Groeitempo moordend! Studentenstop technische opleidingen noodzakelijk! D66-minister Van Engelshoven wil stops af kunnen keuren

Is er een gigantische vraag naar studenten met een technische achtergrond, stellen universiteiten een studentenstop in! Bedrijven boos, minister boos, universiteiten teleurgesteld en studenten de klos. Wat is er precies aan de hand?

Al bijna tien jaar is de overheid bezig met het populariseren van technische studies. Goed voor onze kenniseconomie en hartstikke nodig, als we de bedrijven mogen geloven. Dat beleid lijkt z’n vruchten af te werpen! Sommige studies ervaren zo’n 45 procent stijging in aanmeldingen! Het gaat zelfs zo goed dat universiteiten en hoge scholen het niet meer aankunnen! Zij stellen een numerus fixus in voor bepaalde technische studies.

Ze zijn bang dat ze de kwaliteit niet langer kunnen garanderen. Sommige scholen weren al buitenlandse studenten vanwege de hoge populariteit van hun studies. Bedrijven klagen hier natuurlijk over, want vanuit hun optiek beknellen de universiteiten zo hun aanwas. Voor beide partijen valt natuurlijk wat te zeggen. De eerste oplossing die bij mij, tijdens het lezen van het artikel, op kwam, was om te kijken hoe de capaciteit van universiteiten en hoge scholen kan worden vergroot, zodat men sneller aan de vraag van bedrijven kan voldoen zonder in te moeten boeten in de kwaliteit van de studies. Logisch toch?

Toen scrolde ik naar beneden en daar kwam D66 minister Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs) in beeld. Zij heeft een wetsvoorstel klaarliggen waarmee ze wil kunnen bepalen welke universiteit of hoge school een numerus fixus mag invoeren en welke niet. Te idioot voor woorden! D66, ‘de onderwijspartij bij uitstek’, kiest liever voor meer overheidsinmenging dan de waarborging van kwaliteit.

Je merkt toch duidelijk een gevoel van verantwoordelijkheid bij de universiteiten en hoge scholen over de bewaking van kwaliteit, de voorzichtige afweging die ze hebben moeten maken om tot dit besluit te komen en ondanks kritiek toch voet bij stuk weten te houden? Alsof zij zelf niet weten wanneer ze wel of geen kwaliteit kunnen garanderen! Dat gaat Van Engelshoven wel even beslissen, want die weet kennelijk heel goed het verschil tussen een klas van dertig en vijftig studenten.

Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker dan een nieuw laboratorium laten bouwen, ook al zouden bedrijven daar waarschijnlijk prima aan mee willen betalen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. edoc431

  Kom kom moeders wil is wet niet zeuren strak plan .

 2. edoc431

  Kom kom moeders wil is wet niet zeuren strak plan .
  volgens mij zitten er te veel moeder in de tweede kamer .
  Het wordt tijd voor opruiming

  1. bejaarde

   thumb up

 3. HendrikJan

  Weet men waar men over praat.
  Bv. Buitenlandse studenten.
  Op de site n u . n l
  Geeft men aan 122.000 uit 162 landen.?
  Bij N O S n l 48 000.
  Wat zij kosten wordt ook bewust warrig gehouden, de een heeft het over €10.000 en de ander noemt €15.000, per buitenlandse student per jaar.
  Dus in het gunstigste geval 48.000 x €10.000 = €480.000.000.
  De groot grutters die profiteren en de belastingbetaler betaald.

  Vlgs

 4. Ries

  Toch fantastisch? Dan hebben we buitenlandse import van hoogopgeleide asielzoekers niet meer nodig. Kunnen we onze eigen broek ophouden.

 5. wheelboy

  Haha mensen numerus fixus .Maw het crieeren van schaarste zodat beroepen duur blijven .waarom denk je dat een advocaat 250ex BTW kan vragen en dan heb ik het over een beginner . Of bepaalde artsen die paar ton vangen enz
  Yes de numeris fixus . Iedereen die een bepaald vak wil leren en er geschikt voor is . Moet dat kunnen .

 6. victus

  Al die buitenlanders komen hierheen omdat je met zware onvoldoendes gewoon slaagt. Makkelijker kan je je professor titel niet halen. En oeverloos feestvieren natuurlijk i.p.v. studeren. In hun eigen land worden nog enigzins eisen aan ze gesteld. Daar vallen ze in het eerste kwartaal al af en door de mand. Terug naar af.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.