Chinezen pakken Canadezen op en zetten ze achter slot en grendel na achterlijk incident met Huawei-topvrouw

Tja, als je de hele wereld wil domineren met je handelsregeltjes en Chinezen gaat vastzetten, dan krijg je natuurlijk gewoon lik op stuk. Afgelopen week pakten Canadese autoriteiten de Chinese handelsvrouw Meng Wanzhou op n.a.v. een Amerikaans verzoek. Haar misdaad? Een overtreding van de Amerikaanse arbitraire regeltjes over handel. Zo luidt de aanklacht dat de Chinese firma SkyCom handel zou hebben gedreven met Iran, maar bewijzen zijn hiervoor nog niet boven tafel gekomen. Ze werd vervolgens na het betalen van 10 miljoen Canadese dollars op borgtocht vrijgelaten, dus blijkbaar was het grote gevaar minder groot dan een klein geld bedragje en mocht ze al vrij snel weer rondlopen met enkelband en haar paspoort inleveren. Nu pakken de Chinezen dus als ‘return of the favour’ een aantal Canadezen op. 

Dit is wat je krijgt als je achterlijke handelsoorlogjes gaat uitvechten: onschuldige burgers en zakenmensen worden opgepakt door de treiterautoriteiten in Beijing en Ottawa allemaal op aanstichten van de handelsregeltjes van de Verenigde Staten. Zomaar de hele wereld dicteren met wie je wel of geen handel mag drijven lijkt de Amerikanen momenteel niet te lukken. Er is verzet. Dinsdag werd ook al een diplomaat opgepakt als vergelding tegen de acties van de Canadezen. ‘Zo die zit’ moeten ze in Beijing gedacht hebben. De wederdiensten van Beijing als blijk van waardering voor het vastzetten van de Chinese topvrouw van Huawei zijn duidelijk zichtbaar. De kern van de onenigheid tussen de Amerikanen en de Chinezen is dan ook wie het recht heeft te bepalen met wie een land handel mag drijven en welke sancties daarbij gepast zijn.

Volgens China is het vastzetten van haar mensen en hun het paspoort ontnemen in ieder geval ongepast en dat laat ze blijken. Verder zien we bij de Amerikanen dezelfde ‘red scare’ tactieken uit de Koude Oorlog en is het maar heel erg de vraag wie van het wereldpubliek dit soort spelletjes nog niet doorziet. Wie zeg maar denkt dat er een soort van ‘goede’ en ‘kwade’ kanten zijn in dit verhaal.  Zo doen er allerlei spookverhalen de ronde over spionage van de Chinezen middels de telefoontjes. Ach, ongetwijfeld dat Beijing een backdoor heeft ingebouwd, zoals alle grootmachten dat doen. Het is weer wijzen met één vinger naar de ander terwijl vier vingers naar jezelf wijzen. Voor doodnormale burgers zijn staten daarin ‘een pot nat’ en is het hebben van een voorkeur voor de imperialistische Amerikanen of de tenenkrommende Chinezen eigenlijk gekkenwerk.

Hoeveel meer onschuldige personen nog moeten worden opgepakt alvorens de staten weer tot rust komen is nog onbekend.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ritter

  Helaas bevat dit artikel een aantal feitelijke onjuistheden.

  “onschuldige burgers en zakenmensen worden opgepakt door de treiterautoriteiten in Beijing en Ottawa allemaal op aanstichten van de handelsregeltjes van de Verenigde Staten.”

  Of het “onschuldig” is moet nog blijken. Als Huawei inderdaad de boycot regels heeft geschonden is dit bedrijf strafbaar. Canada wacht op de bewijzen die de VS moet aandragen. Ondertussen is deze CEO op borgtocht vrijgelaten zoals gebruikelijk is.
  —————-

  “Zo doen er allerlei spookverhalen de ronde over spionage van de Chinezen middels de telefoontjes. “

  Dat China aan spionage doet (zoals ieder ander land) is geen fabeltje. Het zijn dus geen spookverhalen. Het gaat overigens niet om telefoontjes maar om zeer belangrijke 5G apparatuur.

  Daarom hebben een aantal landen al besloten om geen 5G communicatie apperatuur van Huawei te kopen. Ook in Nederland zijn er door o.a. GroenLinks vragen gesteld over dit bedrijf.

  Huawei ( het bedrijf is opgericht door militairen van het Rode leger) is sterk verbonden met de Chinese overheid. Dus het is een kwestie van gezond verstand om kritische te blijven en je niet op technisch gebied over te leveren aan China.
  ———–
  “Voor doodnormale burgers zijn staten daarin ‘een pot nat’ “

  Het is niet een “een pot nat”. Dat is een naïeve en onjuiste denkwijze. Ideologisch is er een groot verschil tussen onze westerse waarden en levenswijze en de communistische ideologie.

  China probeert nummer 1 van de wereld te worden en alle concurrentie uit te schakelen. Daarbij schermt China haar markt af voor westerse bedrijven en heeft hoge tariefmuren. Ook heeft China maling aan alle regels en steelt intellectueel eigendom.

  Economisch heeft Europa daarvan al grote schade aan over gehouden. ( b,v,denk aan onze zonnepanelen industrie die is weggeconcurreerd door de gesubsidieerde Chinese zonnepanelen industrie)

  De handels oorlog tussen de VS en China is ook in Europees voordeel als het Trump lukt de Chinese tariefmuren naar beneden bij te stellen ( en dus het voor westerse bedrijven makkelijker maakt de Chinese markt te betreden) en een einde maakt aan het stelen van intellectueel eigendom

  1. Aytas

   Onzin en neoliberaal gezwam. China weigert zich de regels die het westen wil hanteren te laten opleggen.

   ‘Als Huawei inderdaad de boycot regels heeft geschonden is dit bedrijf strafbaar.’

   Boycot regels als in evil empire. Wij zijn de enigen die massa vernietiging wapens mogen hebben, wij kunnen er mee omgaan als dat je niet aanstaat vernietigen wij je.

   ‘Huawei ( het bedrijf is opgericht door militairen van het Rode leger) is sterk verbonden met de Chinese overheid. ‘

   Zoals de Amerikaanse grote bedrijven voortkomen uit het Amerikaanse leger, immers het Amerikaanse leger innoveert met belasting geld en geeft de innovatie aan bedrijven die het product verkopen aan de burger. Het is al gebleken dat met Amerikaanse overheidstechnologie ieder mobieltje kan worden gekraakt van afstand. Vice heeft hier een documentaire over.

   ‘Ook heeft China maling aan alle regels en steelt intellectueel eigendom.’

   Wil je hier vanaf zul je zelf weer productie lijnen moeten opzetten en stoppen met het uitbuiten van goedkope arbeidskrachten in China. Je verwacht toch niet dat China alleen voor je produceert en niets met de kennis doet die je daarmee brengt? Overigens sowieso wel eens interessant om te bekijken wie technologisch nu voorloopt. Ik ben in het enige smart city ter wereld geweest doodeng maar technologisch van hoogstaand niveau. Ook is de beste processor op dit moment Chinees. Daarnaast heeft Huawei het beste bestureringssysteem dat niet zichzelf langzamer maakt. Na Samsung Huawei voor mij.

   1. Ritter

    Aytas

    Trump heeft legitieme bedenkingen die ook in Europa gedeeld worden.

    China schermt zijn enorme markt aanzienlijk af voor buitenlandse investeerders. Buitenlandse bedrijven die er wel actief zijn, moeten vaak een joint venture aangaan met een lokale sectorgenoot en daarbij hun knowhow delen. Diefstal van intellectueel eigendom is daarbij schering en inslag.

    Daarbij is er het ‘Made in China 2025’-programma, waarmee Peking zich de komende jaren wil transformeren van ‘fabriek van de wereld’ naar een hoogtechnologische wereldspeler in onder meer IT, biotech en robotica.

    Ook Europa heeft er dus belang bij dat Trump zijn handels punten (vooral het beëindigen van het stelen van intellectueel door China) binnensleept. En dat natuurlijk de Chinese tarief muren naar beneden worden bijgesteld.

  2. Aytas

   Er is sowieso erg veel te zeggen voor het terug halen van productie lijnen. Wat te denken van kennis economie. In Azië maar ook in Afrika ontstaan in de farmaceutische industrie steeds meer kenniscentra.

  3. Nuts

   Goed stuk

 2. tomygun

  Dit is niet de eerste keer dat China iemand op pakt
  maar ojee als het een belangrijke Chinese is.
  Zover ik gelezen heb gaat dit niet zozeer om de verboden
  handel met Iran het heeft iets met een chip temaken
  waar geheim houding opstaat met USA patenten
  dit zou doorgespeeld zijn naar Iran .

 3. Aytas

  ‘Verder zien we bij de Amerikanen dezelfde ‘red scare’ tactieken uit de Koude Oorlog en is het maar heel erg de vraag wie van het wereldpubliek dit soort spelletjes nog niet doorziet. ‘

  Het overgrote deel van de bevolking doorziet het niet. Welk doel denk je dat de war on terrorism heeft gediend? Het enige wat gebeurt is is dat de wereld onveiliger is geworden. Voor crony kapitalisme is dit noodzakelijk, de winsten van de elite stijgen, de gewone burger geeft zijn rechten op onder het mom veiligheid. Door de onveiligheid gaan er extra belastingen naar defensie wat innovatie voor de elite betekent die de innovatie aan de burger kan verkopen. Terwijl de burger dit zelf betaald heeft. Het verleden van MIT geeft hier een mooi inzicht in.

  ‘Ach, ongetwijfeld dat Beijing een backdoor heeft ingebouwd, zoals alle grootmachten dat doen. ‘

  Ook bedrijven doen dit inmiddels, de belangen van Apple en Samsung gaan boven landsbelang. De burger is niet waar het om draait maar het bedrijf.

  Sociaal libertarisme oftewel anarchisme is te verkiezen boven rechts libertarisme wat niet meer dan het recht van de sterkste zal betekenen aangezien zij het non agressie principe schenden aangezien zij uitbuiting niet veroordelen en maar zelfs aanbevelen.

  1. tomygun

   Bootschappen tas zo als gewoonlijk min 100

 4. Ritter

  Huawei is geen gewoon bedrijf zoals b.v. een bedrijf is in een westers land.

  China is een communitische dictatuur en geen bedrijf komt daar van de grond zonder toestemming van de communistische autoriteiten.

  Dus het gezond verstand dicteert dat men daar rekening mee houd als het om gevoelige informatie gaat en kritische communicatie apparatuur.

  Vooral omdat China het plan heeft om in 2025 de grootste economie van de wereld te worden. Dat betekend dus dat concurrenten moeten worden uitgeschakeld. Ook die in Europa!

  Meng ( de gearresteerde CEO) is de dochter is van de oprichter van Huawei, Ren Zhengfei. De oprichter van Huawei is een voormalige ingenieur uit het Chinese leger en dat verleden zorgt tot op de dag van vandaag voor verdenkingen van spionage voor de Chinese overheid door het techbedrijf.

  In Nederland worden de activiteiten van Chinese bedrijven nauwlettend in de gaten gehouden.
  In de Tweede Kamer heeft D66 vragen gesteld over het Australische besluit om Huawei uit te sluiten van biedingen om een 5G-netwerk aan te leggen. Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) antwoordde daarop dat Nederland de risico’s ‘op een zorgvuldige case by case-basis’ bekijkt.

  Eerder vroeg de VVD aan Grapperhaus naar de veiligheid van het voor de politie belangrijke communicatiesysteem C2000, dat het Chinese bedrijf Hytera levert. Grapperhaus liet toen weten de veiligheid daarvan ‘goed in de gaten te houden’.

  En over de “telefoontjes” van Huawei en informatie;

  De “Cloud” van Huawei (zoals ook van de andere Chinese bedrijven) staat in China. Dus alle informatie vanuit de telefoons gaat richting China en is vrijelijk zichtbaar voor de Chinese overheid. Het profiel van de eigenaar van de telefoon wat word opgebouwd kan dus door de Chinese overheid vrijelijk worden bekeken.

  Dat is in het Westen niet het geval. Dan moet er een rechter aan te pas komen en dat soort dingen en zijn er veel organisaties die dit in de gaten houden.

  Het is dus aan een ieder of men dat wil of niet. Dat is een persoonlijke beslissing.

  1. tomygun

   Zeer goed Ritter + 10

 5. Ritter

  Nogmaals , men moet niet naïef zijn.

  Steeds meer landen beseffen dat men zich wat belangrijke communicatie apparatuur zich niet moet uitleveren aan China. Dat land is een communistische dictatuur en heeft een totaal andere (ideologische) agenda dan de westerse landen.

  Na de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland heeft ook de Japanse overheid besloten om de inkoop van Chinese 5G-netwerkapparatuur van Huawei en ZTE te blokkeren.

  De drie voornaamste operatoren in het land (Softbank, NTT Docomo, KDDI) zullen naar verluidt bestaande Chinese 4G-apparatuur in hun netwerken uitfaseren en geen nieuwe 5G-hardware van Huawei of ZTE introduceren. Ook een vierde operator (Rakuten) die binnenkort pas van start gaat, sluit zich daarbij aan.

  “Het is uiterst belangrijk om geen apparatuur aan te schaffen die schadelijke functies insluit, inclusief diefstal en vernietiging van informatie”, zei Yoshihide Suga, de Chief Cabinet Secretary van Japan, tijdens een persconferentie waarin de maatregel werd bekendgemaakt.

  De Japanse providers zullen wel nog steeds smartphones en andere persoonlijke hardware van de Chinese fabrikanten blijven verkopen, omdat die de kern van de communicatiesystemen niet beïnvloeden.

  1. Aytas

   En jij schrijft over ideologische verschillen. Het gaat over natiestaten die alleen als doel winst hebben.

 6. Rosasolis

  Amerika heeft geen recht om te bemoeien met de handelsrelaties van zijn buurland Canada. Hoe zou Amerika voelen als het andersom was? Maar de bezwaren en eisen van Trump wordt door steeds meer genegeerd door de leiders van vele landen. De relaties van Canada en Amerika waren nooit echt goed, en zullen dat waarschijnlijk nooit worden.
  Er was jaren geleden een vreselijke grens oorlog met de Amerikanen die tegen de
  Dominion of Canada was, (zoals het toen heette). Dit staat vast in alle Canadese geschiedenis boeken. Canada is nog steeds lid van het Britse Gemeenschap (British Commonwealth). De handelsrelatie tussen Gr. Brittanie, en Canada is uitstekend en gaat gewoon door. Maar niet zo best met Amerika. De deals met Canada en veel andere landen inclusief China en Iran, gaan ook door. Het is niet voor Trump te eisen dat zij worden stop gezet…Na de recente vreselijke aanslag door agenten van Saudi-Arabie op een rapporter in Turkije, georganiseerd door de kroon-prins van S.Arabie, blijft Trump gewoon doorgaan met handel door deze zeer corrupte moslim land.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.