Mark Rutte de nepliberaal: FVD pakt VVD-premier aan vanwege ENORME TOENAME regels

Er zijn maar liefst 11% regels bijgekomen.

Iedere keer dat de VVD van Mark Rutte campagne voert wordt ons kiezers belooft dat, als die partij aan de macht komt, de regeldruk zal verminderen. Er zijn duizenden regels die totaal geen nut dienen. Weg ermee! Aldus de VVD.

Maar wat blijkt in werkelijkheid?

Onder de drie kabinetten van VVD-premier Rutte is het aantal wetten en regels in Nederland met ruim 11 procent toegenomen. In tien jaar tijd kwamen er duizend nieuwe regels bij. Dat terwijl de VVD in verkiezingscampagnes telkens minder regels belooft.

Laat hier geen misverstand over bestaan: de VVD heeft onder de alles behalve bezielende leiding van Mark Rutte helemaal niets meer te maken met het liberalisme. Het is een sociaaldemocratische partij pur sang — feitelijk heeft de VVD de PvdA vervangen in die hoedanigheid.

In het eerste kabinet Rutte was het allemaal al problematisch, maar het is echt misgegaan in het tweede kabinet. Toen werkte de VVD — zoals je je ongetwijfeld kunt herinneren — samen met de PvdA. Blijkbaar is het socialistische gedachtegoed van die partij overgenomen door de VVD. Het gevolg: niet alleen talloze lastenverzwaringen, maar dus ook nog eens duizend regels erbij.

Geen wonder dus dat Forum voor Democratie deze gelegenheid aangrijpt om Rutte eens goed aan te pakken:

“Minder regels en een kleinere overheid…” Dat klinkt wel heel… liberaal.

En zo is er toch nog iets van goed nieuws. Hoewel het negatief is dat de VVD de PvdA vervangen heeft als grootste sociaaldemocratische partij van het land is er gelukkig ook vervanging gekomen voor de VVD als liberale partij: Forum voor Democratie.

VVD is de nieuwe PvdA.
FVD is de nieuwe VVD.

En de PvdA?

Game over.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  “Dat doet ze onder meer door aan allerlei knoppen in het belastingstelsel te draaien, om maar te zorgen dat de koopkrachtplaatjes voor iedereen positief uitpakken. Dat mondt uit in extra regels.””

  Tja.

  Goed Michael weer terug te zien overigens.

  1. Vliegenvanger

   De grootste arrogante dictator is Rutte. Alleen uit op macht, en Nederland over het randje duwen. Wat een idioot is het.

 2. HendrikJan

  Inderdaad, hij verneukt de kiezers op de VVD.
  Hij belooft minder wetten en regels en maakt zich zelf topscoorder nieuwe wetten en regels 11% (1000).

  Prachtig, Mark de sloper des vaderlands.

  1. Original NL

   Hendrik ik vrees dat de vvd kiezers het lekker vinden om verneukt te worden….waar komen anders die 30 zetels vandaan??

   1. Original NL

    Ezel en steen???

   2. Lugar

    “(…) dat de vvd kiezers het lekker vinden om verneukt te worden…”

    Er is een duidelijke kentering zichtbaar, die werd al ingezet tijdens de stembusgang in 2017. VVD verloor maar liefst 9(!) zetels. Dat is een trend die zich door zal zetten, de kiezers die normaal gesproken VVD stemden zullen dat bij de volgende verkiezingen zeker niet allemaal meer doen. De meeste kiezers zijn overgestapt naar FVD en zijn daar zelfs lid van geworden. FVD heeft méér leden dan de VVD.

 3. Rien Noppen

  Het FvD zou best kansen op rechts kunnen hebben maar dan zal ze om te beginnen op zoek moeten gaan naar een nieuwe lijsttrekker.

  Baudet is een lichtgewicht, een narcistische charlatan die geen aanleg heeft voor politiek.
  Ik voorspel dat dit de komende maanden al duidelijk zal worden in de verkiezingsdebat. Als hij die kan vermijden, zoals Wilders meestal ook doet, heeft hij een kansje om de meer onnozele en altoos boze kiezer te strikken.

  1. Seneca

   @RN
   dat is jouw mening en die mag je op dit forum spuien. tenslotte kan zelfs jij aanspraak maken op vvmu. het behoeft geen betoog dat het gros van de DDS lezers het niet met je eens is. het is tenslotte een zaak van intelligentie om de kracht van de heer Baudet te onderkennen. tja intelligentie is niet iedereen gegund…

   1. Original NL

    Effe wachte….

   2. Siemien

    @Seneca “het gros van de DDS lezers het niet met je eens is”

    Klopt, sterker nog, dit soort gaat structureel overal haaks tegenin

   3. Lugar

    “Het behoeft geen betoog dat het gros van de DDS lezers het niet met je eens is.”

    Dat is ook exact de bedoeling.

   4. Ad Infinitum

    Nou, nou @Seneca, een gros is wel veel…De diversiteit is wel waarneembaar ook aan nieuwe lezers. Je kunt niet iedereen om de tuin leiden. Nog deze week moest Baudet even was gas terugnemen. Op z’n grappig bedoelde opmerking aan het adres van kamerlid Hanke Bruins Slot, kreeg hij een veeg uit de pan. Is na te zien op YouTube. Baudet moet theater na laten. Daar doet hij beter aan. Maar goed, ieder zijn meug.

    1. Lugar

     “Nog deze week moest Baudet even was gas terugnemen.”

     Zeker niet, en als je het hele debat luisterde dan weet je dat dat “Schattig” niks persoonlijks is maar puur op het defensiebeleid gericht is.

     1. Ad Infinitum

      Voor de mening van een ander : https://youtu.be/QgxQ1R01Kz0
      Baudet maakte theater. Hij schokschouderde achter zijn kansel terwijl hij er op uit was mevrouw de maat te nemen. En zeer terecht, mevrouw Bruins Slot had recht van spreken. Zij stònd in het veld, Lugar!!

     2. Ad Infinitum

      Wel degelijk: Baudet wilde mevrouw Bruins Slot de maat nemen. Hij stond schokschouderend theater te maken. Het kamerlid had gelijk, zij stònd in het veld Lugar!! Een stand up comedian. Zij straalde kracht uit.

    2. Rien Noppen

     Ja, Baudet ging, zoals vaak, weer eenvoudig af in het debat.

  2. santiago

   Rien Noppen. Jij hebt dat goed gezien en gezegd. Gelukkig hebben we de PVV en laten we ons daar maar aan vasthouden , tenminste, als we iets aan Nederland willen veranderen. Baudet is en blijft een charlatan in dienst van de elite. Ik weet dat veel mensen daar anders over denken. De tijd zal het leren en ik respecteer ieders mening.

   1. Lugar

    “Baudet is en blijft een charlatan in dienst van de elite.”

    Gezwets, je hebt geen concrete voorbeelden en klets maar wat, logisch want je reageert op de trol.

    1. Ad Infinitum

     Voor de politiek is Baudet geen blijvertje, hij heeft niet die vasthoudendheid van een Geert Wilders of Kees van der Staaij. Zo op den duur vloeien de kiezers terug naar de VVD.

     1. Rien Noppen

      Inderdaad, de man mist de discipline en de vasthoudendheid. Het is een dandy zonder ruggengraat.

     2. Groeneveld

      Wensdenken komt meestal uit de onderbuik voort.

     3. Lugar

      “Voor de politiek is Baudet geen blijvertje…”

      We gaan het ontdekken, voorlopig staan alle signalen op groen, t.g.v. van FVD.

  3. Beukman

   Dus @Rien, jij denkt dat FvD bestaansrecht heeft zonder hun leider Baudet?

   1. Rien Noppen

    Ik denk dat er ruimte is op rechts vanwege het feit dat de VVD door coalitiepolitiek gedwongen wordt steeds het politieke midden op te zoeken. Ik denk dat er voor de boodschap van Baudet (populistisch rechts met een cocktail van liberalisme, racisme, post modernisme en eurosceptisime) ook wel electorale mogelijkheden bestaan.

    Ik denk echter dat Baudet als persoon de kwaliteiten mist om er een solide politieke beweging van te maken. Ik erken, als je dat bedoelt, dat zijn naam wel stevig aan het ‘merk’ FvD is verbonden.

    1. Beukman

     Met andere woorden @Rien: stel dat Baudet opstapte, om wat voor reden dan ook, dan zou zijn partij in elkaar kletteren, en vervolgens half worden leeggevreten door Wilders.

     Voordat Baudet kan worden gewogen en te licht bevonden, zal hij eerst op die weegschaal moeten gaan staan. Ik kan me de man echter niet voorstellen met vuile handen, dus ik vraag me af wat er gebeurt in het geval potentiële regeringspartijen niet meer om FvD heenkunnen..

    2. Groeneveld

     Baudet heeft welzeker de kwaliteiten om het FvD tot een solide beweging te maken. Wellicht moet hij nog wat doorgroeien en ouder worden, maar de aanleg is er.

     Dit in tegenstelling tot Rob Jetten van D66, die van ieder politiek- of leiderschapstalent gespeend is. Hij heeft het simpelweg niet in huis en zal dus ook nooit doorgroeien. Hij is een backbencher en nog geen eens zo’n heel slimme ook.

 4. Gekko

  VVD = PvdA Niet eens
  FvD = VVD Eens
  PvdA game over Niet eens

  Ik denk dat de PvdA terug komt. Tenminste, als Asscher het slim speelt. Er liggen een paar dossier waarmee hij bij de linkse stemmers flink kan scoren, zoals het Klimaat en de Pensioenen.

  Zodra duidelijk wordt wat de kosten zijn van het klimaatakkoord, lopen veel stemmers weg bij GroenLinks en D66. Die gaan terug naar hun roots en dat is toch de PvdA. Overstappen naar FvD of PVV doen zij zeker niet.

  Pensioenen: Als Asscher afstand kan nemen van zijn vroegere rol als Minister van Sociale Zaken en vice-premier Rutte 2, haalt hij veel stemmers terug. Gepensioneerden zijn witheet vanwege giga-lastenstijging in 2019, terwijl het tegendeel was beloofd. CDA en D66 gaan dat merken. SP is te extreem voor vele kiezers, dus toch maar weer terug naar PvdA.

  De groei van FvD gaat vooral ten koste van VVD en klein deel CDA.

  Kortom, in de verhouding links – rechts zal niet veel veranderen. Maar daarbinnen grote verschuivingen bij links van GL en D66 naar PvdA en bij rechts van VVD en CDA naar FvD.

  1. DeBruijn

   PVV ook naar FVD toch?

  2. Ad Infinitum

   Voor een @Gekko is dit niet onrealistisch ! 🙂

 5. Stanly2000

  Off topic, i.v.m. de verkiezingen
  Premier Mark Rutte is zeer ontstemd over de milde manier waarop Brussel Italië aanpakt. Volgens hem ondermijnt dat het vertrouwen van Nederlanders in de Europese Unie.
  Het vertrouwen van de verstandige Nederlanders in de EU is al onder het nulpunt, kan niet verder meer zakken. De rest heeft oogkleppen voor en rennen als wilden nog achter Mark de Leugenaar aan.

  1. Original NL

   Quote……Het vertrouwen van de verstandige Nederlanders in de EU is al onder het nulpunt, kan niet verder meer zakken. ……
   De verstandige nederlander wil helemaal geen eu maar eeg!

   1. Lugar

    #stemzeweg

    1. Ad Infinitum

     Ik roep op tot bezinning, als het mag ?

   2. Stanly2000

    En al helemaal geen EU zoals de heren Verhofstadt en Noppen voor ogen hebben.

  2. Meriadoc Brandebok

   Is Stan het eens met Rutte dat Italië harder moet worden aangepakt?

   1. Stanly2000

    Natuurlijk Guus, maar dat durven de helden in Brussel niet! En Rutte begint nu pas te gillen terwijl het al medio december bekend was. Verkiezingsgebral?

    1. Aytas

     Ook toen was hij het er al niet mee eens en gaf dat duidelijk aan.

    2. Meriadoc Brandebok

     Dat is een verkiezingsframe, Stanly. De Nederlandse regering kijkt al met bezorgde ogen naar Italië sinds Salvini en Co hun feestbegroting presenteerden. Hoekstra zei laatst nog exact hetzelfde.

     En je hebt gelijk: Brussel is te laf om de Italiaanse regering stevig bij de pussy te pakken en hen te dwingen zich aan de regels te houden.

 6. DeBruijn

  Kunnen ze het niet VVB gaan noemen De Volkspartij voor Vrijheid en Bureaucratie?

 7. Beukman

  Gelukkig is er ook nog een bottom line:

  Volgens staatssecretaris Keijzer betekent de toename van regels niet automatisch dat de regeldruk – de mate waarin mensen er last van hebben – óók toeneemt.

  1. Stanly2000

   Beukman,
   de staatssecretaris weet het echter ook niet zeker. Het is dan ook maar een aanname. Ieder mens kan echter voorspellen dat bij meer regels de regeldruk gaat toenemen. Maar ja ik ben dan ook geen staatssecretaris.

   1. Beukman

    Ze weet het inderdaad niet zeker @Stanley, maar de aanname wordt in het stukkie van Michael wel gedaan dat wij burgers van meer regels alleen maar meer last hebben.
    In het stuk staan trouwens ook voorbeelden van meer regels waar weinigen het mee oneens zouden zijn:

    De overheid is koortsachtig aan het herverdelen en verfijnen. Dat doet ze onder meer door aan allerlei knoppen in het belastingstelsel te draaien, om maar te zorgen dat de koopkrachtplaatjes voor iedereen positief uitpakken. Dat mondt uit in extra regels.

  2. Gekko

   Mona is een schattige vrouw. Maar weet niet waar ze over praat.
   Je kunt haar van alles wijs maken. En dat doen haar ambtenaren.

 8. Beukman

  FVD is de nieuwe VVD.

  De knul Baudet heeft nog geen kans gekregen om vuile handen te maken. Tot nog toe is hij daarvan vies gebleken, zoals we kunnen concluderen uit zijn afwezigheid op debatten waar de grond waarschijnlijk te warm onder zijn voeten was geweest.

  Maar ook zijn Messiascomplex – hij voelt zich geroepen om het land van de ondergang te redden, niet omdat hij wil maar omdat hij moet – is er een voorzichtige indicatie van dat Thierry een eendagsvlieg zal blijken te zijn.
  En wat is FvD zonder hem? Kortom: FVD is de nieuwe VVD, het is nogal voorbarig.

  1. DeBruijn

   Zo werd Cohen ook door alle Nederlandse media binnengehaald toen hij zich kandidaat stelde voor de verkiezingen na Wouter Bos.

   Het AD brak in jubelen uit herinner ik me nog al te goed en hij werd vergeleken met de Messias. Het is nooit meer wat geworden….met Amsterdam ook niet waar hij wel de baas was.

   1. Beukman

    @DeBruijn
    Zo gaat het inderdaad met messiassen. Zie ook Fortuyn.
    Cohen bleek een goeie bestuurder maar een minder goede politicus. Ik vind overigens niet dat Amsterdam slechter is geworden op zijn vertrek.

    1. Floris

     Fortuyn werd vermoord, Beukman.

     Wat Baudet betreft: die heeft de nodige (beginners)foutjes gemaakt maar hij is wat mij betreft een aanwinst en een frisse wind in de Haagse slangenkuil vol kartel-kuddedieren. Dat heeft hij gemeen met Fortuyn die het stoffige policor zootje in z’n eentje de gordijnen in joeg.

     1. Rien Noppen

      Ik denk niet dat Baudet het eens zal zijn met het hier gedane pleidooi van Floris om het belijden van een islamitische geloofsovertuiging op straffe van deportatie te verbieden.

      Baudet is voor hem dan toch niet radicaal genoeg?

     2. Beukman

      @Floris
      De vergelijking met “pim” was inderdaad minder gelukkig. Die heeft helaas niet de kans gekregen om te mislukken.

      Het punt blijft staan dat lieden die met hooggestemde idealen de politiek ingaan omdat ze zich geroepen voelen, het meestal niet ver schoppen.
      Óf ze belanden in de oppositie, hetzij door uitsluiting, hetzij omdat ze geen compromissen kunnen sluiten met potentiële coalitiegenoten, óf ze komen er al snel achter dat regeren een smerig klusje is, waarbij je fraaie idealen onvermijdelijk gecorrumpeerd raken.

 9. wheelboy

  Nou goed dat ik het weet dat de FvD de VVD is . Dan zullen ze mijn stem nooit krijgen . Heb nl een hekel aan witteboorden .

 10. wheelboy

  luister of lees het nieuws .Dan straalt de positiviteit er weer vanaf .We gaan er allemaal op vooruit op 5% na . Dus afgelopen week met ea kennissen en familie gevraagd goh wat heb je er per maand bij gekregen . Gemiddeld zon 50 euro . Dan 20 euro extra per maand voor de verhoging stook kosten . dus nog 30 euro over . 5 euro verhoging ozb p/m . 25 euro over . Ziektekosten verzekering omhoog 7 euro per maand dus nog 18 euro over . dan auto verzekering omhoog 4 euro per maand .Dus nog 14 euro over . Praat ik niet over diegene die huren want daar gaat de huur van omhoog .Dan water omhoog ivm btw verhoging . Dan je boodschappen omhoog . ivm btw verhoging . maw als je 50 euro of minder verhoging hebt ga je er dik op achteruit . Maar ons mooie nieuws beweerd dat 95% er op voorruit gaat .EEN GROTE LEUGEN !!!

  1. wheelboy

   En hoe komt mijn verhaal over het positieve nieuws .JUIST VERKIEZINGEN IN MAART !!! Mensen je wordt gewoon genaait en de helft trapt er weer in ,

 11. biggeorge

  regeltjes en dingen verbieden krijgen ze in de politiek een heel voldaan gevoel van

  1. Dik

   @George: Vooral de Belastingdienst is hier bij gebaat. Nederland is een belastingland. Onder Rutte is de belastingdruk toegenomen van 35 naar 40%.

 12. Adriaan

  Ik constateer in elk geval dat we door Rutte continu worden voorgelogen. Bijvoorbeeld het asielbeleid dat veel lang duurt. Hij beloofde beterschap en dat de procedures korter zouden worden. Wat blijkt? De procedures zijn langer en trager dan voorheen.

 13. Dik

  “Premier Mark Rutte is zeer ontstemd over de milde manier waarop Brussel Italië aanpakt. Volgens hem ondermijnt dat het vertrouwen van Nederlanders in de Europese Unie.”

  Whahahaha, verkiezingen in aantocht? Alsof Rutte ook maar een centimeter interesse heeft in wat de burger ervan vindt. Beetje stoer doen voor de bühne en niemand die er nog intrapt. Rutte go home!

 14. Madpo

  Nu nog per decreet regeren en “keizer”rutte heeft alle macht in dit land in handen. Dat is gemakkelijk want dan kan je de verkiezingen mooi naar je hand zetten. Wedden dat keizer rutte nog lang niet is uitgemanipuleerd.De EU staat klaar voor ondersteuning, Nederland mag natuurlijk niet populistisch worden.Kwalijk voor links en kwalijk voor de Juncker bende.

 15. Michael M

  We hebben gezien hoe de VVD gepresteerd hebben de afgelopen jaren dus waarom geven we de FVD niet een kans? Of een andere partij maar zeker niet het kartelvormige Pvda, Groenlinks, 66, CDA en VVD nadat we jarenlange live debatten hebben gevolgd. Want dat wordt het echt een Rampenkabinet dat nog verder durft te zakken dan de armoedegrens !!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.