Lang leve het vrijemarkt kapitalisme: 50% minder armoede in 40 jaar tijd!

Zo, dat mag ook wel eens gezegd worden.

Links roept al jaren dat het ze om ‘de armen’ en ‘de arbeiders’ te doen is. Die zouden onder het kapitalisme zogenaamd uitgebuit worden. En zij, socialisten, nemen het daarom voor hen op. Weg met het kapitalisme, op naar het socialisme en algemene welvaart — inclusief voor de onderste klasse.

Maar wacht even. Wat blijkt juist uit grootschalig onderzoek? Juist, het is juist het vrijemarkt kapitalisme dat de armoede vermindert:

Als voorbeeld zie China. In 1978 braken de nepcommunisten (het zijn geen communisten maar autocraten) daar met de centraal geplande economie. Tussen 1978 en 2017 nam het inkomen per hoofd van de bevolking vervolgens met 4,557 procent toe. Tegelijkertijd daalde ‘de absolute armoede’ van 67 procent (!!!!!!) in 1990 tot… 1,9 procent in 2013. Dat zijn ongelooflijke cijfers… maar ze zijn ook volstrekt normaal. Zo ziet het plaatje van India er ongeveer hetzelfde uit… en ja, ook die groei kwam doordat de overheid uiteindelijk dan toch maar besloot om het vrijemarkt kapitalisme een kans te geven.

Het kapitalisme — de echte variant, niet het crony capitalism waar westerse overheden tegenwoordig gebruik van maken om zichzelf, hun familie en vrienden te verrijken — is de enige manier om armoede de wereld uit te helpen. Ondertussen zorgt ieder links experiment — socialisme, communisme — er juist voor dat de armoede toeneemt… en dat het langer duurt voordat het kapitalisme zijn helende werk kan verrichten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Dik

  Toch denk ik inderdaad dat het kapitaal vooral toeneemt bij de kapitalisten.

  1. PMG

   @Dik – tuurlijk joh, jij weet het beter, huilstruik!

 2. Troelstra

  Als links werkelijk voor de arbeiders en de armen meent op te komen, dan schieten ze dat klimaatgedrocht (= geldklopperij) af, zetten ze de afdrachten aan ontwikkelingshulp stop, verlagen ze de BTW (= staatsroof), verlagen ze de energieheffingen (= staatsroof), verlagen de de accijnzen (= staatsroof) etc. Oftewel ons geld voor onze eigen mensen. Het omgekeerde is links beleid. Werkend Nederland heeft niets bij links te zoeken.

  1. Dik

   @Troelstra: +1

  2. Aytas

   Domkop je bent afhankelijk van crony kapitalisme. Jij hebt het over rechts nationaal socialisme. Gewoon een achterlijke fascist is wat je bent. Ga pootjes aan Lugar, of capo of dik of hoe dat vuil zich nu ook noemt geven.

   1. edoc431

    ik hoop niet snel wat maar dat jij heel snel stopt met ademhalen zou toch wel plezierig zijn gvd wat heb jij een vette bek zeg .wil jou het echt wel even spreken dombo .

 3. Korporaal Monty

  Ja ja in China en India heeft de bevolking het beter dan in ons land.

 4. Aytas

  Het is niet kapitalisme dat bevrijd maar machthebbers die beseffen dat onderdrukking nieuwe revoluties aanwakkert. Je spreekt jezelf in je artikel al tegen door de term crony kapitalisme te gebruiken, waar je een volledig verkeerde defenitie van geeft.

  Overigens zou een verwijzing naar de resultaten van linkse experimenteren dan toch een verwijzing verdienen. Ik lees bv niets over de Spaanse experimenten. Het is een slecht onderbouwde stelling want in Amerika zijn worker owned bedrijven zeer succesvol.

  Crony kapitalisme is wat het westen welvaart brengt. Uitbuiting.

  Ondermaats artikel, onderbouwing deugd niet.

  1. fockingworst

   @aytas in 2_3mnd van GEBREKKIG Nederlands op zijn woestijnbaks naar HOOGSTAAND ABN.
   DE HUISTROL in één van zijn Meerdere vermommingen.

   1. Eugenie de la Fleur

    Waarom praat jij over jezelf @fockingworst

    1. Bosche draak

     Dat lijkt alleen maar zo voor demente zwakzinnigen zoals Fleur.
     Ieder ander kijkt gelukkig wel verder dan de neus lang is.

   2. Troelstra

    Hoogstaand ABN met zoveel taalfouten? En sinds wanneer is schelden en schreeuwen hoogstaand? Het is en blijft een lage trol welke eigenlijk gewoon als vuil dient te worden verwijderd. Heeft hij ooit ondanks dagelijks dit blog volschijten met zijn verbale drek ooit iets zinnigs gezegd? Het antwoord op deze retorische vraag laat zich raden…

    1. Eugenie de la Fleur

     Wat een zielig sukkeltje ben je toch 🙂

    2. fockingworst

     @troelstra @aytas tikte bewust met van dat faute spelling etc en dat is er nu helemaal uit.
     Daar doelde ik op.
     Verder hoort @aytas bij de poppenshow van onze huistrol @riennoppentrol met ontelbare nicks

     1. Aytas

      Mijn taal is absoluut niet veranderd. Jouw geestelijke toestand is gewoon achteruit gegaan.

    3. Aytas

     Troelstra jij hebt zoals gewoonlijk niets zinvols bij te dragen. Wat klopt er niet aan wat ik inhoudelijk te melden heb?

 5. Spaanse kok

  Heerlijk die DDS logica.
  Nederland heeft een hoge belastingdruk en een hoge welvaart.
  Dus belastingdruk brengt welvaart.

  1. fockingworst

   @spaanse trol DENKT dat hij iets van ECONOMIE WEET.
   @spaanse trol MAG ZIJN MENING HIER UITEN op dds.

 6. Troelstra

  Veel mensen teleurgesteld na ontvangen eerste loonstrook

  De kater bleek voor veel mensen groot, toen ze vorige week het nieuwe loonstrookje voor 2019 ontvingen. Terwijl premier Mark Rutte meermaals bezwoer dat vrijwel iedereen er dit jaar op vooruit zou gaan, komen zij na een eigen berekening tot een heel andere conclusie. Worden ze bedonderd, rekenen ze niet goed of hebben ze nét pech? Het Nibud geeft opheldering.

  ,,Mensen moeten merken dat het weer beter gaat met Nederland.’’ De belofte van premier Rutte galmt nog na bij menig Nederlander, die afgelopen week met een beteuterd gezicht het nieuwe loonstrookje bekeek. De lezersredactie van deze krant ontving meerdere boze mailtjes van mensen die er na het ontvangen van de aow, het pensioen of de eerste loonstrook niet op vooruit, maar juist op achteruit zijn gegaan.

  ,,Zijn wij nu echt de enigen die er op achteruit gaan in plaats van op vooruit, en zich dus zwaar bedonderd voelen?’’ vraagt de gepensioneerde Alex Visser uit Drachten zich af. Oké, Visser wil best toegeven dat de AOW in januari met 38 euro is gestegen, maar hij leverde ook een klein bedragje (3 euro) aan pensioen in. Onder aan de streep restte desalniettemin een plus(je) van 35 euro, dus wat is nu zijn punt?

  Visser hoeft daar niet lang over na te denken. Tegenover die paar extra tientjes AOW staat een hogere zorgpremie (van 16 euro), een gestegen energierekening (van 28 euro) en duurdere boodschappen (22 euro). En als op 1 juli de huur van Visser ook nog eens met 15 euro omhoog gaat, schiet hij er per maand dus 46 euro bij in!

  Olav Hommes uit Zevenbergen, eveneens gepensioneerd, wordt er zelfs een beetje sarcastisch van. Hommes stelt vast dat hij ‘blijkbaar onder de 4 procent van de mensen valt die er niets bij krijgt’. ,,Erger: ik ga er een paar euro’s op achteruit!’’ En daar heeft hij de premier nooit over gehoord tijdens zijn peptalk voor de natie. De oud-ambtenaar is het vechten blijkbaar moe: ,,Sinds mijn pensionering ben ik al 23 procent misgelopen en dit kan er dan ook nog wel bij. Dat heb je ervan als je 41 jaar het rijk gediend hebt.‘’

  Sam Meihuizen uit Wieringerwerf toont ook – tot twee cijfers achter de komma – aan dat hij er met zijn vrouw minstens 10,56 euro per maand bij inschiet. ,,En dan heb ik de hogere wegen- en brandstofbelasting nog niet meegerekend. En datzelfde geldt voor de hogere gemeentelijke belastingen, de hogere waterschapsbelasting en de hogere belasting voor het hoogheemraadschap.’’

  Toch becijferde ook het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) halverwege deze maand dat de meeste huishoudens onder de streep meer overhouden, ook al gaat het gemiddeld om ‘slechts’ een paar tientjes. Slechts vier op de honderd meest voorkomende huishoudenstypes gaan er op achteruit. Rekenen de mensen die klagen niet goed of is er sprake van een papieren werkelijkheid?

  1. Dik

   @Troelstra: Sinds 2018 is de energierekening met ruim 45 euro per maand toegenomen.

   ad.nl/economie/energierekening-wordt-volgend-jaar-360-euro-hoger~a618d338/

  2. fockingworst

   @troelstra had ik vanochtend gelezen, we worden genaaid waar we bij staan misschien een belastingvoordeeltje op de loonbelasting a max 30 euri en het alle andere accijnzen btw energiebelasting omhoog etc met 100derden euro’s, en het stomme is, het domme nederlandsche volk pikt het gewoon. En stemt waarschijnlijk weer massal op de middenpartij en omdat ze de leugen alweer vergeten zijn of omdat cees van der staaij zo mooi zingt.

   1. Hermann

    Neem maar aan dat Baudet en ook Wilders die extra belastting niet gaan terugdraaien.
    Wilders heeft het te druk met de Islam aan banden te leggen en Baudet wil meeregeren.
    Ik verwacht geen enkele verandering. Principes worden gauw vergeten als je aan de macht wil komen.

 7. Ries

  Uit het trollenwoordenboek:
  ‘Het is bewezen dat…’ (ik quote iemand die alles wat in zijn straatje komt als bewezen openbaart) en ik vul maar aan: .. het socialisme leidt tot onrust en een grote mate van armoede bij iedereen. Het kapitalisme leidt tot rijkdom, rust en enige armoede. Daarbij dient wel gezegd te worden dat de armoede dan in verhouding gezien moet worden met het rijker worden van alle anderen en ook van de ‘armen’.

 8. Tante Sidonia

  Dit artikel had eigenlijk niet moeten verschijnen!
  Nu gaan de Linkse uilskuikens bedenken hoe ze nog meer geld van burgers en bedrijven kunnen afpakken!
  Linkse domkoppen hebben niet in de gaten als je geld van de rijken afpakt, zelfs al zouden het miljarden zijn, er niets van dat geld terecht komt. Idem en dito voor bedrijven die ze onmogelijk heffingen/belastingen willen laten betalen!
  Leve links en leve Socialisme! ( Alles voor de apparatsjiks)
  Kijk even naar Venezuela, Cuba, Nrd-Korea en voormalige “Socialistische “regime’s”

 9. Heras

  Toch is dit al jaren zo. De hoogste inkomens gaan er het meest op vooruit. En de laagste het minst of helemaal niet. Uiteindelijk zal aan het einde van het jaar blijken (na alle afrekeningen) hoe het er echt voor staat. Misschien zal Rutte zich dan op de borst kunnen kloppen als de meeste middeninkomens, er 20 euro op vooruit gegaan. Maar wat kun je nou voor zo’n bedrag

 10. Hamer Sikkel

  Zolang enkele miljardairs wereldwijd de helft van het kapitaal bezitten en de rest van het geld uitermate ongelijk is verdeeld zal er altijd in min of meerdere mate sprake zijn van armoede.
  Met name het feit, dat in een rijk, kapitalistisch land als de Verenigde Staten waar de vrije markt heilig is, een relatief groot deel van de bevolking een inkomen onder het bestaansminimum heeft, inclusief gaarkeukens, maatschappelijke uitsluiting en geen toegang tot medische zorg.
  Ter vergelijking heeft het socialistische Cuba een lager sterftecijfer onder zuigelingen en is er sprake van gratis onderwijs en gezondheidszorg op het Castro-eiland, ondanks de satanische economische boycot van diezelfde VS.

 11. Bes Tolen

  Ja, Dik maar niet in Nederland. In Nederland zie je dat de armoede miljardairs maakt en de zieligheid miljonairs. De paar miljardairs, die we hebben bestaan uit uitzendbureau 1, goedkope kleding 3, amusementssector 2 en nog 3 anderen dan. En de nieuwe miljonairs? In hoofdzaak uit de meest dubieuze zaken en dat heeft vooral met de smerige toestand immigratie te maken. Daar profiteert naast de advocatuur het onderwijs zelfs van. Goed, één voorwaarde, je moet wel een links geweten hebben. Ter vergelijking is de conclusie dat wie uit de overheidskas zijn inkomsten krijgt maar het beste met vreemdelingenzaken bezig kan zijn en vervolgens zij die er hun meer algemeen werk aan te danken hebben zoals in het onderwijs. Nu bijvoorbeeld heb je sinds heel kort, de geheim te houden activiteiten ten aanzien van Syriërs. Pas in grote getale binnen gekomen dus. Die moeten hier van de politiek vanzelfsprekend beslist eeuwig blijven. Hun eigen land hoeven ze vanzelfsprekend niet op te bouwen nu links als volgeling van de deep state de boel daarginds heeft kapot gebombardeerd. Ze krijgen een bestaand bedrijf, worden apart opgeleid (daartoe zijn de sociale werkplaatsen van vroeger nu ondertussen verder omgezet (valt niet op) met behulp van uitzendbureaus, arbeidsbemiddeling en opleiding voor asielzoekers. Pas binnen gekomen dus. De belastingbetaler mag je wel dwingen dus heel gemakkelijk. Trouwens de tekorten van veel instellingen komen ten laste van de gemeenten en dat dus onder dekmantels. Juist daar bij die dienstverleners moeten we de nieuwe miljonairs zoeken. Daar bij zulke instituten. Links en christelijk politieke geïnteresseerd of te wel fascistoïde bedriegers hebben het het beste in deze tijd. Wat kan hen de gewone Nederlander schelen? Helemaal niets. Het bedrog is nu wel heilig, tot en met beschermd. Nederland 2019.

 12. worstcase

  Volkomen terecht!! Bekijk ook deze video maar eens. Daar wordt door prof. Paul Kengor in vijf minuten tijd afgerekend met het marxisme. Alle communistische landen zijn in pure armoede terecht gekomen. Venezuela is natuurlijk nu het grote voorbeeld. In beginsel een schatrijk land. Maar door de communistische dictatuur compleet bankroet. En wie krijgt natuurlijk de schuld? De VS. Zoals altijd wordt dat kapitalistische land van de ellende beschuldigd.
  https://www.youtube.com/watch?v=UhEkJ4noN68&t=0s&list=FLWy1plRQg8AaBbj1_-jcs0A&index=2

  1. Van Havezaat

   Naar mijn mening bent U een beetje oppervlakkig met het oordeel over de leiding van het land Venezuela.
   U vergeet gemakshalve de al tien jaren durende sancties op Venezuela door god US.
   En waarom eigenlijk? Omdat dertijd de Hr. Chavez zijn land terugpakte MET inclusief de naturalisatie van de OLIE.
   En hier begonnen de problemen voor de US neoconns, welke ik gelijkzet met het communisme, omdat zij, de US, heer en meester over de verschrikkelijke grote olievoorraden van Venezuela wilden zijn.
   De heer Chavez, de Heer heeft zijn ziel, was dus het obstakel voor de US Communisten. Zij vonden en stil vinden dat de venezuelaanse olie hen gehoort. Basta!

   Er werden door de US moedig sancties tegen Venezuela uitgebracht en de rest van het Westen ging mee. Want “Wie niet voor ons is, is tegen ons” zei clown Bush en bedrieger Obongo dertijd en gingen in een adem door te verkondigen, het land welk niet meedoet aan de “War on Terror” is op dat moment zelf een terrorist.
   Simpele en gevaarlijke cowboy diplomatie.

   Nu komt het dat hetzelfde vrije democratische Westen zich maar weer eens als een front tegen Venezuela richt en de democratisch gekozen president Maduro beschuldigt van marxisme, het verhongeren laten van de bevolking, etc. Bijna alle problemen in het land zijn ontstaan en verder negatief uitgewerkt door de prachtige sancties van de US en haar vasallen. Zelfs de baas van de EU, Mevr. Merkel, is het met de US eens en will, zo uit het vuistje, even een andere president op de venezuelaanse troon.
   Het is ongepast voor een Europa, dat zelf op het diktatoriale vlak bevindt, zomaar een eis tot regeringsverandering stelt. Ondemocratisch maar toegegeven, in EU stijl.

   Er moet geen Coup d’Etat in Venezuela komen. De sancties tegen het land moet ASAP opgeheven worden en meneer Trump moet sterk zijn en zijn verstand gebruiken.
   Ook deze verkiezingsbelofte die de heer Trump in 2016 in de US gemaakt heeft om niet meer in andere landen te intevenieren, waar te maken en zich daaraan te houden.
   Venezuela is het land en eigendom van de bewoners en niet van Washington en Europe.

   God bless Venezela en geef haar Leiding de kracht deze crisis te overwinnen.

   Rusland is niet onze vijand.

 13. Van Havezaat

  De mogelijkheid bestaat dat hier de heer Bill Gates geciteerd is.
  Hij verspreidt nl. het sprookje de armoe in de wereld is teruggedrongen en het gaat de “poor” nu beter.

  Ook billionaires kunnen goed leuteren.

  Zij hebben schijnbaar niet veel om handen. Zij produceren niets, zijn kreeren niets, zij zijn eenvoudig aan het parasiteren.

 14. Joshie

  Amazon maakte afgelopen jaar een omzet van 9,9 miljard euro, maar heeft daar geen cent belasting over betaald. Knap geregeld ….. ook in NL betalen de bedrijven zo min mogelijk belastingen…. weer gehoord en gelezen dat vele ZZPers geen belasting betalen dus de stomme middeninkomens moeten maar gedwee relatief veel belasting betalen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.