Kamerleden ontstemd over mensensmokkelaars van Sea-Watch 3: 'Schip aan de ketting leggen'

Kamerleden ontstemd over mensensmokkelaars van Sea-Watch 3: 'Schip aan de ketting leggen'

Het reddingsschip Sea-Watch 3, dat zich vooral bezighoudt met het oppikken van gestrande migranten in de Middellandse Zee wordt door geen enkele Europese haven toegelaten. De havenautoriteiten van Malta weigerden het schip gisteren om aan te meren. Aan boord zijn migranten uit zogenaamde 'veilige landen'. Volgens CDA- en VVD-Kamerleden is het mogelijk dat de bemanning van het schip zich schuldig maakt aan mensensmokkel. Wel willen de Kamerleden dat Nederland een deel van de migranten toegang verleent tot de asielprocedure. Maar daarna zou het schip 'aan de ketting moeten liggen' aldus RTL Nieuws.

Volgens woordvoerder Jelle Goezinnen zouden er '32 vluchtelingen' (vreemdelingen red.) aan boord zijn, maar volgens een Haagse bron zijn deze bij voorbaat kansloos vanwege het feit dat wordt verondersteld dat de migranten uit veilige landen komen: "Daarom is de staatssecretaris ermee akkoord gegaan een deel in procedure te nemen, ze zijn toch kansloos.” De procedure moet natuurlijk wel gewoon worden gevolgd volgens het huidige stelsel van internationale wet- en regelgeving. Nederland heeft zich bereid verklaard om die procedure met deze vreemdelingen aan te gaan. Als ze terug moeten dan zou de Europese Commissie hierbij helpen volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Geen woord dus over het VN-migratiepact van Marrakesh als 'hulpmiddel'. Opvallend.

Het is natuurlijk niet noodzakelijk dat private 'reddingsschepen' rondvaren op de Middellandse Zee en migranten oppikken om ze naar Europa te brengen. Want hierdoor wordt het wel erg gemakkelijk om ze van mensensmokkel te betichten. Zouden schepen als Sea-Watch 3 de opgepikte migranten terugbrengen naar de kust waar ze vandaan kwamen dan zou er ook niets aan de hand zijn. Dan kun je spreken over een legitieme reddingsactie. Maar omdat ze de migranten verder helpen in de reis naar hun bestemming (Europa) is het dus eigenlijk verkapte mensensmokkel onder mom van een 'reddingsoperaties'.

Dat ziet VVD'er Malik Azmani ook op deze manier. Volgens hem moet worden onderzocht of de bemanning ook kan worden vervolgd. Ze zouden doelbewust de mensensmokkel in stand houden: "Mensen er af en de boot aan de ketting. Maar ik wil ook onderzocht hebben of de bemanning kan worden vervolgd. Ze houden met hun gedrag doelbewust de mensensmokkelaars in stand. Dat zouden we moeten kunnen bestraffen.” Stoere taal dus van de VVD en het CDA. Komen de verkiezingen er weer aan? Want ondanks al deze woorden nam de toestroom van vreemdelingen onder auspiciën van deze partijen wel sterk toe.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties