Veilig de weg op in de winter: 5 tips

Geen categoriejan 29 2019, 10:00
Hoewel een ongeluk in een klein hoekje zit, zorgt het winterse weer ervoor dat de kans op een ongelukje ineens wat groter wordt. Slippende banden, minder zicht, beslagen ramen en verminderde zichtbaarheid zorgen er al snel voor dat het deze maanden net wat minder makkelijk autorijden is. Maar met deze tips zorg je ervoor dat je op alle weersomstandigheden voorbereid bent.

1. Zorg voor voldoende warmte

Met pech staan is altijd vervelend, maar zeker wanneer het super koud is buiten. Zorg dus dat je altijd wat extra verwarmingsmogelijkheden in je auto hebt liggen. Denk aan warme fleecedekens op de achterbank bijvoorbeeld. Super handig wanneer je pech hebt, maar natuurlijk ook wanneer een van de medepassagiers gewoon even een dutje wilt doen.

2. Beslagen ramen

Wanneer het buiten koud is, is de kans dat de ramen beslaan een stuk groter. Wanneer je deze schoonmaakt met een standaard doek, krijg je vegen op de ruit en deze vegen op de ruit verminderen je zicht. Zorg dus dat je een goede lederen doek hebt, of een ander handig apparaatje om de ramen snel schoon te maken, zonder strepen achter te laten.

3. Verminderde zichtbaarheid

Je bent met dit grauwe weer natuurlijk minder zichtbaar dan wanneer het zonnetje lekker schijnt. Zodra jij merkt dat je andere auto’s om je heen (of voor je) minder goed kunt zien, betekent dit natuurlijk dat ook jij minder goed zichtbaar bent. Check dus altijd of je verlichting het nog goed doet, vervang lampen op tijd, en zet op tijd je mistlampen aan.

4. Vast geslipt, wat nu?

Wanneer het glad is op de weg kun je makkelijker in de slip raken; en makkelijker vast slippen. Zorg ervoor dat je altijd kartonnen dozen achterin je auto hebt liggen. Scheur vervolgens een groot stuk karton af, en plaats dit onder de vast geslipte banden. Op deze manier zorg je ervoor dat je meer (en vaak voldoende) grip hebt om uit je benarde situatie te ontvluchten.

5. Hulplijnen bij de hand

Zorg natuurlijk ook dat je de noodnummers van je autoverzekering en eventuele pechhulp bij de hand hebt. Ook een lekker goedkope autoverzekering heeft vaak gewoon pechhulp in het pakket zitten. Zet ze in je telefoon, maar schrijf ze ook op een briefje en leg deze in je auto: handig voor wanneer je batterij leeg is. Schrijf ook meteen je polisnummer en andere belangrijke informatie op; zo heb je altijd alles bij de hand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten