Emmanuel Macron belooft het volk een 'nationaal debat' over de koers van het land

Geen categoriejan 02 2019, 20:00
De Franse president Emmanuel Macron heeft in zijn nieuwjaarsboodschap laten weten dat hij een 'nationaal debat' wil organiseren over de koers van het land. Het voorstel wordt geopperd na een maand van heftige protesten in diverse Franse steden. Daar ontstonden in november 2018 spontaan 'Gele hesjes' demonstraties. De meeste hevige rellen kreeg het land vlak voor kerst voor de kiezen. Toen werden behoorlijke verwoestingen aangericht in rellen tussen politie en demonstranten. Macron heeft blijkbaar door dat als hij zijn presidentschap wil redden en niet wil eindigen als een mislukkeling zijn imago moet oppoetsen.
Naast hervormingen is communicatie dus van belang en dat wil de president bereiken middels de organisatie van een 'nationaal debat'. Hoe dit er precies uit moet komen te zien is nog onduidelijk. De Fransen zijn vooralsnog sceptisch. Dat ze sceptisch zijn behoeft natuurlijk geen verbazing, want veel Fransen zien hun koopkracht niet stijgen. De voorgenomen heffingen op brandstof heeft Macron wel snel teruggedraaid, maar vooralsnog is het onvoldoende om zijn regering te laten uitblinken. Dat nationale debat moet daar dus verandering in brengen. Hiervoor zal Macron later deze maand een brief opstellen en deze richten aan de Fransen. Een mooi gebaar, dat wel.
https://twitter.com/eu_mayor/status/1077579768621658114
Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het organiseren van rondtafelgesprekken in diverse Franse steden mét Macron zelf en vertegenwoordigers van de lokale bevolking. Tijdens zo'n gesprek kunnen diverse onderwerpen worden behandeld en natuurlijk uitgezonden op de nationale tv. Op basis van die gesprekken kan een informeel actieplan worden ontwikkeld voor het regeringsbeleid. En dan maar hopen dat het goedkomt. Leuk natuurlijk zo'n aanpak. En wellicht werkt het, maar een peiling van Harris Interactive suggereert dat een groot deel van de bevolking (46%) verwacht dat de uitkomsten toch geen effect hebben. Ze staan dus hoogst wantrouwend tegenover het plan van Macron en zijn sceptisch. Tja, de Fransen zouden de Fransen niet zijn.
Vier onderwerpen zouden tijdens dit debat worden behandeld namelijk: ecologische transitie, fiscaliteit, democratie en burgerschap, en hervorming van de Staat aldus HLN.be.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten