Hulde! Nederlandse jongeren steeds vaker ondernemer: 31% meer inschrijvingen bij KvK!

Hulde aan de Nederlandse jongeren want zij schrijven zich steeds vaker in bij de Kamer van Koophandel (KvK) als ondernemer, zo bericht NOS.nl. Goed nieuws volgens Joyce Rommelaar van het onderwijsprogramma ‘Jong Ondernemen’. Dit omdat de arbeidsmarkt verandert en er steeds minder vaste contracten zijn. Jongeren werken vaker op projectbasis en ondernemende competenties zijn daarbij van belang. Jong geleerd, oud gedaan dus. Voor een inschrijving bij de KvK geldt geen minimumleeftijd, wel heeft het inkomen van de jonge ondernemers effecten voor henzelf en soms ook hun ouders. Zo kan het zijn dat ouders hun recht op kinderbijstand verliezen wanneer de inkomsten significante bedragen bereiken. Maar, wat is er nu mooier dan zelf die centen verdienen?

Het aantal jongeren met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KIVK) neemt de afgelopen jaren flink toe. Bron: NOS.nl
Het aantal jongeren met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KIVK) neemt de afgelopen jaren flink toe. Bron: NOS.nl

Ondanks dat er voor de KvK-inschrijving geen minimumleeftijd geldt zitten de jongeren natuurlijk wel vast aan het feit dat ze nog niet volledig wilsbekwaam zijn. Hierdoor zijn voor veel beslissingen handtekeningen vereist van hun ouders. Dat is natuurlijk niet verkeerd, want hierdoor is er nog wel enig toezicht. In sommige gevallen gaat het dusdanig goed met de jonge ondernemers dat ze zelfs een B.V. oprichten, maar dat kan niet zomaar vanwege de huidige wet- en regelgeving.

Als we kijken naar de bovenstaande tabel zien we dat het aantal jonge ondernemers flink aan het groeien is. Van zo’n 2.252 in 2013 naar 3.586 nu. Een stijging van wel 62%! Opvallend is dat het vooral jongens zijn die zich inschrijven bij de KvK. Afgelopen jaar was 78% van de nieuwe jonge ondernemers van het mannelijke geslacht. Dankzij de komst van het internet en het vereenvoudigen van de regeldruk is het voor jongeren eenvoudiger om te ondernemen. Ook meer aandacht in het onderwijs voor ondernemerschap speelt daarbij een rol.

Milo ter Reegen (18) is één van die jonge ondernemers die vrij succesvol zijn. Zijn omzet? Ruim €2.750 per maand. Dat lijkt wellicht niet al te veel, maar het begin is er en met het maken van filmpjes en presentaties maakt hij voldoende omzet om een vervolgstudie te financieren. Hartstikke mooi natuurlijk. Wel wachtte hij met een inschrijving bij de KvK tot zijn 18e omdat een inschrijving daarvoor toch nog wel complicaties oplevert: “Met mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel heb ik gewacht tot ik 18 was, dat scheelde veel gedoe. Het is wel veel handiger. Ik stuur nu gewoon een factuur in plaats van dat ik moet praten over een kort loonverband, of zo.”

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Spaanse kok

  Quote van Teunis: Zijn omzet? Ruim €2.750 per maand. Dat lijkt wellicht niet al te veel, maar het begin is er en met het maken van filmpjes en presentaties maakt hij voldoende omzet om een vervolgstudie te financieren.
  .
  Beste Teunis.
  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat u denkt dat omzet hetzelfde als winst of inkomen is.
  Helaas zijn dat 3 verschillende zaken.
  Omzet zegt helemaal niets.
  Het gaat er om wat er eind van het jaar onder aan de streep overblijft.

  1. Aytas

   Tja, en jezelf dan toch ondernemer noemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig coaches en mentoren voor alles. Soms kunnen ze dan beter in loondienst gaan.

   1. Spaanse kok

    Quote: Tja, en jezelf dan toch ondernemer noemen
    .
    Inderdaad, maar laat ik mij op de vlakte houden betreffende de kundigheid van diverse stukjesschrijvers..

 2. marco1

  Ja ik wil niet denigrerend over de jongeren doen maar zijn er ook niet een hoop die uit nood maar iets zelf proberen omdat de meeste werkgevers het binnen 2 maanden al wel gezien hadden.

 3. Henk-Jansen

  Ik zou graag willen weten hoeveel van de jongeren echt daadwerkelijk zelfstandig ondernemer zijn en niet alleen ‘op papier’ omdat ze op die manier goedkoper zijn voor bedrijven.

 4. Raveltje

  Er zijn ook vrijwilligers die ingeschreven staan bij de kok, wat wordt
  gekoppeld aan hun woning. En wanneer ze stoppen met dat vrijwilligerswerk
  ze alles kwijtraken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.