Troostprijs! 'Allerbeste cv van Nederland' is opeenstapeling designfouten en onkunde

Geen categoriejan 22 2019, 15:00
Zarina Ardjoen zou volgens een expertjury de 'allerbeste cv van Nederland' hebben zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad. Hartstikke mooi natuurlijk, zo'n prijs, maar wat koop je er voor als het document niet goed in elkaar zit? De vraag is dan ook hoe de 'experts' tot de conclusie zijn gekomen dat Ardjoen's cv zo goed is. Ja, er staat een foto op. En inderdaad, ze maakt gebruik van hippe kleurtjes en iconen. Maar het 'beste cv'? Nee, absoluut niet.
Een goed cv draait om twee dingen: inhoud en het ontwerp. Als de inhoud niet goed is kan het design dat onmogelijk goed maken en vice versa. Maar behalve inhoud is het door de vakjury van SollicitatieLAB gekozen cv vooral een opeenstapeling van designfouten. Hieronder ziet u het cv dat volgens SollicitatieLAB het beste cv van Nederland zou zijn. Het ontwerp zou 'opvallen' qua 'kleur en uitstraling'.
Ardjoen is 'adviseur' bij het UWV om daar mensen aan een baan te helpen. Een nutteloos baantje overigens, betaald door de belastingbetaler. Want iedereen die wil werken heeft eigenlijk geen hulp nodig bij het zoeken ervan, zeker niet van het UWV dat miljarden verspilt aan falende ICT-projecten. Ardjoen geeft mensen 'advies' over hoe ze cv's in elkaar moeten zetten. Wat een grap! Als we het cv even onder de loep nemen dan zien we hoe onprofessioneel het eigenlijk eruit ziet. Het is een opeenstapeling van ontwerpfouten.
Het contrast tussen de kopteksten, broodteksten en achtergrond kleur is gering. Hierdoor is de tekst niet goed leesbaar. Maar er is nog veel meer mis, kijkt u even mee?
[caption id="attachment_218336" align="aligncenter" width="673"]Het 'cv van het jaar'. Bron: Screenshot Algemeen Dagblad. Het 'cv van het jaar'. Bron: Screenshot Algemeen Dagblad.[/caption]
Het eerste dat opvalt aan 'het cv van het jaar' is de beperkte 'ruimte' tussen de content. Bovenin staan 'opleidingen' en 'trainingen' te dicht op elkaar gepropt. Er zit nauwelijks regelafstand tussen de regels waardoor het geheel 'opgepropt' overkomt. Ook zit er te weinig witruimte tussen de verschillende tekstgebieden, bijvoorbeeld de afstand tussen het deel 'opleidingen' en 'profielschets'. Dit laat het geheel rommelig en onprofessioneel overkomen. Als je niet kunt ontwerpen, houd je dan bij 'je leest'.
Maar het wordt nog gekker. Aan de linkerkant zien we echt een 'clusterfuck' aan iconen. Twee keer een huisje, een telefoon, een brief, een locatie-icoon. Allemaal chaos waar je niet wijzer uit wordt. Wat betekent het allemaal? De linkerzijde van het cv is dan ook een kakofonie van iconen waar niemand wijzer uit wordt.
Ander voorbeeld: het kopje 'computervaardigheden'. Hieronder staan 6 iconen van 6 verschillende softwareprogramma's. Betekent dit nu dat Ardjoen een absolute expert is met al deze programma's? En hoe vaardig is dit dan precies? Verwarring dus. Leuk dat je laat zien dat je iets kunt met Excel, maar hoe verhoudt zich dat tot de vaardigheden met Word of LinkedIn? Ook de wijze waarop haar taalvaardigheden worden getoond roept meer vragen op dan dat het 'verkoopt'. Geen gestandaardiseerde beoordeling middels de EF-ranking, maar een paar sterretjes. Wat betekent dit?
Het 'cv van het jaar' lijkt dan ook vooral een aanmoedigingsprijs te zijn. Want het design is niet slecht, maar er worden wel héél veel fouten gemaakt. Als je niet weet hoe je pagina's moet ontwerpen kun je je beter 'bij je leest houden'. In het geval van Ardjoen betekent dit het 'verbinden van statushouders met de samenleving' en 'het adviseren van mensen in de zoektocht naar een baan'. Laten we hopen dat Ardjoen daarbij geen tips geeft voor de grafische vormgeving want dan loopt straks iedereen rond met rommelige cv's.
Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe de bovenkant van Ardjoen's cv er ook uit had kunnen zien:
[caption id="attachment_218347" align="aligncenter" width="593"]Een 'verbeterd ontwerp' van Ardjoen's winnende cv. Duidelijekr, strakker en professioneler. Een 'verbeterd ontwerp' van Ardjoen's winnende cv. Duidelijekr, strakker en professioneler.[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten