Brandbommen, stenen en traangas! 100.000 Grieken de straat op voor protest tegen naamsverandering Macedonië!

In Athene zijn vandaag demonstranten slaags geraakt met de politie. Reden voor de demonstratie is de naamswijziging van Macedonië. Wel 100.000 demonstranten gingen de straat op! Dat melden de NOS en het AD.

De gemoederen zijn al enige tijd steeds hoger op aan het lopen in Griekenland. Een aanzienlijk deel van de bevolking vindt dat Macedonië in de toekomst ‘Noord-Macedonië’ moet gaan heten, omdat een regio in Griekenland al Macedonië heet.

U zult wel denken, ‘waar gáát dit over?!’ Stelt u die vraag maar aan de meer dan 100.000 mensen die ervoor de straat opgingen en met stenen, verf en brandbommen de boel onveilig liepen te maken. De NOS rapporteert dat de Griekse politie het aantal demonstranten schatte op 60.000, waar de organisatoren van zeiden dat ze hoopten het tienvoudige op de been te krijgen. Het AD spreekt echter van 100.000 man en meent zelfs dat de Griekse media dit aantal nog hoger inschat.

Ook is de demonstratie totaal niet onder één politieke kleur te bevangen. Zowel linkse als rechtse extremisten probeerden het parlement te bestormen. Premier Tsipras overleefde maar net een motie van wantrouwen, waardoor hij een akkoord omtrent te naamswijziging kon ratificeren.

Ruzie om de naam is al dertig jaar aan de gang, sinds de onafhankelijkheid van het land dat zich toen Republiek van Macedonië heeft genoemd. Volgens de Grieken hebben zij een historisch recht om de naam Macedonië te gebruiken en is wat zich Republiek van Macedonië noemt, een Slavisch volk dat zich zo’n 1000 jaar geleden in het land heeft gevestigd.

Er zou dus geen enkele relatie met de Griekse cultuur zijn, ondanks dat de republiek Griekse symbolen van de Griekse historie gebruikt. De angst van de demonstranten is dat de republiek ooit aanspraak zal proberen te maken op de Noord-Griekse provincie Macedonië, wat dan tot hun territorium zou behoren.

Als dat allemaal echt zo is, kan ik mij er best wat bij voorstellen dat men zo heftig reageert. Het gaat dan namelijk om identiteit en culturele toe-eigening van een totaal ander volk. Nu is dit natuurlijk moeilijk te bevatten voor de kosmopolieten van vandaag, maar die zullen de plank toch weer misslaan door de redenen voor de onrust te zoeken in ‘sociaal-economische factoren’ als werkloosheid, de nasleep van de crisis en algehele onvrede onder de bevolking. Één ding is zeker, de Griekse regering krijgt nog heel wat te verduren de komende tijd!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. HendrikJan

  Ook zonder Geel hesje heerst in Europa de onvrede.

  1. Lugar

   @HJ: Inderdaad, aan tekenen geen gebrek, al wil de heersende elite (Timmermans c.s.) ook volgaarne anders doen geloven. Ze hebben mij nooit gehad!

  2. Aytas

   Zei hij genietend en hopend dat hij een burgeroorlog gaat meemaken. Extremisten zijn baggervolk.

   1. Groeneveld

    “Extremisten zijn baggervolk.”
    ————————————————–
    Zei Aytas over zichzelf. En zelfkennis is het begin van alle wijsheid, zullen we maar zeggen. Veel succes handtas!

    1. Aytas

     Ik heb nog nooit geweld gepredikt of toegejuicht. Je lult weer eens uit je nek.

 2. Spaanse kok

  Quote:
  Een aanzienlijk deel van de bevolking in Griekenland vindt dat Macedonië in de toekomst ‘Noord-Macedonië’ moet gaan heten, omdat een regio in Griekenland al Macedonië heet.
  U zult wel denken, ‘waar gáát dit over?
  .
  De beste uitleg van het probleem.
  Nu snap ik het.

  1. Arie B

   De vlag kan uit!

 3. Aytas

  ‘Nu is dit natuurlijk moeilijk te bevatten voor de kosmopolieten van vandaag, maar die zullen de plank toch weer misslaan door de redenen voor de onrust te zoeken in ‘sociaal-economische factoren’ als werkloosheid, de nasleep van de crisis en algehele onvrede onder de bevolking.’

  Hier sla jij de plank volledig mis. De geschiedenis heeft uitgewezen dat in tijden van economische tegenspoed dit soort zaken veel meer spelen dan in voorspoed. Je hebt natuurlijk altijd een groep die hards maar de problemen beginnen echt met tegenslag, dan is een zondebok nodig.

 4. Marcel4x4

  Idioten om daar over te gaan rellen. Mag dat land niet zelf de naam uitkiezen? Die provincie heet al lang Macedonië dus dan is dat ook een logische benaming vals je onafhankelijk gaat. Of moeten ze dan ineens iets heel anders gaan verzinnen?
  De naam gaat terug tot de Romeinse provincie Macedonië, waar beide gebieden onderdeel van waren, dus beiden kunnen aanspraak maken op de naam.
  En aangezien het ene gebied een land is en de ander een provincie moet dat best kunnen (net als dat er een land Luxemburg is en een Belgische provincie).

  Noord-Macedonië is dan in feite al een compromis en toezegging naar de Grieken. Om eventuele onduidelijkheid te voorkomen. Dus waar doen die dan moeilijk over? Ga je zorgen maken om al die indringers die Griekenland binnen komen, de EU of de kosten van de klimaathoax.

  Verder is het ook niet uniek dat een land/regio dezelfde of vergelijkbare naam hebben.

  België heeft een provincie Luxemburg terwijl er ook een land Luxemburg is. Doet niemand moeilijk over.

  Er is een Belgische provincie Brabant en een Nederlandse provincie (Noord-) Brabant.

  Er is een Nederlandse provincie Zeeland en een land Nieuw Zeeland.

  In de VS zijn diverse plaatsjes met de naam Holland of Nederland.

  In Nederland zijn meerdere plaatsen met de naam Bergen.

  Er is een Zurich in Nederland en een Zurich in Zwitserland.

  Enz. enz. enz..

  Doet ook niemand moeilijk over.

 5. Tante Sidonia

  Volgende week eerste loonstrookje: worden beloftes Rutte waar gemaakt?

  1. marco1

   We wachten in spanning af. Op welke dag krijgt u het loonstrookje?

   1. Spaanse kok

    Op Pay Day natuurlijk.

 6. PMG

  Achterlijke figuren! Dit kost weer eens handenvol geld dat ze ons schuldig zijn. Arrogante macho’s.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.