Verslagen IS toch niet zo verslagen! IS begint offensief tegen Koerden!

Geen categoriedec 21 2018, 15:00
De laatste stuiptrekkingen? Back from the dead? IS is naar verluid een offensief begonnen tegen Koerden in Syrië! Schattingen liggen rond de 5000 troepen voor IS. Dat meldt De Telegraaf.
Mustafa Bali, leider van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) beweert dat IS een joekel van een aanval is begonnen in Hajin, nabij de linkerzijde van de Eufraat. Hajin zou in handen zijn van de SDF, volgens waarnemers die dit eerder deze maand beweerden. Bali meent echter dat dit niet het geval is en slechts zo'n 35 procent door SDF in handen is!
Mogelijk heeft Amerikaanse president Trump hier een rol in gespeeld toen hij afgelopen woensdag zei dat hij alle militairen terug ging halen omdat IS verslagen was. Dit was al slecht nieuws voor de Koerden, die door de Amerikanen werden gesteund. Zij liggen namelijk behoorlijk overhoop met Turkije en hebben nu dus geen staat meer die ze de hand boven het hoofd houdt. Daar komt nu dus extra druk bij vanuit dit offensief, waardoor de Koerden in een wel héél benaderde positie verkeren.
Naast de kwetsbaarheid door gebrek aan bescherming vanuit de Amerikanen krijgen zij ook niet langer geld, wapens en training, waardoor hun militaire operaties ernstig beperkt kunnen worden. Zelfs al winnen ze nu van IS, dan lonkt er dus direct een nieuwe vijand die het stokje zo van IS over kan nemen om hun ambities de kop in te drukken.
Dramatisch nieuws voor de Koerden dus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten