Theresa May wordt tegen landsbelang in door haar conservatieve partijgenoten gehekeld en gewantrouwd

Premier Theresa May lijkt diep in de problemen te zitten. Bron: Kuhlmann / MSC / Wikimedia Commons.
Foto: Premier Theresa May lijkt diep in de problemen te zitten. Bron: Kuhlmann / MSC / Wikimedia Commons.

De conservatieven dreigen het Verenigd Koninkrijk onder te dompelen in chaos want ze zijn weer veel te halsstarrig. Het bijzondere parlementslid Jacob Rees-Mogg was er al vroeg bij en diende in november al een brief in waarmee hij zijn vertrouwen in May als leider van de conservatieven en uiteindelijk als premier opzegde. Lekker voorbarig ook weer. De reden waarom zovelen van mening zijn dat May het slecht doet is natuurlijk vrij simpel: iedereen wil iets anders met de Brexit en het is een test van het vermogen van het land om nog tot compromis te kunnen komen. Sommigen zijn tegen, sommigen zijn voor, maar de problemen zitten hem vooral in de details van de huidige deal. En dat is jammer, want May lijkt toch echt haar best te hebben gedaan en het zit haar dus niet mee. 

Ze zegt dan ook geheel terecht dat haar aftreden “Niet in het belang is van het Verenigd Koninkrijk“. En dat klopt. De andere alternatieven voor het Verenigd Koninkrijk lijken onrealistisch of bij te dragen aan politiek wantrouwen. Een belangrijke partner heeft May in ieder geval voor zich gewonnen. de Ierse DUP heeft laten weten niets te zien in een tweede referendum en dat is goed nieuws. Een tweede referendum creëert chaos. Bij een tegenovergestelde uitslag als de vorige weet niemand welke richting het op moet. Een tweede referendum creëert polarisatie, want middels dat instrument denken meerdere groepen een democratisch recht te mogen afdwingen. Wat dat betreft zit May wel gebakken vanwege de steun van DUP, maar ook binnen Labour zijn er nog stemmen voor een tweede referendum.

Maar het grootste probleem in de huidige onderhandelingen is de partij van May zelf. De conservatieven en hardline Brexiteers zijn ontevreden over de huidige deal. In tegenstelling tot de diehard Brexiteers zijn zelfs ‘remainers’ nog realistischer. Zo zei een ‘remainer': “Het is haar tekort aan moed, maar toen dacht ik wacht even. Wie zouden we als leider krijgen i.p.v. May? En wat zou dit betekenen voor het landsbelang? Laten we even een pauze nemen en oppassen wat we wensen.” Heel verstandig advies. Geen deal Brexit is een slecht idee, ondanks dat sommige conservatieven dit wel zien zitten. Maar dat is puur destructief en waarom men dit zou willen weet ik ook niet. Laten we hopen dat de goedwillende elementen bij zowel de ‘remainers’ als de ‘leavers’ het samen eens kunnen worden over May’s brexit, want dat is tenslotte in het landsbelang terwijl een tweede referendum een no-deal Brexit vele malen erger zijn.

Hopen dat de geschiedenis May’s harde werk zal weten te waarderen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

17 reacties

 1.   

  Gaat lekker zo,Italië,Frankrijk,Engeland ,ruzie met Putin , haat tegen Trump,en het Oostblok lacht Brussel ook vierkant uit , Verhofstadt ,v Baalen en dat dronken heertje ,hebben de handen vol ,en maar roepen dat het zo goed gaat met de EU ,je kan het vergelijken met Irak ,de tanks reden door de straten ,en er staat een pipo te roepen dat ze alles in de hand hebben .Als je alleen maar narigheid importeert ,moet je niet verbaasd zijn ,dat je narigheid krijgt .

 2.   

  Brexit roepen is eenvoudig,roepen kan iedereen!
  Alhoewel het Brexit roepen eenvoudiger is,indien je financieel onafhankelijk bent!
  Zoals al eerder vermeld,ben ik nooit voorstander geweest van de EU en we hadden er nooit aan moeten beginnen,maar het is ons óók opgedrongen door eurofiele politieke fantasten!
  Maar een Nexit zie ik niet zitten,voor ons kleine land heeft dat teveel negatieve aspecten,het is teveel om te benoemen

 3.   

  We cannot aim at anything less than the union of Europe as a whole, and we look forward with confidence to the day when that union will be achieved.
  Winston Churchill, 1948

  Churchill draait zich om in zijn graf.

  1.   

   Hebt, hear!

  2.   

   En @Beukman denkt dat Churchill toen een Europa waar alle macht aan wordt overgedragen in gedachten had? In de tijd van “Brittania rules the waves”?
   Ik ken uw bron niet maar wordt graag verwezen naar wat Churchill daadwerkelijk bedoelde.

   1.   

    Churchill bedoelde wat hij zei.
    In de jaren direct na de oorlog reisde hij fanatiek heel Europa om te bewerkstelligen wat volgens hem de beste wijze was om een volgende Europese oorlog te voorkomen: Europese eenheid. In 1949 werd de Europese Raad opgericht. Dat was zonder Winston niet gebeurd.

    Het citaat komt uit een speech die hij in Nederland hield, Den Haag of Leiden.

    Heden ten dage denken we bij de EU vooral aan een economische eenheid, of iets dat hiernaar streeft. We denken dit onwillekeurig, omdat we vrede zijn gaan beschouwen als iets vanzelfsprekends.

    Economische eenheid gaat echter niet zonder politieke eenheid. Die gedachte bestaat al sinds WOI maar heeft de laatste decennia, mede dankzij Churchill, eindelijk gestalte gekregen.

    Feit is dat de landen binnen de EU al meer dan 70 jaar in vrede leven met elkaar.

    Leestip: Felix Klos’ “Winston Churchill, vader van Europa” (2016).

    1.   

     @Beukman

     Dank voor uw toelichting.

     “Churchill bedoelde wat hij zei.” Dat kan zo zijn maar – en dat terzijde – voor huidige politici geldt dat niet meer.

     “Economische eenheid gaat echter niet zonder politieke eenheid (….) , mede dankzij Churchill, gestalte gekregen”: eenieder heeft recht op zijn eigen interpretatie maar of Churchill in het land dat ‘rules the waves’ ook bedoelde zoveel politieke macht weg te geven? Dat zou hem tot een visionair maken die zijn land 50 jaar vooruit was.

     1.   

      @Ego
      Er is inderdaad het een en ander veranderd sinds 1945.
      Om te beginnen: GB heeft sindsdien sowieso opgehouden als “the Empire” te bestaan. Churchill heeft die ontwikkeling zelf voor het grootste deel nog meegemaakt. En verder hoefde je geen visionair te zijn om te kunnen voorspellen dat er na de oorlog volop zou worden gedekoloniseerd.

      Ik zou me er weer in moeten verdiepen, maar ik meen dat Churchill begreep dat de potentiële Europese splijtzwam de aloude rivaliteit tussen Duitsland en Frankrijk was.

      Hij was tegen de zeer begrijpelijke plannen om Duitsland om te turnen tot een agrarische niet-industriële staat zonder angel, en zag meer in de oplossing die uiteindelijk ook de kern is geworden van de gedachte van de EU: maak deze twee landen economisch van elkaar afhankelijk en ze zullen het politiek ook worden. En dát maakt hen tot bondgenoten, desnoods tegen wil en dank.
      Dat had Winston goed gezien, en alleen dit al: een oplossing aandragen die dwars inging tegen de alom heersende roep om wraak, maakt Churchill tot een groot staatsman.

      Het is een tijdje terug dat ik me erin heb verdiept, maar zo is het in mijn herinnering gegaan.

     2.   

      Ja, Winston had een goede kijk op de dingen. Zo had hij ook de islam feilloos door:

      “How dreadful are the curses which Mohammedanism lays on its votaries! Besides the fanatical frenzy, which is as dangerous in a man as hydrophobia in a dog, there is this fearful fatalistic apathy. The effects are apparent in many countries. Improvident habits, slovenly systems of agriculture, sluggish methods of commerce, and insecurity of property exist wherever the followers of the Prophet rule or live. A degraded sensualism deprives this life of its grace and refinement; the next of its dignity and sanctity. The fact that in Mohammedan law every woman must belong to some man as his absolute property – either as a child, a wife, or a concubine – must delay the final extinction of slavery until the faith of Islam has ceased to be a great power among men. Thousands become the brave and loyal soldiers of the faith: all know how to die but the influence of the religion paralyses the social development of those who follow it. No stronger retrograde force exists in the world. Far from being moribund, Mohammedanism is a militant and proselytizing faith. It has already spread throughout Central Africa, raising fearless warriors at every step; and were it not that Christianity is sheltered in the strong arms of science, the science against which it had vainly struggled, the civilisation of modern Europe might fall, as fell the civilisation of ancient Rome.”

      ― Winston Churchill, The River War

  3.   

   Churchill verloor de verkiezingen die direct na WO2 werden gehouden. Toen al hadden de Britten genoeg van zijn ‘Great Europe’ gebral.

  4.   

   Nog een citaat van Winston Churchill:

   “We must build a kind of United States of Europe. In this way only will hundreds of millions of toilers be able to regain the simple joys and hopes which make life worth living.”

   1.   

    Amen.

 4.   

  Het gaat prima met de EU!, hoe chaotischer hoe beter.
  Laat de zaak maar instorten, liever vandaag dan morgen, uithuilen en als soevereine staat Nederland opnieuw beginnen, het zal niet de eerste keer zijn dat wij uit de chaos opnieuw moeten beginnen en we het gered hebben.
  Weg met de EU!

 5.   

  De weerzinwekkende remainer May verraadt de Engelse bevolking, draait de democratie de nek om en voert -zoals de elite overal in West-Europa- oorlog tegen grote delen van de eigen bevolking.
  En ondertussen dendert de Juggernaut door.

  Respect voor de (weinige) conservatives die deze EUSSR-apparatsjik neer willen halen.

 6.   

  Dapper vrouwtje, die Theresa May. Ze wordt door vriend en vijand uitgekotst, maar blijft op haar post. Dat is nog eens je verantwoordelijkheid nemen!

  1.   

   Het landsbelang drijft haar uiteraard.

 7.   

  Die stomme Engelsen, het zijn geen Britten, zijn te stom om te snappen dat dit is wat ze krijgen, dat ze niet door hebben dat ze door Boris en die andere lul gigantisch zijn voorgelogen dat Engeland veel beter af zou zijn zonder de EU.De Engelsen bepalen de uitkomst niet, of je nu voor de EU bent of niet. De EU bestaat en maakt de dienst uit of je het nu leuk vind of niet.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!