Column Jan Roos: Wie rassen gaat tellen in kerstreclames, is zo racistisch als de pest

Column Jan Roos: Wie rassen gaat tellen in kerstreclames, is zo racistisch als de pest

Jan Roos in zijn woning. Bron: Screenshot VNL video.

Ik kan er soms gewoon niet meer tegen. Nog voordat ik het artikel heb uitgelezen word ik door intense treurigheid overgenomen. En ondanks dat het vrijwel altijd helemaal nergens overgaat is het grote geheel juist zo verdrietig. Iedere keer staat de media vol met die identiteitspolitieke waanzin.

The Lion King is kolonialistisch vanwege het liedje Hakuna Matata. James Bond is een vrouwenmisbruiker. Want de geheim agent heeft zoveel verschillende dames in die films, dat kan nooit zonder druk zijn. Daarbij krijgt 007 ook nog even op zijn donder omdat-ie nooit over condooms begint en dus niet alleen met zijn Walther PPK met scherp schiet. Hoe kom je erop? Het zijn films. Fantasiefilms, nota bene. En dan op zoek gaan naar iets negatiefs. Met natuurlijk de usual suspect: “de witte man”. De bron van al het kwaad op de aarde!

Deze week had het NRC een artikel waarvan je direct jeuk aan je slijpsteen krijgt. Een zielig hoopje mens dat zich journalist noemt, had ook iets gevonden. Supermarkten gebruikten namelijk in hun kerstreclames op tv geen mensen met een migratieachtergrond. Oftewel: waar zijn de hoofddoeken en de negers bij die gezellige kerstdiners? En waarom doen die supermarkten dat?

Ik vraag dan bij mijzelf af: hoe bedenk je het om rassen te gaan zitten tellen in een reclameblok? Hoe ver van je taak ben je dan afgedreven? Mijn hemel. En natuurlijk worden wij blanken ook hier doodleuk weer “witte mensen” genoemd. Dus met het links-activistische taaltje om meer diversiteit roepen in een kerstcommercial.

In De Volkskrant had ook een journalist eens kritisch naar de Top 2000 gekeken. En wat blijkt? Helemaal niet inclusief, joh! Die lijst bestaat uit wel heel erg veel “witte mannen”. En dat is natuurlijk iets verschrikkelijks.

Maar laten we het eens omdraaien.Wat zouden deze ontzettende truthola's ervan vinden als ik rassen zou gaan tellen in reclames? Dat ik een artikel schrijf dat er te veel negers in een commercial zitten? Of dat het Nederlands elftal veel minder donkere spelers moet opstellen, omdat het niet representatief is? Of dat we geen moslims in folders van bepaalde bedrijven moeten hebben omdat die folders niet door moslims worden gelezen? Ga zo maar even door. Ik weet wel wat er dan zou gebeuren: bovengenoemde journalisten zouden er schande over spreken. Ze zouden me uitmaken voor racist. Voor een fascist, die geobsedeerd is door rassenleer. En dat is nogal hypocriet als je blijkbaar niet naar een reclame kunt kijken zonder te denken aan welke kleur de acteurs hebben. Smakeloos en racistisch als de pest.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Jan Roos Kerst witte mannen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties