Gaswinningsdebat: Wiebes (VVD) krijgt de wind van voren in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer is terug van het kerstreces en dat betekent debat! Momenteel over de mijnbouwschade, die in Groningen wordt geconstateerd als gevolg van de gas- en zoutwinning in de regio. Om die schade te herstellen heeft het Rijk geld gereserveerd, maar het model dat wordt gehanteerd krijgt veel kritiek. Voor Groningers is het vaak onduidelijk waar zij terecht kunnen als zij schade willen melden of vergoedingen voor herstelwerkzaamheden willen ontvangen. Gedupeerden worden ‘van het kastje naar de muur’ gewezen. 

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) liet weten er ‘helemaal klaar mee te zijn en dat er eindelijk iets moet worden gedaan’. Opmerkelijk natuurlijk, want Mulder maakt gewoon deel uit van de coalitie van Kabinet Rutte 3, die verantwoordelijk is voor de huidige toestanden. Mooie woorden dus weer van het CDA. Henk Nijboer (PvdA) doorzag de woorden en stelde de vraag of Mulder ‘een motie zou steunen waarin de minister wordt opgeroepen de voorstellen van de regio integraal over te nemen’. Mulder reageerde daarop met een woordenbrij waar niemand iets aan had. Was het nu een ‘ja’ of een ‘nee’?

Ook coalitiepartij D66 speelde het bekende riedeltje af en was ‘niet blij’. Bij monde van Kamerlid Matthijs Sienot (D66) vroeg de partij zich af waarom het allemaal zo lang duurt: ‘waar wachten we eigenlijk nog op? Waarom gebeurt er niets?’ Alle mooie woorden ten spijt, maar het is ronduit opmerkelijk dat coalitiepartijen als D66 en het CDA in de Tweede Kamer aan de kant van de Groningers staan, maar het kabinet waar zij zelf deel van uit maken blijft haperen. Dan vraag je je toch af waar hun loyaliteit ligt, bij de coalitie of bij de Groningers? Waarschijnlijk bij het eerste.

Het gebeuren doet denken aan de woorden van Thierry Baudet (FvD), die onlangs in opspraak raakte toen hij zei dat de debatten ‘beneden zijn waardigheid’ worden gevoerd. Baudet uit vaker kritiek op de oeverloze debatten zoals die over de gaswinning. Ze zouden niet bijdragen aan daadwerkelijke verandering en vooral ‘voor de bühne worden gevoerd’. En als je dan het debat over de gaswinning in de Kamer aanschouwt en je ziet de Kamerleden van de coalitie zich uitspreken vóór fatsoenlijke afhandeling van de mijnbouwschade. Terwijl tegelijkertijd hún eigen kabinet er zo’n potje van maakt dan kun je niet anders dan Baudet een punt geven.

Minister Wiebes kreeg ook kritiek vanuit zijn eigen partij. Dilan Yesilgöz vond dat het tijd was om ‘van woorden naar daden over te gaan’. Maar de bureaucratie in Nederland is zo omvangrijk, de verantwoordelijkheid diffuus, waardoor een simpel herstelproject al moeilijk van de grond komt. Het verhaal van Groningen is dan ook vooral het faillissement van de bureaucratie en het kabinet Rutte 3. De oneindige stroom aan ‘commissies’ en ‘onderzoeksgroepen’ helpen niet om duidelijkheid te verschaffen. Volgens Yesilgöz (VVD) moeten ‘mensen op één plek geholpen kunnen worden, onafhankelijk van de vraag’.

Mooi al die kritieken op de minister, zeker vanuit de coalitie zelf, maar je gaat je toch afvragen wat die debatten nog waard zijn. Toen er miljarden nodig waren om Griekenland overeind te houden was de rekening binnen enkele weken betaald. Nu de burgers van de Staat der Nederlanden zélf geld nodig hebben duurt het jaren. Wat een gotspe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Original NL

  Deze regering geeft het belastinggeld liever aan kansloze gelukzoekers dan aan de groningers!
  Opdat de groningers dit bij de verkiezingen niet vergete !!

  1. flessenpost

   Groningers hebben decennia CPN en de PVDA gestemd, die moeten dus niet zeuren!

   1. Original NL

    Dat zeg ik…!!

   2. Meester Kong

    @flesje
    PSP ben je vergeten..
    Groningers en dan vooral Oost Groningers zijn jarenlang uitgebuit door het ‘groot kapitaal’.

    Dan stem je automatisch links.

    1. toetssteen

     @MK
     Door de politiek ic ene Luns die Gronings gas aan de Italianen verkocht voor een habbekrats en een veel te lang contract.

    2. flessenpost

     Tja, als je zo dom bent dat turfsteken tot de top van je mogelijkheden behoort moet je ook niet zeuren.

     1. Meester Kong

      @flesje
      Proest…

   3. Aytas

    Dan zou juist jij persoonlijk aansprakelijk moeten worden gesteld. Groningers gingen voor het gemeenschappelijk goed. Overigens is het helemaal niet raar de bevolking van de randstad meer te belasten om Groningers schadeloos te stellen omdat de randstad het meest geprofiteerd heeft van de aardgasbaten.

    1. HendrikJan

     Strooi eens wat zand in de Rotterdamse motor en heel Nederland loopt vast.

 2. Meester Kong

  En ja hoor, we halen ook nog ff die narcistische lavendel snuivende pianospeler aan.
  Man man…………

  1. Original NL

   Liever de lavendel snuivende pianospeler dan een stinkende aap genaamd kong!!!

   1. Meester Kong

    @O nl
    Politiek gezien stellen Baudet en kong niets voor. 🙂

   2. Original NL

    Sorry apen…ik bedoel natuurlijk stinkende trol.

    1. Meester Kong

     @O nl
     Zeg nu maar eerlijk dat je na het zien van die blote Baudet stapel verliefd bent.

  2. HendrikJan

   Prachtig knul jou vrienden in Den Haag gaan natte str.nd sch..ten van narigheid.
   TB is al een bandje aan het formeren, met TB achter de piano, requiem voor Rutte 3.

   1. Meester Kong

    @HJ
    Kan alleen als de PVV de meeste zetels haalt en dan samen met het FVD 75 zetels of meer.
    Geloof er niks van..

 3. Gerlos

  Kun je nagaan wat straks gaat gebeuren als er debatten gaan komen over het gedrocht klimaatakkoord,

  1. flessenpost

   Dat hele klimaatakkoord daar gaat helemaal niets van terechtkomen, dit streven van die luchtfietsers gaat doven als een nachtkaars wat ik je brom!

 4. Aytas

  ‘Terwijl tegelijkertijd hún eigen kabinet er zo’n potje van maakt dan kun je niet anders dan Baudet een punt geven.’

  Natuurlijk zal baudet dit zelf niet doen als hij deel van de coalitie uitmaakt. Want ……….?

  Het is natuurlijk schandalig hoe de rest van Nederland Groningen in de kou laat staan. Zo’n populistisch verhaaltje op dds om een compleet ander punt te scoren slaat ook nergens op, kom met een oproep tot het steunen van de Groningers.

  1. Tante Sidonia

   Aytas:
   Eindelijk een hoog ontwikkelende Afrikaan, komend uit het zeer economisch goed draaiende Afrika, die goedmoedig jaarlijks Miljarden overmaakt naar Europa en die het opneemt voor de Groningers!
   Met andere woorden:
   Aytas je bent een grote lul/kut/of modern: van alles wat,
   je wil alleen de boel opnaaien om aan je gerief te komen!
   Bij deze!
   Hou je reactie voor je! Of toch om je wederom te gerieven?

 5. Westerling

  @Meester Kong

  PSP?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.