Hard tegen hard in Amerika – Bouw van muur afdwingen door afkondiging noodtoestand?

Trump versus Democrats, hard tegen hard, winner takes all. Dat is de huidige situatie nu de Amerikaanse overheid ‘op slot’ zit en Trump en de Democrats elkaar onder druk proberen te zetten. Via De Volkskrant.

Trump heeft vijf miljard dollar nodig voor de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. De Democrats willen dit tegenhouden maar zitten met het probleem dat de overheid momenteel op slot zit. Trump heeft de macht om deze weer te openen, maar eist daar medewerking voor zijn muur voor terug. Sterker nog, als de Democrats niet meewerken, heeft Trump nog meer kaarten achter de hand!

De Democrats in het Huis van Afgevaardigden keurden een wet goed die de overheid weer open moest stellen, maar Trump kan deze net zo makkelijk vetoën. Trump bereid zich voor op een lange shutdown en gebruikt dit duidelijk als pressiemiddel om de Democrats overstag te laten gaan.

Ergens zullen ze wel moeten, Trump zou namelijk door middel van het afkondigen van een noodtoestand óók de muur kunnen beginnen te bouwen, maar dat is wel een heel radicale maatregel. Dit zal allemaal wel weer stof doen opwaaien en menig journalist zal zich wel weer als expert op het gebied van psychologie wanen vanwege het fenomeen ‘sterke leiders’.

Punt blijft dat Trump zich aan z’n beloftes probeert te houden en daar linksom of rechtsom aanstalten toe maakt. Het wel of niet eens zijn met zijn beleid doet niets af aan het feit dat zulke daadkracht en doorzettingsvermogen alleen maar lovenswaardig is te noemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Aytas

  ‘Het wel of niet eens zijn met zijn beleid doet niets af aan het feit dat zulke daadkracht en doorzettingsvermogen alleen maar lovenswaardig is te noemen.’

  De schade die hij creëert is natuurlijk van ondergeschikt belang. De verkiezingsbelofte kan hij overigens niet waarmaken, de prijs van de muur valt veel hoger uit.

  Deze tijd zal in de geschiedenis een zwarte bladzijde worden. Leugens van populisten worden gebruikt om korte tijd resultaten te behalen. Het is een triest gegeven dat velen dit als normaal beschouwen.

 2. Bosche draak

  Het is ook voordelig naar de Mexicanen toe als de muur er eindelijk zal komen.

  Veel grensbewoners en grenswachters (waarvan vele voormalige legale mexicanen) kunnen u vertellen dat er wel degelijk een hoop overlast en criminaliteit met de haperende grenzen gepaart gaan.
  Coyotes, ms13 etc…
  Het is de ILLEGALE migranten die de kern van het probleem vormen.

  Wat velen ook niet zo snel weten is dat Mexico qua grondstoffen en olie een heel welvarend land is, er gaat alleen veel verloren door corruptie en wanbeleid.
  Als Amerika zijn grenzen voort vergrendeldt dan zou dat eindelijk de spreekwoordelijke druppel kunnen zijn voor de mensen in Mexico om hun eigen land ook “great again” te maken.

  En nee dat gaat niet zonder slag of stoot, maar je kan geen omelet maken zonder een ei te breken…

  1. TD

   Bosche draak :
   mooi verwoordt

 3. Beukman

  Pelosi heeft Donald onlangs in de achterkamers voorgesteld om de overheid weer te openen en ondertussen te onderhandelen over die bloody wall. Dan kan iedereen weer aan het werk, gaat alles weer draaien, en krijgen werknemers weer hun salaris.
  Wat antwoordde Donald? “I would look foolish if I did that.”
  Als de president van America zó bang is voor gezichtsverlies dan dooft het licht, en zal hij maar moeten voelen.

  Donald zal moeten leren dat hij er zonder samenwerken en onderhandelen niet komt, zeker nu de Democraten de meerderheid in het Parlement hebben heroverd.
  Samenwerken betekent: geen voorstellen doen zonder degenen waar je afhankelijk van bent erbij te betrekken; zonder hen voor voldongen feit te stellen.

  Donald kan zich troosten: of die muur er nou komt of niet, hij gaat er toch een verkiezingsbelofte mee breken. Namelijk: dat de Mexicanen voor die muur gaan betalen. Waarom heeft ie het daar niet meer over? Omdat hij er niet graag aan wordt herinnerd dat hij geen zakenman meer is maar een politicus. Een poiticus die het een zegt en het ander doet.

  1. Bosche draak

   Pelosi is compleet ontspoord, kan me goed voorstellen dat de president nog niet toegeeft.
   Vrijwel de hele democratische partij mag wel eens een make-over krijgen.
   Anders kan president Trump in 2020 vrolijk verder gaan.

   Vond een van de laatste persconferenties wel mooi.
   Ze vroegen de president wat hij vond van dat ze in europa geen fan van hem zijn.
   “Wat heb ik met Europa te maken?, ik ben toch zeker gekozen om Amerika te vertegenwoordigen?”

   1. Beukman

    Donald vergist zich. Van de president van de VS mag worden verwacht dat hij luistert naar zijn internationale partners, en dat hij zijn bondgenoten niet naait, zoals hij onder andere doet inzake Syrië en Afghanistan.

    Pelosi heeft Donald een goed voorstel gedaan waarmee de overheid weer kan gaan draaien. De grote kleuter heeft het echter afgewezen omdat hij er gezichtsverlies mee zou lijden.
    Hij gaat dat nog bezuren.

    1. Eugenie de la Fleur

     Onderschat hem niet. In feite heeft hij de democraten niet nodig en dat is hem ook duidelijk. Hij zou zomaar de macht kunnen grijpen en het congres buitenspel zetten als hij dat wil. Ik denk dat dit ook zijn doel is

     1. Beukman

      Hij kan inderdaad het Congres buitenspel zetten. Sterker nog: dat is zijn enige optie om van de Democraten af te komen.
      Als hij dat doet, dan breekt de pleuris echter uit, ook onder zijn eigen achterban.

     2. Eugenie de la Fleur

      @Beukman

      Het erge is dat zijn achterban vierkant achter hem staat. Je hebt wel republikeinen die niet achter hem staan maar die zijn momenteel sterk in de minderheid

    2. Bosche draak

     Ik zou de president nog niet te snel afschrijven.
     Ja het is een botterik, maar ik zou ook gezonde maling hebben na jaren van zwartmakerij.
     Democraten, republikeinen, media, hollywood.
     Ze zijn schandelijk door de mand gevallen als de partijdige propagandeurs die het zijn.
     Bedenk wel dat meer dan driekwart van de bevolking van Amerika geen vertrouwen hebben in de klassieke media.
     En de online alternatieve media spint er garen bij.

    3. tomygun

     Beukman ,Spekman , man man zit het in de naam dat zij
     denken een ander tekunnen zeggen wat zij moeten doen
     of wat zij een goed voorstel noemen .
     Ach gewoon een linkse kwal of was het nou kwaal ?

    4. Rosasolis

     @Beukman. Trump kan niet de Democrate Party noch de Congres afzetten. Het is nu anders om. Dit Dem. partij was de grote winnaar in de nationale parlement verkiezing van enkele weken geleden. De Congres leden (2de kamer) kunnen altijd een motie van waantrouw tegen Trump indienen. De Amerikanen noemen dit Impeachment. Het was ook jaren geleden in Nederland gebeurt…motie van waantrouw tegen de premier. Dan valt de hele regering, en komt er gauw een nieuwe nationale verkiezing.

     1. TD

      Rosasolis:
      Indien het Huis van Afgevaardigden een Impeachment start wordt het moeilijk omdat een meerderheid in de Senaat waarschijnlijk niet haalbaar is,en op welk vergrijp? Welk zwaar misdrijf heeft Trump gepleegd?

     2. Beukman

      @Rosalis, er is voor Donald 1 manier om het Congres buitenspel te zetten, en dat is door de noodtoestand uit te roepen.
      Dit is echter een dermate zwaar middel, dat hij er vermoedelijk voor zal passen, omdat dan de pleuris uit zou breken.

   2. Troelstra

    Je kan zeggen wat je wil, maar Donald Trump weet beter wat voor zijn eigen land en volk goed is dan de ongekozen vertegenwoordigers hier in Europa zoals Verhofstadt, Juncker, Van Baalen, Timmermans, Morgerini, Malmström ondervinden wij de Europeanen alleen maar ellende.

   3. Mart

    Tja…in Europa zijn ze ook gevaarlijk ontspoord en laten heel achtelijk afrika binnen.Trump en ook hier Bosonaro zien de gevolgen dus gaan dat tegen houden……Realistish denken heet dat.Alleen NIET GEHERSENSPOELDEN lijken dit in te zien…zoals IK.

   4. Rosasolis

    @Bosche draak. Zoals u onlangs aan mij schreef: laten wij het op het bericht van DDS niet “verdwalen”. Maar omdat u zelf van uw eis ben verdwaald dan moet u
    zelf gaan opletten dat u zeer strikt aan uw zelfgekozen strenge regels houd.
    Bijv. over uw commentaar over Nancy Pelosi:
    “Pelosi is compeet ontspoord.” HOE weet U dat? Alleen doordat u waarschijnlijk uw leven doorzet door dagelijks uren te besteden aan vele domme Amerikaans internet pro-Trump berichten. Als u wil doorgaan over uw vernedering berichten over belangrijke intelligente vrouwen…dat niets met het bericht van DDS
    te hebben, dan willen wij informeren dat wij vrouwen doorgaan voor een eerlijke
    samenleving tussen mannen en vrouwen. Weet u niet dat het is nu AFGELOPEN is van het domme heersende mannelijke maatschappij?… Wordt een keer wakker!
    De enige toekomst voor onze westerse maatschappij is dat wij een man-vrouw maatschappij hebben. Gelijke rechten en plichten voor mannen en vrouwen om onze westerse maatschappij op te bouwen. Geen domme meningen meer over hoog opgeleide vrouwen die verantwoordelijk om zijn voor hun politiek door te zetten… Kortom: het is een nu een man-vrouw maatschappij! En het is niet langer dat wij vrouwen discriminatie willen accepteren. Wij vrouwen doen het veel beter in het onderwijs. Een eind diploma halen is voor vele vrouwen een feestdag!
    Vrouwen houden van onderwijs, en na hun studie, hun diploma. En daarna hun kennis door te zetten in hun vaak…Wat doet u voor ons?

    1. Bosche draak

     Okee ik leg het u uit.
     Niet klakkeloos meegaan met Pelosi maakt mij nog niet anti vrouw.
     En dan moet ik maar vanzelfsprekend zogenaamde domme pro Trump sites zijn afgegaan?
     De arrogantie ten top! U heeft nul kennis van mijn bronnen, en hier nog een schokkend feitje:
     “Meer vrouwen hebben op Trump gestemd dan op Clinton”
     En hoe hebben de zgn sterke vrouwen op links daar op gereageerd?
     Ze hebben inwendige vrouwenhaat!, ze zijn domme vrouwen die teveel naar hun man luisteren! En meer van dat fraais, dat zogenaamde zusterverbond dat feministen graag aanhangen is niet meer dan een wassen neus.

     Roepen tot gelijkheid maar tegelijkertijd met steken onder water komen? Zwak hoor…

     Wat heeft ze dan wel gedaan wat zo intelligent en belangrijk is?
     Vanwaar die lof?
     Ik ben overtuigd van de “eerst zien dan geloven” instelling, zou u ook eens moeten doen.
     Blinde lof want vagina is seksisme ten top.

     Echte gelijkheid kunnen jullie mooipraters niet aan.

     Wat voorbeelden:
     -vrouwen verdienen in andere sectoren meer, zoals modelwerk, onderwijs, psychologie, verpleging, erotiek of kinderzorg waar is de gelijkheid?

     -vrouwen krijgen lagere straffen voor gelijke vergrijpen tegenover de mannen, klinkt niet echt gelijk wel?

     -voogdij en scheidingsrechtzaken worden vrijwel altijd in het voordeel van de moeder beslist
     Klinkt best wel ongelijk toch?

     -het onderwijs systeem is zeer gefeminiseerd, ten koste van de mannen, waar is dan die gelijkheid?

     -gelijke vertegenwoordiging in politiek en management willen ze wel.
     Maar in wegenbouw, huizenbouw, olieplatforms, visserij en voor de rest alles wat zwaar, vuil en gevaarlijk is het blijkbaar niet erg dat de mannen al het werk doen?

     -onderzoek naar prostaatkanker is een schaduw van wat borstkanker aan aandacht krijgt.

     Ik kan doorgaan, en dan heeft u nog het lef om al keffend te vragen: “wat doet u voor ons?”

     Ik dacht dat jullie sterke zelfstandige vrouwen waren die het allemaal wel zelf konden.
     Wel de rechten maar niet de verantwoording?
     Zwak hoor!

 4. Troelstra

  Die muur moet er komen, want die illegalen brengen ellende. De prijs van illegaliteit is te hoog.

 5. TD

  De muur is een prima middel om de US te vrijwaren van illegale immigranten die met voorbedachte rade regelrecht naar het uitkeringsloket en de wellfare draven,plattegrond en maps hebben ze in rugzak!
  De US heeft het recht niet elke immigrant te tollereren,Australië en Canada hebben allang beleid om immigranten die de economie niet versterken niet toe te laten,zoals ongeschoolden en criminelen.

  1. Troelstra

   Kinderen van illegalen zijn voor Amerika een hogere cumulerende kostenpost dan de kosten van het bouwen van de noodzakelijke muur. Waar wachten we nog op wat betreft de muur te bouwen?

   Shock report: US paying more for illegal immigrant births than Trump’s wall

   by Paul Bedard | October 09, 2018 05:47 AM

   Americans are paying more to cover the costs of illegal immigrants having children in the United States than Congress plans to give President Trump in border wall funding this year, according to an explosive new analysis of Census Bureau data.

   The new report reveals that women in the United States illegally had 297,000 children in 2014 at a cost of $2.4 billion.

   That is $800 million more than the Senate has approved for Trump’s border wall this year and enough to pay for the wall over 10 years.

   1. Aytas

    Dat slaat natuurlijk nergens op, er staat niets over de winsten die jaren lang gedaan zijn in bedrijfstakken die nu niet meer kunnen overleven. Dit zijn onzin berekeningen.

    1. Troelstra

     Jammer dan voor deze beunhazen, maar de Amerikanen willen geen uitbuiters in hun eigen land. Laat die bazen zich maar houden aan het Amerikaanse arbeidsrecht. En daar zullen ze dan meer de knip voor open moeten trekken. Zal je zien dat ze wèl Amerikaans personeel kunnen krijgen. Maar je hebt zelf dus al het bewijs geleverd voor de stelling dat waar je illegaliteit hebt, je ook uitbuiting hebt. En daarom moeten we geen illegalen willen. Niet in Europa, niet in Amerika.

     1. Aytas

      De uitbuiting stopt hier niet mee. Je zou het probleem eens inhoudelijk en objectief moeten bekijken. Als er daadwerkelijk wat tegen migratie redenen wordt gedaan en dit zou met het belang van de gewone burger wereldwijd voorop gebeuren wordt iedereen er beter van. Op deze manier profiteert nog steeds de gewone burger niet, Trump is populist zijn belasting maatregelen zijn op de lange termijn alleen maar goed voor de rijken.

      Jouw redenatie is onjuist omdat je denkt iets van jezelf of jouw gelijke te moeten verdedigen wat je juist niet doet. Het zou in Nederland bv over ondernemerschap en de rol van winst daarin moeten gaan.

     2. edoc431

      @Troelstra als je verstandig bent ,en dat ben jij wel laat je ayayayay tas fijn netjes links liggen geen zalf aan verstrijken het is het niet waard .

    2. ZiggyStardust

     Er staat niets over de winsten omdat die er ook niet zijn. Neem je illegalen in dienst dan is dat om de kostprijs te drukken omdat je anders niet kunt overleven, eigenlijk failliet dus. Bovendien is het oneerlijke concurrentie naar andere bedrijven toe die netjes belasting betalen en sociale lasten afdragen waar de samenleving bij gebaat is.

     1. Troelstra

      En zo is het maar net.

 6. poldi

  Hadden wij maar zo’n leider als Donald Trump ipv onze landverrader en lach- en leugenbekje Mark Rutte.

  1. Korporaal Monty

   Die hebben wij toch ook.
   Wilders!
   Alleen ziet het merendeel van de Nederlanders hem niet zitten als minister president.

 7. Eugenie de la Fleur

  Het zou me niks verbazen als Trump deze crisis zorgvuldig gepland heeft om de macht te kunnen grijpen als dictator. Hij heeft al dictatoriale trekjes getoond en nu de democratie failliet is heeft Trump alle ruimte om dit te realiseren

  1. Bosche draak

   Maakt u zich geen zorgen, zogenaamde “shutdowns” gebeuren daar wel vaker, ten tijde van Obama had je ze ook.
   En dictatoriaal valt ook reuze mee, het staat ieder vrij zijn of haar duit in het zakje te doen.
   God weet hoeveel bagger president Trump al niet over zich heen heeft gekregen, daar is Zuurvana Simpelmans maar klein bier bij.

   Anders hadden de gevangenissen wel vol gezeten met al die vuilspuiters uit de media.
   Voor dictators kunt u uw blik beter naar het oosten richten.
   Erdogan is wel een mooi voorbeeld van….

  2. tomygun

   Eu genie als we toch bezig zijn je vriend Gay Verhoffstad heeft
   extra geld gevraagd voor office kosten en extra personeel
   om dat hij al een tijd een spraak gestuurde laptop gebruikt
   wil hij een tweede laptop zo dat de extra medewerker de
   andere laptop schoon kan maken, na iedere alina ingesproken
   te hebben is het voor hem onmogelijk daar iets op telezen .

  3. edoc431

   Je zou er zo een boek over kunnen schrijven meid … wat let je

  4. Rosasolis

   @Eugenie. Zo is het. Het is een politieke kwestie. Trump is niets meer dan een onstabiel narcist, zonder enige politieke ervaring, die ALTIJD Zijn zin moet krijgen.
   In Amerika en ook in Groot Brittanie wordt hij “The Big Baby” genoemd. Hij wordt ook in sommige kringen “The Spoiled Brat” genoemd. Maar nu heeft hij met zijn grootste vijand te maken: het nieuw gekozen Democraat meerderheid regering! En vooral de nieuwe speaker van dit regering: Nancy Pelosi…een zeer briljant en toegewijde vrouw die veel steun heeft van haar Dem. partij genoten, en ook van steeds meer Republicans.
   Dit keer wordt het onstabiele eigenwijze gedrag van Trump niet meer getolereerd.
   Hij zal gaan vallen als een ton stenen.

   1. Bosche draak

    “Trump wordt zo en zo genoemd dus dat moet hem wel onbekwaam maken”

    Sterk argument hoor, maar weet u hoe hij ook genoemd wordt?
    Hier een selectie

    -de beste presiden ooit
    -Bizarrobama (als in complete tegenpool van)
    -commander in Tweet
    -god-emperor Trump
    -de nieuwe Reagan
    -“daddy”

    Zoek maar lang genoeg en je vind zo nog eens duizend bijnamen positief dan wel negatief.
    Helft van het land is voor hem, helft is tegen hem.

    En ja Pelosi is een goeie, dat ze die maar aanhouden.
    Daar gaan de Democraten nog de vruchten van plukken.

   2. edoc431

    Tja Canada en THE U.S.A gaan niet zo goed samen he jou president doet het een stuk beter hoor ook wat btreft het tegenhouden van buitenlanders petje af .
    Speel nog meer effe een mooi deuntje meid op je viool .

 8. tomygun

  FAKE NEWS , gisterren cnn the house have passes a bill
  to open the government .
  Tuurlijk in de media veel aardige dingen naar Trump gewenst.
  Maar goed Trump heeft al zijn vingers nog en die gebruikt hij .
  Leuk punt in de linkse bill 12 miljard voor ontwikkelings hulp .
  Ha ha heel links staat nu te schuimbekken zij dachten dit
  wel FF teregelen , hun mensen kennis is gewoon 0 .

 9. Rosasolis

  Een dictator president kan niet op z’n eentje eisen dat een grote meerderheid’s regering zomaar naar Zijn pijpen gaat dansen. De nieuwe Democraat regering in Amerika wil voldoende geld beschikbaar voor meer grens controle, met inzet van de militaire, om illegale migranten tegen te houden. Maar zij zullen nooit 5 miljard dollars beschikbaar stellen voor een gigantische muur. Vele andere belangrijke zakken in Amerika hebben dwingend geld nodig.
  In tussen zijn veel Republicans uit dit party gestapt, en er zijn andere gewoon conservatief Republicans die durven met de Democraten eens te zijn.
  De veel kleinere Senaat (eerste kamer), zal Trump nooit kunnen redden.
  Als Hij blijft bij Zijn eis voor de muur, voor nog enkele weken doorzetten, dan zal er binnenkort een voorstel voor impeachment (motie van waantrouw) door de Huis van Afgevaardigden ingediend worden, door zowel de grote Congres als de Senaat zal worden gesteund.

 10. Korporaal Monty

  Deze muur zou de Amerikaanse belastingbetaler toch helemaal niks kosten had Trump beloofd tijdens de verkiezingen.
  Het mooie van die muur was dat Mexico hem zou betalen.
  Maar daar hoor je niemand meer over.

  1. Duke

   Maak je daar maar geen zorgen om. Mexico kan achteraf betalen, en dat hoeft niet allemaal ineens.

   1. Bosche draak

    Het zou zelfs in termijnen mogen, daar zal de president zeker niet flauw over doen.

   2. Korporaal Monty

    “Maak je daar maar geen zorgen om. ”

    Ik maak mij daar ook geen zorgen over. Trump daarin tegen wel.
    Anders was hij allang begonnen met de bouw.
    Schijnbaar kan hij het niet waar maken om de Mexicanen te laten betalen.

 11. Lugar

  39/11

 12. fusilier

  Je kunt hoog of laag springen, die muur komt er.

 13. Gerlos

  Ik gok er op ieder de helft van het gevraagde bedrag, maar of de muur dan wel zo hoog wordt????

 14. Bes Tolen

  Het westen wordt al lang ziek gemaakt door de ”deep state” zoals die ooit is opgeroepen door het Vaticaan, dat heel veel macht ten dienste staat. Niet alleen de godsdiensten christendom en jodendom met al hun leden (en de enorme invloed op anderen, die ook al niet vrij en zuiver meer kunnen denken en de valse gemanipuleerde informatie ontvangen)(de meeste westerse mensen lijden aan socioses of te wel psychoses- het oudere woord- niet in het minst politici-) maar ook overmacht in de financiële wereld, invloed in inlichtingendiensten en media, onderwijs, oorlogsvoering en de productie daartoe en de propaganda, enzovoort. Niet te vergeten de politiek zowel in de gangbare ”democratische” als de diplomatieke. Hier onder ook de EU, die vrijwel geheel conform de bedoelingen van de ”deep state” Vaticaan opereert. We zullen er niet vanaf komen waar de bedreiging de laatste jaren is toegenomen op politiek en financieel terrein. Als Trump het redt als president heeft hij heel wat gepresteerd want hij strijdt in de eerste plaats tegen de deep state!
  Naar mijn idee gaat het hier om de strijd, die gevoerd moet worden, wil het zieke westen overeind blijven en nog beter gesteld, gezond worden. Juist als waarvoor de Nederlanders van indertijd de tachtigjarige oorlog voerden.

 15. Ome Wim

  Hadden wij maar zo’n sterke en daadkrachtige premier als Trump die staat voor zijn land en zijn volk, wij zitten hier opgescheept met een liegende en schaterlachende pauze-clown die maling heeft aan de burger en de hielen likt van zakkenvullende en op onze kosten feestvierende nietsnutten in Brussel in de hoop daar een zwaar overbetaald luizenbaantje te bemachtigen om de rest van zijn leven achterover te kunnen leunen en geld op te strijken zonder er iets voor te doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.