Amerikanen pas weg uit Syrië als IS verslagen is

Donald Trump’s veiligheidsadviseur heeft tijdens een werkbezoek aan Israël gezegd dat het Amerikaanse leger Syrië pas verlaat als IS volledig verslagen is. Dat meldt de NRC.

Er ontstond flink wat spanning tussen de Koerden, Turkije, de regering van Assad, Rusland, Iran, Irak en Israël toen president Trump aankondigde z’n leger terug te zullen trekken uit Syrië. Vooral de Koerden kwamen daarmee in een benaderde positie terecht want die hopen op een Koerdische staat, maar hebben Turkije in hun nek hijgen terwijl er een IS-offensief tegen ze was gericht.

Veiligheidsadviseur Bolton probeert de gemoederen nu te sussen door als voorwaarde te stellen dat IS eerst verslagen moet worden. Men dacht eventjes dat de kop van de draak er wel af lag, maar toen IS met een 5000-man sterk offensief begon, leek die informatie toch niet hélémáál te kloppen.

Een tweede voorwaarde die Bolton stelt is dat Turkije de veiligheid moet garanderen voor Koerdische strijders die samenwerkten met de Verenigde Staten. Andere landen, met name Turkije, werken nog aan een reactie.

Dit plan leidt er waarschijnlijk eerder toe dat er rust in de keet komt, dan maar gewoon abrupt de biezen pakken en het ze daar uit laten vechten. Op deze manier komt Amerika ook beter uit de verf door niet langer het idee te wekken dat de Koerden gewoonweg zijn gebruikt voor eigen militaire doeleinden.

Of het plan ook daadwerkelijk zo zal werken is nog maar de vraag, er zijn nog zo’n 7 grote spelers aan zet in deze kwestie met ieder net wat andere belangen als de ander.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Gerlos

  Enige en juiste beslissing.

 2. Meester Kong

  Die narcist stikt nog eens in zijn eigen leugens.
  Ons doen geloven dat IS is verslagen vandaar de terugtrekking.

  Ach ja ook na ontmoeting met Kim, Noord -K is geen gevaar meer, ze geven hun nucleaire wapens op …

 3. Willem Bever

  Zeg grote aap….is dat nou een pot verwijt de ketel opmerking? Of kan je nix anders dan azijn pissen.
  Voorlopig ben ik blij met die narcist aan de andere kant want anders hadden die idioten van een IS er nog veel meer hoofden af gesneden dan ze al hebben gedaan.
  En dat is maar 1 van de vele positieve bijdragen die Trump aan de wereld gegeven heeft want wij (in europe) kunnen ons niet eens meer verdedigen tegen de malloten uit het midden oosten. Eea gaat dan wel weer samen met het afschaffen vh leger; volgens
  Kotsziek de weg om te volgen …..ja tuurlijk

  1. Meester Kong

   @Bever
   Iets minder alcohol, zal je goed doen.

 4. Beukman

  Interessant dat notabene befaamde botterik Bolton zijn baasje tegenspreekt.

  Het is nog even afwachten of Boltons woorden moeten worden opgevat als een vrijblijvend advies aan Trump óf als een correctie komend van Trump zelf, die uiteraard nooit zal toegeven dat hij van gedachten is veranderd.

 5. Ries

  Tijdens de driedaagse cursus ‘Trollen voor dummies’ op het R.O.C- is de would-be-kandidaat trollen het volgende geleerd:
  ° Trol nooit op een manier van… ‘Eventueel…’, ‘Het zou kunnen dat…’, ‘Maar je zou ook kunnen zeggen, dat…’, ‘Volgens mij…, en ga zo maar door. Hiermee laat je merken open te staan voor een discussie en een ander de mogelijkheid te geven jouw mening te verbeteren of aana te passen..
  Nee, in plaats daarvan zeg je ‘Het is duidelijk dat…’Wetenschappelijk is bewezen…’, ‘Statistisch bewijs geeft aan’, ‘Dat hoort niet’…, ‘Het zijn ranzige insinuaties’…, ‘Een extremistisch tokkiedorp’…

  Dus poneer een mening altijd als een vaststaand feit.

  Binnenkort les 2 uit de cursus ‘Trollen voor dummies’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.