Klimaatakkoord levert verwachte uitslag op: ‘Industrie vrijgesteld van CO2-heffing’

De milieubeweging is woedend zo zegt NOS Teletekst, want de industrie wordt vrijgesteld voor CO2-heffingen in het klimaatakkoord Morgen wordt het akkoord  gepresenteerd. Spannende tijden dus en we weten dit in ieder geval al. Hoe het klimaatakkoord er verder uitziet weten we dus morgen. Er komt er een fonds waaraan de bedrijven geld afdragen, dat geld wordt vervolgens geïnvesteerd in het verduurzamen van hun processen. Ook wordt van bedrijven verwacht dat zij een duurzaamheidsplan schrijven en zich daaraan houden. Afwijken van het industriële duurzaamheidsplan kan, maar dan volgt wel een boete

Het plan is relatief goed doordacht. Los van het feit dat het vraagstuk van klimaatverandering anders kan worden aangepakt is het niet vreemd dat de industrie anders wordt behandeld dan burgers. De boosheid van de milieubeweging is dan ook opmerkelijk te noemen. Ja, het is waar dat burgers wellicht meer gaan betalen voor de CO2-focus van het Klimaatakkoord van Parijs. Maar de industrie krijgt met de voorgenomen maatregelen wel de tijd om hun processen te veranderen en tijd is noodzakelijk. Met de wet wordt een kader geschept om binnen een aantal jaren, respectievelijk 12 (2030) en 32 jaren (2050), te komen tot een reductie in uitstoot. Of dit gaat lukken is nog maar zeer de vraag, maar de intentie is in ieder geval daar.

Waarschijnlijk dat de boosheid van de milieubeweging het best kan worden geïnterpreteerd als een streven naar meer sociale rechtvaardigheid en dat ze het oneerlijk vinden dat de industrie niet net zo hard wordt aangepakt als de burger. Zowel Milieudefensie en de Socialistische Partij (SP) spreken over ‘eerlijkheid’ en ‘klimaatrechtvaardigheid’. Dat zijn natuurlijk mooie termen en iedereen voelt wel dat het een goed idee is om een plan als deze eerlijk te verdelen. Maar er zitten verschillen tussen industrie en huishoudens. De laatste kunnen zich veel sneller aanpassen aan ingrijpende wijzigingen en de industrie is enorm complex. Het duurt gewoon voordat de innovaties die noodzakelijk zijn worden ingevoerd.

Veel landen zien niets in de CO2-aanpak. Anders zouden landen als China en de Verenigde Staten wel andere keuzes maken.. Zij stoten veel meer uit dan Nederland en kiezen niet de CO2-koers. Je zou verwachten dat de milieubeweging dit ook ziet en een rationele nationale interpretatie van het akkoord ondersteunt. Maar nee, ze zijn boos. De burger en dus de kiezer gaat de impact van het akkoord waarschijnlijk als eerste voelen. Morgen hebben we volledige zekerheid want dan wordt het akkoord gepresenteerd. Goed nieuws dus voor de partijen die sceptisch staan tegenover het huidige akkoord dat vooral gericht is op CO2-reductie. Want het wordt waarschijnlijk eenvoudiger om met alternatieven te komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Equilibrium

  De burger kan zich makkelijker aanpassen, lees uitgeknepen worden.

 2. Barry

  Net terug uit een zeer ‘jong’ land, waar 90% van alle bouwkranen ter wereld staan. Het heeft de grootste luchthaven ter wereld, de hoogste skyscraper ter wereld, het hoogste en duurste hotel ter wereld en toch hangt daar elke dag een smog over de stad. Geen prettig oord om te wonen.

 3. poldi

  RAMP SCENARIO.
  Met dank aan het “prachtige” initiatief van Groen Links en PvdA stemt de tweede kamer met grote meerderheid vóór de klimaatwet. Aan de klimaattafels (verschrikkelijk woord) vecht men elkaar intussen de tent al uit, de grootste vervuilers lijken te worden gespaard en dus zijn wij de klos. Daarbij staat Mark Rutte aan het roer van dit land met het VAASJE en wordt de klimaatwet hoogstwaarschijnlijk zo gemanipuleerd dat men er in Den Haag alle kanten mee op kan. Soms vraag ik mij af of deze mensen werkelijk democratisch benoemd zijn, kan er met m’n hoofd niet bij. Hulde voor de PVV, FVD en die tegen stemden (exclusief Partij voor de dieren) waarbij het verstand nog boven de doorgeslagen groene idioterie gaat. Hulde voor die hele kleine SGP. die vindt dat wij zuinig met de schepping moeten omgaan maar dat deze wet staatsrechtelijk NIET in orde is. Ik hoop van harte dat de Nederlandse kiezer over een goed geheugen beschikt, dat nu iedereen echt gaat stemmen MET Z’N NIEUWE ENERGIENOTA IN DE HAND en al deze idioten straks in maart bij de verkiezingen Provinciale Staten genadeloos worden afstraft.

  Heerlijk die gefrustreerde reacties van al die obsessieve klimaatneuroten met Diederik Samson voorop.

 4. C.A.Barstow

  De burger is in dit Land zoals gewoonlijk de klos, de grote vervuilers, de industrie dus, ontspringen de dans en de burgers mogen betalen.
  De citroen is dus nog niet tot aan de laatste druppel uitgeknepen.

 5. Top

  En terrecht! De dobber drijft op de industrie en niet op die armzalige onrendabelen. Die moeten gewoon hun bek houden en betalen. Zo hoort het!

 6. Pescador

  Is geen verrassing 5 van die grote oceaan stomers produceren meer CO2 als alle auto´s op de hele wereld bij elkaar, voornamelijk om dat ze oude rotzooi opstoken waar we anders niet vanaf kunnen.

  Hieraan kun je zien dat Thierry gelijk heeft het gaat er alleen maar om om de mensen uit te kleden

  1. Fortiori

   Uit Nrccheckt:

   Conclusie

   De bewering dat zeeschepen voor evenveel uitstoot zorgen als alle auto’s bij elkaar klopt voor een deel. Als het om zwavel en stikstof gaat, is de vervuiling door schepen groter. Auto’s stoten echter weer twee- tot viermaal zoveel broeikasgas CO2 uit. We beoordelen de stelling dus als deels waar.

   1. Pescador

    Oke de 10 grootste bedrijven van nederland zijn verantwoordelijk voor 50% van de co2 uitstoot, dus als we nog even doorgaan kom je erachter dat de uitstoot van auto´s relatief laag is. We hebben een hout centrale die in canada hout laat hakken en hier wordt opgebrand en dat stoot 10% meer co2 uit als een kolencentrale. Nederland van het gas af, haha dat kan niet eens, of het nu warmtepompen worden die zorgen voor een verdubbeling van de elektrischiteits verbruik dus moeten kolen of gas of hout centrales meer stoken en dus meer co2 , en bij temperaturen onder 0 doet een warmtepomp niet genoeg om het huis warm te houden. ook bij stads verwarming blijft het gewoon gas kosten die verstookt moet worden. Bovendien als er minder gas wordt gebruikt moeten we op een andere manier die belasting erbij betalen , dus ons geld wordt met grote kracht uit onze zak getrokken.

    En ik kan je nu al voorspellen dat nederland in 2030 niet van het gas af is, en als je nog iets leuks wil weten men is in Spanje keihard bezig om gasleidingen te leggen . Spanje aan het gas en die mafketels in nederland willen eraf, daaraan ligt alleen een finacieel plaatje ter grondslag.

   2. tomygun

    Zie je nou wel dat auto,s veel beter voor de natuur zijn !

 7. Niet L niet R

  Niemand heeft toch getwijfeld dat die gladjanus van Rutte het grootkapitaal niet buiten schot zou houden, zijn toekomstige baan in Brussel of bij de industrie moet veilig gesteld worden, maar zijn dagen zijn geteld dat zal hij zien bij de eerst komende verkiezingen, de kiezer laat zich niet langer door hem beduvelen.
  De VVD onderleiding van Pinoccio gaat mee maken wat ook de PvdA heeft mee gemaakt, men zal hem afstraffen!!

 8. Gerlos

  Waanzin dit klimaatakkoord wat de burger straks heel veel geld gaat kosten, Amerika, Rusland, China en nog veel andere landen doen niet mee met deze waanzin en Nederland als klein landje neemt het voortouw, veel geleerde zijn het nog steeds niet met mekaar eens hoe het verder moet met dit milieu probleem. Stop voorlopig met deze waanzin tot er duidelijke wefeldweide afspraken zijn, congres in Polen sloeg ook nergens op. Stoppen.

 9. RPML

  Dus Nederlandse bedrijven moeten geld in een ‘fonds’ stoppen? En waar gaan ze die ‘investering’ dan van betalen? Ook dat zal de burger betalen… de bedrijven zullen altijd de rekening doorschuiven naar de afnemer, maar leg ze dat in Den Haag maar eens uit… Daarnaast zal het de concurrentiepositie t.o.v. buitenlandse bedrijven verslechteren, minder opdrachten, minder werk, minder personeel nodig.

  En de woningbouwverenigingen die sinds een aantal jaren door de overheid kaal geplukt worden krijgen nu plots sponsering, 500 miljoen voor 200.000 woningen extra erbij, dat is 2.500,- per woning, net genoeg voor een geïsoleerde voordeur.

  1. Top

   Dit soort ‘fondsen’ heb ik aan den lijve mee mogen maken. In de jaren ’70 van de vorige eeuw, was er een fonds, om de melman te compenseren, omdat hij zijn klanten kwijtraakte aan de buurtsupers. Die buurtsuper moets een ‘contigent’ melk kopen om de melkboer te saneren, zo dat hij een goede oude dag kon hebben. Miljoenen zaten er in dat fonds en van de rente, werden de melkboeren uitgekocht. Toen er in de jaren ’90 de klad in de buurtsuper kwam en men het inleggeld op eisten, kwam het antwoord ” hoe bedoelt u?” Er is niets meer. En er is nooit een ander antwoord op gekomen. Het heeft mijn ouders meer dan 12.000 gulden gekost. En nu dit de ja vu! Liegen en bedriegen, dat is NL ten heden ten dagen.

 10. Koos sssss

  Je hebt een akkoord en dat akkoord geldt voor iedereen, of voor niemand. Als de grootste vervuilers -industrie en scheepvaart- moeten worden ontzien, is er voor hen geen prikkel om schoner te opereren.

  Als industrie en scheepvaart worden ontzien omdat een aantal grote landen niet meedoet aan dat akkoord, moet je je serieus afvragen of je nog mee moet doen aan dat akkoord.

  Zoals het er nu voorstaat is het van de zotte, dat iemand met een eigen woning -voor een niet meetbaar resultaat op termijn- 1 a 2 keer zijn eigen netto jaarinkomen moet investeren in de duurzaamheid van zijn woning en zich daarboven blauw moet betalen aan een elektrische auto. En dat grote vervuilers worden ontzien.

 11. Der Profi

  Ach ja, de klimaathysterie. In de jaren tachtig hadden we de zure regen, alle bomen zouden dood moeten zijn in 2015. Jaren negentig, gaten in de ozonlaag zouden het leven
  op aarde onmogelijk maken. Nu is het toverwoord co2, ik geloof er niet meer in. Dit zijn
  dubieuze manieren om mensen geld uit de zak te kloppen en het grote baantjescarrousel
  in stand te houden.

  1. Siemien

   En dat is een understatement wat je zegt..

  2. Duijndam

   Je snapt het helemaal, Prodi, die opwarming van de aarde is niks van waar.

   Laat je maar niet gek maken en probeer tijdig de slaap te vatten.

  3. Heinz

   Jezelf niet druk maken is een goede instelling die ik onderschrijf. Laat dat over aan anderen

   1. Lugar

    Je zegt dan ook niet, jouw bijdragen zijn inhouds- en risicoloos. Slap, week en nietszeggend. Maar dat mag…

   2. Lugar

    Wat in essentie ten grondslag ligt aan deze waanzin is het volkomen gebrek aan betrokkenheid van de bevolking enerzijds en de hoogmoed bij de zittende macht anderzijds. De triomf waarmee ze deze nieuwe wetgeving omarmen en waarmee duizenden huishoudens langdurig gedupeerd zullen worden is stuitend!

    De Telegraaf zei het vandaag (20 dec 2018) zo:

    “Hoe zal het dit rapport (Remkes) vergaan? Het werd gepresenteerd aan minister van Binnenlandse Zaken Ollongren, zoals bekend geen kampioen democratische vernieuwing. Zal zij vaart maken met de urgente veranderingen? Ze repte over een ’maatschappelijke discussie’. Dan vrees je het ergste. Wanneer bewindslieden van plan zijn iets weg te moffelen, roepen ze ’eerst een breed debat’. Daar komt niks van terecht. Bovendien debatteert de maatschappij al decennia over de stand van de democratie, van de universiteit tot volkse belangenorganisaties en van ministeriële expertmeeting tot de kroeg. Veel debat, weinig besluitvorming.

    Stel dat er een bindend referendum was: dan was het zelfvoldane erdoorheen jassen van ’Marrakesh’ geen optie geweest en was de klimaatwet gesneuveld. Of juist niet. Maar dan was de besluitvorming over cruciale zaken die politici zo bang maken dat ze die aan geheime tafels bespreken, tenminste niet over het hoofd van de kiezer gegaan. Hoe lakser Ollongren met dit rapport zal omgaan, des te groter de waarde en urgentie ervan.”

 12. Lugar

  “Vandaag stemde een monstercoalitie van VVD-CDA-D66-PVDA-GL-50PLUS-SP voor de desastreuze klimaatwet. 1.000 miljard voor maximaal, eventueel, 0,00007 graden minder opwarming. Alleen de Eerste Kamer kan deze historische vergissing, deze idiotie, nog stoppen. Stem #FVD op 20 maart.”

  Bron: Twitter FVD

  ==================================

  Een groot aantal landen doet niet mee!

  Amerika, 325,7 miljoen inwoners = 231 x groter dan Nederland
  China, 1,3 miljard inwoners = 225 x groter dan Nederland
  Rusland, 144,5 miljoen inwoners = 402 x groter dan Nederland
  Afrika, 1,2 miljard inwoners = 714 x groter dan Nederland
  Zuid Amerika, 422 miljoen inwoners = 419 x groter dan Nederland
  India, 1,3 miljard inwoners = 77 x groter dan Nederland

 13. Lugar

  “De Klimaatwet is aangenomen in de Tweede Kamer. Reken maar dat het pas na de komende verkiezingen bij u thuis echt duidelijk zal gaan worden hoe dat voor een Nederlands huisgezin gaat voelen. Wat het opbrengt weten we al: Niets.”

  Bron: Twitter

 14. Lugar

  “Baudet noemt Klimaatwet ‘een voodoopraktijk, een schimmenspel’: ‘Jullie zijn verantwoordelijk voor enorme armoede in Nederland en ik weet zeker dat de kiezer jullie ervoor zal afstraffen’ FvD, PVV, SGP en ook PvdD stemmen tegen. De wet werd aangenomen met 112 voor en 27 tegen”

  Bron: Twitter

 15. Hoofd

  Opwarming van de aarde ten gevolge van CO2 uitstoot is onzin. Bekijk de uitleg van
  Prof. Don Easterbrook

  Legendary Climate Change Senate Hearing
  https://youtu.be/ofXQdl1FDGk

  1. Siemien

   Co² uitstoot heeft ook niets met “klimaatverandering” te maken, dit is een zeer gekleurde opmerking..

   1. Siemien

    “Klimaatverandering” vindt namelijk helemaal niet plaats vandaar mijn gekleurde opmerking…

  2. Lugar

   “Opwarming van de aarde ten gevolge van CO2 uitstoot is onzin.”

   Dat is juist. Leg dat maar eens uit aan een klimaatgelovige! Er komt nog een afrekening met dit miljardencircus!

   En als Nederland denkt dat ze de wereld kunnen verbeteren heb ik nog een nuchter rijtje van landen die (nog) niet meedoen aan deze waanzin:

   Amerika, 325,7 miljoen inwoners = 231 x groter dan Nederland
   Rusland, 144,5 miljoen inwoners = 402 x groter dan Nederland
   Colombia, 47 miljoen inwoners = 26 x groter dan Nederland
   Turkije, 80 miljoen inwoners = 18 x groter dan Nederland
   Iran, 82 miljoen inwoners = 38 x groter dan Nederland
   Irak, 39 miljoen inwoners = 10 x groter dan Nederland

   1. Siemien

    En Afrika niet vergeten, ik meen 730 x groter dan Nederland..

    1. Lugar

     @Siemien: Zeker, en er zijn nog een paar landen die natuurlijk veel groter zijn dan Nederland en die ook geen haast maken op de manier waarop “wij” dat menen te moeten doen.

     Deze miljarden kostende verlakkerij is van een ongekende orde! Het is leeg- en weggooien van kostbaar verdiende middelen, geld waarmee wij kunnen innoveren, onze ouderen kunnen verzorgen, onze welvaart op peil houden en onze kinderen een betere toekomst kunnen geven.

     Op 20 maart 2019 volgt de afrekening!

     1. Siemien

      @Lugar uiteraard rekenen wij af volgend jaar, zeker weten…

 16. poldi

  Het klimaat is door linkse krachten gekaapt en wordt gebruikt (misbruikt) om links gedachtengoed door te drukken: industrie (aandeelhouders) moeten betalen, lagere inkomens moeten ontzien worden bij hogere klimaatbelastingen (nivellering) en de staat moet een grotere rol gaan spelen.

  Kortom, niks klimaat. Gewoon linkse drammerij om zo snel mogelijk een socialistisch koninkrijk te stichten. Met klimaat politici en milieu apparatsjiks aan het hoofd. Als een nieuw politburo. Alles wetend. En alles bedisselend voor het volk.

  Gele hesjes, verzamelen!

  1. Lugar

   “Gele hesjes, verzamelen!”

   De afrekening begint op 20 maart 2019.

   1. Siemien

    Het zou mooi zijn als Nederland eens, net als in de jaren 80 tegen de atoom/neutronenbommen, op stond..

    1. Meriadoc Brandebok

     Over revoluties en dergelijke zie Romeinen 13:2.

     1. Fortiori

      Verhelderend

     2. Meriadoc Brandebok

      Inderdaad!

   2. Heinz

    Het lijkt wel profetisch. Het is de tijd van de door Koot & Bie bedachte term “doemdenken”

    1. Lugar

     @Heinz: Ik ben toevallig groot fan van Koot & Bie, vooral omdat zij juist verschillig waren/zijn en (destijds) zo overduidelijk opstonden en tekeer gingen tegen de gevestigde politieke machten, en dat gold ook voor de oprukkende EU en de betittelzucht. De Tegenpartij was daar een exponent van.

     Maar beste Heinz, wat je zegt zeg je eigenlijk ook weer niet, je zegt eigenlijk helemaal niets. Het is allemaal zo inhoudsloos, zo zwakjes, lafjes, week en mistig. Kun je het niet of wil je het niet?

 17. Lex

  Ja hoor prachtige hoor die milieu maatregelen. De argeloze burger die betaald binnenkort gewoon de rekening.

  En het klootjesvolk accepteert het gewoon, het referendum zover de regering zich hier iets van aantrok hebben ze afgeschaft.

  Het hele klimaatakkoord word ons letterlijk door de strot geduwd.

  Vraag me af hoeveel huishoudens er zonder energie komen te zitten omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen.

  Energie het word een luxe product, wat alleen mensen met geld zich kunnen veroorloven, Het is geen eerste levensbehoefte meer. Las ook dat de prijs voor water de komende jaren explosief zal gaan stijgen.

  Ja maar het word verrekend in het totaal financieel plaatje. Lulkoek ja voor de mensen met een goede baan die het kunnen verrekenen met de belastingaangifte.

  Niet voor de minima met een AOW of een bijstandsuitkering. Die hebben gewoon dikke pech.

  De hoogste tijd dat dit kabinet gaat vallen net als in België.

  1. Lugar

   @Lex: “Het hele klimaatakkoord word ons letterlijk door de strot geduwd. ”

   Als het nu daadwerkelijk nut zou hebben, zoden aan de dijk zou zetten en noodzakelijk was, ja dan kon ik er nog begrip voor opbrengen. Maar het is nóg erger! Het is nutteloze flauwekul, de miljarden aan heffingen en belastingen die ons uit de zak worden geklopt zijn we kwijt aan bulls*t, daar kunnen we naar fluiten zonder dat daar daadwerkelijk iets voor terugkomt. Inmiddels bestaan er talloze modellen en voorbeelden die dat overduidelijk aantonen.

   Op 20 maart 2019 gaan we hiermee afrekenen, deze waanzin moet namelijk eerst nog door de Eerste Kamer en die wordt tegen die tijd ruimschoots bevolkt door PVV & FVD die hier, volkomen terecht, mee zullen afrekenen!

   Nog even voor de nuance en het perspectief, Nederland (Den Haag) trekt namelijk graag grote schoenen aan:

   Landen die (nog) niet meedoen aan het mondiale klimaatakkoord:

   Amerika, 325,7 miljoen inwoners = 231 x groter dan Nederland
   Rusland, 144,5 miljoen inwoners = 402 x groter dan Nederland
   Colombia, 47 miljoen inwoners = 26 x groter dan Nederland
   Turkije, 80 miljoen inwoners = 18 x groter dan Nederland
   Iran, 82 miljoen inwoners = 38 x groter dan Nederland
   Irak, 39 miljoen inwoners = 10 x groter dan Nederland

 18. wheelboy

  Onze Politici weten niet eens hoe eea in mekaar zit . Ze lullen elkaar na of tegen zonder zich te vergewissen of eea wel kan . Als we echt een co2 vrije maatschappij willen dan zou dit in 30 jaar moeten kunnen . Maar niet op de manier zoals het nu gaat . zoals de politici nu praten is het zelfde als zeggen ik schaf eerst een auto aan ga dan werken en dan mn rijbewijs halen .

  Als je echt 100% co2 vrij wil zijn dan kan je dit denk ik makkelijk halen . Maar dan moet je eerst bij de basis beginnen .Nl eerst het gehele elektrische net aanpassen van centrale tot aan het huis . Als je eerst begint met nu elektrische wagens en warmtepompen (wat bij 85% van de huizen niet eens kan) te promoten dan dondert straks om 1800 als iedereen zijn warmtepomp en tesla aan de stroom hangt en aanzet het energie net in mekaar . Onze wijktrafo’s wijkcentrales bekabeling hoofdstations centrales kunnen dit niet aan . Dan zul je eerst moeten beginnen met de keuze te maken bouwen we kerncentrales op thorium uranium enz . Dit alleen heeft al 15 tot 20 jaar nodig om te bouwen enz .

  Dan de rekening bij de Burger neer leggen . Die wordt al decennia lang bij de burger neer gelegd . Zo betalen we 200% belasting op ons aardgas 300% op onze electra . Dan de BPM Co2 heffingen op aanschaf nieuwe wagens .Dan de accijnzen op Brandstoffen . Als de regering al dat geld eens aanwend om de energie transitie te verwezenlijken dan komen we een heel eind zonder dat het nog meer moet kosten . Als de div regeringen in NL al decennia geleden de beslissing genomen had om de zgn milieu belastingen ook daadwerkelijk voor het milieu gebruiken dan hadden we nu al een heel eind op weg kunnen zijn . Ook nu weer een mooi voorbeeld van milieu belasting die zijn doel voorbij schiet . De 7euro tax op een vlieg ticket . Denk je nu werkelijk dat daardoor een mens thuis blijft van vakantie ? Nee een maatregel had kunnen zijn wij verbieden vluchten korter als een aantal Km waar bv de trein een alternatief kan zijn

 19. ruudjeenjose

  De milieubeweging zal worden opgeheven als de PVV aan de macht komt. Weg met die luchtfietserij.

  1. Dreverhaven

   Bedoelt u hiermee ook WNF ? en Greenpeace die Japanner ervan wil weerhouden om de walvis te slopen voor wetenschappelijke doeleinden ?

 20. Lex

  Moet je kijken als PVV samen met FVD aan de macht komen het eerste dat een rot schop krijgt is deze absurde klimaat gedoe en weg uit het klimaat overleg.

  Het gaat de burger hoe je het draait of keert bakken met geld kosten.

  Walgelijke ontwikkeling waar wij burgers totaal geen invloed op hebben, ja eens per 4 jaar als er verkiezingen zijn. Ik hoop veel eerder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.