Filmpje! Donald Trump: 'Een muur is niet ouderwets want het wiel gebruiken we ook dagelijks!'

Geen categoriejan 19 2019, 15:00
Afgelopen maand stond de politieke situatie in de Verenigde Staten in het teken van polarisatie en de 'shutdown' van de Federale overheid. Sinds eind december zijn overheidsdiensten op slot en zitten honderdduizenden ambtenaren thuis. Vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd houdt president Donald Trump een toespraak over de shutdown en hoe nu verder. Reden voor de impasse is het plan om een grensmuur te bouwen. Volgens Trump een prima plan en zeker niet ouderwets. Hij vergelijkt de muur met de uitvinding van het wiel: ook een oude vondst die nog steeds wordt gebruikt!
Uiteindelijk lijkt Trump de 'shutdown' toch langer vol te houden dan werd verwacht. Toen de democraten begin januari lieten weten bereid te zijn om water bij de wijn te doen hield hij voet bij stuk. Die Donald Trump toch: hij gelooft écht in zijn muur. En met hem vele Amerikanen. Van criticasters kreeg hij de afgelopen maanden te horen dat het een ouderwets idee is en dus totaal onzinnig. Maar daar had hij dus een antwoord op.
Om de kritiek te slim af te zijn bezocht de Amerikaanse president de grens met Mexico om daar college te geven over handige uitvindingen uit het verleden. Enkel omdat iets een oude oplossing is betekent natuurlijk niet dat het niet nuttig is en daarom schrijven we nog steeds met potloden, rijden we in auto's met wielen enzovoorts. Die muur is dus wel ouderwets, maar effectief volgens Trump! Naast Trump weet ook Viktor Orbán hoe het is om muren te bouwen. Daarmee heeft hij de Hongaarse zuid-grens hermetisch afgesloten. Schijnt effect te sorteren.
We zien het voortdurend in de geschiedenis: boeren en steden, die zichzelf willen beschermen, bouwen van nature muren. Dijken tegen het water en palissade tegen rovers. De Romeinen deden het in Engeland met de grote muur van Hadrianus. Ter bescherming tegen plunderende stammen. De Chinezen deden het ook en bouwden de langste muur in de geschiedenis: de bekende Chinese muur. En de Oost-Duitsers bouwden er ook één, maar niet ter bescherming tegen massa-immigratie, maar om hun eigen bevolking binnen te houden. Dat kan dus ook: een muur werkt twee kanten op.
In het Amerika van Donald Trump zal de muur vooral dienen om migratiekaravanen vanuit Zuid-Amerika op ordentelijke wijze te laten registreren. Zo'n muur creëert 'choke points' waar men zich dan moet melden alvorens het land binnen te kunnen. Eerder nog liet Trump het plan van een betonnen muur varen en wilde hij een stalen muur plaatsen, gemaakt van Amerikaans staal: 'Our great steel companies will deliver the steel necessary'.
De Democraten vinden het plan maar niets en willen het niet financieren, daarom is er dus die 'shutdown' waarover vanavond een persconferentie in het Witte Huis wordt georganiseerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten