In Praag verkoopt men nazi-dolken en communistische sterretjes alsof het broodjes zijn

Afgelopen week was ik in Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Wat een prachtig mooie stad zeg. Mijn liefje wilde er graag naar een sauna en aangezien ik een broertje dood heb aan hitte betekende dat ik een klein uurtje voor mezelf had. Na het bewonderen van wat Jugendstilgevels liep ik langs een antiekwinkel. In de etalage lagen meerdere dolken uit de Tweede Wereldoorlog, allemaal Duits en voorzien van flink wat swastika’s. Ik stond met open mond te kijken. In een land dat zo geleden heeft onder Nazi Reinhard Heydrich, een der grootste schoften van het Derde Rijk, mag je dit blijkbaar open en bloot verkopen.

Nazi-dolken in een antiekwinkel in Praag. Bron: Jan Roos
Nazi-dolken in een antiekwinkel in Praag. Fotograaf: Jan Roos

Aangekomen in het barretje van het hotel, waar mijn meisje in die sauna lag te zweten, knoopte ik een gesprekje aan met de barman. Ik vroeg hem of hij het niet belachelijk vindt dat die nazi-spullen hier in de winkels liggen gezien de geschiedenis van de stad. Zijn antwoord verbaasde mij aan de ene kant, aan de ander kant begreep ik precies wat hij zei. Terwijl hij rustig een biertje voor me tapte vertelde hij het volgende:

“Die oorlog is onderdeel van onze geschiedenis. Waarom zou je geen voorwerpen uit die geschiedenis kunnen verkopen? Het is de geschiedenis van onze stad. Daarbij waren de Duitsers hier zeven jaar, terwijl de Russen hier tientallen jaren de boel bezet hebben. Nooit hoor ik iemand klagen over verwijzingen naar die periode. Mensen lopen voor de lol met rode sterren op, ze dragen de hamer en sikkel alsof het een leuk logo is. Van communistische terroristen als Ché Guevara worden hier t-shirts verkocht en mutsen van grenswachters, die mensen doodschoten als ze naar het Vrije Westen wilden vluchten. Nooit hoor ik iemand daarover klagen. Maar over de Duisters heeft iedereen de mond vol. Dat is verdomde hypocriet.”

Ik kon alleen maar knikken en nam een slok.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. IJsbrand Koudvuur

  Jan Roos schreef:

  “…In Praag verkoopt men nazi-dolken en communistische sterretjes alsof het broodjes zijn…”

  Welkom in de echte wereld, Jan, steeds meer mensen kan het simpelweg niets meer schelen.

  1. Aytas

   Er zijn mensen die denken dat het verbieden van uitingen van gedachten goed of boeken over dat gedachten goed het zal doen verdwijnen. Alsof er een gedachtenpolitie kan zijn. Jan roos is hier weer lekker hypocriet als je veel van zijn andere zooi leest.

   1. ZiggyStardust

    Op tpo een mooi stukje vandaag over de gedachtenpolitie in Engeland.

    1. Aytas

     Ik weet niet of jij bekend bent met noam chomsky die holocaust ontkenners als jood niet vervolgd wil zien? Volgens hem is het aan de wetenschap en andere mensen om te overtuigen dat de holocaust wel gebeurt is. Ik ben het daar helemaal mee eens, dan hou je argumenten en bewijsmateriaal als basis om te overtuigen en onderwijzen.

     1. ZiggyStardust

      Heb hem net opgezocht op Wikipedia. Zeer interessant moet ik zeggen, je hebt hem vaker aangehaald. Ik ga meer over hem lezen. Hij heeft interessante ideeen.

  2. Bosche draak

   De verklaring van de barman (die overigens wel een punt had) laten we voor het gemak maar even achterwege wat jij Koudvuur?

   Maakt het wel zo makkelijk….

 2. Dik

  “Nooit hoor ik iemand daarover (Russische bezetting) klagen. Maar over de Duisters heeft iedereen de mond vol. Dat is verdomde hypocriet.”

  Dat dan weer wel, maar om nou nazi-prullaria te gaan verkopen? Beetje misselijk.

 3. Rien Noppen

  Het antisemitisme en neo-nazisme is in landen als Tsjechië, Hongarije en Polen springlevend en in opkomst. Dat is de reden waarom dit soort souvernirs uit het Derde Rijk populair zijn, Jan. Dit bagatelliseren door te wijzen op de dictatuur van het communisme lijkt me de verkeerde boodschap.

  1. Maurits Dekker

   @Rien Noppen
   Van neo-nazisme heb ik tijdens mijn vele verblijven in Tsjechië nooit iets bespeurd.
   Wel heb ik gemerkt dat men nog zeer anti-Duits is. Dit was in 1968 al zo en geldt ook nu nog onverminderd.
   Anti-semitisme komt in Tsjechië echter nauwelijks voor, dit in tegenstelling tot Nederland.
   Het in onrustbarend stijgende anti-semitisme in ons land komt voor 99% doordat wij met een onrustbarend suïcidaal enthousiasme honderdduizenden jodenhaters hebben verwelkomd en gratis hebben voorzien van woning en levensonderhoud.
   Tsjechië heeft terecht geweigerd om deze anti-semieten te importeren omdat de regering daar wèl het belang van de bevolking voorop stelt.

   1. Top

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   2. Aytas

    Ik heb toch heel andere indrukken als ik met oost Europeanen spreek. Denk dat je hier te maken hebt met wish full thinking. Antisemitisme zit diep in de Europese cultuur. Er wordt na de oorlog gedaan of het iets Duits was, Nederland was ook zeer antisemitisch, dit is aan een revival bezig. Oost Europa heeft die antisemitische cultuur van oudsher en wat dat betreft heeft Rien gewoon gelijk ze zijn xenofobisch. Waarom zou je zoiets willen ontkennen? Ik denk dat een stukje xenofobie helemaal niet raar is, als je er excuses voor haat in gaat zoeken wordt het problematisch.

  2. ZiggyStardust

   Wel eens op de joodse begraafplaats in Praag geweest Rien? Ik toevallig een paar weken geleden nog. Is een grote toeristische trekpleister. Van antisemitisme is absoluut niets te merken in Praag iig. Polen ben ik ook goed bekend, daar ook geen antisemitisme. Wel zijn ze daar niet zo blij met de islam. In Praag veel mensen uit voormalige Sovjet republieken, geen enkel probleem. Ook een boel Afrikanen die daar in matrozenpakjes langs de moldau werken om toeristen te lokken voor boottrips. Ironisch, maar ze werken iig. En vrienden van mij opgelicht door noord-Afrikanen die hen brokjes pepermunt verkochten ipv iets anders, maar daar had ik ze al voor gewaarschud. Antisemitisme is vooral een probleem in west-Europa waar veel moslims wonen helaas. Neonazi’s heb je overal, maar dat verderfelijke clubje is echt te verwaarlozen.

 4. HendrikJan

  Komt ook door het feit dat Tsjecho-Slowakije een nuchtere bevolking heeft en het land voor de deling, op zich geen kolonies bezat.
  Dus nu geen last heeft van negatief aanwezige import.
  Waardoor de oude (zee) helden als crimineel worden omschreven.

  1. Rien Noppen

   Het wonderlijke is juist, HendrikJan, dat genoemde landen juist door hun zeer beperkte immigratie uit andere culturen xenofobischer zijn dan meer multiculturele landen. Zo is het ook niet toevallig dat de aanhang van de PVV het grootst is in streken waar men zelden een immigrant ziet.

   Onbekend maakt kennelijk onbemind.

   1. HendrikJan

    Ik ben dan zeer benieuwd naar jou bron.

    1. Siemien

     Hendrikjan, je bent een islamimbeciel aan het voeren..

     1. HendrikJan

      Siemien.
      Omdat wij vrij landelijk wonen voer ik ook om de dag beestjes op vier poten met een lange staart (ratten en muizen).
      Ik gebruik er blokjes voor en tarwe beide met een kleurtje.

   2. ZiggyStardust

    Ben ik niet met u eens Rien Noppen, ik ben vrijwilliger tijdens verkiezingen voor het tellen van uitgebrachte stemmen. Bij mij in de wijk wonen erg veel marrokanen, wat Turken, een boel Afghanen en Irakezen, en nog een hele schep Antillianen en Afrikanen. De grootste partijen bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen bij mij in de wijk waren Denk en de PVV. Gevolgd door een lokale partij.

    1. springmaarachterop

     Lijkt mij geen prettige wijk om in te wonen met al dat verzamelde ongedierte wat je opnoemt.

     1. ZiggyStardust

      Je hebt alleen van de marrokanen last, de rest kan ik over het algemeen prima mee opschieten. Heb Antilliaans/columbiaans/Chinese buren, en kan me geen betere buren wensen. We doen heel veel samen. Naast hen wonen christelijke Congolezen, kan ik ook heel goed mee opschieten, ze zijn gestopt met proberen mij te evangeliseren, alleen hun zoon dealt en heeft mijn gereedschap uit mijn bus gestolen, 2200 euro schade. Hij gaat met de vervelende marrokkaantjes om en is besmet met het wollah virus. Hele vriendelijke Irakezen hier in de straat, Iraanse mensen die dd islam afgezworen hebben en waar ik goed bevriend mee ben, en Vietnamese mensen waar ik al 27 jaar kind aan huis ben. De probleemgevallen zijn bijna allemaal marrokanen.

     2. ZiggyStardust

      Hambaken in Den Bosch, zoek maar eens op.
      Begin jaren 90 meest criminele wijk van Nederland.

    2. ZiggyStardust

     Mooi trouwens dat mijn Antilliaans/columbiaans/Chinese buren PVV gestemd hebben afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, en de Congolese christelijke buren daarnaast ook, omdat die het helemaal zat zijn dat hun zoon met wollah figuren omgaat die dealen en stelen.

   3. ZiggyStardust

    Dus omdat je ergens weinig mee in aanraking bent geweest, heb je volgens de redenering van Rien daar een natuurlijke afkeer tegen. Ok. Dus had Rien nooit een buitenlander gezien, dan was ie volgens zijn eigen redenering nu we rascist haha.

  2. Dik

   @HJ: Baudet noemt dat oikofobie, en wat heeft hij gelijk!

   1. Rien Noppen

    Nee, de fobie is hier gericht op de vreemdelingen. Xenofobie dekt hier de lading beter.

    1. Maurits Dekker

     De fobie is niet gericht op vreemdelingen maar op ‘parasieten’ die onze welvaart gratis komen weg-vreten.
     Parasitofobie dekt hier de landing beter

     1. Rien Noppen

      Precies, dat bedoelde ik.

 5. Ome Wim

  Op zondag op de antiekmarkt in Warschau verkopen ze die zaken al meer dan 25 jaar, ook allerlei “authentieke” medailles waarvan er veel in het bezit zijn van leden van het koninklijk huis, allemaal “echte” spullen (na)gemaakt in Rusland en Oekraine en door de leek niet van echt te onderscheiden, staat leuk om te dragen, vooral als je er niets voor hebt moeten doen.

 6. Meriadoc Brandebok

  Ook over de Sovjet-bezetting heeft de geschiedenis keihard geoordeeld.

 7. Aytas

  Kul stukje. Ik geloof dat er maar weinig mensen het gevaar niet benoemen van communisme. Het opkomende rechts fascisme is veel zorgwekkender. Dat men de geschiedenis rond Prescott bush is vergeten en dezelfde conservatieven weer een kans geeft.

  1. Top

   Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Nog geen werk? Of is handje ophouden uw beroep?

 8. TD

  Niet alleen messen maar ook SS pistolen Luger P08 en andere pistolen,revolvers geweren inclusief munitie !
  Allemaal te krijgen in Tsjechië.

 9. Gerlos

  Enige tijd geldden zijn wij ook in Praag geweest maar geen do.k kunnen ontdekken, wel een mooie stad en betaalbaar en wij waren zeer onder indruk van de joodse begraafplaats en het museum wat daarbij hoort met duizenden en duizenden namen van de overleden joden.indrukwekkend.

 10. Arie B

  Zelfs dat soort landen snappen het beter. Het verhevene, verlichte vrijgevochten NL kan er nog een dikke vette punt aan zuigen. En dat men daar probeert te verdienen aan wat spullen boeit me niet zo. Kom eens in Normandië, dat is ook helemaal gecommercialiseerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.