jan roos

In Praag verkoopt men nazi-dolken en communistische sterretjes alsof het broodjes zijn

Geen categoriejan 25 2019, 12:00
Afgelopen week was ik in Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Wat een prachtig mooie stad zeg. Mijn liefje wilde er graag naar een sauna en aangezien ik een broertje dood heb aan hitte betekende dat ik een klein uurtje voor mezelf had. Na het bewonderen van wat Jugendstilgevels liep ik langs een antiekwinkel. In de etalage lagen meerdere dolken uit de Tweede Wereldoorlog, allemaal Duits en voorzien van flink wat swastika's. Ik stond met open mond te kijken. In een land dat zo geleden heeft onder Nazi Reinhard Heydrich, een der grootste schoften van het Derde Rijk, mag je dit blijkbaar open en bloot verkopen.
[caption id="attachment_218568" align="aligncenter" width="400"]Nazi-dolken in een antiekwinkel in Praag. Bron: <a href=Jan Roos" width="400" height="300" /> Nazi-dolken in een antiekwinkel in Praag. Fotograaf: Jan Roos[/caption]
Aangekomen in het barretje van het hotel, waar mijn meisje in die sauna lag te zweten, knoopte ik een gesprekje aan met de barman. Ik vroeg hem of hij het niet belachelijk vindt dat die nazi-spullen hier in de winkels liggen gezien de geschiedenis van de stad. Zijn antwoord verbaasde mij aan de ene kant, aan de ander kant begreep ik precies wat hij zei. Terwijl hij rustig een biertje voor me tapte vertelde hij het volgende:

"Die oorlog is onderdeel van onze geschiedenis. Waarom zou je geen voorwerpen uit die geschiedenis kunnen verkopen? Het is de geschiedenis van onze stad. Daarbij waren de Duitsers hier zeven jaar, terwijl de Russen hier tientallen jaren de boel bezet hebben. Nooit hoor ik iemand klagen over verwijzingen naar die periode. Mensen lopen voor de lol met rode sterren op, ze dragen de hamer en sikkel alsof het een leuk logo is. Van communistische terroristen als Ché Guevara worden hier t-shirts verkocht en mutsen van grenswachters, die mensen doodschoten als ze naar het Vrije Westen wilden vluchten. Nooit hoor ik iemand daarover klagen. Maar over de Duisters heeft iedereen de mond vol. Dat is verdomde hypocriet."

Ik kon alleen maar knikken en nam een slok.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten