Trump en Xi Jinping keken elkaar aan: ‘handelsoorlog even uitstellen’

Bij de G20 zijn China en de Verenigde Staten tot elkaar gekomen. Enkele maanden geleden werd beleggers de angst gevoed dat een handelsoorlog voor de deur zou staan, maar deze is vooralsnog even uitgesteld. Trump en zijn Chinese collega zaten ruim twee uur met elkaar aan tafel en dineerden daarbij. Ze hebben afgesproken de komende tijd geen invoerheffingen tegen elkaar in te stellen. Het woord handelsoorlog zoals dit in de media vaak wordt genoemd, impliceert dat twee staten ruzie hebben om de handel. Dat is natuurlijk ook zo. Maar het zijn niet de staten die de uiteindelijke consequenties voelen in de portemonnee. Dat is uiteindelijk toch de burger, maar ook de producenten en werkgevers. Helemaal niet zo leuk dus zo’n handelsoorlog. 

Een handelsoorlog tussen China en de VS kan dan ook beter worden gezien als een omgekeerde belastingheffing, waarbij het heffen van belastingen wordt uitbesteed naar de tegenpartij. China heft in zo’n situatie heffingen op Amerikaanse producten en vice versa. De producenten en consumenten verliezen en Trump en Xi Jinping ‘winnen’. Tenminste zo lang de aandelenbeurs niet onder hun wapengekletter begint te dalen. Trump heeft zijn Chinese ambtsgenoot aangesproken op het feit dat de Chinezen verantwoordelijk zijn voor het leveren van chemicaliën als fentanylDit is een basisgrondstof voor pijnstillers, maar wordt ook gebruikt voor het ontwikkelen van synthetische drugs. De omgekeerde opiumoorlogen waarbij China drugsgebruik in het Westen mogelijk maakt is een doorn in het oog van Trump.

Trump vindt het verder maar niets dat China meer exporteert naar de VS dan omgekeerd. Hartstikke vreemd, want het handelsoverschot van China komt wel in Washington terecht. Wat is er nu mooier dan Beijing dollarpapieren aanbieden en daarvoor elektronica, kleding en andere zaken te krijgen? Het kan eigenlijk niet beter, maar Trump vind het helemaal niets. Verder was Trump van mening dat de Chinezen teveel handelsbarrières opwerpen voor Amerikaanse bedreven en vroeg hij zijn ambtsgenoot nogmaals te kijken naar een mogelijkheid om het bedrijf NXP, over te nemen. Op dit moment is het zo dat overnames enkel plaatsvinden wanneer alle betrokken staten instemmen, maar de Chinezen waren in het verleden tegen een overname van Qualcomm. Xi Jinping heeft nu het voortel ontvangen om nogmaals te heroverwegen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. poldi

  Neem van mij aan, dat dit precies is wat Trump voor ogen had al die tijd. Ook de vernieuwde handelsbetrekkingen met Mexico en Canada. En hierna met de EU.
  Niet leuk voor al die hysterische Trump-haters maar wat hij voor de verkiezingen heeft beloofd voert hij ook uit en mocht dat niet lukken dan ligt het niet aan hem maar aan het congres.
  In elk geval zakelijk krijgt hij het precies zoals hij het hebben wil.

  Hadden wij maar zo’n leider ipv die softe en leugenachtige Mark Rutte.

  1. Aytas

   Wat ga jij erop vooruit? Waarom is het zo goed voor jou dat trump de Amerikaanse staatsschuld laat oplopen terwijl het niet nodig is?

   Nuttige idioten die op populistische standpunten afgaan zijn een groter gevaar dan de populist.

  2. Lugar

   @Poldi: Trump flikt het, hij doet het en het lukt!

   1. poldi

    @Lugar, groot gelijk maar voor randdebielen als een @Aytas is dit succes van Trump niet te verteren.

    1. Lugar

     @Poldi: Sinds vandaag zie ik de reacties van Aytas niet meer. 😉
     Wel de hele dag verkondigen dat Baudet en Wilders fascisten en racisten zijn maar nooit een druppel bewijs aanvoeren. Dat soort gasten wil ik niet meer lezen, zonde van m’n tijd. Dan kan ik beter met jou in gesprek zijn, jij zorgt tenminste voor zinvolle bijdragen zonder ‘trolgehalte’.

     En de wapenfeiten/successen van Trump stapelen zich alleen maar op!

     1. poldi

      @Lugar, misschien is het zeer zinvol om met z’n allen niet meer te reageren op de reacties van @Aytas, @Ernst Quispel en @Sylvana.

      Gewoon NEGEREN, dan raken ze helemaal van slag met hun trolgedram en zijn ze rijp voor een psyschiatrische behandeling.

     2. Lugar

      @Poldi: Natuurlijk is dat de oplossing. Alleen merkte ik bij mijzelf dat zolang ik hun reacties voorbij zag komen, ik toch de neiging bleef houden erop te reageren. Dus toen ‘Regulier Comments’ het script plaatste heb ik het meteen in mijn browser geïmplementeerd en sindsdien ben ik trolvrij en kan ik de reacties van degene die ik zelf heb geselecteerd, niet meer zien. Een verademing, kan ik je vertellen.

    2. Aytas

     Wat ga jij erop vooruit dat de staatsschuld van Amerika oploopt? Ik was overigens tegen Clinton maar trump is nog meer van de economische elite dan Clinton en dat had ik niet verwacht. Als je zijn belastinghervorming bekijkt zul je niet anders concluderen dat die voor de economische elite is. Het voordeel dat Clinton geen president is geworden is dat we dan nog meer proxy oorlogen hadden gehad. De evil empire strategie was onder haar veel groter geweest.

     Wat ga jij erop vooruit met wat trump aan maatregelen treft? De elite verenigd hij in ieder geval wel. Het normale volk polariseert onder trump verder. Welke voordelen zie jij daarin?

 2. C.A.Barstow

  Uitstekende President die Trump, hij verraad, besteelt en bedondert z’n volk tenminste niet, zoals die smerige roversbende en landverraders in Den Haag gewoon zijn te doen.

  1. Lugar

   @Barstow: Hear, hear!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.