dictatuur van de schreeuwende minderheid, dan is zo langzamerhand niets meer te gek. Geen aandacht aan geven!

 23. Christina

  Je kan ook HET Nederlands goed gaan leren!
  Als je al 34 jaar [zolang is deze kneuzin hier al] hier woont en de taal nog niet machtig bent en je 6 jarige dochter je elke dag corrigeert, ligt het niet aan de taal maar de kneus zelf!
  Ik weet nog wel wat er op de schop zou moeten maar dat is niet de Nederlandse taal!

 24. Farao

  De echtgenote van Andreas Kinneging? Oh ja, nou weet ik het weer! De man die ooit dreigde Rutger van Castricum die bij hem aanbelde in de gracht te gooien en de volgende dag bij Pauw en Witteman zat te vertellen dat de politiek allemaal veel te grof werd en dat lui als Van Castricum maar moesten worden geweerd van het Binnenhof.

 25. nienke

  Compleet gestoord.

  1. Siemien

   Dat is een understatement Nienke..

  2. Lugar

   Een zacht oordeel.

 26. Heras

  Vrouwtje Tahir moet even een jaartje in Iran doorbrengen. De machocultuur bij uitstek. Dan is ze gelijk genezen van deze waanzin. Of natuurlijk hard gaan werken, dat werkt ook bevrijdend.

 27. Roel van de Laak

  Het is echt verschrikkelijk, sorry! Het was niet de bedoeling om te discrimineren! Het spijt met. Is het zo goed?

 28. Karel de Grote

  Is het niet tot haar botte hersens doorgedrongen dat ze eens op taalles zou moeten?
  Wat een dom wijf, als een buitenlander de taal niet onder de knie krijgt moeten we die dus maar aan die (niet gewenste) buitenlanders gaan aanpassen, ik zou zeggen, OPROTTEN.

 29. eenling

  Fantastisch dat deze mevrouw met dergelijk onzinbericht de gemoederen zo bezig kan houden.
  Ik laat het hier bij, want ook ik bezondig mij aan tijd besteden aan deze provocatie.

 30. Suuse

  Mensen en dieren over de hele wereld sterven dagelijks door geweld, armoede enz. De aarde gaat kapot door het misbruik van de mens. Maar blijkbaar zeurt men in Nederland liever over hoe gediscrimineerd men zich voelt door het woord ‘het’ en zo nog een hele rij onnozelheden. Hoe walgelijk belachelijk verwend en egoïstisch is dit gedrag. Kijk om je heen. Zet je een positief in voor anderen…bv voor de zwerfkinderen, zwerfdieren in Nederland. Wees dankbaar voor wat je hier hebt en help een ander ipv te zeuren omdat je kunt en mag zeuren.

 31. Korporaal Monty

  Gelukkig kunnen we ons nog druk maken over de prijs van een biertje.

  Zo slecht is het in Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.