Chinese Xi Jinping dreigt met geweld tegen Taiwan omwille van 'One China-politiek'

Geen categoriejan 02 2019, 17:00
Het lijkt een kwestie van tijd voordat spanningen in Zuid-Oost Azie nog verder toenemen. Niet alleen is er een dreigende handelsoorlog, ook worden staatsburgers opgepakt. Zo werd een Chinese topvrouw van firma Huawei vastgenomen en ook een voormalige Canadese diplomaat. In een toespraak liet de Chinese leider Xi Jinping weten dat de 'One China'-politiek nog steeds springlevend. Onder deze politiek verstaan de Chinezen het consolideren van hun territorium en een 'anschluß' van Taiwan bij het vaste land van China.
De Taiwanese overheid draagt officieel de naam 'Republic of China' en haar vlag is dezelfde als die van de oude Chinese republiek van 1912 tot 1949. Die republiek en vlag dateren dus uit een tijd voordat de communisten het land overnamen en Mao de communistische vlag als symbool in gebruik nam. Het kleine eiland draagt met haar naam en vlag een belangrijke geschiedenis met zich mee en kan in tijden worden gebruikt om de communistische partij onder druk te zetten en te vervangen met meer liberale politici. Het is als het ware een reservekopie van wat China 'ooit was' en ook 'ooit kan worden' en daarom is Xi Jinping zo gefocust op de 'One China'-politiek.
Voor de Chinezen is het een geopolitiek risico om een tweede 'China' direct als buurman te hebben. Een buurman die revoltes tegenover de communisten kan aanzwengelen en zich gesteund weet door de Amerikanen. Het communistische China ziet Taiwan als een afvallige provincie dat weer bij het moederland moet worden aangesloten. Maar daar hebben de eilandbewoners helemaal geen zin in. Die zien zichzelf niet als 'Chinees', maar 'Taiwanees'. Ze willen zich gewoon niet identificeren met het China van Xi Jinping. Vooral de jongere generatie Taiwanezen hebben negatievere attitudes tegenover China.
Het is dus niet meer dan logisch dat de wereld geschokt reageert op dergelijke uitspraken van Xi Jinping waarin hij zegt 'geweld niet te schuwen' om zijn 'One China'-politiek tot een succesvol einde te voeren. Dergelijke bedreigingen aan het adres van andere soevereine staten verdienen een veroordeling.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten