Troostprijs! ‘Allerbeste cv van Nederland’ is opeenstapeling designfouten en onkunde

Zarina Ardjoen zou volgens een expertjury de ‘allerbeste cv van Nederland’ hebben zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad. Hartstikke mooi natuurlijk, zo’n prijs, maar wat koop je er voor als het document niet goed in elkaar zit? De vraag is dan ook hoe de ‘experts’ tot de conclusie zijn gekomen dat Ardjoen’s cv zo goed is. Ja, er staat een foto op. En inderdaad, ze maakt gebruik van hippe kleurtjes en iconen. Maar het ‘beste cv’? Nee, absoluut niet.

Een goed cv draait om twee dingen: inhoud en het ontwerp. Als de inhoud niet goed is kan het design dat onmogelijk goed maken en vice versa. Maar behalve inhoud is het door de vakjury van SollicitatieLAB gekozen cv vooral een opeenstapeling van designfouten. Hieronder ziet u het cv dat volgens SollicitatieLAB het beste cv van Nederland zou zijn. Het ontwerp zou ‘opvallen’ qua ‘kleur en uitstraling’.

Ardjoen is ‘adviseur’ bij het UWV om daar mensen aan een baan te helpen. Een nutteloos baantje overigens, betaald door de belastingbetaler. Want iedereen die wil werken heeft eigenlijk geen hulp nodig bij het zoeken ervan, zeker niet van het UWV dat miljarden verspilt aan falende ICT-projecten. Ardjoen geeft mensen ‘advies’ over hoe ze cv’s in elkaar moeten zetten. Wat een grap! Als we het cv even onder de loep nemen dan zien we hoe onprofessioneel het eigenlijk eruit ziet. Het is een opeenstapeling van ontwerpfouten.

Het contrast tussen de kopteksten, broodteksten en achtergrond kleur is gering. Hierdoor is de tekst niet goed leesbaar. Maar er is nog veel meer mis, kijkt u even mee?

Het 'cv van het jaar'. Bron: Screenshot Algemeen Dagblad.
Het ‘cv van het jaar’. Bron: Screenshot Algemeen Dagblad.

Het eerste dat opvalt aan ‘het cv van het jaar’ is de beperkte ‘ruimte’ tussen de content. Bovenin staan ‘opleidingen’ en ‘trainingen’ te dicht op elkaar gepropt. Er zit nauwelijks regelafstand tussen de regels waardoor het geheel ‘opgepropt’ overkomt. Ook zit er te weinig witruimte tussen de verschillende tekstgebieden, bijvoorbeeld de afstand tussen het deel ‘opleidingen’ en ‘profielschets’. Dit laat het geheel rommelig en onprofessioneel overkomen. Als je niet kunt ontwerpen, houd je dan bij ‘je leest’.

Maar het wordt nog gekker. Aan de linkerkant zien we echt een ‘clusterfuck’ aan iconen. Twee keer een huisje, een telefoon, een brief, een locatie-icoon. Allemaal chaos waar je niet wijzer uit wordt. Wat betekent het allemaal? De linkerzijde van het cv is dan ook een kakofonie van iconen waar niemand wijzer uit wordt.

Ander voorbeeld: het kopje ‘computervaardigheden’. Hieronder staan 6 iconen van 6 verschillende softwareprogramma’s. Betekent dit nu dat Ardjoen een absolute expert is met al deze programma’s? En hoe vaardig is dit dan precies? Verwarring dus. Leuk dat je laat zien dat je iets kunt met Excel, maar hoe verhoudt zich dat tot de vaardigheden met Word of LinkedIn? Ook de wijze waarop haar taalvaardigheden worden getoond roept meer vragen op dan dat het ‘verkoopt’. Geen gestandaardiseerde beoordeling middels de EF-ranking, maar een paar sterretjes. Wat betekent dit?

Het ‘cv van het jaar’ lijkt dan ook vooral een aanmoedigingsprijs te zijn. Want het design is niet slecht, maar er worden wel héél veel fouten gemaakt. Als je niet weet hoe je pagina’s moet ontwerpen kun je je beter ‘bij je leest houden’. In het geval van Ardjoen betekent dit het ‘verbinden van statushouders met de samenleving’ en ‘het adviseren van mensen in de zoektocht naar een baan’. Laten we hopen dat Ardjoen daarbij geen tips geeft voor de grafische vormgeving want dan loopt straks iedereen rond met rommelige cv’s.

Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe de bovenkant van Ardjoen’s cv er ook uit had kunnen zien:

Een 'verbeterd ontwerp' van Ardjoen's winnende cv. Duidelijekr, strakker en professioneler.
Een ‘verbeterd ontwerp’ van Ardjoen’s winnende cv. Duidelijekr, strakker en professioneler.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Siemien

  En de foto is zwaar geshopt

 2. fockingworst

  In deze moet ik Teunis volledig gelijk geven.. Kansloze cv die de hemel in word geprezen omdat mevrouw een hoofddoek draagt.
  En precies wat Teunis zegt het uwv de sectie die advies geeft voor werkzoekende onnodig is als je werk zoekt en wil werken vind je die wel via indeed monsterboard linkdinn etc.

  1. HendrikJan

   Kansloos is te cru, maar als ik een tafellaken zie als hoofdbedekking, moet ik bijna denken, welke taal mis ik in het rijtje van vier of vijf.?
   Let op, er staat bijna denken.

  2. Ad Infinitum

   Ik wil niet onbeleefd zijn @fockingworst, maar als u solliciteert zou ik toch iets beter letten op zinsopbouw en taalfouten proberen te vermijden. (wordt)…Het UWV verzorgt ook online sollicitatietrainingen. Zo zit dat !

   1. Lugar

    #taalneuqer-alarm

    1. Siemien

     😉

    2. Ad Infinitum

     🙂

   2. Top

    Je hebt goed opgelet, tijdens de verplichte cursus ‘solliciteren’ van het UWV. Maar een baan voor je? Nee, nog steeds niemand die je hebben wil. En ik kan je vertellen waarom niet. Je denkt, dat je een betweter bent. Maar, het zal wel een bedplasser zijn. Luisjes zoals jij, hebben in mijn bedrijf geen kans.

 3. TD

  Zarina Ardjoen werkt als adviseur bij het UWV om daar mensen aan een baan te helpen?
  Iemand die werkt bij een overheidsinstelling mag wat mij betreft géén hoofddoek dragen!
  Dit is Nederland en dus geen islamitisch land.
  Het CV verhaal is bijkomstig en onbelangrijk.

 4. Original NL

  Altijd grappig als een hoofddoekje autochtonen advies moet geven om aan een baan te komen.
  Door positieve discriminatie zie je veel hoofddoekjes bij gemeenten, belastingdienst en ziekenhuizen.
  Een normale werkgever zit niet op de drager van een hoofddoek te wachten.

  1. Original NL

   En ook niet op figuren vol met tattoos.

   1. TD

    Original NL:
    Hoezo tattoos,nederland zit vol met mooi blanke jonge vrouwen zonder tattoos.
    Ben je islamlover?

    1. Original NL

     Waar slaat dat nou weer op TD?

     1. TD

      Original NL:
      Op positieve discriminatie,notabene met hoofddoek!
      En je doet alsof Nederlandse jonge vrouwen overwegend tattoos hebben

     2. Original NL

      …..En je doet alsof Nederlandse jonge vrouwen overwegend tattoos hebben.
      Waar staat dat in godsnaam??
      Ik heb het over tattoo dragers in het algemeen.
      En moslims??…Minder minder .

  2. Aytas

   Ik heb tatoos en mijn werkgever vindt het geen enkel probleem. Jouw bedrijf zou door vooroordelen de meest gekwalificeerde laten gaan. Geen bedrijf leiden is mijn advies.

   1. Original NL

    Zo zo ..in de meeste gevallen is het IQ omgekeerd evenredig met het aantal tattoos!
    Een werkgever die een gastvrouw/ man met een smoelwerk vol inkt aan zijn receptie heeft staan moet ik nog tegenkomen.

    1. Lelygattet

     Wel eens in een Thais bordeel geweest? Aytas, klinkt wel een beetje oosters

   2. Koos sssss

    Hangt af van het soort werk en de plaats van de tattoo’s. Als je slechts een dikke pijl naar links hebt staan op je rechter bil, met daarboven de tekst: “insert coin here” zal je er niet zoveel last mee hebben.

    1. Lugar

     Een badmeester komt daar misschien toch niet mee weg.

   3. Top

    En het liegen, heb je van huis mee gekregen en is standaard in de familie. U heeft helemaal geen baan. Echt zielig, als je daarover moet liegen, om hier niet door het mandje te vallen. Bah!

  3. Kees Kroket

   In een restaurant keuken is een hoofdoekje wel gewenst. Wapperende haren boven de frituur is niet zo fris. Vooral de dames die voortdurend in hun haardos graaien.

 5. lIN-T

  ‘Out of the box denken bezorgt mij geen angst’ is hardstikke krom Nederlands.

  Dit is pure allochtonen propaganda, heeft het ministerie van waarheid dit beslist?

  We leven in 1984 mensen, de waarheid is dood.

 6. Piet Patat

  Laat mevrouw eerst die vormeloze verzameling textiel eens weg doen. Als werkgever zit je niet te wachten op uitingen van geloof ( lees : onderdrukking in dit geval )
  Voor de rest een hoop blah blah blah.
  Zoiets gaat bij ons gelijk de vuilbak in.

  1. Lugar

   “uitingen van geloof”

   Het is nog erger, het is een uiting van superieuriteit, het is een uiting van islam, een uiting van onderdrukking, een uiting van religie waarmee de islamisering van ons land steeds reëler wordt.

  2. Kees Kroket

   Zit u ook in de horeca ?

 7. Fortiori

  DSS zegt het! Wauw ! Jawel, deze cv lijkt nergens op. Geen hyperbole titels, geen gebruik van chocolade letters, noch hoaxes.Gewoon niks, nada. Hartverscheurend is het niet. Het zal wel aan de naam liggen…die erboven staat.

 8. Gerlos

  Zonder hoofddoek, wat gewenst is, zou deze dame veel beter tot haar recht komen.

 9. Koos sssss

  Overeenkomstig het Verdrag van Marrakesh. Verhul problemen met migranten, blaas kleine succesjes van migranten op tot grote proporties en probeer zo een positief beeld over migratie in de samenleving neer te zetten.

  De wanhoop is zo groot, dat zelfs het knutselwerkje van die kopvod-aapje voor successtory moet doorgaan. Terwijl het uwv toch wel de ultieme minkukelclub is.

  Overigens weet ik uit betrouwbare bron, dat kranten van de Persgroep (waaronder AD) meer lezers heeft die ouder zijn dan 74 jaar, dan lezers geboren na 1974. Dan hebben we het over de verhouding 300:1. Dus dit veredelde huis aan huisblaadje zal over een jaar of 7 haar deuren definitief sluiten omdat de meeste abonnee’s dan dood, of tenminste seniel zijn.

  1. Aytas

   Vertel mij eens expert wat is het marrakech verdrag? Geen onzin verhaal het hele plaatje.

   Dit is een prima cv. Je bent gewoon jaloers dat jouw kinderen en kleinkinderen de slag gemist hebben.

   Iedere krant ook dat NSB votje heeft het zwaar, het enige slimme van hen is dat ze voor de onderbuik schrijven.

   1. Koos sssss

    Geestig commentaar. Ik dacht altijd dat die deugende lezertjes van deze bladen geen onderbuik hadden.

    Overigens hebben mijn kinderen het bepaald iets verder geschopt op de arbeidsmarkt; uiteindelijk kom je bij een beetje bedrijf niet binnen met een leuk knutselwerkje, maar doet een geloofwaardig verhaal het beter.

    Toegegeven, UWV staat nogal ver van de echte mensenwereld af.

   2. Scarletti

    Is het uw eigen CV dat u zo fel reageert?
    Nou dan klopt mijn stelling van eerder deze dag. “Als u al een baan heeft is het bi de (semi-) overheid en wordt u betaald uit de staatskas”.

   3. Bosche draak

    Nou ga jij toch lekker aan je baas vragen of er plek is voor nog eentje?
    De cv is slecht leesbaar en incompleet verder is de vrouw absoluut niet presentabel.

  2. Lugar

   “Overeenkomstig het Verdrag van Marrakesh.”

   Inderdaad ook het eerste waar ik aan dacht.

 10. Aytas

  Mooi cv. Op alles is wat aan te merken maar je zeurt.

  Een sollicitatie coach kan een zeer goede investering zijn. Alles beter dan mensen afhankelijk houden. Het UWV functioneert op veel vlakken niet maar dit is een goede zaak.

  Ik ben het met je eens dat jouw design rustiger oogt maar in vergelijking tot wat wij vaak binnen krijgen vindt ik dit ver boven gemiddeld.

 11. santiago

  Zou kunnen, maar wat moet je met zo’n paasei. Niet representatief. Mag allerlei dingen niet en moet allerlei rare dingen wel. Blijft moeilijk. Misschien iets voor een call-centre, dat is te zeggen, als ze duidelijk kan articuleren.

 12. DeBruijn

  Voor een HBO’er heeft ze weinig kennis van zinsopbouw en punctuatie.

  Het lijkt erop dat zij gekozen is omdat zij van allochtone komaf is, ofwel positieve discriminatie. Daar doe je mensen geen plezier mee.

  1. santiago

   moet ik altijd denken aan een programma de neger omdat het moet. Ja, dan moet het he.

  2. Ad Infinitum

   Ook interpunctie…gelukkig kunnen we van Teunis Dokter nog veel opsteken.

 13. Rien Noppen

  Als dit meisje geen hoofddoek had gedragen was dit artikel wellicht niet geplaatst.

  1. Scarletti

   Waarde heer Noppen, daar slaat u de spijker op z’n kop! Wanneer dit meisje geen hoofddoek had gehad was dit artikel niet geplaatst, simpelweg omdat ze de prijs dan niet gekregen had

 14. MennoF

  Tuurlijk. Knuffel de moslims maar weer. Altijd weer die linksjes!

 15. Karel de Grote

  Dan hebt u mijn cv nog niet gezien!

 16. Tante Sidonia

  On-Nederlandse naam en on-Nederlands gekleed!
  Onverschillig wie haar geholpen heeft, ….maar dat is een kluns.
  Term: als “out of the box”, hoe verzinnen ze het! ( Nederlandse CV met Engels termen)
  Door mij wordt ze NIET aangenomen. Daarom werkt ze nu bij de overheid! ( Moslima, dus hoeft ze niet veel te kennen en heeft voorrang)
  Maar goed…………. AD doet aan Moslim-knuffelarij

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.