Chinese Xi Jinping dreigt met geweld tegen Taiwan omwille van ‘One China-politiek’

Xi Jinping van China speelt op de oorlogstrom. Bron: Flickr / GovernmentZA
Foto: Xi Jinping van China speelt op de oorlogstrom. Bron: Flickr / GovernmentZA

Het lijkt een kwestie van tijd voordat spanningen in Zuid-Oost Azie nog verder toenemen. Niet alleen is er een dreigende handelsoorlog, ook worden staatsburgers opgepakt. Zo werd een Chinese topvrouw van firma Huawei vastgenomen en ook een voormalige Canadese diplomaat. In een toespraak liet de Chinese leider Xi Jinping weten dat de ‘One China’-politiek nog steeds springlevend. Onder deze politiek verstaan de Chinezen het consolideren van hun territorium en een ‘anschluß’ van Taiwan bij het vaste land van China. 

De Taiwanese overheid draagt officieel de naam ‘Republic of China’ en haar vlag is dezelfde als die van de oude Chinese republiek van 1912 tot 1949. Die republiek en vlag dateren dus uit een tijd voordat de communisten het land overnamen en Mao de communistische vlag als symbool in gebruik nam.  Het kleine eiland draagt met haar naam en vlag een belangrijke geschiedenis met zich mee en kan in tijden worden gebruikt om de communistische partij onder druk te zetten en te vervangen met meer liberale politici. Het is als het ware een reservekopie van wat China ‘ooit was’ en ook ‘ooit kan worden’ en daarom is Xi Jinping zo gefocust op de ‘One China’-politiek.

Voor de Chinezen is het een geopolitiek risico om een tweede ‘China’ direct als buurman te hebben. Een buurman die revoltes tegenover de communisten kan aanzwengelen en zich gesteund weet door de Amerikanen. Het communistische China ziet Taiwan als een afvallige provincie dat weer bij het moederland moet worden aangesloten. Maar daar hebben de eilandbewoners helemaal geen zin in. Die zien zichzelf niet als ‘Chinees’, maar ‘Taiwanees’. Ze willen zich gewoon niet identificeren met het China van Xi Jinping. Vooral de jongere generatie Taiwanezen hebben negatievere attitudes tegenover China.

Het is dus niet meer dan logisch dat de wereld geschokt reageert op dergelijke uitspraken van Xi Jinping waarin hij zegt ‘geweld niet te schuwen’ om zijn ‘One China’-politiek tot een succesvol einde te voeren. Dergelijke bedreigingen aan het adres van andere soevereine staten verdienen een veroordeling.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

17 reacties

 1.   

  Waarom verdient dit een veroordeling? Wat hebben we te maken met China en Taiwan?

 2.   

  Ook hier weer toont Trump leiderschap en moed.

  Europa klaagt al jaren steen en been over de oneerlijke handelspraktijken van China en vooral het stelen van intellectueel eigendom door China.

  Maar Europa is te bang om op te treden tegen China en dus overtrad China veel regels waarvan ze beloofd hadden zich eraan te houden.

  Trump heeft tijdens de verkiezingen belooft aan deze oneerlijk Chinese handels praktijken een einde te maken. En Trump meent het dan ook.

  Ondanks dat er kritiek is vanuit Europa op Trump vinden veel Europese bedrijven het stiekem wel goed wat Trump doet.

  Immers als Trump de handels tarieven van China naar beneden krijgt en een einde maakt aan het stelen van intellectueel eigendom is dat ook in het voordeel van Europese bedrijven.

  1.   

   ‘Europa klaagt al jaren steen en been over de oneerlijke handelspraktijken van China en vooral het stelen van intellectueel eigendom door China.’

   Het is geen stelen, China erkend het niet. Het is lachwekkend om een land dat zijn bevolking uitbuit te beschuldigen van oneerlijke handelspraktijken. Europa en ook America brengen hun productie zelf weg voor zelfverrijking.

   De rest van de wereld hoeft natuurlijk niet de belangen van het westen op 1 te zetten. Ik verwacht overigens dat het westen nog 1 keer de dienst zal uitmaken en dat China dan zoveel westerse belangen heeft dat zij de dienst gaan uitmaken. Trump gaat ook hier voor korte termijn succes.

   1.   

    Andermans eigendommen niet erkennen en daarnaar handelen staat toch echt gelijk aan diefstal.

 3.   

  Dit is inderdaad een riskante ontwikkeling.

  China heeft een onafhankelijk Taiwan nooit willen accepteren maar voelt zich door Trump verzwakte Amerika nu sterk genoeg om aansluiting af te dwingen.

  1.   

   @Duijndam. Zo is het. Terwijl de democratisch eiland Taiwan vooruit gaat, gaat de grote China steeds achteruit. Omdat zij geen moderne leven en vordering voor 1,3 miljard burgers willen toelaten.

  2.   

   Onder Obama had hetzelfde kunnen gebeuren. Juist de opkomst van de partij van Tsai in 2016 heeft die punt weer op scherp gezet.

 4.   

  Trump toonde onlangs zwakke knietjes inzake de moord op Khashoggi, om toch vooral zijn moorddadige vrienden in SA niet tegen de schenen te schoppen.

  Met Xi ligt het echter anders: met hem heeft hij al ruzie. Maar in zijn eentje bereikt hij niks. De NAVO heeft hij al geschoffeerd, en bij de EU heeft hij ook al weinig vrienden gemaakt.

  Trump gaat nog merken dat zijn “America first” beter kan worden opgevat als “America alone”.

  1.   

   De obsessie die Beukman heeft met Trump begint pathologische vormen aan te nemen.

   1.   

    Wat heb je dat weer uitstekend beargumenteerd, @Floris.

    1.   

     Is dat nog nodig dan?

     1.   

      De vraag stellen is hem beantwoorden, @Floris.

 5.   

  Als puntje bij paaltje komt laat Trump Taiwan keihard vallen. Reken maar als China Taiwan binnenvalt Trump niets doet.

  1.   

   Dat lijkt me juist, en dat snappen ze in China ook.

 6.   

  Gaat wat worden,wat gat Brussel doen in dit geval ,net als Putin een boycot toen hij de Krim in nam ,of lekker de andere kant opkijken ,denk het laatste .

 7.   

  China dreigt al lang Taiwan aan te vallen. Maar nu is het nog erger dan ooit van te voren.
  Omdat de economie groeit in dit stabiel kleine land, die een westers stijl maatschappij heeft. Er wonen nu 23 miljoen Chinezen in Taiwan, die veel meer rechten hebben dan Communist China, die een nu bewolking van over de 1,3 miljard heeft. Waarvan de meeste in grote armoede leven. In plaats van vordering te maken gaat China steeds achter uit. Relaties met Amerika zijn niet best. Discount winkels importeren steeds minder goedkope Chinees goederen. Vele landen importeren liever goederen uit Taiwan.
  Ik heb pakjes heerlijke zuiver losse thee uit Taiwan.
  Als China inderdaad dit progressief buurland aanvalt, dan zal al hel losbreken in het hele gebied! Niet voor niets is Japan bezig hun defensie aan te sterken. Dit agressie van China zal veel uitbreiden. Wellicht zullen zij samen werken met Noord-Korea. Om
  Zuid-Korea aan te vallen…Zal dit kunnen leiden tot WW 3?

 8.   

  Van Kees de Kort op BNR hoorde je vaak over financieel onverantwoord beleid in China. Die moeten daardoor gigantisch in de schulden zitten. Ook veel vertekende cijfers. 9% groei is prachtig, maar dan moet je dat ook terugzien in o.a. grondstoffen, consumptie etc. En die cijfers zijn in China structureel in conflict met elkaar. Er zijn spooksteden, wat kapitaalvernietiging is.

  Vroeg of laat breekt ook in China een economische crisis uit van oudtestamentische omvang. De vraag is, hoe de Chinese massa met dit relatief nieuwe fenomeen om zal gaan.

  Een oorlog leidt de aandacht af van de werkelijke problemen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!