Ministerie van Ingrid van Engelshoven (OCW) komt met idiote stelling: Één lerarenopleiding voor vmbo, havo, vwo en mbo? 82% Oneens!

Geen categoriejan 25 2019, 18:00
Ingrid van Engelshoven, D66-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), laat haar ministerie ronduit idiote stellingen plaatsen op Twitter. 'Er moet één lerarenopleiding komen voor het PO en VO en MBO, zodat leraren zowel in het PO, in het VO en in het MBO kunnen lesgeven.' 82 Procent is tegen!
Naast dat dit een trieste poging is om even hip te kunnen peilen wat 'het volk' echt vindt, blijkt ook dat het ministerie het zelf een prima idee acht! Deze stelling komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen, het is onderdeel van een advies uit het adviesrapport van de Onderwijsraad!
Het onderwijs heeft een schrijnend tekort aan leraren. Laag loon, hoge werkdruk (mede veroorzaakt door bureaucratie) en weinig gekwalificeerde arbeidskrachten spelen daar een grote rol in. In plaats van dáár wat aan te doen, adviseert de Onderwijsraad om de lerarenopleiding op de schop te doen en er één opleiding van te maken. Dit zou betekenen dat een leraar zowel geschoold zou moeten worden in het les kunnen geven op vmbo, havo, vwo én mbo.
In deze Kamerbrief staat de reactie op dit plan, waar met veel woorden wordt gezegd dat het ministerie hier wel heil in ziet! Nu valt prima te begrijpen dat dit vanuit economisch opzicht een aantrekkelijke maatregel lijkt, maar de praktijk zal uitwijzen dat dit een totale afbreuk van het onderwijs oplevert. Waarom zou een leraar voor vmbo 1 en 2 klassen gaan staan als hij voor meer geld aan vwo kan lesgeven? Dat zijn doorgaans ook nog eens rustigere leerlingen, dan wel een stuk zelfstandiger dan vmbo leerlingen.
Geef je echter liever les aan praktijkgericht-vmbo, dan zit je met een stuk opleiding waar je niets mee gaat doen én mocht je ooit meer geld nodig hebben, dan heb je te maken met krapte bij de beter verdienende posities op het voortgezet onderwijs. Als het ministerie dan ook nog eens zou willen sleutelen aan de arbeidsvoorwaarden voor leraren van de diverse soorten opleidingen en dus een leraar voor vmbo 1 evenveel willen laten verdienen als een leraar voor 6 vwo, dan legt dat alleen maar méér druk op die hele sector.
Ach ja, dat zijn zorgen voor morgen! Lekker vieren dat Albert Heijn een vrouwelijke directeur heeft aangenomen en een beetje voorlezen aan kinderen is veel leuker!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten