Lang leve het vrijemarkt kapitalisme: 50% minder armoede in 40 jaar tijd!

Lang leve het vrijemarkt kapitalisme: 50% minder armoede in 40 jaar tijd!

Zo, dat mag ook wel eens gezegd worden.

Links roept al jaren dat het ze om 'de armen' en 'de arbeiders' te doen is. Die zouden onder het kapitalisme zogenaamd uitgebuit worden. En zij, socialisten, nemen het daarom voor hen op. Weg met het kapitalisme, op naar het socialisme en algemene welvaart -- inclusief voor de onderste klasse.

Maar wacht even. Wat blijkt juist uit grootschalig onderzoek? Juist, het is juist het vrijemarkt kapitalisme dat de armoede vermindert:

Als voorbeeld zie China. In 1978 braken de nepcommunisten (het zijn geen communisten maar autocraten) daar met de centraal geplande economie. Tussen 1978 en 2017 nam het inkomen per hoofd van de bevolking vervolgens met 4,557 procent toe. Tegelijkertijd daalde 'de absolute armoede' van 67 procent (!!!!!!) in 1990 tot... 1,9 procent in 2013. Dat zijn ongelooflijke cijfers... maar ze zijn ook volstrekt normaal. Zo ziet het plaatje van India er ongeveer hetzelfde uit... en ja, ook die groei kwam doordat de overheid uiteindelijk dan toch maar besloot om het vrijemarkt kapitalisme een kans te geven.

Het kapitalisme -- de echte variant, niet het crony capitalism waar westerse overheden tegenwoordig gebruik van maken om zichzelf, hun familie en vrienden te verrijken -- is de enige manier om armoede de wereld uit te helpen. Ondertussen zorgt ieder links experiment -- socialisme, communisme -- er juist voor dat de armoede toeneemt... en dat het langer duurt voordat het kapitalisme zijn helende werk kan verrichten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer