Verslagen IS toch niet zo verslagen! IS begint offensief tegen Koerden!

De laatste stuiptrekkingen? Back from the dead? IS is naar verluid een offensief begonnen tegen Koerden in Syrië! Schattingen liggen rond de 5000 troepen voor IS. Dat meldt De Telegraaf.

Mustafa Bali, leider van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) beweert dat IS een joekel van een aanval is begonnen in Hajin, nabij de linkerzijde van de Eufraat. Hajin zou in handen zijn van de SDF, volgens waarnemers die dit eerder deze maand beweerden. Bali meent echter dat dit niet het geval is en slechts zo’n 35 procent door SDF in handen is!

Mogelijk heeft Amerikaanse president Trump hier een rol in gespeeld toen hij afgelopen woensdag zei dat hij alle militairen terug ging halen omdat IS verslagen was. Dit was al slecht nieuws voor de Koerden, die door de Amerikanen werden gesteund. Zij liggen namelijk behoorlijk overhoop met Turkije en hebben nu dus geen staat meer die ze de hand boven het hoofd houdt. Daar komt nu dus extra druk bij vanuit dit offensief, waardoor de Koerden in een wel héél benaderde positie verkeren.

Naast de kwetsbaarheid door gebrek aan bescherming vanuit de Amerikanen krijgen zij ook niet langer geld, wapens en training, waardoor hun militaire operaties ernstig beperkt kunnen worden. Zelfs al winnen ze nu van IS, dan lonkt er dus direct een nieuwe vijand die het stokje zo van IS over kan nemen om hun ambities de kop in te drukken.

Dramatisch nieuws voor de Koerden dus!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Ritter

  Laten de moslims het onderling uitvechten in die landen………….het is hun oorlog.

  Het fundamentele probleem is dat zolang er islam is zullen er Jihadisten zijn…………..of ze nu ISIS of Al Qaida of hoe dan ook heten.

  Het is een gebed zonder einde.

  Trump heeft gelijk dat hij zijn troepen terugtrekt en zich liever concentreert op eigen land en daaraan het geld besteed.

  Neem nu Libië.

  Obama en Hillary hebben Kadaffi ten val gebracht. Met resultaat dat de Jihadisten zich hebben versterkt in Libië en het land een doorvoer haven geworden is voor illegalen die naar Noord/West Europa willen reizen.

  Daarbij verzwakken de Europese regeringen hun eigen landen door de massa migratie uit de islamitische landen toe te staan.

  Laten wij ons bemoeien met eigen land en laten de moslims het onderling daar maar uitvechten in die regio.

  1. Beukman

   Laten de moslims het onderling uitvechten in die landen………….het is hun oorlog.

   Typisch. In het verleden verweet jij Obama dat hij de Americaanse troepen had teruggetrokken uit Irak. Ik citeer:

   Obama heeft , ondanks alle waarschuwingen om niet alle troepen terug te trekken, toch alle troepen teruggetrokken uit Irak.

   Nu wordt Trump van alle kanten gewaarschuwd om zijn troepen niet terug te trekken, en nu is het opeens hun oorlog?
   Beetje consequent zijn nu, @Ritter.

   1. Ritter

    Beukman

    Trump heeft tijdens de verkiezingen beloofd dat hij het Kalifaat van ISIS zou vernietigen en dan de troepen zou terugtrekken .

    Dus hij komt een verkiezingsbelofte na.

    Ook heeft Trump gezegd in het verleden dat hij de troepen uit Afghanistan wil terugtrekken.

    Kennelijk komt hij ook deze verkiezingsbelofte na.

    1. Beukman

     @Ritter
     Ook van Obama was het een verkiezingsbelofte om de troepen terug te trekken. Obama heeft zich dus aan zijn verkiezingsbelofte gehouden.

     Mensen die er verstand van hebben maken gehakt van Trumps beslissing om de troepen uit Afghanistan en Syrië terug te trekken. Een van hen, minister van defensie Mattis, heeft om die reden zelfs ontslag genomen. Er wordt ook verwacht dat IS, dat echt nog niet verslagen is, garen zal spinnen bij Trumps besluit.

     Als je vindt dat Obama zijn verkiezingsbelofte niet had mogen breken, zou je hetzelfde moeten vinden van Trump.

     1. Ritter

      Beukman

      Mattis wil de troepen daar houden. Dus hij staat een ander beleid voor dan Trump die al jaren zegt dat de interventies en z.g “nation building” geen goede politiek zijn

      Trump was ook tegen de inval in Libië door Obama en Hillary. Dat is ook in een ramp uit gelopen en Trump heeft gelijk gekregen.

      Libië is nu een puinhoop en het land is een doorvoer haven geworden voor illegalen die nu via Libië naar Noord/West Europa willen reizen.

      Nogmaals , tijdens de verkiezingen heeft Trump beloofd de troepen terug te trekken. En die verkiezingsbelofte komt hij nu na.

     2. Beukman

      @Ritter
      Tijdens zijn verkiezingen heeft Obama óók beloofd om de troepen terug te trekken uit Irak. Die belofte is hij nagekomen. Toch uit jij hier regelmatig kritiek op die beslissing.
      Waarom zeg je niet net als bij Trump dat Obama gelijk had, en dat die moslims het onderling maar moeten uitvechten?

 2. Ritter

  Trump wil ook de troepen terugtrekken uit de zinloze oorlog uit Afghanistan. Een van de redenen dat Mattis ontslag heeft genomen. Want die wil een ander beleid waarbij de troepen in Syrië en Afghanistan blijven.

  Hoeveel militairen zijn daar voor niets gestorven………ook Nederlandse militairen.

  Na jaren oorlog voeren en miljarden die in het land zijn gestoken is het nog precies hetzelfde rommeltje als toen de oorlog begon.

  Uiteraard als de Taliban weer toestaan dat terreur groepen als Al Qaida zich daar vestigen om vandaar uit terreur aanslagen te organiseren dan de boel plat bombarderen.

  1. Aytas

   Door Amerika. Er zijn meer miljarden aan verdiend.

   1. Stanly2000

    Kosten oorlog Afghanistan: tussen 800 en 2000 miljard dollar. Bron NRC.
    Verdienste Amerika volgens Aytasje: ????

    1. Aytas

     Ga de werkgelegenheid maar bekijken en sla maar aan het rekenen. De winsten van de elite zijn hoog geweest of denkt stanny dat ze het gratis weggeven? Denkt stanny dat werkgelegenheid geen winst is? Denk dat stanny eens niet zo simpel te beïnvloeden moet zijn en zijn hoofd eens gebruiken.

   2. Ritter

    Aytas

    Het zijn moslims in die regio die elkaar bevechten en oorlog onderling voeren. Laten zij het zelf maar uitvechten.

    Overigens is er niets “verdient” in Afghanistan. Het conflict heeft veel Amerikaanse doden gekost en miljarden belastinggeld is verspild in dat land.

    Veel “gewone” Amerikanen willen dan ook dat de troepen terug keren naar huis en het belastinggeld in eigen land word besteed.

    1. Aytas

     Er is geld verdiend door de wapenindustrie en die wapenindustrie heeft voor werkgelegenheid gezorgd. Dat is verdienen.

     Er zijn ontzettend veel inwoners van het midden oosten omgekomen door dit spelletje wat zich zal blijven herhalen. De top 14 van isis is overigens allemaal in dezelfde Amerikaanse gevangenis in Irak gemarteld door Amerikanen.

     1. Floris

      “Er is geld verdiend door de wapenindustrie en die wapenindustrie heeft voor werkgelegenheid gezorgd. Dat is verdienen.”
      —————————————————————
      Er is geld verdiend door de wapenindustrie en haar personeel. Daarvan komt een relatief klein deel via belasting bij de overheid terecht.

      Maar diezelfde overheid betaalt wel de kosten van de oorlog. Deze overtreffen naar alle waarschijnlijkheid de baten verre.

      De “econoom” Aytas kletst weer eens wat uit haar nekje zonder het met cijfers te onderbouwen.

     2. Floris

      Ik zie dat econoom Aytas nog niet met een cijfermatige onderbouwing is gekomen.

 3. TD

  Het is zinloos moslimlanden te helpen naar een democratie,daar zijn ze niet klaar voor!
  Ze hebben simpelweg een dictator nodig,dat volk moet klein gehouden worden om chaos in te dammen.
  Sinds de Arabische Lente ,de bemoeienis van Europa en VS, heerst er alleen chaos en oorlog en immigranten die ons overspoelen
  Het is zinloos moslimlanden te helpen naar een democratie,daar zijn ze niet klaar voor!
  Ze hebben simpelweg een dictator nodig,dat volk moet klein gehouden worden om chaos in te dammen.
  Sinds de Arabische Lente ,de bemoeienis van Europa en VS, heerst er alleen chaos en oorlog en immigranten die ons overspoelen
  Het is zinloos moslimlanden te helpen naar een democratie,daar zijn ze niet klaar voor!

  Het is zinloos moslimlanden te helpen naar een democratie,daar zijn ze niet klaar voor!
  Ze hebben simpelweg een dictator nodig,dat volk moet klein gehouden worden om chaos in te dammen.
  Sinds de Arabische Lente ,de bemoeienis van Europa en VS, heerst er alleen chaos en oorlog en immigranten die ons overspoelen

 4. TD

  plakken mislukt!!!

 5. Duijndam

  Een bizar domme beslissing van Trump om zonder enig overleg met bondgenoten en zonder enig strategisch idee te roepen dat hij de troepen gaat terughalen.
  Zijn minister van Defensie is subiet afgetreden omdat hij geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de geopolitieke chaos die er zal ontstaan.

  Trump wil zijn vriend Putin plezieren en dat is hem in elk geval gelukt. Dat hij daarmee zijn bondgenoten in de regio, de Koerden, schandalig laat zakken zal hem kennelijk een zorg zijn. Erdogan zal ze de komende maanden als sitting duck in de pan hakken.

  Zelden zo’n stupide en misdadige buitenlandse politiek gezien.

  Laten we hopen dat deze blunder Trump de kop zal kosten.

  1. Ritter

   Duijndam

   U klinkt oorlozuchtig.

   Gelukkig is Trump een President die liever wil overleggen dan oorlog wil voeren

   Hij heeft vriendschap en vrede gesloten met Noord-Korea en haalt de troepen naar huis.

   Mad Dog” is weg omdat Trump kennelijk de troepen uit de zinloze oorlog uit Afghanistan wil terug trekken en “Mad Dog” en het politieke establishment daar op tegen is.

   Trump wil niet de politie agent van de wereld spelen. Dat heeft hij vele malen gezegd. Trump vind dat het geld beter in eigen land besteed kan worden.

   Trump heeft het ook beloofd tijdens de verkiezingen. Geen “nation building” meer.

   En die verkiezing belofte komt hij nu na.

   1. Aytas

    Ondertussen wel gewoon wapens ter waarde van 110 miljard aan Saudi-Arabië leveren.

  2. Stanly2000

   Ernst was voorheen een groot pleitbezorger van terugtrekking c.q. niet bemoeien met het MO. Herhaaldelijk wees hij erop dat wij (het westen) oorzaak waren van de vluchtelingenstromen o.a. door het bombarderen en nu gaat hij er weer dwars tegen in.

   1. Meriadoc Brandebok

    Maar nu we een rommel hebben gemaakt, in casus IS, Stanly, is het niettemin verstandig deze achter ons op te ruimen.

    1. Stanly2000

     Onmogelijk Guus!

     1. Meriadoc Brandebok

      We zitten er nu eenmaal vuistdiep in, Stan, en nu kunnen we niet meer terug.

   2. Duijndam

    Deze opmerking snijdt hout, Stanley. Ik meen inderdaad dat het Westen zich terug moet trekken uit het Midden Oosten.

    Het gaat me hier om het feit dat dit abrupt plaatsvindt zonder afspraken over een overgangsperiode. De V.S. interveniëren eerst om vervolgens de zaak uit hun handen te laten vallen als het probleem niet is opgelost of tot rust is gekomen. Deze domme beslissing betekent dat de Koerden in een uitzichtloze positie komen, Erdogan Noord-Oost Syrië gaat bezetten en Syrië onder de invloedssfeer komt van Rusland en Iran.

    Wie vindt dit een goed idee?

    1. Beukman

     Dat is een bondige samenvatting van de kritiek die Trump heeft gekregen op zijn plannen, en voor Mattis de druppel. Het is nogal kortzichtig om de puinzooi in het MO te framen als ruzie tussen moslims, zoals Ritter en Trump doen. Trump blijkt inderdaad de kortzichtige idioot waarvoor zijn critici hem al hielden.

  3. Mart

   Ja Duijndam….en dan weer lekker verder met typjes als de machtgeile Hillery,en je hebt binnen een halfjaar ww3 .

 6. TD

  Ja,Trump zegt de troepen weg te halen,maar hij laat echt niet alles over aan Putin.
  De belangen zijn te groot!
  Hij gaat de troepen wel minimaliseren,maar gaat waarschijnlijk door met de geavenceerde technologie oorlog voeren,waarmee hij allang mee bezig is.
  Drones en robots,de Amerikanen gebruiken inmiddels al jaren de dronevliegtuigen en
  sinds kort de autonoom opererende vechtmachines zonder manschaps risico’s.
  De dronecomputer kan zelf beslissen of het een raket mag afvuren of niet.
  Menselijke interventie is niet meer nodig!
  In Irak heeft het Amerikaanse leger onlangs zwaarbewapende Swords-robots op patrouille gestuurd. Het Pentagon is uiterst enthousiast over de gehoorzame vechtmachines en heeft bij wapenfabrikant Foster-Miller al nieuwe exemplaren besteld.

 7. Meriadoc Brandebok

  Trump beweerde dat Islamitische Staat ontslagen was en hij trekt zijn troepen terug uit Syrië.

  Hij pleegde geen overleg met Westerse bondgenoten.

  Islamitische Staat start een nieuw offensief en de Amerikaanse minister van Defensie is afgetreden.

 8. PMG

  De VS is momenteel de grootste olieproducent en heeft verder geen belang in het MO.

  Trump laat terecht iedereen zijn eigen strijd strijden en zal mettertijd ook zijn troepen uit Afghanistan terugtrekken.

  Nederland met hun zielige zooitje moet eens ophouden met steun in het buitenland, onze eigen militairen lopen zwaar voor joker, hebben geen fastoenlijk onderkomen en inkomen.

 9. Ries

  Duindam vindt het een bizar domme beslissing van Trump om zonder enig overleg met bondgenoten en zonder enig strategisch idee te roepen dat hij de troepen gaat terughalen. Maar de uitnodiging van Merkel om zonder overleg met bondgenoten en zonder strategisch plan migranten binnen te laten, vindt hij dan wel weer helemaal ok. Typische logica van een linksaffer.

 10. Heras

  Ik snap Trump wel. Het kost klauwen met geld en manschappen en je schiet er geen centimeter mee op. Er blijven altijd wel gekken rondlopen die liever andere mensen plunderen of neerknallen dan een normale baan nemen. Wie weet: misschien blijkt achteraf dat regeringsleiders zelf achter de aanvallen zitten.

 11. Gerlos

  Deze geloofsvanaten zijn niet uit te roeien, deze moslims geloven zo heilig in het sprookje van Allah Mohammed de profeet en niet te vergeten de 70 Maagden dat ze als martelaar worden ontvangen in waar…….

  1. Loes

   Klopt helemaal…en overal waar ze naar toe immigreren doen ze het zelfde..het zijn duivels die vallen niet uit te roeien

   1. Duijndam

    Je bent hopenlijk oliedom, Loes.
    Je mag er toch niet aan denken dat iemand met zijn volle verstand deze racistische waanzin opschrijft?

 12. Loes

  Mijn mening is…bouw een grote muur om die landen en laten ze elkaar afmaken want dit is al jaren een gebed zonder eind..sorry maar trump hreft gelijk

  1. Crassus

   Wie gaat dat doen? Het geld is op, er groeien geen boompjes waar je aan kan schudden!
   Er groeit niks meer, Loes. De portemonnee van Oom Donald is leeg.

   1. Rosasolis

    @Crassus. Je heb gelijk. Zoals het nu gaat onder Trump’s “leiding”, gaat
    Amerika binnenkort, stap voor stap helemaal failliet. Gelukkig probeert de nieuwe regering dit te voorkomen…Een bekende oude Amerikaans liedje:
    Oh the money tree, the money tree,
    What a wonderful sight to see,
    Why couldn’t it happen for you and me?!

 13. Rosasolis

  Het lijkt de laatste tijd, dat Amerika begint langzaam maar zeker failliet te worden. Stap voor stap begint het economie af te brokkelen. Werkloosheid is nu een groeiende probleem. Terwijl democratische waarden zoals betaalbare zorg kosten voor iedereen, gaan binnenkort verdwijnen, als Trump z’n zin krijgt. Gezondheid’s problemen en ziekten problemen stijgen in dit land. Maar volgens dit bezeten huidige president zou een gigantische muur zouden moeten gebouwd worden langs te grens met Mexico…dat tenminste 5 miljard dollars gaan kosten. Waarschijnlijk moeten de Amerikaanse troepen uit Syrie vertrekken omdat Trump geen financiele steun meer wil geven voor de militairen uit dit oorlog’s gebied. Zodat IS wordt gewoon vogelvrij, en de arme Koerden worden hun volgende doel om aan te vallen! Vele Koerden zijn niet moslims.
  Maar Trump krijgt z’n zin niet meer zo makkelijk. De Democraten hebben nu de meerderheid in het parlement. Met ook steun van vele Republican leden, heeft de meerderheid gestemd tegen Trump’s muur. Als hij probeert het toch koppig door te zetten, dan willen velen een motie van waantrouw (impeachment) tegen Trump in te dienen voor zowel het Congres als de Senaat.. Momenteel verkeert zowel de Amerikaanse regering als vele overheidsbedrijven in een crisis situatie die zij “Shutdown” ( sluiten van takken) noemen.

 14. Edwinhardewerker

  Vroegere aanhangers van de Islam, van de Katholieke kerk en andere hebben in het verleden zich eeuwenlang schuldig gemaakt aan alles wat hun God hun verboden heeft.

  De misdrijven die IS zo nu en dan pleegt verwijzen naar de vroegere werkwijze van de Islam en het Christendom, die namens God en Allah allerlei wreedheden hebben begaan tegen de onschuldige mensheid o.a. heksenjachten, kruistochten, Jihads, kruisvaarten, genocide en kerstening van de onschuldige mensenmassa met gebruik van sociaal, geestelijk en fysiek geweld.

  In die millennia, waarin het Christendom en de Islam onder Arabië onbeperkte wreedheden beging tegen de onschuldige wereldbevolking bestond er geen mediamogelijkheden, zoals satelliet, tv, radio etc. zodat de ongebreidelde onmenselijkheden en wereldwijde mensenrechtenschendingen door de hiervoor genoemde terreurcellen niet door onafhankelijke organen konden worden vastgelegd noch kenbaar gemaakt aan de wereld.

  … Dus alle gruwelijkheden en mensenrechtenschendingen van de hoogste graad die in Bijbelse tijden door de vrome mensheid werden gepleegd waren voor de gehele wereld een gesloten boek wegens het ontbreken van de wereldjournalistiek en techniek van nieuwsverspreiding.
  … De volken die met tomeloos geweld werden verrast en geannexeerd door de religieuze organen van destijds waren niet voorbereid op een aanval en konden zich niet bijtijds terugtrekken en zich in veiligheid stellen.

  … De Christenen en de Moslims gingen destijds gruwelijk tekeer tegen de onschuldige wereldmensheid namens God en Allah, onder anderen, wrede verkrachtingen, onthoofdingen van kinderen en volwassenen met botte snijwerktuigen, tegenstanders stierven normaliter een verschrikkelijke dood, ze werden o.a. levend aan een paal geregen als saté, verschrikkelijke martelmethoden, vrouwenhandel en het houden van seksslavinnen, veelwijverij, kinderslavernij, pedofilie, genocide van een legio volkeren, willekeurige slachtpartijen en wraakacties jegens hen die hun religie niet wenste aan te nemen.

  Dus hetgeen de IS tot thans heeft bewerkstelligd is peanuts en geeft bij lange na niet eens een fractie weer van wat het Christendom en andere Hoofdkerken feitelijk op hun kerfstok hebben.

  Tegenwoordig leeft Amerika en Europa in de waan dat vrijheid blijheid betekent en dat ze wereldwijd zegeviert met haar verderfelijke wapen dat democratie heet. Maar in die zogenaamde democratie zit ook haar dóód en ondergang verscholen. De mogelijke overwinnaar heeft inmiddels met zijn voetvolk het westen overspoeld en zodoende een sociale invasie ingezet met de slogan van de toekomst “Ecce, Deus Magnus.”
  Dit is niet verwonderlijk omdat hun profeet de eerste terreurorganisatie heeft geleid om zijn doel koste wat kost te bereiken, en voorbeeld doet volgen.

  http://westerse-beschaving.org/profeet-mohammed-leidde-de-eerste-islamitische-terreurorganisatie/

  Maar bedenk hierbij het volgende: “als een gelovige met zijn wijsvinger naar zijn gelovige medemens wijst, dan wijzen automatisch negen vingers naar zichzelf.”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.