Lang leve het vrijemarkt kapitalisme: 50% minder armoede in 40 jaar tijd!

Geen categoriejan 29 2019, 11:00
Zo, dat mag ook wel eens gezegd worden.
Links roept al jaren dat het ze om 'de armen' en 'de arbeiders' te doen is. Die zouden onder het kapitalisme zogenaamd uitgebuit worden. En zij, socialisten, nemen het daarom voor hen op. Weg met het kapitalisme, op naar het socialisme en algemene welvaart -- inclusief voor de onderste klasse.
Maar wacht even. Wat blijkt juist uit grootschalig onderzoek? Juist, het is juist het vrijemarkt kapitalisme dat de armoede vermindert:
https://twitter.com/politicalelle/status/1089833495562735616
Als voorbeeld zie China. In 1978 braken de nepcommunisten (het zijn geen communisten maar autocraten) daar met de centraal geplande economie. Tussen 1978 en 2017 nam het inkomen per hoofd van de bevolking vervolgens met 4,557 procent toe. Tegelijkertijd daalde 'de absolute armoede' van 67 procent (!!!!!!) in 1990 tot... 1,9 procent in 2013. Dat zijn ongelooflijke cijfers... maar ze zijn ook volstrekt normaal. Zo ziet het plaatje van India er ongeveer hetzelfde uit... en ja, ook die groei kwam doordat de overheid uiteindelijk dan toch maar besloot om het vrijemarkt kapitalisme een kans te geven.
Het kapitalisme -- de echte variant, niet het crony capitalism waar westerse overheden tegenwoordig gebruik van maken om zichzelf, hun familie en vrienden te verrijken -- is de enige manier om armoede de wereld uit te helpen. Ondertussen zorgt ieder links experiment -- socialisme, communisme -- er juist voor dat de armoede toeneemt... en dat het langer duurt voordat het kapitalisme zijn helende werk kan verrichten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten