Ministerie van Ingrid van Engelshoven (OCW) komt met idiote stelling: Één lerarenopleiding voor vmbo, havo, vwo en mbo? 82% Oneens!

Ingrid van Engelshoven, D66-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), laat haar ministerie ronduit idiote stellingen plaatsen op Twitter. ‘Er moet één lerarenopleiding komen voor het PO en VO en MBO, zodat leraren zowel in het PO, in het VO en in het MBO kunnen lesgeven.’ 82 Procent is tegen!

Naast dat dit een trieste poging is om even hip te kunnen peilen wat ‘het volk’ echt vindt, blijkt ook dat het ministerie het zelf een prima idee acht! Deze stelling komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen, het is onderdeel van een advies uit het adviesrapport van de Onderwijsraad!

Het onderwijs heeft een schrijnend tekort aan leraren. Laag loon, hoge werkdruk (mede veroorzaakt door bureaucratie) en weinig gekwalificeerde arbeidskrachten spelen daar een grote rol in. In plaats van dáár wat aan te doen, adviseert de Onderwijsraad om de lerarenopleiding op de schop te doen en er één opleiding van te maken. Dit zou betekenen dat een leraar zowel geschoold zou moeten worden in het les kunnen geven op vmbo, havo, vwo én mbo.

In deze Kamerbrief staat de reactie op dit plan, waar met veel woorden wordt gezegd dat het ministerie hier wel heil in ziet! Nu valt prima te begrijpen dat dit vanuit economisch opzicht een aantrekkelijke maatregel lijkt, maar de praktijk zal uitwijzen dat dit een totale afbreuk van het onderwijs oplevert. Waarom zou een leraar voor vmbo 1 en 2 klassen gaan staan als hij voor meer geld aan vwo kan lesgeven? Dat zijn doorgaans ook nog eens rustigere leerlingen, dan wel een stuk zelfstandiger dan vmbo leerlingen.

Geef je echter liever les aan praktijkgericht-vmbo, dan zit je met een stuk opleiding waar je niets mee gaat doen én mocht je ooit meer geld nodig hebben, dan heb je te maken met krapte bij de beter verdienende posities op het voortgezet onderwijs. Als het ministerie dan ook nog eens zou willen sleutelen aan de arbeidsvoorwaarden voor leraren van de diverse soorten opleidingen en dus een leraar voor vmbo 1 evenveel willen laten verdienen als een leraar voor 6 vwo, dan legt dat alleen maar méér druk op die hele sector.

Ach ja, dat zijn zorgen voor morgen! Lekker vieren dat Albert Heijn een vrouwelijke directeur heeft aangenomen en een beetje voorlezen aan kinderen is veel leuker!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Meester Kong

  Ach ja, dat zijn zorgen voor morgen! Lekker vieren dat de PVV en alle andere partijen geen giften meer mogen aannemen van buiten de EU.

  1. Fortiori

   Ik meen gehoord te hebben (NPO 1 Journaal) dat fractie leden die zich afsplitsen van de moederpartij en voor zichzelf beginnen, geen subsidie meer krijgen. Denk was de laatste afsplitsing.

 2. HendrikJan

  Wederom een plan van D66 omdat men de pers wil halen.
  Ieder vakgebied heeft gradaties en D66 de club van het referendum, de gekozen burgemeester en de vele loze kreten, komt weer met een te klein verbandje voor een te grote open wond.
  Laten we stoppen met deze groepering, D66 stopt in eind 2019.
  JETTUP.
  GHHJ.

 3. Florissa

  Waar haalt D66 toch die lui met kronkels vandaan?? Net als je denkt leiper kan je ze niet vinden ,toveren ze weer een nieuwe geestelijk gestoorde muts tevoorschijn .

 4. TD

  De laatste tijd veel irritante dames met politiek bezig :Ingrid van Engelshoven,Madeleine van Toorenburg,Kajsa Ollongren ,Femke Halsema,Sylvana Simons.
  Pragmatisme en realiteit is de meeste vrouwen vreemd,let op ik zeg de meeste!

  1. Gekko

   Doe er nog maar een paar bij, TD:
   Paulien Krikke, Marianne Thieme, die voorzitster van het CDA, Sigrid Kaag-el Kak, om er een enkele te noemen.

   Carola Schouten is dan wel weer goed bezig. Een van de weinige.

   1. TD

    Gekko:
    bedankt+++

  2. Original NL

   Heb ik reeds eerder aangegeven…
   Vrouwen in de politiek meestal:
   Geschikt ( )
   Ongeschikt ( × )
   Volgen hysterisch en zéér fanatiek hun meestal naïve utopische waanbeelden.
   Dat zie je vooral op links..het fanatiekst en onredelijkst zijn de vrouwen.

 5. ZiggyStardust

  Uuuhhh, uh, uhhh, uuuh uh uuuuh, uh uh uh uuuuuhhhhh.

  1. bejaarde

   Ik zal de zin even afmaken:
   dus uuh uuh uuuuuuh, we moeten uhhh uhhh uhh. Niet om aan te horen.
   Waar is de goede opleiding gebleven, spreken in het openbaar is te leren, maar liegen of gissen waar je bijstaat, wordt beloond met een blauwe zetel in vak K.
   Waar vinden ze die vakvullers telkens weer.

 6. Raveltje

  Hele grote gebouwen en geen docenten. De meesten hebben liever
  een kantoorbaan dan voor een klas met jongeren te staan. Waarbij ze
  behoorlijk aan regels zijn gebonden. Veel bureaucratie is in de zorg ook zo.

 7. J.Rademaker

  Is afspraak met Wiebes, hou jij ze arm dan hou ik ze dom.

 8. Scaldis

  Dankzij het beleid van de kartelpartijen is het onderwijs al aan de rand van de afgrond beland. Dit plan is het laatste zetje voor een vrije val naar beneden.

 9. Dik

  Bij iedere nieuwe coalitie wordt het onderwijs overhoop gehaald, i.p.v. rust en orde gaan ze de hele zooi reorganiseren. Het is makkelijk bankieren met het (belasting)geld van anderen.

 10. henk vintage

  Mens ga toch koken. (Pim Fortuyn)

 11. Rud56

  Eerst het onderwijs kapot bezuinigen plus gelijkertijd zorgen voor de instroom van te vele ongepasten die onze taal en cultuur niet respecteren en dan vervolgens alles op een hoop gooien waardoor die enkele loyale docent er helemaal de brui eraan geeft!

  Ja, D66-politicy hebben kennis van zaken, hoor! Dus not!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.