Vijf voornemens voor mannelijke studenten om 2019 nog beter te maken

Het jaar 2018 zit er bijna op en in plaats van terugkijken is het voor studenten veel interessanter om vooruit te kijken. De bloem der jeugd moet natuurlijk iedere dag geplukt en ook 2019 kent ook weer 365 dagen en evenveel kansen om allerlei keuzes te maken die geweldig en wat minder uitpakken. Als student sta je voor de immense taak om de complexe wereld om ons heen enigszins te begrijpen of dat te benaderen. Lastig. En ja, wat kun je er eigenlijk over zeggen. Sceptisch als ik altijd ben heb ik dus eens nagedacht over hoe je 2019 tot een nog succesvoller studiejaar kan maken. Niet alleen voor jullie, maar ook een beetje voor mijzelf.

1. Bouw een netwerk

Een netwerk is cruciaal voor velerlei zaken en je kunt ze overal opbouwen. Vaak verschilt de aard van het sociale contact wel, denk aan sportverenigingen, het uitgaansleven, studieverenigingen, het corps, en zo voorts. Studenten zijn dan ook echt een community en je kunt mensen uit jouw leeftijd leren kennen en levenslange vriendschappen opbouwen. Niet alleen leuk voor hedonisme in de kroeg, maar ook nuttig voor later. Ook lezingen en workshops zijn reuze interessant voor het opbouwen van een netwerk. Tal van interessante personen worden je letterlijk voor de voeten geworpen als student. Na je studie kun je via je netwerk ook sneller aan een baan komen. Bouwen dus aan dat netwerk!

2. Vermijd het rente-instrument

Absoluut belangrijk. Het rente-instrument wordt relevant voor de hoogte van de rente van je studieschuld. Dit is nieuwe informatie. De studentenbonden zijn er niet blij mee en daar zijn zeer goede redenen voor te bedenken. Vanaf nu wordt het dus noodzakelijk dat je de studieschulden zoveel mogelijk gaat beperken. Als je onder het stelsel valt waarbij het rente-instrument geldt is dit absoluut belangrijk. Anders ga je bij stijgende rentestanden steeds meer betalen zonder af te lossen. Door lagere schulden te houden, hoe dichter bij de nul, voorkom je dit. Om Italiaanse toestanden te voorkomen dus zeer handig. Als je onvoldoende inkomen hebt kun je beter gaan werken naast je studie en langer over je studie doen. Party time van de jaren ’80 is over.

3. Regel een mentor

Een oudere mentor is cruciaal, tenminste dat vind ik. Als jongere opgegroeid in de organisatie van het Wachttorengenootschap had ik er ook één. Hij was een geweldige mentor. Scherp, intelligent en gewoon iemand waarmee je kan sporten en gamen.  Een mentor hoeft niet altijd een persoon te zijn van je onderwijsinstelling, maar die bieden vaak wel gesprekken aan met loopbaanbegeleiders. Dat is mooi om de studievoortgang te bespreken, maar voor de diepere gesprekken en vriendschappelijke band moet je bij een mentor zijn. Deze kan je bijstaan met wijze adviezen zodat je niet de zoveelste student bent die beginnersfouten maakt.

4. Genotsmiddelen

Veel studenten komen in aanraking met genotsmiddelen zoals drank en drugs. Je hoofd erbij houden dus!

5. Doe praktijkervaring op

Praktijkervaring is immens belangrijk. Bijvoorbeeld bijbaantjes of stages. Het biedt echt allerlei voordelen. Je doet er vaardigheden op. Bouwt een netwerk buiten je studie om en het is handig om het rente-instrument zoveel mogelijk te vermijden. Plus je kunt kennis in de praktijk gaan toepassen. Er zijn diverse manieren om praktijkervaring op te doen. Sommigen bezorgen pizza’s, anderen doen bediening, je kunt werken als callcenter agent, studentbestuurders of redactielid van een krant. Die praktijkervaring helpt je mooi op weg om uit te blinken en het staat ook goed op je curriculum vitae. Ten slotte kun je bijbaantjes gebruiken om te achterhalen wat je leuk vindt om te doen. Vind je sales maar niets, probeer dan eens iets in de markting.

Ook kun je actief worden in de medezeggenschap van je universiteit waarmee je politieke ervaring opdoet en zelfs verkiezingen organiseert. Zo behaalde onderstaande team van Letteren Vooruit in 2017 een magistrale verkiezingsoverwinning. Van 3 naar 6 zetels (van in totaal 9)!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Onzin456

  Allemaal onzin, ik ben zelf 20 kersverse student die zijn Propedeuse zonder onvoldoendes heeft gehaald.

  1. Ga zuipen tot de max. Zorg dat je ergens uitkomt terwijl je niet weet waar je bent (zolang het in een meids dr bed is)
  2. Leen maximaal van de regering (enigste lening die ooit zo goedkoop zal zijn)
  3. Klopt, je mentor is erg belangrijk met elke zaak.
  4. Ga lekker veel blowen, bouw je contacten mee op. (Ga daarna met ze sporte ofzo)
  5. Klopt ook, goede stage regelen wanneer je dat moet doen voor school. Ga zelf als een “workplace consultant” werken in londen, niks staat beter op je CV, dus zoek iets goeds.

  Groetjes! En beste wensen
  PS. Voor alle taalnazi’s ik doe een engelstalige studie dus sorry voor mijn taalgebrek.

  1. Siemien

   @Onzin456

   “Ga lekker veel blowen, bouw je contacten mee op. (Ga daarna met ze sporte ofzo)”

   Ben jij wel helemaal lekker in je hoofd?

   1. Onzin456

    @Siemien

    Het is onzin

 2. Siemien

  Hoooooooooooooooooo dit mag niet dit is niet divers en stereotype gedrag daar staat in Nederland “discriminatie” op..

  1. Raveltje

   Ja, discriminatie van eigen bevolking, die wordt het steeds zwaarder
   En moeilijker gemaakt. Wat in theorie wordt bedacht is in de praktijk
   vaak onmogelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.